11 zanimljivosti o Nemačkoj

1. U Nemačkoj postoji preko 150 zamkova, a čuveni zamak iz Diznijevog crtanog filma “Uspavana lepotica” za uzor je imao zamak Neuschwanstein, koji je možda i najpoznatiji zamak u zemlji.

Neuschwanstein

2. U Nemačkoj se pravi preko 1.500 vrsta kobasica.

kobasica-Nemačka

3. U Nemačkoj se pravi preko 300 vrsta hleba.

domaci_nemacki_hleb

4. Dnevnik Ane Frank, autobiografija nemačke devojčice koja se 7 godina krila sa svojom porodicom u Amsterdamu od Nacista, za vreme II svetskog rata, prodata je u preko 300 miliona kopija i prevedena na 67 svetskih jezika.

frases-de-ana-frank

5. Nemački kompozitor Ludvig van Betoven komponovao je jedno od svojih najpoznatijih dela, 9. simfoniju, nakon što je potpuno izgubio sluh 1819. godine.

Beethoven

6. Nemačka je prva zemlja u Evropi koja je usvojila letnje računanje vremena, 1916. godine,

letnje-racunanje-vremena

7. Kancelarija nemačke kancelarke u Berlinu lokalno poznata pod nazivom “veš mašina”.

berlin

8. Najpopularniji sport u Nemačkoj je fudbal. Nemačka fudbalska asocijacija ima preko 6 miliona registrovanih članova (oko 8% populacije) u 26.000 klubova, više nego bilo koja druga zemlja.

fudbal

9. Preko 1.300 pivara proizvodi preko 5.000 vrsta piva. Nemačka je druga zemlja u svetu  po konzumiranju piva po glavi stanovnika,  odmah iza Češke.

oktoberfest-2-full

10. Nemački biolog Ernst Hekel je prvi put upotrebio termin “ekologija”  1866. godine.

Ernst_Haeckel_1860

 

11.Poricanje Holokausta je zločin u Nemačkoj.

Ukoliko volite nemački jezik i želite da ga naučite i usavršite, Egida vam može pomoći u tome. Nemački možete učiti u školama u Nemačkoj i Austriji. Više o kursevima nemačkog i školama u ovim gradovima saznajte klikom na: škole nemačkog u Nemačkoj i škole nemačkog u Austriji.

Share

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *