Zašto posetiti Trst?

Trst je smešten na severoistočnoj obali Jadranskog mora i glavni je grad autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia. Kao glavni grad tršćanskog zaliva, zbog svoje lokacije je kroz istoriju imao uticaj različitih kultura. Trst je danas jedan od najprijatnijih italijanskih gradova za život, što potvrđuje i godišnje istraživanje dnevnika „Il Sole 24 Ore“ zvano „Qualita della vita“ u kojem se godinama nalazi na samome vrhu.

Prilikom posete Trsta, nikako ne bi trebalo  da propustite sledeće znamenitosti:

  1. Piazza Unita d’Italia, najveći gradski trg, smešten uz more. Nekada je nosio ime Sv. Petra, zatim se zvao Piazza Grande, da bi 1955. godine konačno dobio današnje ime. Ovaj trg okružen je brojnim palatama.Trst

2. Dvorac Miramare

Ovaj dvorac je zasigurno jedna od najpoznatijih znamenitosti Trsta. Nalazi se na steni iznad mora i okružuje ga prelep park. Osim dvorca i parka, zanimljive su i staze koje ga okružuju, s kojih se, jednako kao i kod dvorca, pruža odličan  pogled na grad i okolinu. Dvorac gleda na tršćanski zaliv, i nalazi se samo nekoliko kilometara severno od centra grada. Projektovao ga je bečki projektant Karl Junker između 1856. i 1860. Okružen je velikim parkom od 22 hektara, specifičan je po sjajnim vrstama biljaka, mnoge od njih je izabrao i sam nadvojvoda putujući širom sveta kao admiral austrijske mornarice.

Miramare

  1. Rimsko pozorište

Svako ko dođe u Trst, makar i u prolazu, ne propušta da svrati do Rimskog pozorišta, koje je izgrađeno 33-32. g.pne. prema naređenju osvajača Oktavijana. Pozorište je izgrađano od kamena, s tim što se pretpostavlja da su pozornica i stepenice bile obložene drvetom.

Rimsko pozorište

Za ljubitelje prirode tu je rezervat Val RosandaCarso Triestino, botanička bašta ili neka od brojnih plaža. Pored navedenog, možete se opredeliti za obilaske butika, prodavnica, restorana ili za aktivan odmor poput biciklističkih tura, planinarenja i pešačenja, vožnja brodom i kampovanja.

Dok boravite u Trstu, ne treba da propustite priliku da učite italijanki jezik. Preko Egide, italijanski možete učiti u školi Piccola Universita Italiana. Školu je osnovao Antonio Lamantea 1993. godine kao Caffe Culturale koji je imao poseban ambijent učenja jezika u lokalnom kafeu, a uz konverzaciju na različite teme i uz toplu atmosferu. Škola je  2004. godine priznata od Ministarstva obrazovanja Italije i tada menja naziv u Piccolla Universita Italiana.

Smeštena je u samom srcu grada, na nekoliko minuta od čuvenog trga Piazza dell’ Unita d’ Italia. Raspolaže sa 6 multimedijalnih učionica, internet prostorijom sa 2 računara, besplatnim WiFi internetom kroz celu školu i bioskopskom prostorijom.

Vreme van nastave  – Škola za svoje polaznike organizuje zanimljiv i raznovrstan program vannastavnih aktivnosti. U cenu programa uključeni su obilasci istorijskih znamenitosti Trsta (muzeji, dvorci i drugo), večeri italijanskog filma, ali i seminari o kulturi i tradiciji Italije. Pored toga možete uz doplatu opredeliti za celodnevne ekskurzije koje mogu biti krstarenja, obilasci gradova kao što su Venecija, Udine, Padova, Vićenca, ali i ture vina, krstarenja i mnoge druge.

Više o kursevima i smeštaju saznajte klikom na: učenje italijanskog u Trstu.

Share

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *