Američka srednja škola

Škola

Maine Central Institute

Maine Central Institute je privatna internatska škola sa dugom tradicijom, osnovana 1866. godine. Nalazi se u sigurnom gradiću Pitsfild u američkoj državi Mejn, na severoistoku kontinenta. Škola izuzetno neguje internacionalni duh koji doprinosi i lokalnim stanovnicima, a deca u Mejn dolaze iz preko 18 zemalja sveta (15% od ukupnog broja učenika jesu internacionalni učenici). Reč je o vrlo sigurnom i bezbednom okruženju u kojem učenici stiču znanje, samopoštovanje, društvenu odgovornost i razvijaju kritičko razmišljanje i veštine komunikacije neophodne za globalno društvo. Škola se obavezuje da pruža rigorozan i sveobuhvatan obrazovni program sa širokim spektrom sposobnosti i interesa. Odnos ka školovanju temelji se na visokim očekivanjima bilo da je reč o akademskom programu, životu dece u kampusu ili vannastavnim aktivnostima.

Škola zauzima veliki kampus koji se prostire na 20 ha zemljišta i ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, pa svi zajedno neguju i razvijaju sigurnu sredinu punu podrške. Stanovnici  gradića vrlo su prijatni i čine da se učenici osećaju dobrodošlo, a deo porodica primaju učenike koji žele smeštaj u porodici u svoje domove. Kampus se sastoji od kompleksa zgrada od kojih svaka ima svoju namenju – sportski tereni, teretana, umetnički i naučni centar, administrativne kancelarije i dekanov kabinet, pozorište Bossov balet, rezidencije odvojeno za dečake i devojčice, kantine, zdravstveni i wellness centar, čitaonica, knjižara, IT kabinet i još mnogo toga.

MCI nudi High School program koji decu priprema za dalje školovanje na američkim univerzitetima. Program traje ukupno četiri godine i daje široko polje izbora za strane studente. U obavezne predmete spadaju matematika, fizika, istorija i engleski jezik, a svaki predmet nosi određeni broj poena koji predstavljaju uslov za sticanje diplome. Pored standardnog programa, škola nudi i oko 18 Advanced Placement kurseva. Reč je o naprednim programima na nivou koledža koji se nude u velikom broju američkih srednjih škola u cilju prikupljanja dodatnih bodova za nastavak školovanja. Neki od predmeta su biologija ili hemija sa laboratorijskim radom, engleska literatura, statistika, anatomija i druge. Deca se podstiču da učestvuju u bogatom vannastavnom programu koji čini oko 18 sportova (balet, košarka, fudbal, tenis, rvanje, hokej…), a budući da je MCI škola naklonjena umetnosti tu je i mnoštvo klubova i organizacija poput plesa, kaligrafije, kreativnog pisanja, džeza, krojenja i šivenja, pisanja, video produkcije i dr. U okviru škole nalazi se i Bossov Ballet Theathre, umetnička izvođačka grupa i internacionalna pripremna škla za baletsku akademiju.

Profil

Lokacija škole: Pittsfield, Maine

Godina osnivanja: 1866.

Relligija: nerelligijska škola

Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)

Starosna struktura: 14-18 godina (9-12 razred)

Broj učenika:  oko 450, 18% čine internacionalni učenici

Najbliži aerodrom: Boston Logan International (udaljen oko 300 km)  

Nastavni program: High School Diploma, Advanced Placement kursevi.

Cena za internacionalne učenike za školsku 2019/20. godinu: 42.750 $ (internat)

Dodatni troškovi: prijava na program 8.400 rsd (ili 70 €), registracija internacionalni učenici 1.250 $, zdravstveno osiguranje 1.285 $ po godini, deponovan iznos za nepredviđene troškove učenika 2.000 $ (vraća se nepotrošeni deo), nepovratni depozit 5.000 $, depozit za smeštaj 150 $ (povratno u slučaju da nema štete u smeštaju), dodatni časovi (engleski, muzika, jahanje..), troškovi ispita, ekskurzija, izleta, vize, avio karte, transferi, bankarski troškovi, lični troškovi polaznika i ostali nepomenuti troškovi.

Izdvajamo

  • Jedna od najstarijih škola u državi Mejn, severoistok SAD;
  • Prelepo i sigurno okruženje sa podrškom lokalne zajednice;
  • Veća škola sa oko 500 učenika godišnje (oko 140 internatskih);
  • Širok izbor sportskih, vannastavnih i akademskih programa;
  • Odično rangirani programi muzike, glume i izvođačkih umetnosti u SAD.

Uslovi upisa

Uslovi za upis internacionalnih polaznika je da se prikaže uspeh tokom školovanja u vidu svedočanstava za prethodne dve školske godine. Pored toga, učenici prilažu sertifikat o jezičkom nivou (ITOEFL, SAT, CAT ili dr), pišu esej, dostavljaju pismo preporuke od profesora i prolaze Skype intervju sa dekanom škole. Internacionalni polaznici obavezni su da prođu orijentacioni program za jezik kao pripremu za školovanje, a program se organizuje u avgustu pred početak školske godine I traje 3-4 nedelje. Nakon početka akademske godine MCI organizuje i ESL English as a Second Langugage programe koji su namenjeni usavršavanju engleskog jezika i terminologije.

Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja. Nakon razgovora sa učenikom i njegovom porodicom, na kojem analiziramo interesovanja učenika, planove za kasniju oblast studiranja, dosadašnje školske rezultate, kao i planirani budžet, dajemo predlog najadekvatnijih škola i srednjoškolskih programa.

Egida Vas vodi kros celokupan proces aplikacije i upisa u željenu školu. Pomažemo u sastavljanju motivacionih pisama, pisama preporuke i izbora svih pratećih dokumenta, popunjavamo i šaljemo aplikacije za željenu školu i apliciramo za vizu za učenika. Da bismo Vam olakšali donošenje konačne odluke o izboru škole, organizujemo Vam posetu, obilazak i razgovor sa akademskim timom i učenicima škola koje su Vam se najviše svidele. 

Galerija

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print