Američki fakultet u Evropi

American_University_in_Bulgaria

Škola

American University in Bulgaria

 American University in Bulgaria AUBG je privatni univerzitet osnovan 1991. godine u Blagoevgradu u Bugarskoj, koji nudi američki stil obrazovanja u Evropi. Studentima daje mogućnost da kombinuju različite oblasti studija u cilju ostvarivanja profesionalnog uspeha. Ovo je prva obrazovna institucija na engleskom jeziku u američkom stilu u istočnoj Evropi, a izdvaja se po svom liberal arts pristupu učenju.

Reč je o vrlo popularnom i jedinstvenom sistemu obrazovanja u Americi, jer polaznici studiraju širi spektar disciplina, dok istovremeno usvajaju znanja iz odabrane oblasti studija. Po ovom sistemu, studenti biraju oblasti studija, profesora i nastavi plan i program koji im odgovara u kombinaciji sa bogatim i raznovrsnim vannastavnim programom.

AUBG se ističe po svom interdisciplinarnom pristupu učenju i širokim izborom akademskih programa, a akreditovan je od strane New England Association of Schools and Colleges i bugarske Nacionalne asocijacije za evaluaciju i akreditaciju. Specifičan je po svojim akademskim programima i kurikulumu, a nudi osam različitih akademskih departmana sa visoko kvalifikovanim i iskusnim predavačima iz različitih delova sveta. Više od polovine studenata čine internacionalni polaznici iz preko 40 zemalja sveta, dok preostalu polovinu čine domaći studenti. AUBG se ponosi svojom raznovrsnošću i multikulturalnim pristupom.

Destinacija

Blagoevgrad je grad na jugozapadu Bugarske, upravno je središte Oblasti Blagoevgrad. Univerzitet je smešten u modernom rezidencijalnom kampusu koji izgleda kao tipičan američki koledž u kojem studenti žive, uče i zabavljaju se. Apsolutno sve se nalazi na jednom mestu i ovakav koncept studiranja presudan je zbog osećaja zajedništva među studentima. Jedinstvenu atmosferu podstiču i savremeni objekti u kampusu, a polaznici imaju pristup nagrađivanoj zgradi studentskog centra, balkanskom akademskom centru, biblioteci, kao i rezidenciji koja se sastoji od 3 bloka zgrada u okviru kampusa. Pored odličnog akademskog programa, studenti se podstiču da učestvuju u različitim dodatnim aktvnostima nakon nastave. Organizuje se mnoštvo klubova (plesni klub, fudbal, golf i biznis klub, hor, kompjuterske nauke, olimpijski klub i dr) i dodatnih aktivnosti nakon nastave u cilju podsticanja ličnog razvoja i druženja među studentima.

Programi

U sklopu fakulteta posluje 9 departmana, a osnovne studije  Bachelor of Arts traju 4 godine (8 semestara) i dostupne su u sledećim oblastima (Majors):

  • Business Administration,
  • Computer Science,
  • Economics, European Studies,
  • History and Civilizations,
  • Information Systems,
  • Journalism and Mass Communication,
  • Literature, Mathematics,
  • Political Science
  • International Relations.

Pored toga dostupni su i izborni programi (Minors) u različitim oblastima: antropologija, preduzetništvo, filmske studije, umetnost, moderni jezici i kultura…

Pored osnovnih studija, u ponudi je i Executive MBA master program dizajniran za profesionalce i individualce kojima su potrebne dodatne veštine  kako bi usavršili znanje za postojeću radnu poziciju ili stekli nova za narednu. Program ima praktičan kurikulum zbog čega je prepoznat u celom svetu. Uslov za upis je minimum dve godine radnog iskustva na menadžerskoj poziciji, jaki akademski rezultati i dobar jezički nivo (sertifikat za engleski jezik), diploma osnonvnih studija i profesionalni intervju. Program traje 2 godine (4 semestra).

Uslovi upisa: svedočanstva i diploma završene srednje škole (prevedena na engleski, bugarski ili ruski jezik), sertifikat o nivou engleskog jezika (minimum IELTS 6.5, TOEFL 50 internet based ili ekvivalent) i skajp ili telefonski intervju.

Cena programa

Bachelor of Arts – 6.500 $ po akademskoj godini.

Executive MBA – 12.000 € ukupno za 2 godine (3.000 € po semestru).

STIPENDIJA – Apliciranjem na univerzitet, odmah se proverava dokumentacija studenta i uzima u razmatranje za dobijanje stipendije.

Smeštaj

Smeštaj studenata organizovan je u okviru kampusa u 3 rezidencijalne zgrade (Skaptopara I, II i III). Studentski život predstavlja kompleksnu celinu koja obuhvata socijalnu interakciju, ali i emocijalni, duhovni i fizički razvoj mladih ljudi. Smeštaj podrazumeva dvokrevetne ili trokrevetne sobe, uz mogućnost doplate za obroke. U rezidencijama postoje zajedničke prostorije, TV prostorije, vešeraj, kafe, sobe za igru (bilijar i ping pong), kao i mnoštvo drugih objekata. Nagrađivana ABF zgrada u okviru kampusa  poseduje terene za različite sportove – fudbal, košarku, odbojku, rukomet i teretana sa kardio opremom i mašinama za treniranje.

Smeštaj iznosi od 1210 $ do 1750 $ po godini u zavisnosti od odabrane rezidencije.

Dodatni troškovi: troškovi prevoza, viziranje oko 100 €, doplata za kantinu 1200 $, doplata za nastavni materijal 300 $, osiguranje 120 $, lična karta za bugarske strance oko 200 €, bankarski troškovi, lični troškovi studenta, ostali nepomenuti troškovi.

Galerija

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print