Avanturistički kamp i škola engleskog u Velikoj Britaniji

Škola

AVANTURISTIČKI KAMP U VELIKOJ BRITANIJI – PGL, Bawdsey Manor

Uzrast polaznika 7-17 godina

POLAZAK SA PRATNJOM

Termin programa: 01.08-15.08.2020.

POPUST 100 £ ZA PRIJAVE DO 02.03.2020.

PGL je vodeći organizator zabavnih i avanturističkih kampova koje tokom cele godine posećuju učenici, ali i cele porodice iz Velike Britanije radi druženja, team building programa i uživanja u prirodi. Internacionalnim polaznicima ovi kampovi pružaju i mogućnost učenja engleskog jezika. Letnji kursevi za decu se organizuju na velikom broju lokacija širom Velike Britanije, a škole, kao i rezidencije u kojima su deca smeštena, nalaze se na istom kampusu, tako da su na jednom mestu obezbeđeni nastava, ishrana, smeštaj i kompletan društveni program.

VANNASTAVNE AKTIVNOSTI su fokusirane na rad u grupi u kojoj deca grade samopouzdanje, stiču liderske veštine i spretnost u opuštenoj i zabavnoj atmosferi. Postoji čitav niz vannastavnih aktivnosti, a sve su organizovane u internacionalnim grupama tako da učenici komuniciraju na engleskom jeziku i tokom svih aktivnosti deca su pod nadzorom instruktora.

 • Aeroball – aktivnost na trambolini sa loptom
 • Buggy Building – pravljenje vozila
 • Coastal Walk upoznavanje sa morskom obalom, sa zadacima i igrama
 • Climbing Wall – obuka za penjanje po zidu
 • Orienteering – obuka za čitanje mapa i pronalaženje zadatih punktova
 • Rifle Shootingpucanje u metu iz vazdušne puške
 • Sensory Trail – timski prelazak staze u prirodi vezanih očiju, upoznavanje sa značajem ljudskih čula
 • Survivor – obuka za preživljavanje i pravljenje kampa u “divljini”, osnove navigacije i meteorologije
 • Jacob`s laddertimsko penjanje na ogromne merdevine od balvana
 • Problem Solving – rešavanje zadataka i zagonetaka u malim timovima
 • Mačevanje
 • Obuka na trapezu i trambolini
 • Streličarstvo (luk i strele)
 • Pravljenje splavova i kajakarenje su aktivnosi za koje učenike vode van kampusa
 • Sportovi i timske igre – Unihoc (varijanta hokeja bez klizaljki), Five-a-side football (verzija malog fudbala sa 5 igrača), Lacrosse (lopta se hvata, baca i prenosi specijalnim štapovima), odbojka…

Druženje i zabava se nastavlja i u večernjim časovima te su organizovane timske igre (Ambush,  Capture The Flag, Splash, Photo Challenge, Robot Wars…) karaoke, disko, kvizovi, filmsko veče, logorska vatra… Internacionalni polaznici se druže sa ostalim timovima, a imaju priliku da upoznaju britansku decu učesnike ovih kampova i na taj način dodatno usavršavaju engleski jezik.

OBILASCI I EKSURZIJE Odlazak u Veliku Britaniju je prilika da se deca upoznaju sa kulturom i istorijom ove zemlje. Program uključuje dva poludnevna i dva celodnevna izleta u različite gradove. Svake srede su poludnevni izleti i učenici će obići dva najveća grada oblasti Saseks (Sussex) Ipsvič (Ipswich) i Kolčester (Colchester) koji je najstariji grad u Engleskoj i njena prestonica za vreme vladavine Rimljana.

Celodnevni izlet u London uključuje krstarenje rekom Temzom, vožnju na panoramskom točku London Eye i obilazak drugih znamenitosti grada (Big Ben, Parliament, Jubilee Gardens, Trafalgar Square, Covent Garden, Leicester Square). Celodnevni izlet u Kembridž uključuje obilazak i razgledanje grada i upoznavanje sa kampusom čuvenog fakulteta King’s College.

Učenici imaju pratnju i pažnju profesora tokom svih segmenata programa.

Destinacija

Jedna od poznatih asocijacija na Veliku Britaniju jesu njena priroda i seoski pejzaži (countryside) sa prelepim imanjima. Bawdsey Manor je imanje sa  veoma zanimljivom istorijom, koje se prostire na 60 ha površine, u istočnoj Engleskoj na samoj obali Severnog mora. Izgrađeno je 1886. godine u viktorijanskom stilu kao privatni posed, nakon I svetskog rata ga otkupljuje Kraljevska avijacija (RAF) i postaje vojni istraživački centar za radarske sisteme, a mali muzej svedoči o tom periodu.  U sledećoj fazi je je ceo posed obnovljen i bio je internatska škola, nakon čega ga otkupljuje PGL za organizaciju svojih kampova.

Program

Nastava je osmišljena sa ciljem da unapredi znanje i poboljša upotreba jezika. Akcenat je na konverzaciji i kroz mnogobrojne debate, diskusije, igre i vežbanje situacija obogaćuje se rečnik. Teme su prilagođene uzrastu polaznika. Maksimalan broj đaka po grupi je 12 i takva internacionalna grupa dece funkcioniše kao tim, kako na nastavi tako i van nastave tokom poslepodnevnih aktivnosti.

Smeštaj

Polaznici iz različitih zemalja su zajedno smešteni u višekrevetne sobe (4-6 kreveta, neki su na sprat), sa sopstvenim kupatilom. Posteljina je obezbeđena, ali ne i peškiri. Sobe se redovno čiste, a posteljina se menja jednom nedeljno. Učenici imaju obezbeđeno pranje veša jednom nedeljno.

Ishrana je nutritivno izblansirana sa dosta voća i povrća, obroci se služe u kantini škole, a za celodnevne izleti samo ručak dobijaju spakovan (lanč paket). Doručak je kombinacija kontinentalnog (kroasani, žitarice, tost, slatki namazi) i britanskog doručka (kajgana, mesne i vegeterijanske kobasice pasulj, pečurke, grilovani paradajz). Uz ručak i večeru se služi supa ili čorba i neograničen izbor svežih salata, a obroci uvek uključuju mesnu i vegeterijansku opciju. Uz sve obroke imaju izbor toplih i hladnih napitaka i sezonskog voća, a nakon večere se služi desert. Škola je u mogućnosti da ponudi posebne režime ishrane, uz najavu 6 nedelja pre dolaska.

Utisci

PGL – Marchants Hill

04.08-18.08.2018.

PGL je vodeći organizator letnjih kampova koje posećuju deca iz Velike Britanije radi uzbudljivih avanturističkih programa, a deci iz drugih delova sveta pružaju i mogućnost učenja engleskog jezika. Letnji kursevi za decu se organizuju na velikom broju lokacija širom Velike Britanije, a škole kao i rezidencije u kojima su deca smeštena nalaze se pri istom kampusu tako da je na jednom mestu obezbeđena nastava, ishrana, smeštaj i kompletan društveni program. Na ovom kampu deci je dostupan čitav niz vannastavnih aktivnosti.

Utiske sa programa praćene fotografijama prenosi vam naš profesor Vladimir:

I ove godine Egida je osmislila program za avanturistički kamp Marchants Hill u organizaciji britanskog PGL-a. Marchants Hill je proplanak kod mesta Hindhead u oblasti Surrey, jednom od tradicionalnih home counties koji gravitiraju Londonu.

Ovaj kamp ne podrazumeva samo nastavu engleskog jezika već i sportske i društvene aktivnosti, a prve nedelje ih je bilo dosta: zip line, archery, raft building, blatnjavi challenge i uzbudljiv abseiling. Za svakog ponešto. Sa nama su i voditelji aktivnosti, mladi ljudi sa kojima možemo da ćaskamo na engleskom jeziku.

U blizini kampa nalazi se seoce Beacon Hill pa smo često u šetnji do lokalne prodavnice.

U utorak smo imali ekskurziju u London. Odvojili smo se od ostatka grupe kod londonskog točka i nastavili smo sami. Brže ćemo: politički deo Londona (parlament, Downing Street, Buckingham Palace), Leicester Square, Trafalgar Square, Covent Garden. I naravno, predah u Starbucksu. Dan je bio veoma sunčan, pretoplo za prestonicu Velike Britanije, ali nas je popodne zadesila i kiša. Osetili smo i čuvenu englesku kišu. Ništa strašno. Inače, Big Ben je u rekonstrukciji pa je prekriven.

U četvrtak smo imali poludnevni izlet u Portsmouth, lučki grad i jedini grad u Velikoj Britaniji koji je podignut na ostrvu, konkretno na ostrvu Portsea. Uživali smo u kupovini u autletu Gunwharf Quays. Cene su odlične.

Jedan od zadataka na časovima bio je da radimo na projektu koji se prezentuje u petak pred ostalim grupama učenika i profesorima. Izabrali smo teme i radili na njima. Prezentacija je prošla veoma uspešno.

Nova nedelja, nove aktivnosti i novi izleti. Naravno, tu si i delimične promene polaznika jer neke grupe dolaze, a neke odlaze.

Susreli smo se drugačijim, možda čak i uzbudljivijim aktivnostima. Probali smo giant swing i Jacob’s ladder, ponovo smo držali luk i strelu, ali i vazdušnu pušku jer smo imali rifling. Uveče smo imali movie night i disco, ali i Harry Potter show.

Što se tiče obilazaka, išli smo u Oksford i posetili smo najstariji univerzitet u engleskom govornom području. Videli smo happy cows i nezaobilazni Christ Church College. Bilo je vremena i za obilazak centra grada i šoping u renoviranom tržnom centru Westgate. U četvrtak smo imali poludnevni izlet u  Windsor Castle. Nažalost, kiša ujutru i puno turista. Ništa neobično za Windsor, ali sad još vidljive zbog nedavnog venčanja Harija i Megan. Zamak je prelep i uživali smo u obilasku prostorija u kojima britanski monarsi dočekuju visoke zvanice – State Apartments.

Petak, ponovo dan za prezentaciju projekata i nakon toga dodela diploma koje smo zaslužili svojim radom. U subotu smo na aerodrom išli tek popodne tako da smo lokalnim autobusom skoknuli do obližnjeg mesta Haslemere u srcu okruga Surrey.

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print