Studije hotelijerstva, ugostiteljstva, turizma i gastronomije u Lucernu, Švajcarskoj

bhms

Škola

B.H.M.S. Business & Hotel Management School

Turizam je privredna grana sa najvećom godišnjom stopom rasta, što omogućava veoma brzo napredovanje svima uključenima.

Godišnje, BHMS pohađa najviše 400 studenata iz 35 zemalja sveta, što ostavlja prostor da se svakom studentu posveti individualna pažnja. U ovom multinacionalnom okruženju studenti apsorbuju iskustvo koje je krucijalno za buduće lidere u globalnoj industriji – sposobnost da rade i komuniciraju sa ljudima različitog porekla. BHMS sarađuje sa velikim brojem međunarodnih agencija za zapošljavanje, a takođe učestvuje i u velikom broju sajmova zapošljavanja, da bi predstavio svoje diplomce globalnoj mreži poslodavaca.

Fakultet sa moderno opremljenim učionicama, kompjuterskim, jezičkim laboratorijama i čitaonicom se nalazi u objektu Radisson SAS hotela. Nastava se održava na engleskom jeziku, ali studenti uče nemački, francuski ili španski jezik. Poznavanje stranih jezika je neophodno u kasnijem radu, a osim na nastavi usavršava se i kroz radnu praksu u nekom od kantona Švajcarske.

Destinacija

Lucern je turistički grad u centru Švajcarske u podnožju Alpa, na obali istoimenog jezera, dobro povezanim sa ostalim delovima zemlje, ali i evropskim gradovima. Lucern je proglašen za najbolji grad za život u Švajcarskoj.

Programi

Bachelor of Arts Degree in Hotel and Hospitality Management

Bachelor of Arts Degree in Global/Business Management

 Studije traju 3 godine, a svaka školska godina se sastoji od 20 nedelja nastave, nakon čega sledi plaćena radna praksa u hotelskoj i ugostiteljskoj industriji u trajanju od 4 do 6 meseci. Nastava se sluša u blokovima od 5 nedelja, za vreme kojih se obrađuju 3 do 4 predmeta koji se odmah i polažu. Zahvaljujući ravnomerno raspoređenom gradivu, ovaj sistem omogućava studentima dovoljno vremena da se posvete svakom pojedinačnom predmetu i da daju svoj maksimum na ispitu.

Svake godine je potrebno prikupiti 120 CATS (60 ESBP) da bi se prešlo na narednu godinu. Međutim, ako se studije prekinu nakon prve godine i prikupljenih 120 kredita, dobija se sertifikovana diploma iz ugostiteljstva, dok se nakon završene druge godine i prikupljenih 240 kredita dobija viša diploma iz ugostiteljstva. Ove diplome izdaje BHMS. Završnu BA diplomu izdaje Robert Gordon University iz Aberdina u Škotskoj, koji je i akreditovao ceo program studija. Moguć je direktan upis studenata na drugu ili treću godinu studija, ako imaju traženi broj kredita ostvarenih na drugom fakultetu.

Neophodno za upis:

  • diploma srednje škole i minimalan uzrast 18 godina,
  • nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 5.0-5.5 ili ekvivalent.

Post Graduate Diploma in Hospitality Management

Ovaj jednogodišnji program je predviđen da pruži studentima priliku da usmere svoju karijeru u sektor turizma i hotelijerstva, razvija se samopouzdanje u odnosima važnim za buduću karijeru studenta, a istovremeno se stiču nova znanja na praktičan način. Nakon 6 meseci nastave, studenti imaju obaveznu radnu praksu takođe u trajanju od 6 meseci za vreme koje primaju platu. Program je namenjen studentima koju su tek završili studije iz ove struke kao i profesionalcima iz drugih oblasti koje žele da se preorjentišu. Program je akreditovao University of Brighton.

MBA in Hospitality Management / MBA in Global Management

Ove programe su zajednički kreirali BHMS i City University of Seattle koji i izdaje završnu MBA diplomu. Namenjen je diplomiranim studentima u oblasti ugostiteljstva, ali i diplomiranim studentima iz drugih oblasti, koji žele da se uključe u globalnu ugostiteljsku industriju. Studentima pruža stručnost u oblasti ugostiteljstva i biznisa, kao i vrhunsku akademsku kvalifikaciju. Program se sastoji od dva nastavna bloka od 6 meseci, a nakon svakog sledi plaćeni Internship (stručna praksa) u Švajcarskoj u trajanju od 6 meseci. Za vreme stručne prakse, studenti treba da polože i dva online kursa – primene poslovnih veština. Program traje 2 godine ili 18 meseci, ukoliko polaznik ne želi da pohađa drugi blok radne prakse.

MBA program je namenjen kako onima koji već imaju menadžerske pozicije, tako i onima koji žele da se zaposle na ovakvim pozicijama u sferi hotelijerstva i ugostiteljstva. Takođe, idealan je jer ostavlja otvorene mogućnosti da se karijera nastavi u nekoj drugoj oblasti.

Culinary Arts

Prva godina Diploma in Culinary Art

Druga godina: Advanced Diploma in Culinary Art

Treća godina: Bachelor Degree in Culinary Art

Svaka godina se satoji od 6 meseci nastave i 4-6 meseci radne prakse, Cena po godini za prve dve godine (sa smeštajem i ishranom) je 26.900 CHF, cena treće godine je 27.900 CHF.

STRUČNA RADNA PRAKSA je sastavni deo studija, svake školske godine studenti moraju da obave 4-6 meseci prakse u hotelu ili restoranu koji su odobreni od strane BHMS-a. Savetnik pomaže studentima da pronađu odgovarajuću praksu u Švajcarskoj. Tokom rada, poslodavci ocenjuju rad, ponašanje i profesionalizam svakog studenta. Od studenata se zahteva da vode dnevnik prakse – izveštaj o svojim iskustvima i menadžerskom sistemu korišćenom u datoj firmi.

Studenti sklapaju ugovor sa poslodavcem, na osnovu kojeg svakog meseca primaju bruto platu u iznosu od 2168 CHF.

Smeštaj

U sklopu BHMS rezidencije, na raspolaganju studentima su kuhinja, restoran, biblioteka, kompjuterska laboratorija i zajedničke prostorije. Sobe su jednokrevetne ili dvokrevetne, sa sopstvenim kupatilom i kuhinjicom, kao i sa kablovskom televizijom. Ishrana je obezbeđena na bazi punog pansiona. Rezidencija je udaljena 15 minuta peške od škole.

Galerija

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print