Fakulteti u Engleskoj

Fakultet

Coventry University

Coventry University jedan je od najbolje rangiranih univerziteta koji je svoj status visokoobrazovne institucije stekao pre više od 25 godina. Danas ovu savremenu ustanovu pohađa preko 22.000 studenata iz celog sveta. Sa ponosom ističe svoju tradiciju pružanja kvalitetnog obrazovanja sa fokusom na primenjena istraživanja, a studenti koji se odluče za Coventry University imaju pristup najsavremenijoj opremi i objektima u svim akademskim disciplinama. Činjenica koja govori u prilog konstantnom razvoju i napretku je to što Coventry University danas posluje pod okriljem grupacije koja nosi naziv Coventry University Group. Deo grupacije čini ukupno pet institucija (dva univerziteta i tri koledža) u Velikoj Britaniji – Coventry University – Coventry, Coventry University – London, CU College London, CU College Coventry i CU College Scarborough.

Godinama unazad, univerzitet je stekao različite nagrade i priznanja za uložen trud i ostvareni uspeh. U tom duhu, Coventry University je prethodnih godina proglašen za univerzitet godine po iskustvu svojih polaznika (prema The Times & Sunday Times Good University Guide 2016), univerzitet broj 1 za akademsku podršku studentima i kvalitet nastave (prema NSS 2014), prvo mesto za najmoderniji univerzitet (prema The Awards 2015), na dvanaestom je mestu u Velikoj Britaniji (prema Guardian University Guide 2018) i grupisan je u top 4% visokih obrazovnih institucija u svetu (prema QS World Ranking 2013). U prilogu tome govori i činjenica da se čak 95% studenata univerziteta zaposli pri kraju studija ili odmah nakon diplomiranja. Univerzitet nudi širok spektar inovativnih i modernih programa osnovnih i master studija, a na svim programima stiče se diploma visokog obrazovanja Coventry University. Na univerzitetu u Koventriju dostupni su svi smerovi studija, univerzitet u Londonu pretežno je usmeren na biznis, finansije, modu i turizam, dok je na koledžima znatno manji broj smerova u ponudi.

Mnogo je prednosti za odabir studija na Coventry University. Jedna od zasigurno najvažnijih je i činjenica da studenti tokom studija imaju pristup najsavremenijoj opremi i objektima u svim oblastima studija, uključujući laboratorije za zdravlje, projektovanje i inženjering, izvođački studio i studio za umetnost, računarske centre, tehnološki park, centar za simulaciju i dr. Pored toga, univerzitet ima saradnju sa vodećim kompanijama i organizacijama u različitim sektorima, pa studenti učestvuju u projektima čime povećavaju svoje šanse za zaposlenje. Univerzitet stremi ka dostizanju punog pontencijala studenata na taj način što je nastava organizovana tako da bude dinamična, interaktivna, praktična i stimulativna. Predavanja su inovativna, kreativna i moguće je uspešno ih implementirati u skladu sa potražnjom na globalnom tržištu rada.

Destinacija

Coventry, LondonScarborough

Programi

UNIVERZITETI

Coventry University – Coventry najveći je centar ove grupacije, a sastoji se od kompleksa zgrada koje su rasprostranjene po celom gradu Koventriju. U svom sastavu ima četiri fakulteta: Faculty of Arts and Humanities, Faculty of Engineering, Environment and Computing, Faculty of Health and Life Sciences i Faculty of Business and Law (čiji deo čine Coventry Business School i Coventry Law School). U ponudi je preko 300 različitih smerova osnovnih studija, pripremnih programa i  master studija u zavisnosti od sfere interesovanja – Games Technology, Mathematics and Data Analytics, Fine Art and Illustration, Photography, Business Administration, Sport Management, Civil and Structural Engineering, Criminal Psychology, Social Sciences, Human Resource Management, International Business Logistics, Molecular Biology, Painting, Oil and Gas Management, Computer Science, Information Technology, Cyber Security, Electrical and Electronic Engineering, Global Journalism, Mental Health Nursing, History, Media and Communications, Sociology i još mnogo drugih.

Coventry University – London manji je od kampusa  u Koventriju, ali isto poseduje vrhunsku i modernu opremu za različite studijske programe i smešten je u srcu finansijske oblasti grada. Budući da je pretežno usmeren na biznis, ovaj kampus ima jedinstven prostor za trgovinu, sofisticirani softver koji omogućava interaktivnu nastavu u vezi složenih finansijskih ulaganja, uključujući prihode, robu, energiju i simulaciju određenih tržišnih uslova. U ponudi su pripremni programi, osnovne i master studije u oblastima – Global Business Management, Global Marketing, Finance and Accounting, Fashion Management and Marketing, Hospitality and Tourism Management, Professional Accounting.

STUDIJSKI PROGRAMI

Undergraduate Degree (Bachelor of Arts, Bachelor of Science) su programi osnovnih studija koje u Velikoj Britaniji traju ukupno tri godine. Na raspolaganju su studije u različitim oblastima u kampusu u Koventriju i određeni smerovi u kampusu u Londonu (pretežno biznis, turizam i moda). Upisni rokovi su septembar i za pojedine smerove i januar, a uslovi za upis osnovnih studija su sledeći: diploma srednje škole i svedočanstva, međunarodni sertifikat za engleski jezik nivoa B2 (IELTS od 6.0).

Postgraduate Degree (Master of Arts, Master of Science, MBA) su master studije koje u Velikoj Britaniji traju pretežno jednu, eventualno dve godine, u zavisnosti od programa. Dostupne su specijalizacije u različitim oblastima u zavisnosti od interesovanja.  Upisni rokovi su septembar i za pojedine smerove i januar, a uslovi za upis master studija su sledeći:  diploma osnovnih studija, transkript položenih predmeta, međunarodni sertifikat za engleski jezik nivoa B2 (IELTS 6.5).

CENE ŠKOLOVANJA NA UNIVERZITETU za 2019/20. godinu:

Osnovne studije: 12.600 – 14.850 ₤ po godini (Koventri), 12.329 ₤ po godini (London)

Master studije: 8.900 – 15.500 ₤ po godini (Koventri), 13.871 – 16.184 ₤ po godini (London)

Smeštaj: od 5.000 ₤ po godini naviše (Koventri) i od 6.000 ₤ po godini naviše (London)

Dodatni troškovi: troškovi viziranja, zdravstveno osiguranje, avio karte, transferi, nastavni materijal i knjige, troškovi života i lični troškovi studenta.

KOLEDŽI

Koledži predstavljaju savremen i fleksibilan način školovanja, deo su Coventry University Group i postoje na tri lokacije u Velikoj Britaniji: CU College Coventry, CU College London i CU College Scarborough. Za razliku od univerzitetskih studija, nastava na koledžima je finansijski pristupačnija uz mogućnosti da nakon svake godine školovanja dobijete sertifikat. Predavanja su koncipirana tako što se većina časova odvija sa profesorom u malim studijskim grupama, u prepodnevnom ili popodnevnom terminu (u zavisnosti od odabira studenta).

Na koledžima su u ponudi različiti smerovi u zavisnosti od odabrane lokacije (većina smerova usmerena je na praktične veštine ili takozvana strukovna znanja), a postoji mogućnost da se svaka godina završi na drugom koledžu u okviru grupacije. Neki od smerova su: Biological & Chemical Sciences, Management & Leadership, Digital Design Consultancy, Law & Practice, Proffesional Accounting, Tourism & Hospitality, Combined Engineering, Cyber Security, Marketing and Public Relations, Computing Sicence, Digital & Technnology Solutions, Adult Nursing, Primary Education & Teaching Studies, Counselling: Integrative Theory & Practilce i drugi. 

STUDIJSKI PROGRAMI

Foundation Programs su pripremni programi za uspešno studiranje koji omogućavaju studentima da poboljšaju svoje znanje jezika, upoznaju se sa britanskim školskim sistemom i steknu osnove iz buduće oblasti proučavanja. Programi su namenjeni studentima koji ne ispunjavaju uslove za direktan upis na studije. Pripremni programi traju jednu godinu, a upisni rokovi su septembar i januar. U zavisnosti od buduće oblasti studija, postoje različiti Foundation programi, a neki od njih su sledeći: Business, Engineering, Health & Social Care, Digital Technologies, Law & Practice, Accounting and Finance i drugi. Uslovi za upis pripremnog programa su sledeći: diploma srednje škole i svedočanstva, međunarodni sertifikat za engleski jezik nivoa B1 (IELTS od 5.5 do 6.0 u zavisnosti od programa). Napomena: Foundation programi za internacionalne polaznike nisu dostupni na koledžu u Londonu. 

Undergraduate Degree (Bachelor of Arts, Bachelor of Science) su programi osnovnih studija koje u Velikoj Britaniji traju ukupno tri godine. Ono što koledž razlikuje od univerziteta jeste što studenti nakon svake godine na koledžu stiču određenu kvalifikaciju. Nakon prve godine stiče se sertifikat (Higher National Certificate), nakon druge diploma (Higher National Diploma) i nakon treće bečelor diploma osnovnih studija. Za koledž postoji više rokova za upis tokom godine (septembar, novembar, januar, februar, april, jun), a uslovi za upis osnovnih studija su sledeći: diploma srednje škole i svedočanstva, međunarodni sertifikat za engleski jezik nivoa B2 (IELTS od 6.0).  Neki od smerova osnovnih studija pri koledžima su sledeći: Biological and Chemical Sciences, Combined Engineering, Digital &Technology solutions, Financial Services, Law & Practice, Management & Leadership, Marketing & Public Relations, Professional Accounting, Public Health & Community Studies, Global Business Management, International Finance and Accounting, International Fashion Management and Marketing, Adult Nursing, Cyber Security, Primary Education and Teaching Studies, Early Childhood Development & Learning i drugi.

CENE ŠKOLOVANJA NA KOLEDŽU za 2019/20. godinu:

Foundation: 9.000 – 10.700 ₤ po godini (dostupni samo u Koventriju i Skarborou)

Osnovne studije: 9.000 – 10.700 ₤ po godini

Smeštaj: od 5.000 ₤ po godini naviše (Koventri) i od 6.000 ₤ po godini naviše (London)

Dodatni troškovi: troškovi viziranja pasoša, zdravstveno osiguranje, avio karte, transferi, nastavni materijal i knjige, troškovi života i lični troškovi studenta.

Smeštaj

UNIVERZITETI

Smeštaj studenata tokom studija organizovan je u studentskim domovima, privatnim stanovima ili kućama. Studentima prve godine studija preporučuje se smeštaj u nekom od domova gde će steći nove prijatelje i brže se prilagoditi univerzitetskom životu. Studenti se mogu odlučiti za jednokrevetne ili dvokrevetne sobe koje imaju privatno ili zajedničnko kupatilo, zajedničke kuće i stanove koje dele sa drugim studentima ili potpunu privatnost. Izbor sobe određuje i visinu cene smeštaja. Smeštaj se obezbeđuje na period od 40-50 nedelja u zavisnosti od programa studija.

Smeštaj: od 5.000 ₤ po godini naviše (Koventri) i od 6.000 ₤ po godini naviše (London)

KOLEDŽI

Smeštaj studenata na koledžu u Koventriju i Londonu organizovan je na isti način kao i na univerzitetima.  Za Skarborou postoji predlog od nekoliko rezidencija, budući da je reč o vrlo malom mestu, pa su i cene smeštaja mnogo pristupačnije nego na ostala dva koledža. Sve tri opcije podrazumevaju zajedničke kuće, stanove ili jednokrevetne ili dvokrevetne sobe u rezidencijama u zavisnosti od budžeta i kriterijuma studenta.  

Smeštaj: od 5.000 ₤ po godini naviše (Koventri) i od 6.000 ₤ po godini naviše (London)

Galerija

Utisci

Naša polaznica Milena završila je jednogodišnje master studije MSC Environmental Management na Koventri univerzitetu u Velikoj Britaniji. Njene utiske pročitajte u nastavku teksta.

Coventry University-utisci

Ove godine se na Coventry University upisalo oko 40.000 studenata (ne mogu tačnu cifru da nađem, ali mislim da su nam tako rekli). U okviru studentskog centra svaki student ima mogućnost da se priključi velikom broju sportskih sekcija ili sekcija iz oblasti kulture, jezika itd. Takođe, studenti imaju i mogućnost da sami osnuju sekcije, ukoliko ne nađu ono što bi želeli. Svi studenti imaju pristup jednoj od biblioteka sa najvećom kolekcijom knjiga i onlajn materijala, što je svakako jedna od najvrednijih stavki. Pomoć u vidu saveta o daljoj karijeri je dostupna svakom studentu. Takođe ono što je od velikog značaja za internacionalne studente, na početku semestra oni sprovedu provere znanja iz matematike i jezika i ukoliko student dobije slabije rezultat,e obezbeđena mu je podrška u smislu tutorstva i časova iz matematike i akademskog pisanja. Smatram da studenti iz Srbije po ovom pitanju neće imati nikakvih poteškoća, jer je u tom pogledu naš sistem prilično dobar.

utici-Coventry

Ono što se ovde mnogo razlikuje od naših fakulteta jeste u svakom slučaju sistem ocenjivanja. Za svaki ispit koji polažete deo procenta ocene dobijate na osnovu eseja koje treba da napišete, a drugi deo ocene na osnovu testa. Imate samo jednu priliku da polažete test ili predate esej. Eseji su prilično zahtevni i neophodno je da se provede dosta vremena istražujući i čitajući iz zadate oblasti ukoliko želite da dobijete dobru ocenu. Što se ocenjivanja tiče i to je potpuno drugačije i ocene su u procentima. Iako je potrebno malo privikavanja na ovaj sistem nakon dva meseca ovde uvidela sam prilično veliku prednost pisanja eseja i istraživanja o zadatim temama i moram priznati da se možda i više nauči na ovaj način. Međutim ono što moram naglasiti je da će studenti iz Srbije u svakom slučaju imati jako dobru osnovu i predznanje za studiranje u Engleskoj i da treba da iskoriste priliku ukoliko mogu da dođu ovde, jer će sigurno sa uspehom završiti studiranje i biti bogatiji za novo iskustvo i novi način razmišljanja.

utisci-Milena-Coventry-University-UK

Smeštajni kapacitet za studente se konstantno širi, fakultet ulaže dosta u izgradnju novih smeštaja, jer svake godine imaju sve veći broj studenata. Ono što bih savetovala svakom ko se odluči za ovaj univerzitet jeste da dođu na International welcome week jer je to definitivno odlična prilika da steknete prijatelje već prvog dana i da se na vreme upoznate sa gradom i obavite neke administrativne stvari dok ne počne gužva. Ja sam većinu prijatelja stekla upravo te prve nedelje i sa njima se i sada najviše družim. Organizovali smo i nekoliko kratkih izleta do Londona, Oksforda itd.

Milena

Coventry University je 2011. godine dobio nagradu Entrepreneurial University of the Year, koja se daje univerzitetu koji podstiče i podržava studente i osoblje da pokažu inicijativu u preduzetništvu. Takođe je i dobitnik nagrade za izuzetnu podršku koja se pruža studentima, a čak 85% studenata je zadovoljno svojim obrazovanjem i iskustvom koje su stekli na univerzitetu. Univerzitet je poznat po tome što većina studenata, čak 94%, pronađe posao odmah po završetku studija. Više godina za redom nosio je prestižnu titulu Modern University of the Year. Koventri univerzitet poseduje svoja tri kampusa: Coventry, London i Scarborough kampus.

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print