Danas slavimo Šekspirov rođendan!

Na današnji dan rođen je čuveni engleski pesnik i dramski pisac Vilijam Šekspir (1564-1616).

Šekspir je rođen i odrastao u Stratfordu na Ejvonu. Kad je imao 18 godina, venčao se sa En Hatavej, koja mu je rodila troje dece: Suzan i blizance Hamneta i Džudit. Između 1585. i 1592. započeo je uspešnu karijeru u Londonu kao glumac, pisac i suvlasnik glumačke družine „Ljudi lorda Čamberlena“, kasnije poznatiju kao „Kraljevi ljudi“. Vratio se u Stratford verovatno oko 1613. gde je umro tri godine kasnije.

O njegovom privatnom životu postoji veoma malo pisanih tragova. Najveći broj svoji dela napisao je između 1590. i 1613. godine. Neka od najpoznatijih Šekspirovih dela jesu: „Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Magbet“, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku. Opus njegovog dela čini 38 drama, 154 soneta i dve narativne poeme.

Život ovog  pesnika i dramskog pisca prepun je zanimljivosti, a mi vam izdvajamo neke od njih:

  1. Vilijam Šekspir je vodio dvostruki život. Dok je u Londonu bio glumac a zatim se proslavio i kao dramski pisac, u svom rodnom gradu, Stratfordu na Ejvonu, gde mu je živela porodica koju je često posećivao, bio je poznatiji kao uvaženi poslovni čovek i vlasnik nekretnina.
  2. Smatra se da su Šekspirovi roditelji bili nepismeni a skoro pouzdano se zna da su mu i deca ostala nepismena.
  3. Postoje samo dva autentična Šekspirova portreta.
  4. Dva Šekspirova dela prevedena su na klingonski jezik, koji je stvoren u televizijskoj seriji „Zvezdane staze”. Hamlet i Mnogo muke ni oko čega mogu da se pročitaju na ovom neobičnom jeziku…  Naravno, ukoliko ste naučili da čitate klingonski.
  5. U Bibliji kralja Džejmsa, 46. reč u Psalmu 46 je „shake” a 46. reč od kraja istog psalma je „speare”. Pretpostavlja se da je u ovom prevodu Biblije sakrivena rođendanska čestitka upućena Šekspiru, jer je prevod štampan upravo kada je Šekspir napunio 46 godina.
  6. U Šekspirovo vreme, ženama nije bilo dozvoljeno da igraju u pozorištu te su ženske uloge igrali prerušeni muškarci. Ovo ujedno znači i to da je u komadu „Kako vam drago” glumac (mladić) morao da odigra Rosalindu, ženu koja se pretvara da je muškarac, pretvarajući se da je žena.
  7. Nikom nije jasno šta je Šekspir radio između 1585. i 1592. godine.
  8. Tokom života,Šekspir je napisao 37 komada i 154 soneta. Bio je dobar prijatelj sa kraljicom Elizabetom, a neki tvrde da je upravo ona napisala neke od njegovih drama.
  9. Američki predsednik Abraham Linkoln bio je veliki Šekspirov obožavalac i često je recitovao delove drama svojim prijateljima. Njegov ubica, Džon Vilks But bio je čuveni šekspirijanski glumac.
  10. Šekspir je umro 1616. godine, sahranjen je u Crkvi svetog Trojstva u Stratfordu na Ejvonu, a na njegovom grobu je, po njegovoj želji, napisano: „Proklet da je ko mi pomeri kosti”. Iako je bilo uobičajeno da se stare kosti izbace i napravi mesta za druge, ova kletva sačuvala je Šekspirov grob od uznemiravanja do današnjih dana.

cropped-sekspir(Izvori: Wikipedia, Avant Art Magazin)

Share