DOLAR – naziv i simbol

Dolar je danas najrasprostranjenije sredstvo plaćanja. Kao zvanično sredstvo plaćanja, koristi se u nekoliko zemalja. Pored SAD, tu je i Kanada, Novi Zeland, Australija, Hong Kong, Liberija, Singapur i mnoge zemlje karipskih ostrva.
I dalje važi za valutu u kojoj je najsigurnije čuvati svoj novac, a najkorišćenije je platežno sredstvo i na crnim tržištima.

One_US_dollar_note

Americki dolar

Pored mnogih kontroverzi koje idu uz ovu valutu, uključujući razne simbole kojima se daju različita značenja na novčanicama Američkog dolara, pitanja koje toliko ne zalaze u domen teorija zavera su  – poreklo naziva dolara i način nastanka simbola dolara.
Naziv “dolar” dolazi od reči thaler – talir, iz malog češkog rudarskog naselja Sankt Joachimthalers  (dolina sv. Joakima). I naselje i dolina ležali su na bogatim nalazištima srebra, od kojeg se nekad kovao srebrni novac (Joachimtalers) s likom Sv. Joakima. Ime srebrnjaka Joachimtalers je kasnije skraćeno na talers – taliri. Engleski “thaler” je preko Velike Britanije stigao u Ameriku, gde je dobio današnji naziv “dolar”.
Što se tiče simbola dolara ($), objašnjavano je na različite načine. Ali najčešće prihvaćena teorija, prema Birou za graviranje i štampanje, da je znak rezultat prelaza od meksičkog ili španskog ‚‚P’s“, znaka za pezos, ili pjasters.

Teorija izvedena iz proučavanja starih rukopisa objašnjava da je S postepeno počelo da se piše preko slova P, čime se dobio znak koji je sličan današnjem „$“. Ovaj znak bio je široko korišćen pre uvođenja američkog dolara 1785. godine.
Simbol dolara sa dve vertikalne linije je povremeno u upotrebi. Ovim pokušava da se ojača tvrdnja da su slova U i S, simbol za Sjedinjene Države (United States), ustvari kreirala znak dolara. Međutim, zagovornici te tvrdnje zaboravljaju da je taj znak bio široko rasprostranjen još u doba dok su trinaest kolonija koje su formirale SAD bile u sastavu Britanije i dok Sjedinjene Države još nisu ni postojale.

Share

Ostavite Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *