Državne srednje škole u Americi, SAD

Americki maturanti

Škola

Između ogromnog broja državnih srednjih škola u Americi, izdvojili smo jedan manji broj koji po kvalitetu značajno odskaču od većine. Strani učenici redovno plaćaju školarinu i samim tim imaju ista i redovna prava kao i svi drugi učenici te škole. Program je limitiran na maksimalno jednu godinu i ona može da bude bilo koja od četiri srednjoškolske godine. Takođe postoji i mogućnost upisa samo jednog polugodišta. Po upisu i završetku četvrte godine u Americi škola izdaje diplomu, što za sve one koji planiraju da nastave svoje školovanje u Americi ili za sve one koji se još nisu odlučili šta bi voleli ostavlja širu mogućnost izbora.

Srednjoškolsko obrazovanje u Americi (American High School) organizovano je u četiri školske godine – deveti razred (freshman), deseti razred (sophmore), jedanaesti razred (junior) i dvanaesti (senior) razred.

Smeštaj je u porodicama, u blizini škole. Učenici koji su se upisali u škole u velikim gradovima treba da računaju da će možda morati da koriste javni prevoz do škole. Ovde nije reč o volonterskim porodicama i samim tim što su plaćene porodice, kontrole porodica su češće i detaljne. Biraju se porodice koje imaju jaku želju da prime strane učenike i želju da prenesu deo američke kulture na njih.

Profil

  • Lokacija škola: širom SAD
  • Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice)
  • Starosna struktura: 14-18 godina
  • Nastavni program: američka gimnazija –  jedno polugodište ili cela školska godina
  • Cena programa: Cene za većinu programa državnih srednjih škola sa smeštajem se kreću u rangu od $18.000 do $38.000. (Cene za školsku 2015/16. godinu) Cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici.
  • Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, knjige i nastavni materijal, ručak u školi, osiguranje, ekskurzije, izleti, avio karte, transferi…

Izdvajamo

Svaki distrikt ima svoju posebnu cenu. Cena programa uključuje cenu školarine i cenu porodičnog smeštaja. Takođe, program uključuje odgovornu osobu koja je zadužena za savetodavnu, bezbednosnu pomoć učenicima, 24 časa na dan, u svakom distriktu. Studentima je obezbeđen doručak i večera. Učenici mogu da nose ručak od kuće tokom nedelje, a sami snose troškove jela u školskim kantinama. Ako u blizini gde student stanuje nema javnog prevoza, porodica je odgovorna za organizovanje nekog vida prevoza. Po dolasku na aerodrom, studente  dočekuje porodica ili predstavnici agencije.

Uslovi upisa

Ko može da se prijavi za školovanje u Americi

Učenici između 15 i 18 godina, sa minimu dobrim uspehom (preporučljivo vrlo dobrim). Takođe, svi polaznici moraju da urade SLEP test pre upisa. Minimalan broj bodova na testu mora biti 50.

Rok za prijavu: Za septembarski polazak je 15. jul dok je za februarski polazak 1. decembar. I pored fleksibilnih rokova, mnoge škole su popunjene pre tih rokova, preporuka je da se što ranije prijavite. Kada se prijavljujete za program državnih škola, prijavljujete se za konkretan district (grad, deo grada). U okviru svakog od ponuđenih distrikta, postoji nekoliko  škola u koje možete da se upišete.

Cena programa: Svaki distrikt ima svoju posebnu cenu. Cena programa uključuje cenu školarine i cenu porodičnog smeštaja. Takođe, program uključuje odgovornu osobu koja je zadužena za savetodavnu, bezbednosnu pomoć učenicima, 24 časa na dan, u svakom distriktu. Studentima je obezbeđen doručak i večera. Učenici mogu da nose ručak od kuće tokom nedelje, a sami snose troškove jela u školskim kantinama. Ako u blizini gde student stanuje nema javnog prevoza, porodica je odgovorna za organizovanje nekog vida prevoza. Po dolasku na aerodrom, studente  dočekuje porodica ili predstavnici agencije.

Prisustvo i učešće na nastavi mogu da imaju učenici koji imaju propisan nivo znanja engleskog jezika. Egida International pruža programe učenja engleskog jezika na koje se mogu prijaviti budući učenici ukoliko im nivo jezika nije na odgovarajućem nivou, i nakon njega upisati srednju školu.

Prijavljivanje na program može da iziskuje i proveru znanja iz drugih oblasti (matematika i pisani engleski), pored provera objedinjenih SLEP testom – Secondary Level of English Proficiency (SLEP).

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju