Državne srednje škole u Francuskoj

srednja-skola-francuska

Škola

Program kulturne razmene u Francuskoj namenjen je učenicima koji žele da nauče ili usavrše francuski jezik i da upoznaju način života i kulturu ljudi u Francuskoj.

Školovanje  u Francuskoj je podeljeno na tri dela. Obavezno je pohađanje osnovne škole (Enseignement Primaire) za decu od 6-  11 godina i niže srednje škole (Enseignement Secondaire). Školska godina počinje u septembru, završava se u junu i podeljena je na tri dela. Svakih sedam nedelja učenici imaju raspust od dve nedelje. Francuska srednja škola (le lycée) traje tri godine. Na prvoj godini (la première), uče se opšti predmeti: francuski, matematika, istorija, geografija, prirodne nauke i fizičko vaspitanje, uz nekoliko opcionih predmeta. Druge (la seconde) i treće godine (la terminale) pohađaju se specijalizovaniji predmeti (književnost, društvene ili prirodne nauke) što vodi do polaganja čuvenog završnog ispita Le Baccalauréat. Nastava počinje oko 8:00h i vrlo često traje i do 18:00h, sa dvočasovnom pauzom za ručak. Francuski obrazovni sistem je vrlo okrenut strukturalnom učenju, sa naglaskom na tradicionalne načine podučavanja osmišljene da omoguće učeniku da dostigne određeni standard i položi završne ispite. Smatra se jednim od težih obrazovnih sistema u svetu, ali je vrlo dobro organizovan i krajnji cilj je da učenike osposobi za buduće dalje školovanje i život kao da im pomogne u razvijanju kritičkog mišljenja.

Iako se porodice domaćini mogu nalaziti u bilo kom delu Francuske, većina ih je locirana u okolini Pariza, Lila, Liona i Bordoa. Francuzi su vrlo ponosni na svoju kulturu i tradiciju koje žele da podele sa drugima. Članovi porodice su vrlo bliski, reč starijeg se poštuje, od omladine se očekuje da slušaju  i pomažu u svim poslovima. U većini porodica oba roditelja rade tako da se od dece očekuje da izvršavaju svoje dnevne obaveze, kako lične tako i kućne.  Porodice će uživati da novog člana upoznaju sa svojom tradicijom, kulturom, hranom, jezikom.

Profil

 • Lokacija škola: uglavnom škole u okolini Pariza, Lila, Liona i Bordoa
 • Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice)
 • Starosna struktura: 15-17 godina prilikom prijave na program razmene
 • Nastavni program: gimnazija –  jedno polugodište, cela školska godina ili kratak boravak od 1, 2 ili 3 meseca
 • Cena programa: €6,700 za celu školsku godinu, €6,000 za polugodište.  Cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici.
 • Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, prijava 8400rsd, pripremni kurs,  knjige i nastavni materijal, ručak u školi, osiguranje, ekskurzije, izleti, avio karte, transferi…

Izdvajamo

 • Program kulturne razmene
 • Pohađa se 1 ili 2 polugodišta; takođe postoji mogućnost kraćeg boravka od 1, 2 ili 3 meseca
 • Škole u blizini većig gradova u Francuskoj
 • Briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci
 • Potrebno znanje francuskog  jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja)
 • Pripremni jednonedeljni kurs u Parizu
 • Organizovane ekskurzije

Uslovi upisa

Uslovi za upis  internacionalnih učenika je minimalno srednje ili više-srednje znanje engleskog jezika i minimum dobar uspeh u školi. Obavezno pred znanje francuskog jezika: minimum dve godine predhodnog učenja jezika. Prijava na program do 10.04.2016.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju