Državne srednje škole u Francuskoj

Škola

Kulturna razmena u Francuskoj

Program kulturne razmene u Francuskoj namenjen je učenicima koji žele da nauče ili usavrše francuski jezik i da upoznaju način života i kulturu ljudi u Francuskoj. Program je koncipiran tako da učenik pola godine ili godinu dana živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu srednju školu i usavršava jezik.

Školovanje u Francuskoj je podeljeno na tri dela. Obavezno je pohađanje osnovne škole (Enseignement Primaire) za decu od 6 do 11 godina i niže srednje škole (Enseignement Secondaire). Školska godina počinje u septembru, završava se u junu i podeljena je na tri dela. Svakih sedam nedelja učenici imaju raspust od dve nedelje. Francuska srednja škola (le Lycée) traje tri godine. Na prvoj godini (la première), uče se opšti predmeti: francuski, matematika, istorija, geografija, prirodne nauke i fizičko vaspitanje, uz nekoliko opcionih predmeta. Druge (la seconde) i treće godine (la terminale) pohađaju se specijalizovaniji predmeti (književnost, društvene ili prirodne nauke), što vodi do polaganja čuvenog završnog ispita Le Baccalauréat. Nastava počinje oko 8:00h i vrlo često traje i do 18:00h, sa dvočasovnom pauzom za ručak. Francuski obrazovni sistem je vrlo okrenut strukturalnom učenju, sa naglaskom na tradicionalne načine podučavanja osmišljene da omoguće učeniku da dostigne određeni standard i položi završne ispite. Smatra se jednim od težih obrazovnih sistema u svetu, ali je vrlo dobro organizovan i krajnji cilj je da učenike osposobi za dalje školovanje i život, kao da im pomogne u razvijanju kritičkog mišljenja.

Iako se porodice domaćini mogu nalaziti u bilo kom delu Francuske, većina ih je locirana u okolini Pariza, Lila, Liona ili Bordoa. Francuzi su vrlo ponosni na svoju kulturu i tradiciju koju žele da podele sa drugima. Članovi porodice su vrlo bliski, reč starijeg se poštuje, a od omladine se očekuje da slušaju i pomažu u svim  poslovima. U većini porodica oba roditelja rade, tako da se od dece očekuje da izvršavaju svoje dnevne obaveze, kako lične tako i kućne. Porodicama će biti zadovoljstvo da novog člana upoznaju sa svojom tradicijom, kulturom, hranom, jezikom.

Profil

Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice);

Starosna struktura: 15-18 godina prilikom prijave na program razmene;

Nastavni program: gimnazija – jedno polugodište, cela školska godina ili kratak boravak od 1, 2 ili 3 meseca.

Cena programa: 6.700 € za celu školsku godinu, 6.000 € za polugodište.  Cena uključuje nastavu u državnoj srednjoj školi, smeštaj i obroke u porodici.

Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, prijava 8.400 rsd, pripremni kurs, knjige i nastavni materijal, ručak u školi, osiguranje, ekskurzije, izleti, avio karte, transferi, viza…

Izdvajamo

  • Program kulturne razmene;
  • Pohađa se 1 ili 2 polugodišta, takođe postoji mogućnost kraćeg boravka od 1, 2 ili 3 meseca;
  • Briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
  • Potrebno znanje francuskog jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja);
  • Pripremni jednonedeljni kurs u Parizu (opciono);
  • Organizovane ekskurzije.

Uslovi upisa

Uslovi za upis internacionalnih učenika je minimalno srednje ili više-srednje znanje engleskog jezika i minimum dobar uspeh u školi. Obavezno predznanje francuskog jezika: minimum dve godine prethodnog učenja jezika. Prijava na program je najkasnije do 10.04.2018.

Preporučuje se rana prijava na program, budući da se mesta na programu brzo popunjavaju.

NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole. 

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print