Državne srednje škole u Italiji

Škola

Državne srednje škole u Italiji

Program kulturne razmene u Italiji namenjen je učenicima koji žele da nauče ili usavrše italijanski jezik i da upoznaju način života i kulturu ljudi. Koncept programa je da učenik pola godine do godinu dana živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu srednju školu i usavršava jezik. Školovanje u Italiji je obavezno za decu od 6 do 16 godina.

I državne i privatne škole su pod kontrolom italijanskog Ministarstva prosvete. Srednje škole pohađaju učenici od 15 do 19 godina. Postoji šest osnovnih tipova srednjih škola: Liceo Classico, Liceo Scientifico, Liceo Linguistico, Liceo Artistico, Istituto Tecnico, Istituto Professionale. Učenici koji planiraju upis na univerzitet biraju Licej, dok tehničke i profesionalne škole vode ka diplomi određenog zanata i zvanju iz određene profesije. Učenici na programu kulturne razmene se obično upisuju na prirodni  (Liceo Scientifico) ili društveni smer (Liceo Linguistico), s obzirom na to da se u školama slušaju različiti predmeti, uključujući i strane jezike. Školska godina počinje sredinom septembra i traje do sredine juna. Časovi se održavaju od 8:00h do 13:00h ili 14:00h, šest dana nedeljno (ponedeljak-subota). Učenici na kulturnoj razmeni neće biti ocenjivani, ali se od njih očekuje da pokažu interesovanje i da aktivno i odgovorno učestvuju u radu na nastavi.

Italijanske porodice u kojima borave deca na razmeni su uglavnom roditelji sa jednim ili dvoje dece. Od učenika se očekuje da učestvuju u svakodnevnom životu i dele porodične obaveze sa ostalim članovima porodice. Zajednički porodični obroci su obavezni u Italiji. To je vreme kada se priča o dnevnim dešavanjima i planovima. Vrlo je važno da prilikom boravka u porodici učenik pokaže fleksibilnost, takt, učtivost i zrelost u ophođenju, u tom slučaju prema njemu će se odnositi kao istinskom članu porodice, a ne kao prema gostu.

Profil

 • Lokacija škola:uglavnom škole u manjim gradovima;
 • Tip škola:mešovite škole (dečaci i devojčice);
 • Starosna struktura:15-18 godina prilikom prijave na program razmene;
 • Nastavni program:gimnazija – jedno polugodište ili cela školska godina, kratak boravak od 2 ili 3 meseca.
 • Cena programa: 6.200 € za celu školsku godinu, 5.700 € za polugodište. Cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici.
 • Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, pripremni kurs, knjige i nastavni materijal, ručak u školi, osiguranje, ekskurzije, izleti, avio karte, transferi…

Izdvajamo

 • program kulturne razmene;
 • pohađa se 1 ili 2 polugodišta;
 • škole u svim krajevima Italije;
 • briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
 • potrebno znanje italijanskog jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja);
 • pripremni jednonedeljni kurs u Milanu;
 • organizovane ekskurzije;
 • škole uglavnom u malim sredinama, u sigurnom okruženju.

Uslovi upisa

Uslovi za upis internacionalnih učenika je minimlano srednje ili više-srednje znanje engleskog jezika i minimum dobar uspeh u školi. Obavezno predznanje italijanskog jezika, minimum dve godine prethodnog učenja. Prijava na program je najkasnije do 15.04.2018.

Preporučuje se rana prijava na program, s obzirom na to da se mesta na programu brzo popunjavaju.

NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print