Državne srednje škole u Kanadi

Canada

Škola

Kanadski školski sistem je sličan našem – u najvećem broju kanadskih provincija, u osnovnu školu se kreće sa 6 ili 7 godina, a nakon 8 razreda osnovne škole, nastavlja se srednja škola koja traje 4 godine. Državno obrazovanje je na visokom nivou i najveći broj Kanađana pohađa državne škole.

U Kanadi, svaka provincija reguliše sopstveni program obrazovanja, kroz svoja ministarstva obrazovanja, koja zatim kontrolišu manje školske odbore. Ovi mali školski odbori se u Kanadi zovu „Školski distrikti“, a svaki školski distrikt u svojoj nadležnosti ima određen broj škola.

Onima koji se odluče da pohađaju srednju školu u Kanadi, na raspolaganju je nekoliko programa: jedno polugodište, cela školska godina, više školskih godina, ali i kratki programi kao što su jednomesečni program tokom školske godine i letnji program.

Smeštaj je u pažljivo biranim porodicama, gde će učenici imati sopstvenu sobu i tri obroka. Ipak, ovakav vid smeštaja predstavlja više od smeštaja i hrane – to je šansa da učenik učestvuje u svim aspektima porodičnog života u Kanadi, da uroni u kanadsku kulturu i način života i da stekne „kuću daleko od kuće“.

Porodice su u glavnom udaljene od škole do 30 minuta autobusom. Nekada će srednjoškolci moći da pešače do škole ili dolaze biciklom, dok će nekada koristiti gradski prevoz.

Profil

 • Lokacija škola: gradsko ili seosko okruženje
 • Tip škola: mešovite (dečaci i devojčice)
 • Starosna struktura: 15-18 godina za učenike na ovom programu
 • Broj učenika: svaka škola ima drugačiji broj učenika. Uopšteno: distrikt Louis Riel – ukupno za sve škole u distriktu 14500 učenika , od čega 180 međunarodnih učenika; distrikt Coquitlam – ukupno za sve škole 30000 učenika, od čega 1000 međunarodnih učenika.
 • Najbliži aerodrom: svaki distrikt ima aerodrom na udaljenosti do 100km
 • Nastavni programi: 1 mesec, više meseci, 1 polugodište, 1 školska godina, više školskih godina
 • Cena za međunarodne učenike: Louis Riel – CA$ 10,000 cena nastave za celu školsku godinu; Coquitlam: CA$ 13,000 cena nastave za celu školsku godinu.
 • Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, prijava 8400 rsd, smeštaj (LR – od CA$ 650 mesečno; Coquitlam – od CA$ 850 mesečno), knjige i nastavni materijal, troškovi dobijanja vize, osiguranje (LR – CA$ 350, Coquitlam CA$ 900 za školsku godinu), ekskurzije, izleti, transferi…

Izdvajamo

 • Kvalitetne državne škole
 • Dužina programa: 1 mesec, više meseci, 1 polugodište, 1 školska godina, više školskih godina
 • Potrebno znanje engleskog jezika za ovaj program – srednji nivo.
 • Veliki izbor predmeta u školama
 • Izdvajamo distrikte:

Školski distrikt Louis Riel, Winnipeg, Manitoba: 9 srednjih škola (u 7 je nastava na engleskom, u 2 je nastava na francuskom jeziku); dobro opremljene škole; veliki izbor predmeta; Advanced Placement, French Immersion, Sports, Fine Arts programi

Školski distrikt Coquitlam, Britanska Kolumbija – 30 km od Vankuvera: 12 srednjih škola u nekoliko manjih gradova; jedan od najboljih školskoh distrikta u Britanskoj Kolumbiji (95% učenika položi maturu; skoro svi međunarodni učenici nakon završetka srednje škole upisuju fakultet); škole opremljene najmodernijom opremom i tehnologijom; inovativna nastava; Advanced Placement, French Immersion i International Baccalaureate (IB) programi.

Uslovi upisa

Diplome prethodnog obrazovanja (osnovne i srednje škole) i minimum srednje znanje engleskog jezika.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju