Državne srednje škole u Nemačkoj

Škola

Državne srednje škole u Nemačkoj

Program kulturne razmene u Nemačkoj namenjen je učenicima koji žele da nauče ili usavrše nemački jezik i da upoznaju način života i kulturu ljudi u Nemačkoj. Koncept programa podrazumeva da učenik pola godine ili godinu dana živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu srednju školu i usavršava jezik.

Nemački školski sistem se zasniva na obaveznom devetogodišnjem obrazovanju za sve. Deca kreću u osnovnu četvorogodišnju školu sa 6 godina. Po završetku osnovne škole opredeljuju se za neku od srednjih škola Hauptschule, Realschule, Gesamtschule, Gymnasium. Standardi nastave i balans između teoretskih i praktičnih predmeta se veoma razlikuju u zavisnosti od tipa srednje škole, kao i dužine trajanja školovanja. Gimnazija pruža najkompletniju edukaciju i većina učenika na kulturnoj razmeni pohađa ovu vrstu škole. Učenici na programu kulturne razmene mogu pohađati 9, 10. ili 11. razred (I, II ili III godina srednje škole u Srbiji). U nadležnosti gimnazije je da odluči koje predmete će učenik pohađati. Uobičajeno je da učenici slušaju obavezne predmete kao što su matematika, nemački, engleski, društvene nauke, prirodne nauke i fizička kultura. Uz pomenute predmete, učenik može da bira i dodatne predmete u zavisnosti od ličnog interesovanja: muzička kultura, umetnost, kompjuteri i programiranje… U nemačkim školama učenicima se pruža mogućnost učenja engleskog, francuskog, španskog i latinskog jezika.

Zajedničko provođenje vremena je veoma važno nemačkim porodicama. Porodice vrlo često organizuju izlete van mesta boravka, piknike u prirodi, obilaske istorijskih znamenitosti, odlaske u pozorište i bioskope, posete izložbama i brojnim sportskim manifestacijama. Kao i u većini evropskih država, cela porodica se okuplja u kasnim poslepodnevnim časovima i večera je vrlo često jedini obrok kada su svi na okupu.

Profil

  • Lokacija škola:uglavnom škole u manjim gradovima;
  • Tip škola:mešovite škole (dečaci i devojčice);
  • Starosna struktura:15-18 godina prilikom prijave na program razmene;
  • Nastavni program:gimnazija –  jedno polugodište ili cela školska godina, kratak boravak od 3 meseca.

Cena programa: 6.600€ za celu školsku godinu, 5.550€ za polugodište; cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici.

Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, pripremni kurs, knjige i nastavni materijal, ručak u školi, osiguranje, ekskurzije, izleti, avio karte, transferi…

Izdvajamo

  • Program kulturne razmene;
  • Pohađa se 1 ili 2 polugodišta, takođe postoji mogućnost kraćeg boravka od 3 meseca;
  • Briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
  • Potrebno znanje nemačkog  jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja);
  • Organizovane ekskurzije i obilasci.

Uslovi upisa

Uslovi za upis  internacionalnih učenika su minimalno srednje ili više-srednje znanje nemačkog jezika i minimum dobar uspeh u školi. Obavezno predznanje nemačkog jezika: minimum dve godine predhodnog učenja jezika. Prijava na program je najkasnije do 15.04.2018.

Preporučuje se rana prijava na program, jer se mesta na programu brzo popunjavaju.

NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole. 

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print