Državne srednje škole u Španiji

Škola

Državne srednje škole u Španiji

Program kulturne razmene u Španiji namenjen je učenicima koji žele da nauče ili usavrše španski  jezik i da upoznaju način života i kulturu ljudi u Španiji. Koncept programa podrazumeva da učenik pola godine do godinu dana živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu srednju školu i usavršava jezik.

Obavezno školovanje u Španiji podeljeno je u četiri dela: predškolsko (Educación Infantil) 3-6 godina; šestogodišnju osnovnu školu (Educación Primaria) 6-12 godina; obavezno četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje (Educación Secundaria Obligatoria) 12- 16 godina i Bachillerato, dvogodišnje školovanje za decu od 16-18 godina obavezno za učenike koji planiraju da nastave svoju edukaciju na nakom od univerziteta. Obavezni predmeti u srednjim školama su španski jezik i književnost, strani jezici, društvene nauke, geografija, istorija, matematika, estetika, fizička kultura, religija ili društvene aktivnosti. Učenik može odabrati i neki od opcionih predmeta kao što su fizika, hemija, biologija, geologija, umetnost ili muzička kultura. Vreme nastave se razlikuje u odnosu na lokaciju i vrstu škole. Jedan od tipičnih programa je nastava od 09:00h do 17:00h sa dvosatnom pauzom za ručak, dok drugi podrazumeva nastavu od 09:00h do 14:00h bez pauze za ručak. Učenici se ohrabruju da učestvuju u vannastavnim školskim aktivnostima kao što su sport, muzika, slikanje i drugi. Vannastavne aktivnosti su deo školskog nastavnog programa i zavise od razreda koji učenik pohađa. Ekskurzije i sportska takmičenja se takođe organizuju kao deo vannastavnih aktivnosti.

Boravak u španskoj porodici idealan je za decu koja su komunikativna, koja vole da pričaju, da se smeju i da se druže. Španske porodice su vrlo gostoljubive i zaista žele da se u njihovoj kući osećate kao deo porodice. Zato se nemojte iznenaditi ako se vrlo brzo opuste i podignu glas, bilo da zapevaju ili jednostavno da razgovaraju sa ukućanima. Većina porodica u Španiji su tradicionalne porodice sa dva roditelja i decom različitog uzrasta. Španija je raznolika zemlja u kulturološkom smislu i zbog četiri različita jezika, a kultura koju oni nose ogleda se i u načinu života porodica.

 

Profil

 • Lokacija škola:većinom u gradovima (Barselona, Saragosa, Alikante, Salamanka, Valensija);
 • Tip škola:mešovite škole (dečaci i devojčice);
 • Starosna struktura:15-18 godina prilikom prijave na program razmene;
 • Nastavni program:gimnazija –  jedno polugodište ili cela školska godina ili kratak boravak od 3 meseca.

Cena programa: 8.350 € za celu školsku godinu, 6.195 € za polugodište; cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici.

Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, pripremni kurs, knjige i nastavni materijal, ručak u školi, osiguranje, ekskurzije, izleti, avio karte, transferi…

Izdvajamo

 • Program kulturne razmene;
 • Pohađa se 1 ili 2 polugodišta, a postoji mogućnost kraćeg boravka od 3 meseca;
 • Škole u većim gradovima u Španiji;
 • Briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
 • Potrebno znanje engleskog jezika za ovaj program (srednji ili viši srednji nivo);
 • Znanje španskog jezika je poželjno, ali nije neophodno;
 • Pripremni jednonedeljni kurs u Barseloni;
 • Organizovane ekskurzije.

Uslovi upisa

Uslovi za upis internacionalnih učenika je minimlano srednje ili više-srednje znanje engleskog jezika i minimum dobar uspeh u školi. Znanje španskog jezika nije obavezno, ali je preporučljivo makar osnovno znanje jezika. Prijava na program je najkasnije do 15.05.2018.

Preporučuje se rana prijava na program, s obzirom na to da se mesta na programu brzo popunjavaju.

 NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print