Državne srednje škole u Švajcarskoj

Škola

Državne srednje škole u Švajcarskoj

Program kulturne razmene u Švajcarskoj namenjen je učenicima koji žele da  nauče ili usavrše nemački ili francuski jezik dok upoznaju način života i kulturu ljudi u ovoj zemlji. Švajcarska održava veoma visok standard, pa je tako jedna od najpoželjnijih zemalja za život u svetu. Iako jedna od najmanjih država u Evropi, ima čak četiri zvanična jezika, a u svetu je poznata po svojim luksuznim brendovima (nakit, čokolada, sir…). Moderni i uređeni gradovi, odličan gradski prevoz, impresivni planinski lanci i brojna jezera sigurno će doprineti nezaboravnom iskustvu polaznika ovog programa.

Učenici na kulturnoj razmeni smešteni su u volonterske porodice koje uživaju u druženju sa mladima iz različitih zemalja i koji žele da kroz međusobno druženje i zajednički život upoznaju drugačiju kulturu i običaje. Većina porodica nalazi se u manjim prigradskim mestima ili u seoskom okruženju. Pažljivo odabrane porodice se od samog početka trude da se učenik oseća kao kod svoje kuće. Zajedničko provođenje vremena je veoma važno. Porodice vrlo često organizuju izlete van mesta boravka, piknike u prirodi, obilaske istorijskih znamenitosti i sl. U švajcarskim porodicama, većina razgovora odvija se u vreme večere, u ranim večernjim satima, kada svi ukućini prepričavaju kako su proveli dan, pa je ovo odlična prilika za učenje jezika i zbližavanje sa porodicom.

Obrazovanje dece u Švajcarskoj obično počinje oko četvrte godine polaskom u predškolsko koje traje 2 godine. Obavezno obrazovanje u Švajcarskoj traje oko 9 godina, u zavisnosti od kantona, i obuhvata sledeće: osnovno obrazovanje od 6 godina, a potom nižu srednju školu koja traje oko 3 godine.  Ovde se obavezno obrazovanje završava i počinje viša srednja škola za učenike od 15 godina, koja traje 2 ili 3 godine. Viša srednja škola deli se na gimnaziju ili stručnu školu. Za švajcarske učenike, ovo je poslednji korak pred završni ispit, Swiss Matura, koji je potreban za upis na fakultet. Učenik na programu kulturne razmene uglavnom pohađa gimnaziju ili tzv. Mittelschule. Na ovom nivou dostupna su četiri programa: klasični, nauka, savremeni jezici i latinski. Predmeti koji su uključeni u sve programe su nemački (francuski), engleski, matematika, biologija, hemija ili fizika, istorija, geografija i fizičko vaspitanje.

Učenici koji su na programu kulturne razmene uživaju sve beneficije i imaju iste obaveze kao i lokalni učenici. Škole nude veliki izbor vannastavnih aktivnosti uključujući sportske sekcije, orkestre, dramske sekcije i još puno toga, a svaka škola organizuje ekskurzije za svoje učenike.

Profil

Lokacija škola: uglavnom seosko okruženje ili škole u manjim gradovima

Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice)

Starosna struktura: 15-18 godina prilikom prijave na program razmene

Nastavni program: gimnazija –  jedno polugodište ili cela školska godina

Cena programa za školsku 2019/20. godinu: 7.000 CHF za celu školsku godinu, 6.700 CHF za jedno polugodište.

Cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici.

Dodatni troškovi: obavezno zdravstveno osiguranje (1.100 CHF za školsku godinu, 600 CHF za jedno polugodište), eventualne registracije i depoziti, knjige i nastavni materijal, ručak u školi, ekskurzije, izleti, avio karte…

Izdvajamo

  • program kulturne razmene;
  • pohađa se 1 ili 2 polugodišta;
  • škole u svim krajevima Švajcarske;
  • briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
  • mogućnost izbora jezika – nemački ili francuski;
  • organizovane ekskurzije;
  • škole uglavnom u malim sredinama, u sigurnom okruženju.

Uslovi upisa

Uslovi za upis  internacionalnih učenika su uzrast 15-18 godina, znanje nemačkog ili francuskog jezika (minimum dve godine učenja) i minimum dobar uspeh u školi. Prijava na program traje do 15.03.2019, ali se preporučuje rana prijava, jer se mesta na programu izuzetno brzo popunjavaju. Učenicima zainteresovanim za francusko govorno područje se posebno preporučuje rana prijava, budući da su mesta za ovaj program vrlo ograničena.

NAPOMENA: Program kulturne razmene namenjen je prvenstveno upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju