Državne srednje škole u Velikoj Britaniji

srednje škole-kulturna razmena-UK

Škola

Kulturna razmena u Velikoj Britaniji

Zemlja sa preko hiljadu godina istorije i mnogobrojnim prepoznatljivim lokacijama, Velika Britanija je san velikog broja internacionalnih učenika. Uprkos svojoj veličini, ova mala država ima značajan globalni uticaj. Od impresivnog naučnog doprinosa od genija kao što su Fransis Bejkon i Stiven Hoking, bogate literature Čosera i Šekspira, do značajnog uticaja pop kulture kroz umetnike kao što su Bitlsi i Dejvid Bouvi, Engleska je odigrala veliku ulugu u formiranju današnjeg društva. Pored toga, Velika Britanija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema što je čini očiglednim izborom učenika koji žele ne samo da prošire vidike već i da dobiju vrhunsko obrazovanje.

Postoje dve opcije programa:

 • državne srednje škole – mogućnost izbora konkretne škole,
 • državne srednje škole – bez izbora škola i okruga.

Programi

DRŽAVNE SREDNJE ŠKOLE – mogućnost izbora konkretne škole

Od velikog broja državnih srednjih škola u Velikoj Britaniji, izdvojili smo manji broj kvalitetnih škola koje prihvataju internacionalne učenike koji nisu državljani EU. Internacionalni učenici plaćaju regularnu školarinu i samim tim imaju ista prava kao i svi drugi učenici te škole. Program je namenjen učenicima od 16 do 18 godina. Učenici se upisuju u 12. razred britanskog obrazovnog sistema, od ukupno 13. Program se može pohađati jednu ili dve akademske godine. Takođe postoji i mogućnost upisa samo jednog polugodišta. Učenik prilikom prijave na program bira konkretnu školu u određenom okrugu.

Smeštaj je u lokalnim porodicama. Za učenike koji upišu škole u većim gradovima postoji mogućnost korišćenja javnog prevoza do/od škole. Sve porodice domaćini pored želje da ugoste internacionalnog učenika prolaze kroz sigurnosne provere i redovno se obilaze od strane organizacije kako bi se osigurala bezbednost i dobra komunikacija.

Nastavni programi: A-Levels, BTEC Vocational, GCSEs

Cena programa: Svaki distrikt ima svoju posebnu cenu. Cena programa uključuje školarinu, smeštaj u lokalnoj porodici, ishranu na bazi punog pansiona, transfer od aerodroma u Velikoj Britaniji,  dodeljenog staratelja, registraciju škole.

Cene državnih srednjih škola po izboru učenika se kreću u rangu od 16.950 GBP do 19.250 GBP

DRŽAVNE DNEVNE SREDNJE ŠKOLE –  bez izbora škola i okruga

Internacionalni učenici prijavljuju na program bez mogućnosti izbora konkretne škole ili okruga kako bi dobili kvalitetno britansko obrazovanje, upoznali se sa britanskom kulturnom i načinom života. Škola se biraju u skladu sa učenikovim interesovanjima i veštinama, stručni tim organizacije proučava svaku individualnu aplikaciju i učenika smešta u adekvatnu školu i porodicu.

Učenici koji odluče da i sledeću godinu ostanu na programu plaćaju istu cenu (bez uvećanja).

Cena programa za celu školsku godinu je 15.000 GBP

Ko može da se prijavi: Učenici između 16 i 18 godina, sa minimum vrlo dobrim uspehom. Svi polaznici programa moraju da polože IELTS UKVI test sa minimum 5.5 (cena polaganja ispita nije uključena).

Svim učenicima koji se prijave za program bez izbora škole, uspešno polože IELTS test i budu primljeni na program, troškovi polaganja testa će biti refundirani!

Rok za prijavu: za program akademske godine rok je 30. april dok su rokovi za prijavu na polugodišnji program 31. maj i 15. novembar. I pored navedenih rokova, mnoge škole su popunjene pre navedenih datuma, preporuka je da se što ranije prijavite.

Cena programa uključuje

 • Školarinu i punopravno pohađanje državne srednje škole po izboru organizacije ili polaznika;
 • Smeštaj u lokalnoj porodici na bazi punog pansiona – postoji mogućnost i dvostrukog plasmana (sa još jednim internacionalnim učenikom druge nacionalnosti) u zavisnosti od veličine kuće;
 • Redovni sastanici sa koordinatorima organizacije (inicijalni sastanak po dolasku kao i  obavezni mesečni sastanci); mesečni izveštaji o napredku učenika;
 • Aktivnosti i društvena okupljanja internacionalnih učesnika programa jednom u toku tromesečja;
 • Paket za učenika koji uključuje informacije i uputstva, bitne telefonske brojeve i kontakte, ID karticu učenika kao i sitne, korisne poklone;
 • Povratni transfer od/do aerodroma u Velikoj Britaniji (od strane porodice domaćina ili predstavnika organizacije).

Dodatni troškovi za sve opisane programe:

 • školske uniforme (ukoliko je potrebno) – od 100 GBP do 150 GBP,
 • transport od/do škole,
 • vannastavne aktivnosti, putovanja, društvene i sportske događaje,
 • lične troškove učenika,
 • putno i medicinsko osiguranje,
 • registracija programa 8400 rsd,
 • bankarski troškovi,
 • avio karta, viza i ostali troškovi vezani za organizaciju putovanja.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print