Državne srednje škole u Velikoj Britaniji

Škola

Državne srednje škole u Velikoj Britaniji

Velika Britanija je san velikog broja internacionalnih učenika, zbog svoje akademske tradicije od impresivnog naučnog doprinosa od genija kao što su Fransis Bejkon i Stiven Hoking, bogate literature Čosera i Šekspira do značajnog uticaja pop kulture kroz umetnike kao što su Bitlsi i Dejvid Bouvi, Engleska je odigrala veliku ulugu u formiranju današnjeg društva. Pored toga, Velika Britanija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema što je čini očiglednim izborom učenika koji žele ne samo da prošire vidike, već i da dobiju vrhunsko obrazovanje.

Od velikog broja državnih srednjih škola u Velikoj Britaniji, određene škole prihvataju internacionalne učenike koji nisu državljani EU. Internacionalni učenici plaćaju školarinu i samim tim imaju ista prava kao i svi drugi učenici te škole. Učenici se upisuju u 12. razred britanskog obrazovnog sistema, od ukupno 13. Učenici koji žele da pohađaju program, a nemaju dovoljan broj godina predhodnog školovanja da se uključe u 12. razred će uz A level program, pohađati i jednu godinu matemike i engleskog na GCSE nivou (nivo 9. i 10. razreda)

Izbor nastavnih programa: A-Levels, BTECs (stručne škole), GCSEs

A level je tradicionalni britanski srednjoškolski program, tzv. ʺZlatni standardʺ koji priznaju i cene svi svetski univerziteti. Program traje 2 godine i podrazumeva pohađanje samo 3 predmeta koji se biraju na osnovu želje učenika za daljom oblasti studiranja i veoma studiozno se izučavaju. Učenici koji žele da dobiju A level diplomu, moraju program da pohađaju 2 godine.

BTECs je novija stručna kvalifikacija koja je prepoznata od strane poslodavaca, a sve više i od strane univerziteta. Ova kvalifikacija pruža učeniku uvid u realni svet poslovanja i određene profesije, kroz kombinaciju teorijskog i praktičnog znanja. Za razliku od A level programa na kojem se radi samo završni ispit, BTECs se ocenjuje tokom trajanja programa, kroz zadatke i  projekte, te učenici imaju više prilike da poprave svoj uspeh.

Smeštaj je u lokalnim porodicama, vrlo često dva učenika iz različitih država će biti u istoj porodici. Za učenike koji upišu škole u većim gradovima postoji mogućnost korišćenja gradskog prevoza za odlazak u školu. Sve porodice domaćini pored jake želje da ugoste internacionalnog učenika prolaze kroz sigurnosne provere i redovno se obilaze od strane organizacije kako bi se osigurala bezbednost i dobra komunikacija.

KAMP DOBRODOŠLICE U LONDONU – organizuje se u avgustu na University of Westminster u trajanju od 3 dana (2 noći), neposredno pre početka školske godine i cilj mu je da se učenici pre odlaska u svoje porodice domaćine upoznaju sa životom u Velikoj Britaniji, dobijaju dodatne instrukcije od organizacije Educatius koje će im pomoći u prilagođavanju, da se odmore i opuste pre početka školske godine u druženju sa učenicima iz celog sveta kroz obilaske Londona i šoping. Program uključuje i transfer sa aerodroma u Londonu i po završetku kampa organizovan prevoz do grada u kojem je škola zajedno sa ostalim učenicima koji će se tu školovati i predstavnikom organizacije Educatius.

Cena kampa: 475 ₤ + 5.400 rsd

Programi

DRŽAVNE SREDNJE ŠKOLEBEZ MOGUĆNOSTI IZBORA GRADA i ŠKOLE,  Academic Exchange UK

Program Academic Exchange UK koncipiran je tako da se na osnovu interesovanja, prethodnog obrazovanja i  planova za dalje školovanje učenika, stručni akademski tim pravi profil učenika i na osnovu toga se učeniku odabira nastavni program i škola koji će na najbolji način zadovoljiti njegove potrebe. U aplikaciji učenici navode 8 željenih predmeta i ističu svoja interesovanja. Program se može pohađati jedno polugodište, jednu ili više akademskih godina.

Ova opcija je namenjena zrelim i fleksibilnim učenicima, s obzirom da po pravilima programa nemaju mogućnost izbora konkretne škole ili grada.  Učenici se upisuju u državne škole kako bi dobili britansko obrazovanje, upoznali se sa britanskom kulturom i načinom života. Odabrane škole su kvalitetne, sa dobrim kapacitetima za rad đaka, reč je o većim škola u srednjim i većim gradovima širom Engleske, Škotske i Velsa.

Cena programa za celu školsku godinu : 15.000 ₤

Cena programa za jedno polugodište: 8.500 ₤

DRŽAVNE SREDNJE ŠKOLE – IZBOR ŠKOLA I OKRUGA, Select Programme

Opcija programa sa izborom škole omogućava učeniku da se upozna sa školom i okruženjem i pre dolaska,  širu mogućnost izbora predmeta i specijalizacija koje želi da pohađa, izbor vannastavnih aktivnosti, precizan uvid u akademski nivo škole…

Učenici koji se odluče za program sa izborom škola, moraju da ispune kriterijume koje zahteva škola (bolji prosek, viši nivo engleskog jezika, dodatni zahtevi…). Konačan prijem učenika zavisi isključivo od odluke odabrane škole. U slučaju da ne bude primljen u školu po izboru, organizacija Educatius će učeniku preporučiti adekvatnu alternativu.

Program se može pohađati jedno tromesečje, polugodište, jednu ili više akademskih godina.

Cene programa za celu školsku godinu: od 16.950 ₤ do 19.250 ₤, u zavisnosti od odabrane škole.

Uslovi upisa

Ko može da se prijavi: Učenici između 16 i 18 godina, sa minimum vrlo dobrim uspehom. Svi polaznici programa moraju da polože IELTS UKVI test sa minimalnim rezultatom 5.5 (cena polaganja ispita nije uključena).

Svim učenicima koji se prijave za program bez izbora škole (Academic Excange UK), uspešno polože IELTS test i budu primljeni na program troškovi polaganja testa će biti refundirani!

Rok za prijavu: za program akademske godine rok je 30. april dok su rokovi za prijavu na polugodišnji program 31. maj i 15. novembar. I pored navedenih rokova, mnoge škole su popunjene pre navedenih datuma, preporuka je da se što ranije prijavite.

Cene programa

DRŽAVNE SREDNJE ŠKOLEBEZ MOGUĆNOSTI IZBORA,  Academic Exchange UK: 

Cena programa za celu školsku godinu : 15.000 ₤

Cena programa za jedno polugodište: 8.500 ₤

DRŽAVNE DNEVNE SREDNJE ŠKOLE – IZBOR ŠKOLA I OKRUGA, Select Programme

Cene programa za celu školsku godinu: od 16.950 ₤ do 19.250 ₤, u zavisnosti od odabrane škole.

Cena programa uključuje:

 • Školarinu i punopravno pohađanje državne srednje škole po izboru organizacije ili polaznika, u zavisnosti od odabranog programa;
 • Smeštaj i ishrana u lokalnoj porodici – postoji mogućnost i dvostrukog plasmana (sa još jednim stranim učenikom druge nacionalnosti) u zavisnosti od veličine kuće;
 • Redovni sastanici sa koordinatorima organizacije, mesečni izveštaji o napretku učenika;
 • Aktivnosti i društvena okupljanja internacionalnih učesnika programa jednom u toku tromesečja;
 • Paket za učenika koji uključuje informacije i uputstva, bitne telefonske brojeve i kontakte, ID karticu učenika kao i sitne, korisne poklone;
 • Povratni transfer od/do određenog aerodroma u Velikoj Britaniji (od strane porodice domaćina ili predstavnika organizacije).

Dodatni troškovi za sve opisane programe:

 • obavezno osiguranje: 325 ₤ za školsku godinu, 200 ₤ za jedno polugodište, 150 ₤ za tromesečje,
 • registracija programa 8.400 rsd,
 • studentska viza (Tier 4) i pripadajuće osiguranje (NHS Health Surcharge),
 • školske uniforme (ukoliko je potrebno) – od 100 ₤ do 150 ₤,
 • transport od/do škole,
 • vannastavne aktivnosti, putovanja, društvene i sportske događaje,
 • lični troškovi učenika, avio karta, i ostali troškovi vezani za organizaciju putovanja,
 • bankarski troškovi.

Smeštaj

Smeštaj je u lokalnim porodicama, vrlo često dva učenika iz različitih država će biti u istoj porodici. Za učenike koji upišu škole u većim gradovima postoji mogućnost korišćenja gradskog prevoza za odlazak u školu. Sve porodice domaćini pored jake želje da ugoste internacionalnog učenika prolaze kroz sigurnosne provere i redovno se obilaze od strane organizacije kako bi se osigurala bezbednost i dobra komunikacija.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju