Kursevi engleskog u Dablinu

Škola

Center of English Studies – CES

Osnovana 1979. godine, sa skoro 40 godina iskustva u podučavanju engleskog jezika, ova škola uživa internacionalnu reputaciju i poštovanje širom sveta.  Center of English Studies raspolaže sa 7 školskih centara u Velikoj Britaniji: London, Oksford, Dablin, Lids, Vorting, Harogejt i Edinburg, a od 2018. dobija i novu lokaciju – Toronto, Kanada. Školski centar u Dablinu lociran je u samom srcu grada, u blizni koledža Trinity i dablinskog dvorca. 

Destinacija

Dablin je glavni i najnaseljeniji grad Irske, ali i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi jer pruža za svakog po nešto, od drevnih ruševina do aktivnog noćnog života. Lociran u pokrajini Leinster, nalazi se na ušću reke Lifej i centra regiona Dablin. Dablin XXI veka je moderan i kosmopolitski grad čije prodavnice i restorani odražavaju multikulturalnost grada. U toku godine, u gradu se organizuje na stotine festivala i koncerata, a oblasti grada poput Temple Bar i Latin Quarter uvek su pune ljudi i zanimljivih dešavanja, sa velikim izborom restorana, hrane i muzike iz celog sveta.

Kursevi

Kursevi engleskog jezika koji su na raspolaganju su sledeći:

  •   Standardni kurs jezika (20 časova jezika nedeljno);
  • Intenzivni kurs jezika (26/30 časova jezika nedeljno);
  •    Kombinovani kurs jezika (25 časova jezika nedeljno – 20 grupnih časova + 5 individualnih);
  •  IELTS pripremni kurs (20/26/30/36 časova nedeljno);
  • Kembridž pripreme (20/30 časova nedeljno);
  • Individualni profesionalni kursevi (1 na 1 časovi).

Prvog dana po dolasku, u školi se radi test jezika kako bi se svakom polazniku odredio nivo znanja i shodno tome rasporedio u odgovarajuću jezičku grupu.

Smeštaj

Porodični smeštaj svakako je jedan od zanimljivih načina usavršavanja jezika, ali i dobra prilika da upoznate kulturu i način života stanovnika grada u kome boravite. Porodice u kojima su polaznici smešteni pažljivo su odabrane od strane predstavnika škole. Smeštaj podrazumeva jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu sa doručkom i večerom (od ponedeljka do petka) i svim obrocima vikendom. Izuzev ovog tipa smeštaja, polaznicima su na raspolaganju i zajedničke kuće i rezidencije. Ovaj tip smeštaja namenjen je onim polaznicima koji  žele više samostalnosti i nezavisnosti.

Akreditacije

EAQUALS

All members are committed to providing opportunities for language study in a teaching/learning environment of high quality and within a clearly organised curriculum framework.
EAQUALS members undertake not to discriminate in any way against students on grounds of gender, race or religion. Where appropriate, however, mother tongue quotas may be applied for educational reasons.

IALC

Established in 1983, IALC is as an association for quality assured independent language schools throughout the world. All Schools accredited by IALC are regularly inspected and monitored under the IALC Quality Scheme. Membership is by invitation only. While each member of IALC is independent and unique, each shares the highest commitment to professionalism and excellence in all aspects of service.

Utisci

Zdravo Tamara,
Evo kratak rezime boravka u CES Dublin i par napomena za buduće polaznike:
Kao što sam ranije napisao, nemam posebnih zamerki na samu skolu CES i nastavnike. Sve je bilo očekivano i dobro organizovano. Posebno bih izdvojio nastavnike John-a i Fergus-a koji su sjajni. Sertifikat dobijen na kraju kursa predstavlja dobru referencu za CV. Društvene aktivnosti organizovane od strane škole posle časova su u principu ok, međutim, treba se pre svega osloniti na sopstveni plan (ovo posebno vazi za starije polaznike).
Smestaj Shanowen je tipičan studentski, skromno opremljen, međutim, sve je na svom mestu. U blizini su Spar (odmah kod ulaza) i TESCO & Lidl malo dalje za nabavke.
Leap card za prevoz je najbolje rešenje i za prevoz do škole koji po pravilu traje oko 25-30 min će koštati oko 20-ak evra nedeljno (pojedinačna karta je oko 2 evra).
Posteljnu i peškire definitivno poneti od kuće, jer nisu obezbeđeni u sobama.
Irci su jako fini i gostoprimljivi, a bezbednost je na dosta visokom nivou. Inače, Dublin je dosta skup dok se ne “uđe u štos”, postoji dosta mesta za ručak/večeru koja su povoljnija. Preporučio bih Buttery restoran u okviru Trinity College-a koji je sa pristojnom hranom za ok cenu.Večernji izlazak je najveći izazov jer casa Guinnessa u Pub-u može da košta i do 10€. Cene proizvoda u supermarketima su uporedive sa našim.
Generalno se treba pripremiti unapred i napraviti plan. Taksi nikako ne uzimati u organizaciji škole jer je definitvno preskupo. Višestruko je jeftinije uzeti taksi sa/do aerodroma u sopstvenoj režiji (prosečna cena vožnje aerodrom – Shanowen je oko 12-ak evra).
I da, vreme je blago zbunjujuće. Zaboravite na leto i vrućine u Irskoj, a umesto toga ponesite topliju garderobu i kišobran /kabanicu (nisu potrebne bunde). Kiša pada skoro svaki dan, ali isto tako ima i dosta sunca.

Na kraju želim vama da se zahvalim na veoma profesionalnom odnosu i pomoći. Definitivno imate preporuku od mene.
Tu sam za dodatna pitanja ako ih budete imali.
Do sledećeg putovanja pozdrav,

Jovan

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju