Srednja škola sa internatom u Lozani

ecole nouvelle de la suisse romande-laussane

Škola

Ecole Nouvelle de la Suisse Romande

Ova srednja škola u Švajcarskoj je locirana u Lozani,  na ženevskom jezeru u idiličnom kraju zemlje.  Lozana je glavni grad ovog kantona francuskog govornog područja i četvrti grad po veličini u Švajcarskoj, grad sa dugom tradicijom, mesto nebrojenih kulturnih i istorijskih znamenitosti. Najmanji je grad na svetu sa metro sistemom.

Kampus se nalazi u mirnom rezidencijalnim kraju u blizini centra grada. Jedna je od prvih škola koje su uvele IB program. Prve dve godine srednje škole svi internacionalni đaci imaju isti nastavni program od 13 predmeta , uključujući i 3 ili 4 strana jezika. Nakon te dve godine učenici biraju da li će u naredne dve godine da slušaju International Baccalaureate program ili Swiss Maturity. IB program može da bude na engleskom, francuskom ili dvojezični (englesko – francuski. Program  Swiss Maturity se sluša na francuskom jeziku, đaci imaju 13 predmeta, a upisuju ga učenici koji žele da nastave studije u Švajcarskoj.

U slobodno vreme učenici imaju veliki izbor aktivnosti kojima mogu da se bave. Škola organizuje muzičke, umetničke radionoice, multimedijske i komjuterske sekcije. Od sportskih aktivnosti đaci mogu da biraju između tenisa, atletike, košarke, odbojka, fudbala, ragbija, takođe se organizuju i ekskurzije u evropske gradove, obilasci galerija, muzeja… Vikendima se često ide u planine, zimi radi zimskih sportova, skijanja, leti radi planinarenja.

Najveći društveni događaj u školi je La théâtrale, koji je tradicionalna priredba za roditelje i prijatelje na kojoj đaci škole predstavljaju svoje muzičke i glumačke talente koje su razvili tokom školovanja.

Smeštaj je organizovan u rezidenciji smeštenoj u istorijskoj zgradi u centru kampusa. Ova rezidencija je renovirana i sve sobe su svetle i udobne sa pogledom na Alpe i jezero. Đaci su smešteni u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i mogu da se druže u dnevnoj sobi. Rezidencija je mala, prima svega 50 učenika i u njoj vlada porodična, topla atmosfera. Imaju obezbeđen bežični internet i tri nutritivno izbalansirana obroka dnevno. Učitelji u smeštaju im pomažu u svim svakodnevnim situacijama, a ujedno im predaju i u srednjoj školi, pa vrlo dobro poznaju svako dete. Pri kampusu se nalazi i medicinsko osoblje.

Profil

  • Lokacija škole: gradska sredina, Lozana
  • Godina osnivanja: 1906.
  • Religija: nereligijska
  • Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)
  • Starosna struktura: Svi učenici: 3 – 19 godina, Internat: 12 – 19 godina
  • Broj učenika: 600; Internacionalni učenici u internatu: 54,
  • Najbliži aerodrom: Geneva International Airport (GVA) 69km, Bern Airport (BRN) 108 km,
  • Nastavni programi: Swiss Maturity, International Baccalaureate
  • Cena za internacionalne učenike: za školsku godinu od CHF 68500- CHF 69200
  • Dodatni troškovi: obavezne registracije (CHF 1000) i depoziti (CHF 7000), prijava 8400 rsd, knjige i nastavni materijal, osiguranje, dodatni časovi (engleskog, muzike, jahanja…), troškovi ispita (CHF 1020- CHF 2030), troškovi ekskurzija, izleta, uniforme (kod određenih škola), avio karte, vize, transferi…

Izdvajamo

Škola ima sve prednosti gradske škole, ali blizina jezera i Alpa pruža mogućnost da deca na kreativne načine ispune slobodno vreme. Akademski napredak se pomno prati za svako dete ponaosob, a deca postižu odlične rezultate na ispitima. Predavačke metode su prilagođene svakom detetu ponaosob. Đaci imaju prilike da nauče veliki broj stranih jezika i da prate IB program na engleskom i /ili francuskom jeziku.

Višejezičnost i internacionalni duh su dominantni u svim elementima obrazovanja u ovoj školi. Škola razume decu koja pohađaju školu i žive daleko od svoje kuće i trudi se da stvori što prijatniju i opušteniju porodičnu atmosferu.  Sigurnost je prioritet, a učenici su nadgledani od strane tutora koji su odgovorni za male grupe dece. Tutori su odgovorni kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje, razvoj, emocionalni razvoj i akademski napredak.  Đaci imaju organizovanu pripremu za ispite i savetovanje za univerzitete. Roditelji dobijaju 6 izveštaja godišnje o radu i napretku deteta, a dva puta godišnje se izdaje i semestralni izveštaj.

Uslovi upisa

Neophodno je priložiti diplomu osnovne škole i svedočanstva prethodnih razreda i dokaz o nivou engleskog jezika. Škola ima interne testove iz matematike i francuskog koje kandidati moraju da polože, a nakon toga se organizuje intervju sa direktorom.

Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja.

Egida obezbeđuje svu neophodnu dokumentaciju i asistira prilikom apliciranja, prevoda dokumenata, vodi Vas kroz viznu proceduru,  kako za učenika, tako i za roditelje posetioce.

Da bismo Vam olakšali donošenje konačne odluke o izboru škole, organizujemo Vam posetu, obilazak i razgovor sa akademskim timom i učenicima škola koje su Vam se najviše svidele.

 

Video

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju