Studiranje u Barseloni, Minhenu i Ženevi

Studije u Evropi EU

Škola

BARCELONA, GENEVE, MUNICH, EU Business School

Kao jedna od vrhunskih svetskih poslovnih škola, EU Business School je internacionalno akreditovana, priznata i poznata po izuzetnosti svojih studenata i fakulteta. Osnovana 1973. godine, razvila je sistem poslovne edukacije koji pruža nastavu visokog kvaliteta, konkurentno okruženje i mrežu svojih kampusa širom sveta. Standardizovan nastavni plan i program studentima nudi mogućnost da se školuju na više lokacija u svetu: Španija, Švajcarska, Nemačka, Velika Britanija, Amerika, Rusija, Kazahstan, Tajvan, Kina, Malezija, i Tajland.

EU Business School je akreditovana od strane ACBSP (Association of Collegiate Business Schools and Programs), organizacije za akreditaciju priznate od strane CHEA (Council for Higher Education Accreditation). Ova akreditacija garantuje kvalitet, podstiče izuzetnost i stalni napredak na osnovnim i master poslovnim programima na studijama širom sveta. Kampusi u Ženevi i Montreu su takođe akreditovani od strane IACBE (International Assembly for Collegiate Business Education) i CEEMAN – međunarodne asocijacije za razvoj menadžmenta. U 2010. godini, EU Business School je plasirana među top 10 poslovnih škola u Španiji i među top 50 u Evropi. Prema China Economic Review, EU Business School spada u top 20 poslovnih škola u svetu, a 2013. godine bila je rangirana na 35. mestu od 200 najboljih biznis škola u svetu prema QS Top MBA! EU Business School donosi američki model obrazovanja u Evropu, povezujući teoriju iz učionice sa profesionalnim veštinama. Nastava se drži na engleskom jeziku, koristeći metod studije slučaja u cilju približavanja i razumevanja poslovne teorije. Pragmatični pristup poslovnoj edukaciji se pokazao kao vrlo efikasan u pripremi studenata za visoke pozicije u biznisu i industriji.

Destinacija

Barselona, Minhen, Ženeva, Montre

Osnovne studije

OSNOVNE STUDIJE

(Bachelor of Arts, Bachelor of Science)

Nastavni program fakulteta EU Business School je standardizovan u skladu sa Bolonjskim sporazumom. Osnovne studije traju 3 godine. Ukoliko upišu i 2 intenzivna letnja semestra, studenti imaju mogućnost da završe studije za 2 godine. Nastava je na engleskom jeziku. Akademski semestri počinju u oktobru, februaru, martu i junu. Studenti imaju mogućnost da se opredele za jednu od sledećih diploma:

 • BBA – Bachelor of Business Administration
 • BA – Bachelor of Arts in Communication & Public Relations
 • BA – Bachelor of Arts in Leisure & Tourism Management
 • BA – Bachelor of Arts in International Relations
 • BA – Bachelor of Arts in Sports Management
 • BS – Bachelor of Science in Business Finance
 • BS – Bachelor of Science in Digital Media Management
 • BA – Bachelor of Arts in Business & Sustainability Management
 • BA – Bachelor of Arts in Business & Design Management
 • BA – Bachelor of Arts in Family Business Management
 • BA – Bachelor of Arts (Hons) in Business (International Business)
 • BA – Bachelor of Arts (Hons) in Business (Marketing)
 • BA – Bachelor of Arts (Hons) in Business (Finance)
 • BA – Bachelor of Arts (Hons) in Business (Enterprise)
 • BA – Bachelor of Arts (Hons) in Business (Human Resources Management)
 • Bachelor of Science (Hons) in International Business
 • On-Campus Double Degree with the University od Derby
 • EBBA – Executive BBA

Lokacija: Barselona, Minhen, Ženeva, Montre

Trajanje: 2 ili 3 godine

Početak studija: oktobar, februar, jun i mart

Cena po semestru: Barselona i Minhen 5.150 € (1. i 2. semestar), 6.150 € (3-6. semestar);

Ženeva i Montre 11.550 CHF (1. i 2. semestar), 13.550 CHF (3-6. semestar).

USLOVI UPISA – Diploma srednje škole, nivo engleskog IELTS 6 ili ekvivalent, esej, 2 pisma preporuke.

Master i Phd

MASTER STUDIJE/MBA PROGRAM  (Master of Business Administration)

Master programi su osmišljeni tako da zadovoljavaju potrebe svakog studenta. Oni nude širok spektar specijalizacija koje pokrivaju kako tradicionalne, tako i najsavremenije oblasti iz sveta internacionalnog biznisa. MBA programi traju 1 godinu full-time (3 semestra po 10 nedelja) ili 2 godine part-time. Prva dva semestra pokrivaju osnovne veštine i neophodno znanje potrebno za razumevanje poslovnog koncepta na master nivou. U poslednjem semestru student bira specijalizaciju iz određene oblasti:

 • MBA in International Business
 • MBA in Communication & Public Relations
 • MBA in Entrepreneurship
 • MBA in International Marketing
 • MBA in Global Banking & Finance
 • MBA in Design Management
 • MBA in Leisure & Tourism Management
 • MBA in Leadership
 • MBA in E-Business
 • MBA in Sports Management
 • MBA in Human Resources Management
 • MBA in Reputation Management
 • On-Campus Double Degree with the University of Roehampton – MSc in International Management

Lokacija: Barselona, Minhen, Ženeva, Montre

Trajanje: 1 ili 2 godine

Cena programa: Barselona (MBA – 16.950 € ), Minhen (MBA – 18.950 € ; MSc – 16.950 €), Ženeva i Montre (MBA – 34.200 CHF) godišnje.

Početak master studija: oktobar, januar i mart.

 

DOKTORAT/DBA PROGRAM  (Doctorate in Business Administration)

 Doktorske studije sastoje se iz dva dela: faza pre-disertacije i faza disertacije. Cilj faze pre-disertacije je da studentu obezbedi teorijske osnove i praksu na osnovnim i dodatnim poljima studiranja, poznavanje relevantnih kvalitativnih metoda istraživanja i analize, kroz seminare tokom prve godine programa. Cilj faze disertacije je da student primeni teorijska i praktična znanja i analitičke metode za sopstveno istraživanje, pisanje i odbranu disertacije. Program traje minimum dve godine, maksimum pet godina i održava se u Ženevi. Cena programa je: 38.000 CHF.

USLOVI UPISA – Diploma master studija, određeni prosek ocena, 2 pisma preporuke, nivo engleskog IELTS 7,0 ili ekvivalent, GRE/GMAT ispit, esej.

POČETAK POSTDIPLOMSKIH STUDIJA (MBA, EMBA, DBA): januar, mart, oktobar.

Online MBA

ONLINE MBA – Program odgovara potrebama zaposlenih profesionalaca, koji žele da unaprede svoje znanje u različitim organizacionim situacijama uslovljenim internacionalnom prirodom poslovanja. Izbor specijalizacija je isti kao kod regularnih MBA studija. Program traje tri tromesečja, a na kraju svakog polaznik jednu nedelju provodi na kampusu (Ženeva, Montre, Barselona, Minhen). Cena programa: 14.400 €.

USLOVI UPISA – Diploma osnovnih studija, nivo engleskog IELTS 6,0 ili ekvivalent, esej, 2 pisma preporuke i dva uslova od sledećih: određen minimalan prosek ocena/ 2 godine radnog iskustva (5 godina za EMBA) /lični razgovor sa dekanom/ zadovoljavajući rezultat GMAT ili GRE ispita.

Smeštaj

Opcije smeštaja su rezidencijalni, porodični ili apartmanski. Cene u tabeli su orijentacionog karaktera.

Zemlja Stan, mesečno Životni troškovi, mesečno
Švajcarska  500-1500+ CHF 800+ CHF
Nemačka  450-750+ €  750+ €
Španija 450-800+ €  600+ €

 Napomene:

 • Registracija za sve programe iznosi 200€/CHF.
 • Troškovi disertacije na kraju osnovnih i master studija 600 € / 800 CHF.
 • Troškovi prijave iznose 8400 rsd.
 • Zdravstveno osiguranje je obavezno u većini evropskih zemalja.

Stipendija

STIPENDIJA – Egida International ima mogućnost da svojim učenicima i studentima obezbedi stipendiju za osnovne i MBA studije u iznosu od 30% školarine za 1. semestar. Uslovi za stipendiju su:

 • visok prosek (prosek minimum 9),
 • visok nivo engleskog jezika (minimum IELTS 7 ili TOEFL 95).

Stipendija se može preneti i na naredne semestre, pod uslovom da je student na kraju 1. semestra ostvario prosek GPA 3.5/4.

Utisci

Ukoliko se dvoumite koji fakultet da upišete, najbolja preporuka za kvalitet nastavnog programa jeste zadovoljstvo studenata koji ga pohađaju. Kao jedna od vrhunskih svetskih poslovnih škola, EU Business School je internacionalno akreditovana, priznata i poznata po izuzetnosti svojih studenata i fakulteta. Donosimo Vam utisak našeg studenta Marka, koji je na master studijama na ovom fakultetu u Minhenu.

Draga Svetlana,

Želeo bih prvo da Vam se izvinim zbog toga što nisam stigao da Vam pišem ranije. Prvo sam imao puno obaveza na faksu, a posle sam puno putovao i družio se sa familijom.

Evropski fakultet na kojem studiram je neverovatno iskustvo koje nisam očekivao da ću doživeti. Za tri meseca sam naučio više nego što sam na svom fakultetu za celu godinu. Imam utisak da su mi se otvorili novi vidici. Predavanja su veoma zanimljiva, drugari su jako dobri i pažljivi i svi su spremni da pomognu. Najbolji drugari su mi dva Indijca i oni su nekako najsličniji našem mentalitetu.

studije-Minhen-druženje

Takođe, što se tiče društva, stekao sam drugare za ceo život i naravno veze za posao u životu kojim god da ću se baviti. Pored Indijaca družim se i sa Nemcem koji je rođen u Minhenu. On me je upoznao sa puno ozbiljnih ljudi sa kojima se družimo i koji nam pomažu da se snađemo. Uglavnom svi zajedno učimo pre časova i ispita, tako da pomažemo jedni drugima.

studije-Minhen-BMW

Profesori su slični našim, ima onih koji su zanimljivi i koji znaju da prenesu znanje, ali ima i onih koji su nezanimljivi i monotono predaju.

Predavanje traje po tri sata sa dve pauze, a ponekad nas puste i ranije pa kraće budemo na fakultetu. Provera znanja se vrši pismenim ispitima. Često prezentujemo svoje domaće radove (grupne ili individualne) i pišemo za svaki čas eseje. Takođe traže od nas da puno čitamo dodatnu literaturu i da budemo informisani sa aktuelnim dešavanjima u vezi ekonomskih pitanja u svetu.

Studentski život je prilično težak u početku, ali se sve prebrodi i na kraju se sve dobro završi. Naučio sam da perem sudove, veš, peglam, brišem sobu, kuvam, a i da učim u isto vreme.

Grad Minhen nije nešto posebno zanimljiv, u smislu brzine života i sadržajem za mlade. Sličan je našem Novom Sadu. Nema puno kulturnih dešavanja i klubova za izlaske, ali pošto imam sjajno društvo često pravimo kućne žurke ili izlazimo zajedno. Svaki vikend smo u gradu tako da smo aktivni. Za dve nedelje planiramo da svi zajedno idemo na skijanje u u Garmiš Parte.

I za kraj bih napisao najzanimljiviji  događaj koji mi se desio na fakultetu. Drugarica iz Grčke je slavila rođendan na času, da bi se na kraju sve završilo sa gađanjem tortom, te smo morali svi da platimo štetu za pranje učionice.

studije-Minhen-fakultet

Jedva čekam raspust za Uskrs jer planiram da dovedem par drugara u Novi Sad. Oni žele da upoznaju Srbiju, a sa druge strane  ne mogu da veruju koliko je jeftin Wiz air i koliko je Srbija blizu. Biće to nezaboravno iskustvo da upoznaju našu lepu zemlju.

Hvala i Vama Svetlana što ste mi preporučili ovaj fakultet, a posebno sam srećan što živim i studiram u Nemačkoj.

Srdačan pozdrav,

Marko

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print