Evropski dan jezika u Beogradu 2012

Javno obeležavanje Evropskog dana jezika u Beogradu, manifestacija sa podrškom Ministarstva prosvete i nauke, Gradskog sekretarijata za kulturu grada Beograda:

29. septembar – Delta City, centralni atrijum (Jurija Gagarina 16)
12.00 – 20.00h

Organizator manifestacije je Egida International, Centar za edukativni turizam koja tradicionalno od 2008. godine obeležava ovaj Dan kroz javne događaje.

U uvodnom otvaranju, nakon organizatora, prisutnima će se obratiti zamenik direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu gospodin Gianfranco Renda.

Učesnici manifestacije Govori evropski! su škole za učenje stranih jezika, osnovne i srednje škole kroz nastupe svojih učenika. U kolažnom program tokom čitavog dana, učenici će nastupima (muzičkim, dramskim, plesnim…) pokazati svoje poznavanje stranih jezika i kultura.

Za najmlađe u 17.00h je predstava Crvenkapa, koja se izvodi na srpskom i engleskom jeziku.

Posetioci mogu da očekuje kvalitetne informacije o mogućnostima učenja stranih jezika u njihovom gradu kao i u školama jezika u inostranstvu, polaganju međunarodno priznatih jezičkih ispita, mogu da iskoriste promocije i popuste koje će učesnici ponuditi kao i da uživaju u programu.

Svi posetioci manifestacije tokom celog dana mogu da učestvuju u NAGRADNOM KVIZU i osvoje edukativne nagrade koje su priremile beogradske škole jezika.

Želimo da istaknemo da jezik nije nastao nezavisno od naroda, on je istorijsko svedočanstvo o nastajanju jedne kulture, naroda ili civizacije. Tako učenjem jezika mi zapravo učimo istoriju i bolje razumemo činjenice o mentalitetima saznavajući šta je uzrokovalo njihovo formiranje.

Držaćemo se mudrih reči austrijskog filozofa Ludviga Vitgenstaina koji je rekao: ,,Granice mog govora su granice mog sveta.”

Evropski dan jezika obeležava se od 2001. godine kada je proglašen od strane Saveta Evrope. Svakog 26. septembra od tada, širom Evrope, organizuju se različiti programi sa ciljem promovisanja kulturološke raznolikosti i jezičkog bogatstva naroda Evrope.

Najava manifestacije na zvaničnoj internet prezentaciji Saveta Evrope – BELGRADE SPEAKS EUROPEAN!

Share