Evropski dan jezika u Novom Sadu 2012

Javno obeležavanje Evropskog dana jezika u Novom Sadu, manifestacija sa podrškom Ministarstva prosvete i nauke, grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu:

Novi Sad, 22. septembar 2012. – KATOLIČKA PORTA (KCNS u slučaju lošeg vremena)
11.30 – 19.00h

Organizator manifestacije je Egida International, Centar za edukativni turizam koja tradicionalno od 2008. godine obeležava ovaj Dan kroz javne događaje u Novom Sadu.

Podršku je pružilo UG Educatius koje svojim aktivnostima promoviše multikulturalnost.

Učesnici manifestacije Govori evropski! su škole za učenje stranih jezika, osnovne i srednje škole kroz nastupe svojih učenika, a gosti manifestacije su strani kulturni centri Francuski kulturni centar i Američki kutak. U kolažnom program tokom čitavog dana, učenici će nastupima (muzičkim, dramskim, plesnim…) pokazati svoje poznavanje stranih jezika i kultura.

Želimo da istaknemo da jezik nije nastao nezavisno od naroda, on je istorijsko svedočanstvo o nastajanju jedne kulture, naroda ili civizacije. Tako učenjem jezika mi zapravo učimo istoriju i bolje razumemo činjenice o mentalitetima saznavajući šta je uzrokovalo njihovo formiranje.

Posetioci mogu da očekuje kvalitetne informacije o mogućnostima učenja stranih jezika u njihovom gradu kao i u školama jezika u inostranstvu, polaganju međunarodno priznatih jezičkih ispita, mogu da iskoriste promocije i popuste koje će učesnici ponuditi kao i da uživaju u programu.

Držaćemo se mudrih reči austrijskog filozofa Ludviga Vitgenstaina koji je rekao: ,,Granice mog govora su granice mog sveta.”

Evropski dan jezika obeležava se od 2001. godine kada je proglašen od strane Saveta Evrope. Svakog 26. septembra od tada, širom Evrope, organizuju se različiti programi sa ciljem promovisanja kulturološke raznolikosti i jezičkog bogatstva naroda Evrope.

Najava manifestacije na zvaničnoj internet prezentaciji Saveta Evrope – NOVI SAD SPEAKS EUROPEAN!

Share