Fakultet u Solunu

Škola

The American College of Thessaloniki

The American College of Thessaloniki (ACT) je odeljenje za visoko obrazovanje pri Anatolia College, jedne od vodećih obrazovnih institucija u Grčkoj osnovane još 1886. godine. ACT nastavlja dugu tradiciju akademske izuzetnosti, akreditovan je od strane NEASC (New England Association of Schools and Colleges) i Open University. Koledž sa pravom spada među vodeće, internacionalno orijentisane obrazovne institucije jugoistočne Evrope, koja promoviše inovativne načine učenja i razvoj humanitarnih vrednosti.

Destinacija

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj i predstavlja pravo raskršće istoka i zapada. Osnovan 315. p.n.e, Solun je danas savremen, primorski grad, sa preko milion stanovnika, poznat po širokim bulevarima, trgovima, ulicama sa drvoredima, neoklasičnim građevinama, vizantijskim spomenicima, istorijskim i savremenim muzejima, pozorištima i još mnogo toga. Solun je užurban, studentski grad, sa preko 100.000 studenata, što predstavlja idealno okruženje za internacionalne studente.

Programi

OSNOVNE STUDIJE – Program osnovnih studija traje 4 akademske godine tokom kojih studenti slušaju i polažu predmete iz odabranih oblasti.

 • Business Division
 1. BS in Busines Administration (BBA) – program osnovnih studija namenjen ljudima koji žele da postanu vođe u biznisu ili inovativni preduzetnici. Studenti mogu birati i sledeće specijalizacije: International Business &Finance, Entrepreneurial Management, Marketing i Tourism.
 • Division of Humanities & Social Sciences
 1. BA in International Relations Namenjen je studentima koji žele da postanu profesionalne diplomate, da shvate šta predstavlja globalizacija ili da učine nešto za opšte društvo. Nastavno osoblje je internacionalno, od kojih su mnogi aktivno uključeni u javne poslove, te mogu dati praktičnu i teoretsku obuku potrebnu za uspešnu karijeru u vladinim ministarstvima, internacionalnim organizacijama, NVO i u privatnoj industriji.
 2. BA in English Program je namenjen studentima koji žele da studiraju engleski jezik, ali ne žele da budu profesori, koji žele da izučavaju velikane književnosti, ali im se dopada ideja učenja preko Facebook-a, blogova i ostalih medija, koji vole da postavljaju pitanja i da iskažu svoju kreativnost. Program nudi sintezu tradiconalnog i savremenog programa nastave koji je relevantan za 21. vek. Specijalizacije koje se nude su: Language & Literature i Communication & New Media.
 3. BS in Psychology – Na ovom programu, studenti će proći sve metode učenja, od teorije, preko glavnih koncepata, metoda i debata do primene u psihologiji. Imaće priliku da se upoznaju sa širokim spektrom vrsta psihologije – kliničkom, razvojnom, edukativnom, savetodavnom, eksperimentalnom, društvenom i forenzičkom.
 • Division of Technology & Sciences
 1. BS in Business & Computing Sa preko 20 high-speed servera, bežičnih mreža, 6 laboratorija i 130 radnih stanica opremljenih najsavremenijom tehnologijom, studenti računarstva na ACT imaju pristup svemu što im može zatrebati tokom studija. Tokom studija polaznici programa se upoznaju sa digitalnim svetom, uče kako da razvijaju kodove i softvere i šta je potrebno kako bi se ideja realizovala u funkcionalni proizvod. Tokom studija radi se na oblastima Programming and Software Development, Database Design and Programming, Web-Development, Robotics i Networks.
 2. BS in Computer Science Studenti ovog programa stiču odlično i temeljno obrazovanje iz oblasti računarstva koje studentu pružaju duboku i široku osnovu u savremenoj kompjuterskoj nauci. Program se sastoji od nizova kurseva koji se međusobno povezuju, a između ostalih i setom matematičkih kurseva koji su neophodni savremenom kompjuterskom naučniku.
 • Combined degrees

Na ovom fakultetu studenti imaju priliku da pohađaju i KOMBINOVANE PROGRAME, odnosno da određene smerove dve godine pohađaju na ACT, dok jednu ili dve završne godine studija provedu na nekom od top evropskih ili američkih fakulteta. Po završetku programa, studenti stiču diplome fakulteta gde su pohađali poslednju/e godine studija:

 1. BBA 2+2 program dve godine na ACT, plus dve godine na The Kogod School of Business, najstarijoj akreditovanoj poslovnoj školi u Vašingtonu.
 2. BBA in Sports Administration 2+2 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus dve godine na St. Thomas University (Majami, Florida), gde se specijalizuju u oblasti sportske administracije.
 3. BS in Political Science 2+2 program – dve godine na ACT, plus dve godine na St. Thomas University (Majami, Florida). Studenti stiču znanje iz političkih nauka u kombinaciji sa međunarodnim odnosima.
 4. BA in Tourism & Hospitality 2+2 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus dve godine na St. Thomas University (Majami, Florida), gde se specijalizuju u oblasti Tourism & Hospitality Management.
 5. BA of International Business in Hotel & Tourism Management 2+1 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus 3 semestra (3×11 nedelja) na jednom od top univerziteta za hotelijerstvo i turizam César Ritz Colleges Switzerland.
 6. Swiss Higher Diploma in International Hotel Management 2+1 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus 2 semestra (2×11 nedelja) na jednom od top univerziteta za hotelijerstvo Hotel Institute Montreux Switzerland.
  Nakon završetka programa u Švajcarskoj, studenti imaju obaveznu, plaćenu praksu u Švajcarskoj ili inostranstvu, u trajanju od 4 do 6 meseci.

Uslovi upisa osnovnih studija:

– Diploma srednje škole

– Nivo poznavanja engleskog jezika minimum B2

 Početak programa: jesen 2019.

Upisni rok: 30. januar (rana prijava), 30. mart (regularna prijava) i 30. maj (kasna prijava) 2019.

Cena programa: 8.400 €

MASTER STUDIJE – Program master studija traje 1 godinu.

 1. MA of Business Administration (MBA) – Program je opšti program namenjen diplomcima osnovnih studija iz različitih oblasti, uključujući ekonomiju, biznis i srodne discipline. Program je prilagođen zaposlenim profesionalnim ljudima, tako da se uslovi dobijanja MBA diplome mogu isputniti u jednoj ili dve godine studija. Specijalizacije su dostupne u oblastima: Marketing in the Digital Era, Management, Banking & Finance i Entrepreneurship.
 2. MS in Hospitality & Tourism Management Ovaj program traje 3 semestra, a časovi se organizuju dva puta nedeljno, u popodnevnim časovima. Studenti pohađaju 9 predmeta i stiču 36 kredita. Po završetku programa, od maja do septembra, studenti obavljaju stručnu, plaćenu praksu i pišu završnu tezu.

 Uslovi upisa:

– Diploma osnovnih studija

– Nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 6.5, TOEFL 550 ili ekvivalent

 Početak programa: jesen 2019.

Cena programa: 10.560 € (MBA) i 6.900 € (MS)

Napomene:

Cena programa uključuje: nastavu (do 10 kredita), elektronski nastavni materijal, podršku i savetovanje pre dolaska, dobrodošlicu na aerodromu, smeštaj u dvokrevetnoj sobi van kampusa, pranje veša, dvodnevnu orijentaciju, jutarnji i večernji prevoz od rezidencije do kampusa, studentsku karticu, radionice, pristup i korišćenje svih objekata koledža, lokalnu SIM karicu, dvodnevni izlet u Atinu i Delfe, izlet u Verginu,  tehničku i administrativnu podršku, zdravstvenu pomoć na kampusu, klubove i sportove, teretanu, WiFi u kampusu i rezidenciji.

Cenovnik programa ne uključuje: aplikacija 70 €, depozit za smeštaj 300 $ (koji se vraća po završetku studija), grčka boravišna dozvola 166 €, grčko osiguranje 120 €, bankarski troškovi, troškovi viziranja pasoša i drugi nepomenuti i lični troškovi.

Smeštaj

The American College of Thessaloniki svojim studentima nudi opcije smeštaja na samom kampusu ili van kampusa. Broj soba na kampusu je ograničen i preporučena je rana projava kako bi se osiguralo mesto. Smeštaj je dvokrevetnim sobama uz mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu. Ukoliko se student odluči za smeštaj van kampusa, ACT obezbeđuje smeštaj u rezidenciji, u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama u blizini centra Soluna, a u svakoj rezidenciji boravi član školskog osoblja. Tokom jesenjeg i prolećnog semestra koledž organizuje autobuski prevoz od/do kampusa. Cena smeštaja je oko 100  € mesečno.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print