Fakultet za dizajn u Firenci

Fakultet

FIDI

The Florence Institute of Design International

The Florence Institute of Design International je internacionalna škola dizajna osnovana 2008. godine u Firenci. Specijalizovana je u oblastima arhitekture, grafičkog dizajna, dizajna nameštaja i enterijera za studente širom Evrope i iz celog sveta. Budući da je FIDI privatna institucija, ona pruža kvaliteno obrazovanje kao rezultat profesioinalnih nastavnika, savremene nastavne opreme i interaktivnih tehnika u učenju. Kombinovanjem bogate italijanske tradicije, teorije i tehnologija, programi pružaju detaljno razumevanje kreativnog procesa.

Institut zauzima istorijsku zgradu u samom centru Firence, u vrlo prometnom delu grada i idealan je za studente dizajna jer sadrži bogato nasleđe renesansnih dela. Prefinjeni ambijent škole stvara vrlo inspirativno okruženje za kreativno razmišljanje studenata. Velike ukrašene učionice dobro su opremljene savremenim sredstvima za nastavu koja uključuju video projektore i računare. Studenti imaju pristup u četiri računarske laboratorije, biblioteci sa knjigama, periodičnih publikacijama (stručnim magazinima) i digitalnim resursima koji pomažu kod učenja. Na raspolaganju si zajedničke prostorije za relaksaciju, odmor i druženje nakon nastave.

FIDI nudi osnovne i master studije, kao i diploma programe u grafičkom dizajnu, dizajnu enterijera, dizajnu nameštaja, arhitekturi i ilustraciji. Osnovna filozofija škole jeste da pruža obrazovanje najvišeg nivoa, a svi program pri FIDI-ju odvijaju se na engleskom jeziku.

Destinacija

Kao glavni grad pokrajine Toskana, za Italijane, ali i za čitav zapadni svet, Firenca ima ogroman istorijski, kulturni, obrazovni i umetnički značaj, zbog čega je i poznata kao „italijanska Atina“. Brojni su muzeji, crkve i ulične građevine na kojima se mogu videti dela velikana poput Leonarda da Vinčija, Mikelanđela i Botičelija. Firenca danas privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta koji pored umetnosti i istorije uživaju i u toskanskoj hrani, vinima, diskotekama, šetalištima…

Osnovne studije

Programi osnovnih studija traju 3 godine (6 semestara). Programi osnovnih studija organizuju se u saradnji sa britanskom obrazovnom institucijom, tako da studenti nakon trogodišnjih studija stiču Bachelor of Arts (Hons) diplomu University of Chester.

Bachelor of Arts in Graphic Design – oblasti kreiranja kompjuterske grafike, web dizajna i ilustracije. Učenje se temelji na korišćenju grafičkih softvera poput Adobe PhotoShop, Flash, Illustrator, Indesign, After Effects i drugih. Osnovni fokus uz jeste učenje o štampi, izgledu, bojama i šemama, ali i učestvovanje u različitim projektima i rešavanju problema. Po završetku programa studenti dalje svoju karijeru mogu razvijati u firmama za grafički dizajn, studijma koji se bave reklamiranjem ili marketinškim kompanijama kao grafički dizajneri, ilustratori ili koordinatori produkcije.

Bachelor of Arts Interior Design – fokusira se na tehnike i proces dizajna koji se koristi u Italiji, prevashodno je usmeren na veštine dizajna nameštaja i unutrašnje dekoracije. Koristi se 3D modelovanje enterijera kroz računarske programe poput AutoCAD, 3D Studio Max, Sketchup i VRAY.  Po završetk programa student svoje karijere dalje grade kao projektanti prostora, pomoćni dizajneri, rendering ilustratori, izvođači ili koordinatori proizvodnje u kompanijama koje se bave dizajnom enterijera, nameštaja ili u studijima za arhitekturu.

CENE za 2019/20. akademsku godinu: 8.210 € po godini (3 godine)

Dodatni troškovi: studentska registacija 780 €, nastavni materijal u zavisnosti od programa, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

Master studije

MASTER STUDIJE – Ovi jednogodišnji programi dostupni su u sledeći oblastima:

Master of Graphic Design – namenjen je studentima koji su osnovne studije završili u oblastima interaktivnih medija, komunikacionih nauka, vizualne komunikacije, grafičkog dizajna i kompjuterskih nauka. Fokus programa je na razvoju kreativnog konceptualnog mišljenja, produkcijij sofisticiranih aplikacija u dizajnu i usavršavanje u naprednoj tehnologiji.

Master of Interior Design – izbor je za studente ili profesionalce u oblasti dizajna enterijera kojima je potrebna specijalizacija. Nastava kombinuje kretivne i tehničke veštine, a tokom programa se stiču osnovne veštine u detaljima dizajniranja, učenje o materijalima, ali i teme poput projektnog menadžmenta i implementacije dizajna.

 Master of Furniture – usmeren je na usvajanje veština proizvodnje nameštaja, od njegovog dizajniranja, razvoja prototipa, pa sve do finalnog proizvoda. U nastavi se koriste kompjuterski softveri poput Rhinoceros, 3D Studio Max i VRAY.

CENE za 2019/20. akademsku godinu: od 6.210 € do 7.120 € po godini (1 godina)

Dodatni troškovi: studentska registacija 780 €,  nastavni materijal u zavisnosti od programa, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

Diploma i Advanced Diploma

DIPLOMA I ADVANCED DIPLOMA programi su jednogodišnji ili dvogodišnji programi usavršavanja u oblastima grafičkog dizajna ili dizajna enterijera. Tokom programa se stiču osnove procesa dizajniranja i uče osnovni principi i bazični elementi i koncepti sveta dizajniranja. Nakon završene prve godine student dobija diplomu, odnosno sertifikat i može dalje nastaviti sa školovanjem koji vodi do sticanja BA diplome osnovnih studija.

CENE za 2019/20. akademsku godinu: 6.210 € po godini (1 ili 2 godine)

Dodatni troškovi: studentska registacija 780 €, nastavni materijal u zavisnosti od programa, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

Letnji kursevi

LETNJI PROGRAMI su intenzivni programi koji se organizuju u oblastima Graphic Design, Architecture, Digitial Illustration i Furtniture Design. Ovo su četvoronedelji programi koji se odvijaju u periodu jula meseca i namenjeni su polazniciima od potpunih početnika do napredanog nivo znanja, u zavisnosti od odabranog programa. Ovi program su odličan način upoznavanja sa principom rada i pristupom obrazovanju u FIDI-ju.

Cena programa: 1.000 € (4 nedelje)

Dodatni troškovi: registarcija za letnji program 350 €, nastavni materijal u zavisnosti od programa, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

Uslovi upisa

  • Engleski jezik: neophodno je priložiti sertifikat o jezičkom nivou (IELTS 6.5, TOEFL iBT 92 ili ekvivalent).
  • Prethodno obrazovanje: diploma/svedočanstva srednje škole za osnovne studije i diploma osnovnih studija za master programe.
  • Napomene: postoje dodatni uslovi za upis u zavisnosti od programa koji se upisuje.
  • Početak akademske godine za osnovne i master studije: septembar i januar.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju