Studiranje u inostranstvu, Holandija

Škola

FONTYS UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

Kampus Fenlo, Holandija

 • Perspektiva za međunarodnu karijeru
 • 2 semestra plaćene radne prakse za vreme studija + 2 semestra projekta Mini company
 • Kontakti sa preko 500 internacionalnih kompanija (Porsche, Coca-Cola, KPMG…)
 • Mogućnost usavršavanja 3 jezika
 • Međunarodno priznate diplome
 • Većina studenata pronađe posao u roku od 3 do 6 meseci po završetku studija, neki i pre diplomiranja
 • Internacionalni polaznici

Fontys je vodeći evropski univerzitet primenjenih nauka koji pruža nastavne programe na engleskom, holandskom i nemačkom jeziku, u nekoliko centara širom Holandije. Sa preko 200 studijskih programa, preko 3.000 zaposlenih i 35.000 studenata, Fontys predstavlja jednu od najvećih obrazovnih institucija u Holandiji. Preko 3.500 studenata ovog univerziteta dolazi iz inostranstva, iz 70 različitih zemalja.

U Holandiji postoje dve grupe univerziteta: univerziteti primenjenih nauka (University of Applied Sciences) i Istraživački univerziteti (Research University). Zahvaljujući svom odličnom obrazovnom sistemu, Holandija je popularna zemlja za međunarodne studente. Nastavni sistem je interaktivan i fokusira se na timski rad sa drugim stranim studentima. Još jedna prednost je što je stranim studentima u Holandiji dozvoljen rad od 10 sati nedeljno. Stanovništvo Holandije uglavnom govori dva strana jezika, a gotovo svi govore engleski jezik.

Destinacija

Fenlo (Venlo) je grad na jugu Holandije, blizu nemačke granice, udaljen je 50 km od Belgije i potrebno je 5 sati vožnje autobusom do Pariza, te ga sve ovo čini lokacijski izuzetno atraktivnim. Sam grad ima oko 100.000 stanovnika. Univerzitet Fontys Venlo ima prvoklasan i odlično opremljen kampus. Poseban naglasak je stavljen na osnovnu filozofiju samog univerziteta: praktično obrazovanje u izuzetno modernim učionicama sa jedne strane i atmosfera predavanja i učenja lišena anonimnosti, sa druge strane. Studentima su na raspolaganju radne sobe i učionice, kompjuterske laboratorije, sale za predavanja, kao i savremena komunikaciona platforma.

Programi

Program osnovnih studijaBA program, na holandskim univerzitetima primenjenih nauka traju 4 godine i donose 240 kredita. Sama diploma će u nazivu imati oblast studiranja (npr. Bachelor of Business Administration). Biznis programi na ovom kampusu su praktično orijentisani (uključuju internšipe u kompanijama) i u vezi su sa primenom nauke. Prva godina se zove pripremna godina ili Foundation year, nakon koje slede 3 godine tzv. glavne faze obrazovanja.

Tokom druge godine studija, studenti paralelno učestvuju u Young Enterprise Project (Mini Company). Ovaj projekat podrazumeva da internacionalne grupe studenata otvaraju svoje mini biznise, biraju proizvod ili uslugu i vode poslovanje do kraja akademske godine. Rezultati biznisa utiču i na ocenu koju će student dobiti.

U trećoj godini studija odvija se prvi obavezan radni deo programa u trajanju od 5 meseci u holandskoj ili internacionalnoj kompaniji. Fakultet pomaže studentima u pronalaženju radne prakse. U zavisnosti od dogovora sa kompanijom radna praksa može biti plaćena ili neplaćena.

Studije se završavaju pisanjem diplomskog rada. Pisanje rada se odvija tokom još jednog Internšipa u kompaniji u trajanju od 5 meseci. Za vreme ovih projekata studenti moraju da rešavaju probleme i samostalno primenjuju prethodno stečena znanja. Za vreme radne prakse, studenti dobijaju uvid u pravo, svakodnevno poslovno okruženje i na taj način stiču sliku o svom budućem profesionalnom životu. Tokom projekta mogu da steknu i izglede za buduću karijeru upravo u istoj firmi, što se dešavalo velikom broju studenata. Oba projekta se ocenjuju na bazi pismenog rada i procene radnog učinka. Za vreme projekta studenti imaju supervizora, profesora sa Fontys univerziteta.

Slično američkom obrazovnom sistemu, na Univerzitetu Fontys profesori su dostupni studentima za konsultacije, a takođe postoje akademski supervizori koji prate i savetuju studenta.

Ovaj kampus nudi sledeće studijske programe iz oblasti biznisa na engleskom jeziku:

 • International Marketing
 • International Business
 • Logistics Management – International Fresh Business Management
 • Logistics Management (Economics)
 • Logistics Engineering
 • Finance and Control
 • Software Engineering
 • Business Informatics

Upisni rokovi:

Septembar (krajnji rok za prijavu 15. jun);
Februar – za pojedine BA programe (krajnji rok za prijavu 15. novembar).

Neophodno za upis:
• Diploma srednje škole;
• Nivo engleskog jezika (IELTS 6,0 ili ekvivalent).

CENA PROGRAMA za školsku 2017/18. godinu: 6.500 € godišnje.

CENA PROGRAMA za školsku 2018/19. godinu: 7.500 € godišnje.

CENA PROGRAMA za školsku 2018/19. godinu za osnovne studije iz oblasti inženjerstva, informaciono-komunikacionih tehnologija i umetnosti (Engineering, I(C)T, Arts): 9.600 €.

CENA master studija za školsku 2018/19. godinu zavisi od odabranog programa.

Smeštaj

Po zahtevu studenta Fontys organizuje smeštaj u novoj studentskoj rezidenciji pored kampusa, kao i privatni smeštaj. Cena smeštaja se kreće 350 € – 450 € mesečno, dok je za ostale životne troškove (hrana, knjige, gradski prevoz, rekreacija i zabava i sl.) potrebno oko 360 € mesečno. Registracija smeštaja i depozit: 1.000 €

Suma od 750 € se vraća po napuštanju smeštaja, ukoliko u njemu nije načinjena materijalna šteta.

NAPOMENA: Troškovi upisa iznose 8.400 rsd.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print