Najbolji fakulteti za turizam u Švajcarskoj

Škola

Glion Institute of Higher Education

Glion Institute of Higher Education GIHE je otvoren 1962. godine u nekadašnjem hotelu Bellevue i tada je bila prva privatna institucija koja je pružala visoko univerzitetsko obrazovanje. GIHE je izgradio svoju reputaciju za vrhunski kvalitet i postao svetski lider u ugostiteljskom obrazovanju.

GIHE se rangira među tri najbolje škole za hotelijerstvo sa aspekta ostvarivanja internacionalne karijere. Ove rezultate je dalo istraživanje sprovedeno na menadžerima za zapošljavanje u hotelima sa 5* u preko 70 zemalja. Veliki uspeh ovog univerziteta je i činjenica da čak 85% studenata osnovnih studija na dan diplomiranja ima bar jednu ponudu za posao u struci.

Glion svoju reputaciju duguje i izuzetnoj posvećenosti u odabiru i zapošljavanju visoko kvalifikovanih i iskusnih profesora. Glion Institute of Higher Education je akreditovan od strane New England Association of Schools and Colleges (CIHE) za pružanje obrazovnih programa na nivou Diploma, Associate, Bachelor, postdiplomskih i master studija u oblasti međunarodnog ugostiteljstva, menadžmenta događaja, sporta i zabave. Svake godine GIHE pruži fakultetsko obrazovanje za oko 1500 studenata iz 90 zemalja.

Destinacija

Glion kampus je početno mesto svih programa osnovnih studija i mesto gde studenti stiču teoretska znanja, ali i kroz praksu. Ova hotelsko-školska atmosfera čini da se kod studenta razviju profesionalne veštine i stavovi.

Glion je pozicioniran tako da gleda na Ženevsko jezero, na švajcarske i francuske Alpe i tzv. „švajcarsku rivijeru”. Ovaj kraj tako nazivaju zbog specifične mikro klime koja dozvoljava palmama i drugoj egzotičnoj flori da raste u ovom regionu. Nalazi se neposredno iznad grada Montrea, koji je poznat po džez i drugim muzičkim festivalima i velikom broju kulturnih događaja. Glion se nalazi 25 minuta od Lozane i 1 sat od Ženeve.

Nakon prve godine, studenti prelaze na kampus Bulle. Ovaj impresivan moderan kampus je specijalno sagrađen ne bi li predstavljao univerzitetsko okruženje gde studenti razvijaju svoje kritičko razmišljanje i usavršavaju svoje komunikacione, organizacione i liderske sposobnosti. Kompletno okruženje je posvećeno studentima i mogućnostima za njihovo usavršavanje. Bulle se nalazi u regiji Gruyère, poznatoj po turizmu, istoimenom siru i drugim delikatesima. Grad nudi bogat društveni život i mnoštvo sportskih aktivnosti. Kampus se nalazi na nekoliko minuta od centra grada.

Za one koji žele da započnu studije iz oblasti ugostiteljstva ili turizma GIHE nudi i centar u Londonu. Studiranjem u Londonu, vodećem internacionalnom poslovnom i finansijskom centru, studenti su izloženi realnom svetskom poslovnom okruženju i načinu poslovanja. Smešten na Whitelands  koledžu, jednom od najstarijih univerziteta u Engleskoj, londonski kampus svojim studentima nudi savremene uslove učenja uz najmodernija nastavna sredstva i visok nivo kvaliteta smeštaja.

Osnovne studije

Institut Glion nudi dva osnovna pravca osnovnih studija i to su studije iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva i iz oblasti menadžmeta događaja, sporta i zabave. Programi osnovnih studija traju 7 semestara (3,5 godine) i odvijaju se prvim delom u kampusu Glion, a potom u kampusu Bulle ili London. Najznačajniji element ovih programa je što se treći i peti semestar odvijaju van nastave, tj. tokom ovih semestara studenti obavljaju plaćenu stručnu praksu (internship) u hotelima u Švajcarskoj.

Programi osnovnih studija Instituta Glion daju studentima jaku bazu za započinjanje uzbudljive međunarodne karijere. Nakon uspešnog završetka prve dve godine na kojima se izučavaju obavezni predmeti i tokom kojih je obavljen prvi jednosemestralni radni deo, studenti tokom petog semestra obavljaju drugi radni deo. Po povratku na fakultet, studenti od šestog semestra biraju specijalizaciju, a svaka nudi izbor predmeta koji odgovaraju savremenim zahtevima ove industrije i omogućavaju studentu da zadovolji svoja polja interesovanja.

Uslovi upisa: minimum 17,5 godina, diploma završene srednje škole, IELTS 5.5 (5.0 u svakom segmentu) ili ekvivalent.

Cena osnovnih studija po semestru može iznositi 40.000 CHF ili 24.085 £ i to uključuje cenu školarine i smeštaja, nastavni materijal, obavezno osiguranje i depozit za uniformu (u Švajcarskoj) ili školarinu, smeštaj, pun pansion i nastavni materijal u Londonu. Tačan iznos zavisi od lokacije školskog centra i odabranog smera. U toku trećeg i petog semestra kada su studenti na plaćenoj praksi plaćaju 750 CHF po semestru i to ne uključuje troškove smeštaja za vreme prakse.

BACHELOR DEGREE IN INTERNATIONAL HOSPITALITY BUSINESS  

Osnovne studije u trajanju od 3,5 godine Bachelor of Business Administration (BBA) ili BA in Hospitality Management možete pohađati u Švajcarskoj ili Londonu, ili kombinovati boravak u oba svetski poznata poslovna i turistička centra. Jedinstveni nastavni program škole podrazumeva primenjeno učenje i pohađanje kurseva hotelskog menadžmenta, plus razvijanje veština rukovođenja i komunikacije kroz radnu praksu i primenjene poslovne projekte.  Različiti smerovi specijalizacije u hotelskom menadžmentu su osmišljeni kako bi studenti stekli poslovnu stručnost u različitim oblastima odabrane karijere u globalnoj hotelijerskoj, turističkoj, putničkoj, organizacionoj ili industriji luksuznih proizvoda.

Bachelor in Hospitality Management specijalizacije:

  • Luxury Brand Management in Hospitality,
  • International Hotel Development and Finance,
  • International Event Management,
  • Hospitality Business.

Master studije

Za one koji žele dalje usavršavanje nakon završenih osnovnih studija Glion Institut nudi i dva osnovna pravca master studija i to su opcije koje prate smerove iz oblasti hotelijerstva na osnovnim studijama ovog univerziteta. Master studije iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva mogu trajati od jedne do dve godine, u zavisnosti od odabranog smera i diplome osnovnih studija. Ono što je velika prednost ovih studijskih programa jeste otvorena mogućnost adaptacije i izjednačavanja za studente sa srodnih fakulteta. Ukoliko student ima završene osnovne studije iz oblasti biznisa, ali ne iz oblasti hotelijerstva, može kroz takozvani bridging course dostići broj kredita koji mu nedostaje, ali i znanje neophodno za studije iz oblasti hotelijerstva. Program je koncipiran tako da bude pristupačan i zaposlenim stručnjacima koji žele da usavrše svoje znanje. Upravo iz tog razloga program se pohađa 6 meseci na samom kampusu (Bulle ili London) dok je 6 meseci predviđeno za nastavu pomoću internet platforme.

Pohađenjem master studija na željenom smeru studentima je omogućeno i da pored osnovnih i obaveznih predmeta koje imaju pohađaju i neke izborne predmete iz odabrane oblasti. Ovo u velikoj meri omogućava onima koji već grade karijere da formiraju program koji najviše odgovara njihovim potrebama. To je rezultiralo i jako visokom ocenom koju hotelijeri daju ovoj školi i svim njenim programima. Stručnjaci sa diplomom ove škole spadaju među najcenjenije u svetu.

Master of Science (MSc) in International Hospitality Business

Ovaj program razvija liderske veštine kao i veštine strateškog menadžmenta u ugostiteljskom poslu zarad napretka u karijeri kao i opšteg preduzetničkog uspeha. Obezbeđuje okvir veština i alata za poboljšanje rezultata poslovanja i rešenja za izazove u ugostiteljskoj i hotelskoj industriji. Program studente uči rukovođenju zaposlenima, operacijama i poslovanju u hotelima i ostalim ugostiteljskim kompanijama. Predavanja menadžmenta uključuju finasije, marketing, ljudske resurse i menadžment prihoda. Prednost ovog programa je što su predavači ljudi sa značajnim iskustvom u industriji koji nesebično dele svoju ekspertizu i najbolje primere iz prakse. Sposobnost za pronalaženje inovativnih rešenja i donošenje dobrih finansijskih odluka je svakako nešto što se stiče sa ovom diplomom.

Program se završava internšipom zarad sticanja praktičnog iskustva koje će studentu omogućiti da vežba nove veštine u realnim situacijama u ugostiteljskom okruženju.

Uslovi upisa: minimum 21 godina, diploma završenih osnovnih studija, IELTS 6.0 (svaki segment minimum 5.5) ili ekvivalent.Cena školarine po semestru na master studijama iznosi 27.050 CHF (nastava, registracije, nastavni materijal, uniforma, osiguranje i smeštaj sa punim pansionom) ili 17.415 £ u Londonu (nastava, nastavni materijal, osiguranje i smeštaj). Ukoliko program podrazumeva i radni deo, iznos koji je potrebno izdvojiti za taj semestar je 750 CHF.

Dual MSc and MBA with Grenoble École de Management

Kroz ovaj jedinstven program sa dvojnom diplomom, po završetku istog studenti će steći 2 specijalizovane diplome: MBA i Master of Science in International Hospitality Business. Program traje 2 godine od koji je prva godina na kampusu Glion a druga predstavlja sticanje iskustva kroz posao. Program kombinuje intenzivan praktičan nastavni plan i fokus na savremenim menadžerskim izazovima i ključnim operativnim konceptima. Priprema studente da budu rukovodioci sa globalnim pogledom na poslovanje i strategije koje podstiču menadžerske i preduzetničke inicijative. Kreiran za one koji žele dodatno da napreduju u karijeri, ovaj program studente priprema da razviju kritički i strateški način razmišljanja kako bi se prilagodili promenljivom globalnom okruženju. Poslednja 2 semestra studenti rade na završnom menadžerskom projektu koji se sprovodi pod nadzorom tutora. U pitanju je praktični ili teorijski istraživački projekat koji se može završiti na daljinu ili uporedo sa full-time poslom ili odobrenim internshipom. Studenti se podstiču da izaberu temu u vezi sa njihovom budućom karijerom.

Uslovi upisa: minimum 24 godine, diploma završenih osnovnih studija, najmanje 2 godine radnog iskustva u ugostiteljstvu ili u sličnim oblastima poslovanja na rukovodećim pozicijama, IELTS 6.0 (svaki segment minimum 5.5) ili ekvivalent.

Cena: 38.850 CHF po semestru (uključujući nastavu, nastavni materijal, smeštaj i pun pansion, troškove zdravstvenog osiguranja).

Datumi upisa: Glion konstantno prima aplikacije studenata, do popune mesta. Upisni rokovi su januar, april, jul i oktobar, ali tačan datum zavisi od toga da li je studentu potrebna boravišna dozvola ili ne. Nastava počinje 19. februara ili 3. septembra 2018. godine.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print