Najbolji fakulteti za turizam u Švajcarskoj

Glion Institute

Škola

Glion Institute of Higher Education

Glion Institute of Higher Education GIHE je otvoren 1962. godine u nekadašnjem Bellevue hotelu i tada je bila prva privatna institucija koja je pružala visoko univerzitetsko obrazovanje. GIHE je izgradio svoju reputaciju za vrhunski kvalitet i postao svetski lider u ugostiteljskom obrazovanju.

GIHE se rangira među tri najbolje škole za hotelijerstvo sa aspekta ostvarivanja internacionalne karijere. Ove rezultate je dalo istraživanje sprovedeno na menadžerima za zapošljavanje u hotelima sa 5* u preko 70 zemalja. Veliki uspeh ovog univerziteta je i činjenica da čak 85% studenata osnovnih studija na dan diplomiranja ima bar jednu ponudu za posao u struci.

Glion svoju reputaciju zaslužuje i zahvaljujući izuzetnoj posvećenosti u odabiru i zapošljavanju visoko kvalifikovanih i iskusnih profesora. Glion Institute of Higher Education je akreditovan od strane New England Association of Schools and Colleges (CIHE) za pružanje obrazovnih programa na nivou Diploma, Associate, Bachelor, postdiplomskih i master studija u oblasti međunarodnog ugostiteljstva, menadžmenta događaja, sporta i zabave. Svake godine GIHE pruži fakultetsko obrazovanje za oko 1500 studenata iz 90 zemalja.

Destinacija

Glion kampus je početno mesto svih programa osnovnih studija i mesto gde studenti stiču znanja u teoriji, ali i kroz praksu. Ova hotelsko-školska atmosfera čini da se kod studenta razviju profesionalne veštine i stavovi.

Glion je pozicioniran tako da gleda na Ženevsko jezero, na švajcarske i francuske Alpe i tzv. „švajcarsku rivijeru”. Ovaj kraj tako nazivaju zbog specifične mikro klime koja dozvoljava palmama i drugoj egzotičnoj flori da raste u ovom regionu. Nalazi se neposredno iznad grada Montrea, koji je poznat po džez i drugim muzičkim festivalima i velikom broju kulturnih događaja. Glion se nalazi 25 minuta od Lozane i 1 sat od Ženeve.

Nakon prve godine, studenti prelaze na kampus Bulle. Ovaj moderan kampus je specijalno kreiran kao univerzitetsko okruženje. Kompletno okruženje je posvećeno studentima i mogućnostima za njihovo usavršavanje. Bulle se nalazi u regiji Gruyère, poznatoj po turizmu, istoimenom siru i drugim delikatesima. Grad nudi bogat društveni život i mnoštvo sportskih aktivnosti. Kampus se nalazi na nekoliko minuta od centra grada.

Za one koji žele da započnu studije iz oblasti ugostiteljstva ili turizma GIHE nudi i centar u Londonu. Studiranjem u Londonu, vodećem internacionalnom poslovnom i finansijskom centru, studenti su izloženi realnom svetskom poslovnom okruženju i načinu poslovanja. Smešten na Whitelands  koledžu, jednom od najstarijih univerziteta u Engleskoj, londonski kampus svojim studentima nudi savremene uslove učenja uz najmodernija nastavna sredstva i visok nivo kvaliteta smeštaja.

Osnovne studije

Institut Glion nudi dva osnovna pravca osnovnih studija i to su studije iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva i iz oblasti menadžmeta događaja, sporta i zabave. Programi osnovnih studija traju 7 semestara (3,5 godine) i odvijaju se prvim delom u kampusu Glion, a potom u kampusu Bulle ili London. Najznačajniji element ovih programa je što se treći i peti semestar odvijaju van nastave, tj. tokom ovih semestara studenti obavljaju plaćenu stručnu praksu (Internship) u hotelima u Švajcarskoj.

Programi osnovnih studija Instituta Glion daju studentima jaku bazu za započinjanje uzbudljive međunarodne karijere. Nakon uspešnog završetka prve dve godine na kojima se izučavaju obavezni predmeti i tokom kojih je obavljen prvi jednosemestralni radni deo, studenti tokom petog semestra obavljaju drugi radni deo. Po povratku na fakultet, studenti od šestog semestra biraju specijalizaciju, a svaka nudi izbor predmeta koji odgovaraju savremenim zahtevima ove industrije i omogućavaju studentu da zadovolji svoja polja interesovanja.

Cena osnovnih studija po semestru može iznositi 38.900 CHF ili 22.677 £ i to uključuje cenu školarine i smeštaja, nastavni materijal, obavezno osiguranje i depozit za uniformu (u Švajcarskoj) ili školarinu, smeštaj, pun pansion i nastavni materijal u Londonu. Tačan iznos zavisi od lokacije školskog centra i odabranog smera. U toku trećeg i petog semestra kada su studenti na plaćenoj praksi plaćaju 750 CHF po semestru i to ne uključuje troškove smeštaja za vreme prakse.

BACHELOR DEGREE IN HOSPITALITY MANAGEMENT  

Osnovne, 3,5 godišnje studije Bachelor of Business Administration (BBA) ili BA in Hospitality Management možete pohađati u Švajcarskoj ili Londonu, ili kombinovati boravak u oba svetski poznata poslovna i turistička centra. Jedinstveni nastavni program škole podrazumeva primenjeno učenje i pohađanje kurseva hotelskog menadžmenta, plus razvijanje veština rukovođenja i komunikacije kroz radnu praksu i primenjene poslovne projekte.  Različiti smerovi specijalizacije u hotelskom menadžmentu su osmišljeni kako bi studenti stekli poslovnu stručnost u različitim oblastima odabrane karijere u globalnoj hotelijerskoj, turističkoj, putničkoj, organizacionoj ili industriji luksuznih proizvoda.

Bachelor in Hospitality Management specijalizacije:

  • Luxury Brand Management,
  • New Venture Creation,
  • Real Estate Finance and Revenue Management,
  • Sales and Marketing.

 BACHELOR DEGREE IN EVENT, SPORT AND ENTERTAINMENT MANAGEMENT

Osnovne 3,5 godišnje studije  Event, Sport and Entertainment (ESE) Management uključuju dva radna dela i The Project Factory, uzbudljivo iskustvo primene naučenog gde studenti svakog semestra uvežbavaju event menadžement na oko 10 različitih dešavanja na kampusu, kako kulturnih tako i sportskih. Studenti ovim putem usavršavaju širok spektar različitih funkcija upravljanja uključujući planiranje, određivanje budžeta, marketing komunikaciju, prodaju ulaznica, prijavljivanje, logistiku, obezbeđenje i još dosta toga. Poslednja godina studija je posvećena osnovnim postulatima poslovnog menadžmenta i specijalizovanim kursevima koji će pripremiti student za veliki broj rukovodećih pozicija u MICE (Meetings, incentives, conferences, and exhibitions) sportskoj i zabavnoj industriji.

Event, Sport and Entertainment specijalizacije:

  • Sport Management,
  • Entertainment Management,
  • Sales and Marketing,
  • New Venture Creation.

Master studije

Za one koji žele dalje usavršavanje nakon završenih osnovnih studija Glion Institut nudi i dva osnovna pravca master studija i to su opcije koje prate smerove iz oblasti hotelijerstva na osnovnim studijama ovog univerziteta. Master studije iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva mogu trajati od jedne do dve godine, u zavisnosti od odabranog smera i diplome osnovnih studija. Ono što je velika prednost ovih studijskih programa jeste otvorena mogućnost adaptacije i izjednačavanja za studente sa srodnih fakulteta. Ukoliko student ima završene osnovne studije iz oblasti biznisa, ali ne iz oblasti hotelijerstva, može kroz takozvani bridging course dostići broj kredita koji mu nedostaje, ali i znanje neophodno za studije iz oblasti hotelijerstva. Program je koncipiran tako da bude pristupačan i zaposlenim stručnjacima koji žele da usavrše svoje znanje. Upravo iz tog razloga program se pohađa 6 meseci na samom kampusu (Bulle ili London) dok je 6 meseci predviđeno za nastavu pomoću internet platforme.

Pohađenjem master studija na željenom smeru studentima je omogućeno i da pored osnovnih i obaveznih predmeta koje imaju pohađaju i neke izborne predmete iz odabrane oblasti. Ovo u velikoj meri omogućava onima koji već grade karijere da formiraju program koji najviše odgovara njihovim potrebama. To je rezultiralo i jako viskom ocenom koju hetelijeri daju ovoj školi i svim njenim programima. Stručnjaci sa diplomom ove škole spadaju među najcenjenije u svetu.

CENA školarine po semestru na master studijama može iznositi 32.500 USD ukoliko se nastava pohađa preko internet platforme. Ukoliko se pohađa nastava na kampusu semestar iznosi 37.650 CHF (nastava, registracije, nastavni materijal, uniforma, osiguranje i smeštaj sa punim pansionom) ili 19.387 £ u Londonu. Ukoliko program podrazumeva i radni deo, iznos koji je potrebno izdvojiti za taj semestar je 750 CHF.

Master of Science (MSc) in International Hospitality Finance

Akademski visoko kotiran program sa odličnim ocenama stručnjaka kako onih koji ga pohađaju tako i onih koji te stručnjake zapošljavaju po završetku studija. Sticanjem ove diplome student je u potpunosti sposoban za samostalno vođenje finansija hotelskog objekta, analizu trenutnog stanja i razvoj buduće strategije kompanije. Sposobnost za pronalaženje inovativnih rešenja i donošenje dobrih finansijskih odluka je svakako nešto što se stiče sa ovom diplomom.

Master of Business Administration (MBA) in International Hospitality and Service Industries Management

Program traje godinu dana i u potpunosti se odvija na samom kampusu Bulle. Ukoliko student želi što pre da se vrati na tržište rada postoji i mogućnost pohađanja nastave 6 meseci na kampusu, a preostalih 6 meseci preko internet platforme. U tom slučaju studije u zavisnosti od ličnog angažmana mogu trajati i do 2 godine. Fleksibilnost i sama akademska sveobuhvatnost ovog programa čini ga idealnim za one koji žele da grade karijeru u ovoj oblasti. Dostupna je i opcija Professional MBA koja podrazumeva 6 meseci prakse i 6 meseci pohađanja nastave u samom kampusu ili putem internet platforme. Ovaj program može trajati i do 3 godine u zavisnosti od diplome osnovnih studija i ličnog angažmana. Upisi na ove tri opcije master studija se vrše dva puta u toku godine (januar i jul).

Online MBA in International Hospitality & Service Industries Management

Kompletna nastava se izvodi pomoću internet platforme i idealna je opcija za one koji zbog poslovnih obaveza ili iz nekog drugog razloga ne mogu da pohađaju nastavu na kampusu. Program može trajati i do dve i po godine u zavisnosti i od ličnog angažmana studenta. Prijem studenata na ovaj program se vrši 4 puta godišnje.

Datumi upisa: Glion konstantno prima aplikacije studenata, do popune mesta. Upisni rokovi su januar, april, jul i oktobar, ali tačan datum zavisi od toga da li je studentu potrebna boravišna dozvola ili ne.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print