Letnja škola engleskog u Njujorku

new-york-sky-scraper-bridge1

Škola

Iona College

Uzrast polaznika 11-19 godina

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Pod okriljem organizacije Plus tokom letnjeg perioda se na ovom koledžu organizuje učenje i usavršavanje engleskog jezika u kombinaciji sa zanimljivim vannastavnim programom.

Iona College se nalazi u delu Njujorka New Rochelle, na samo 30 minuta vožnje od Menhetna i deo je grada sa brojnim prodavnicama, zabavnim sadržajima, šoping centrima, bioskopom…

Kampus raspolaže sa velikim brojem zelenih površina, a nastavni blok je udaljen samo nekoliko minuta peške od smeštajnih zgrada. Nalazi se na samo 20 minuta hoda od centra New Rochelle-a. U njegovom sklopu se nalaze i sportski centar, fudbalski teren, teren za mali fudbal, plesni studio, kao i zatvoreni bazen. Za učenike je obezbeđen bežični interenet na celom kampusu.

Vannastavne aktivnosti – program uključuje celodnevne i poludnevne ekskurzije koje obuhvataju obilaske svih znamenitosti i atrakcija Njujorka:

Liberty State Park, Ellis Island, Statue of Liberty, Ground Zero, World Trade Center, Wall Street, Charging Bull, Brooklyn Bridge, Brooklyn Heights, Strawberry Fields, Lincoln Center, Columbus Circle, Carnegie Hall, Madison Avenue, The Met, Top of the Rock, Rockefeller Center, Fifth Avenue, Grand Central Terminal, Bryant Park, Broadway, Theater District, Hell’s Kitchen, Hudson River Park, Times Square, Hard Rock Café, High Line (Chelsea District), Macy’s Herald Square, Bryant Park, NY Penn Station.

Učenicima su obezbeđene VIP ulaznice za obilaske atrakcija Njujorka, što podrazumeva da nema čekanja u redu, već im je omogućen direktan ulazak. Kako je bezbednost dece na prvom mestu, za ekskurzije je obezbeđen prevoz u privatnim, klimatizovanim školskim autobusima. Za polaznike je organizovan zanimljiv program vannastavnih aktivnosti – sportovi, karaoke, filmske večeri, kvizovi, disko večeri, večeri talenata i drugo.

Destinacija

Centar međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture – Njujork, jedan od najvećih gradova u svetu. Sedište je muzeja, galerija, međunarodih korporacija, berzi i svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama. Činjenica da se u ovom gradu govori blizu 800 jezika, svrstava ga u prvo mesto među gradovima u svetu po jezičkoj raznovrsnosti.

Kursevi

Kurs engleskog jezika namenjen je deci i mladima. Sastoji se od 40 časova jezika u trajanju od 45 minuta za dve nedelje programa (ukupno 30 sati nastave). Nastava se odvija u internacionalnim grupama od maksimalno 15 polaznika po grupi.

Časovi su interaktivni sa fokusom na razvoj komunikacionih veština kod đaka. Pored toga usavršava se gramatika i razvija se rečnik kroz razne nastavne tehnike – prezentacije, projekte vezane za ekskurzije i drugo.

Smeštaj

Smeštaj je organizovan u okviru kampusa i učenici imaju pun pansion. Dve dvokrevetne imaju zajedničko kupatilo. U smeštaju ima i zajedničkih prostirija za druženje. U svim sobama je omogućen pristup WiFi internetu. Sve sobe imaju krevete, radne stolove i stolice, garderobere i lavabo.  Obezbeđeni su peškiri i posteljina. Na kampusu postoji mogućnosti za pranje i sušenje veša, uz doplatu od 2,5 $ za pranje i 2,2 $ za sušenje veša. Po dolasku se plaća depozit u iznosu od 50 $, koji se vraća po završetku programa, ukoliko nije bilo nikakvih oštećenja u smeštaju.

Učenici imaju celodnevnu pažnju profesora iz Srbije, od aerodroma u Beogradu, tokom svih segmenata programa do povratka u Srbiju.

Akreditacije

ACCET

accet

British Council

bc

The British Council is the national accrediting body in the UK for schools, colleges and universities that provide courses in English as a foreign language. As part of the English in Britain Accreditation Scheme (EiBAS), the British Council carries out regular inspections on behalf of English UK of all those institutions that provide training of high quality.

ALTO

alto

Established in 1983, IALC is as an association for quality assured independent language schools throughout the world. All Schools accredited by IALC are regularly inspected and monitored under the IALC Quality Scheme.

Membership is by invitation only. While each member of IALC is independent and unique, each shares the highest commitment to professionalism and excellence in all aspects of service.

Utisci

Iona College

17.07-31.07.2018.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Sa učenicima je u Ameriku otputovao naš profesor Vladimir Široki, koji ima višegodišnje iskustvo u vođenju grupnih polazaka u inostranstvu, a ujedno je i profesor engleskog jezika u jednoj od novosadskih škola. Ovaj program će omogućiti deci da dožive kulturnu raznolikost Amerike, upoznaju američku kulturu, kao i vršnjake iz različitih krajeva sveta i ujedno podignu svoj nivo jezika na jedan viši nivo. Izveštaje nam šalje naš profesor Vlada, kako biste iz dana u dan pratili aktivnosti dece.

17.07.2018.

Stigli smo na naše odredište – Ajona koledž (Iona College) u delu Njujorka koji se zove New Rochelle. Zgrade koledža napravljane su u stilu univerziteta svojstvenih za Istočnu obalu. Sleteli smo bez problema, prošli veoma brzo pasošku proceduru, smestili se, kad nevreme. Imali smo sreće – da smo samo dva sata kasnije krenuli imali bismo debelo kašnjenje, kao grupe iz Italije.

18.07.2018.

Pre podne časovi! Prilika da se upoznaju drugi polaznici, a i da se što više govori na engleskom. Nakon ručka prva ekskurzija – Bruklinski most, Mala Italija i Kineska četvrt. Bruklinski most je nezaobilazna znamenitost Njujorka, i prilika za slikanje i to “instagramsko“. Uveče smo imali welcome meeting i welcome disco. Još jedna prilika za upoznavanje drugih tinejdžera.

19.07.2018.

Danas smo osetili čar Njujorka na način kako ga zamišljamo. Prvo, na Menhetn smo došli s druge strane, preko Nju Džerzija pa tunelom ispod Hadsona. Pukla je cev i čitav blok je bio zatvoren. Ovo je bila brža alternativa. Eto, i to je Njujork.
Prva tačka nam je bila Rokfelerova zgrada i posmatranje grada sa vrha – Top of the Rock. Napravili smo puno fotografija. Potom smo obišli Tajms skver, imali smo priliku da ga vidimo i danju i noću. Zapravo, kao da nema razlike jer sve svetli kao da je dan. Večerali smo u Hard Rock kafeu. Jeli smo hamburgere, ili cezar salatu, ili nešto drugo po izboru i uživali uz dobar stari rock. Dan sa puno utisaka. Vreme je za spavanje…

20.07.2018.

Nema kiše što nas veoma raduje. Zašto? Idemo na popodnevni izlet na Coney Island Beach. Dan je prelep i uživamo u šetnji i svežem atlantskom vazduhu. Jedino što moramo da vodimo računa da nam galebovi ne ukradu zalogaj. Najhrabriji su išli u čuveni luna park, pionir u tradiciji američkih zabavnih parkova. Mogli smo da okusimo i čuvene Nathan’s hot dogove. Odavde je sve počelo.
Da li ste znali da se uz Coney Beach nalazi i Brighton Beach? Nije poznato po Englezima već po Rusima, tačnije po doseljenicima iz nekadašnjeg SSSR. Ruski se čuje više nego engleski. Otuda i naziv Little Odessa, lučkom gradu u Ukrajini.

21.07.2018.

Vreme za opuštanje posle nekoliko dana obilazaka. Za danas su planirani časovi i pre podne i popodne.

22.07.2018.

Odatle je sve kretalo, Ellis Island. Prva stanica doseljenika na američko tlo, mahom iz Evrope, Severne Azije i Bliskog istoka. Danas se na ostrvu Ellis nalazi muzej na mestu gde su doseljenici čekali na zdravstvene i birokratske preglede. Susedno ostrvo je Liberty Island gde smo mogli da napravimo lepe fotografije.

Nakon obilazaka vraćamo se u Battery Park i nastavljamo šetnju finansijskim delom Njujorka – Wall Street i New York Stock Exchange. Posetili smo 9/11 Memorial i slikali smo se ispred Freedom Tower. Imali smo vremena da predahnemo i nešto pojedemo i da obiđemo Lower Manhattan.

23.07.2018.

Na ovaj dan smo čekali – walking tour po Njujorku. Naravno, ovaj ogromni grad se može preći taksijem, biciklom, busom, podzemnom… Sve je to ok, ali nešto treba obaviti i pešice. Početna tačka je Washington Park i potom obilazimo SoHo i Greenwich Village, toliko puta prikazani u američkim filmovima i serijama. Zatim duža pauza u šarmantnom Chelsea Market. Za one hrabrije šetnja do Union Park. Nastavak šetnje je The Highline, nekadašnja pruga koja je preuređena u zelenu prečicu iznad ulica i avenija. Da li verujete da je klima daleko prijatnija ako idete ovim putem?
Pravac Bryant Park i festival HBO na otvorenom. Večeras se prikazuje pravi klasik The Princess Bride. Uspeli smo da ga odgledamo do kraja.
Današnji učinak: šetnja, šetnja i opet šetnja od 10.30 am do 10.30 pm… o pređenim koracima bolje ništa.15, 20, 25, 30 hiljada.

24.07-26.07.2018.

Ova tri dana su bila veoma zanimljiva. U utorak smo dan proveli sami na Menhetnu, u svojoj režiji. Išli smo vozom do stanice Grand Central i Njujork je bio naš. Mogli smo da vidimo sve ono što smo propustili ili što bismo ponovo videli. Naravno, što više vremena da provedemo u Central Parku.
Sreda je bila opuštena. Nije bilo časova tako da je pre podne bila prilika da se opustimo, operemo veš i odgledamo film The Notebook. Popodne smo išli u kupovinu dublje u državi Njujork, preko reke Hadson – u Woodbury Common Premium Outlets. Cene su daleko povoljnije nego one u samom Njujorku.
U četvrtak nazad na časove. Popodne odlazimo na prvi bejzbol meč u životu. Gledamo utakmicu Yankees vs Kansas City Royals koja se igra na stadionu Yankee u Bronksu. Ne znamo puno o pravilima, ali čovek se uči dok je živ. Atmosfera je prava stadionska. Publika je animirana preko velikog bima, oseti se miris kobasica, navija se.

27.07.2018.

Nastavljamo sa časovima, a polako se i bliži kraj boravka u Njujorku. Posle ručka krećemo u luksuzni deo Menhetna – Pete avenije, i to onaj deo od Central parka pa na niže. Puno skupih i luksuznih prodavnica i raznih robnih marki. Nakon šetnje, odlazak u čuveni muzej MoMA. Uživali smo u delima svetskih slikara, razgledali koncepte moderne umetnosti kao što su Gradovi budućnosti, ali za nas je poseban momenat imala trenutna postavka o graditeljstvu u nekadašnjoj Jugoslaviji – Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980. Divno je znati i videti da postoji zanimanje za ovaj naš deo Evrope, ali jednako je i tužno jer je jedna lepa zemlja postala deo muzejske postave.

28.07.2018.

I evo nas, završetak nastavnog dela programa. Nakon poslednjeg bloka časova usledila je ceremonija dodele diploma o završenom letnjem jezičkom kursu. Naravno, u američkom stilu sa nezaobilaznim intoniranjem američke himne i govora menadžera centra. Zaista svečana ceremonija.

29.07.2018.

Celodnevni izlet za danas. Bili smo u jako lepom delu Njujorka. Videli smo Lincoln Center. Čuli ste sigurno za Lincoln Center, središte kulturnog života Njujorka i mesto gde se održavaju nastupi svetski poznatih institucija, kao što su the Metropolitan Opera ili New York Philharmonic. Ovde se nalazi i čuvena Julliard School. Nakon toga, idemo prema kružnom toku Columbus i provodimo vreme u šoping centru The Shops at Columbus Circle. Neke naše devojke su imale sreću jer su dobile besplatne uzorke i zakazale šminkanje za naredni dan. Sledi šetnja u Central Parku i odlazak u muzej Metropolitan koji je dom za mnoga čuvana umetnička dela.

30.07.2018.

Pretposlednji dan. Dan za nas! Ponovo do železničke stanice i vožnja do Grand Central Terminal. Prilika da se vidi propušteno i da se obnovi gradivo. Na kraju? Predstava Chicago u jednom pozorištu na Broadway-u. Morali smo za kraj :)

31.07.2018.

Bye New York! See you soon!

Felician College

13.07-27.07.2017.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Sa učenicima je u Ameriku otputovao naš profesor Vladimir Široki, koji ima višegodišnje iskustvo u vođenju grupnih polazaka u inostranstvu, a ujedno je i profesor engleskog jezika u jednoj od novosadskih škola. Amerika i Njujork jesu avantura sami po sebi, a ovaj program je nešto što će omogućiti deci da dožive kulturnu raznolikost Amerike i Njujorka, upoznaju američku kulturu, kao i vršnjake iz različitih krajeva sveta i ujedno podignu svoj nivo jezika na jedan viši nivo. Izveštaje nam šalje naš profesor Vlada, kako biste iz dana u dan pratili aktivnosti dece.

13.07-14.07.2017.
Putovanje u Severnu Ameriku. Nije kratko, bezmalo deset sati, ali let je bio prijatan. Prolazimo carinsku proceduru na aerodromu JFK i pravac Rutherford, NJ. Put nas vodi kroz Bronx, u daljini vidimo čuveni Manhattan i učimo da mi, ustvari, i nemamo gužve u saobraćaju. Stižemo u naš smeštaj, umorni, ali nestrpljivi da iskusimo NYC. Ujutru testiranje. Nije bilo teško. Akcenat je na konverzaciji, što je dobro. A onda… Toliko očekivani Njujork. Malo razočarenje prilikom odlaska na Top of the Rock – dan je bio oblačan i kišovit, ali već pravimo planove da ponovo dođemo neki drugi dan kada bude sunčano. Za dobro raspoloženje tu nam je Times Square – ko bi rekao da reke ljudi i žutih taksija mogu da imaju takav šarm. Hvatali smo emotikone po bilbordu – hej, bili smo i mi na bilbordu na čuvenom Tajmsu. I na kraju, večera u Hard Rock cafe-u. Malo li je za jedan dan.

15.07.2017.
Coney Island Beach, popodnevni izlet. Sunce! Čuvena plaža na koju beže Njujorčani. Videli smo pecarose na doku. Znate li kako love krabe? Stave pileći batak u mrežu i tako ih namame. Kubanska muzika i tonovi Afrike. Sve na jednom mestu. Najhrabriji su se vozili u luna parku, a videli smo i poznate kioske sa brzom hranom, kao što je Nathan’s.

16.07.2017.
Columbus Circle – na ivici Central parka. Malo smo prošetali po tržnom centru The Shops at Columbus Circle i istražili okolne avenije: Osmu, Sedmu, Šestu, a najuporniji su stigli i do Pete. Posle smo se prošetali kroz deo Central parka. Videli smo Strawberry Fields i memorijalni natpis Imagine u čast slavnog muzičara Džona Lenona. Central park je čarobno mesto, oaza u srcu Menhetna, te nije čudilo pitanje naših putnika da li ćemo ponovo doći. A u susedstvu je i The Met – The Metropolitan Museum of Art. Šta nam se najviše dopalo? Pikaso, Matis, američki slikari, novčići iz perioda drevne Grčke ili pogled sa muzeja na Central park.

17.07.2017.

Danas smo imali pravu popodnevnu šetnju. Prvo smo došli na Washington Square Park i upoznali okolinu, a neki od nas su naišli na grupu fanova i paparaca koju su nekog čekali. Iz zgrade je izašla Džejda Smit, zena Vila Smita. Uspeli smo da je uslikamo. Teacher je uspeo da za nepunih 20 dolara kupi 5 knjiga u prodavnici NY univerziteta. Mi smo se držali stripova. Zatim šetnja kroz Greenwich Village i West Village. Pauzu smo napravili u vrlo zanimljivom tržnom centru The Chelsea Market. Posle kraće pauze šetnja jednom „visokom ulicom“. Naime, mudri ljudi su se dosetili da staru prugu iskoriste i naprave park duzi od 2 km koji ide preko nekoliko ulica – The High Line. Veoma zanimljivo rešenje i ideja za druge gradove. Put nas je vodio na Penn Station kod koje nalazi hotel New Yorker gde je živeo i umro naš naučnik Nikola Tesla. Uspeli smo da nagovorimo vodiče da odemo na Top of the Rock, ponovo i ovog puta uspešno. Sa vrha zgrade se pruža neverovatan pogled. Kraj dana je bio Bryant Park gde HBO održava letnji bioskop na otvorenom.
18.08.2017.
Ovaj dan je bio ispunjen časovima. Dva bloka – pre podne i posle podne. Nakon toga odmor i šetnja do Rutherford-a. Čekamo novi dan.
19.07.2017.
Pre podne časovi. Posle meksičkog ručka, pravac Menhetn. Neki su se čuvali i za kinesku hranu. Prvo smo otišli na Bruklinski most, jedan od najupečatljivijih simbola Njujorka. Prošetali smo se do drugog stuba i napravili fotografije panorame Donjeg Menhetna. U daljini smo videli Kip slobode kojeg ćemo posetiti jedan drugi dan. Pešački deo mosta je na sredini i iznad drumskog saobraćaja. Od dasaka je, kao boardwalk na američkim plažama. I nemojte kačiti katance ljubavi. Kazna je 100 dolara. A možda vaša ljubav vredi i više pa onda zašto da ne? 😉 Nakon toga, prošetali smo se pored Vrhovnog suda Njujorka. Zgrada nas je podsetila da brojne američke filmove. Ubrzo smo stigli u Chinatown i Little Italy. Potpuno drugačije lice Njujorka. Gužva, mešavina mirisa, najviše od istočnjačkih začina. Suveniri su ovde povoljniji. Možete dobiti 4 ili čak 5 magneta za 10 dolara. U Petoj aveniji za 15 dolara dobijate samo 3 komada. U Maloj Italiji gotovo da i nema Italijana, samo restorani i poslastičarnice sa italijanskim specijalitetima. Neki od nas su imali srece da naiđu na snimanje reklame za Lamborghini.

20.07.2017.

Danas je ponovo dan kad smo ceo dan u kampusu. Pre podne smo imali časove, a popodne smo odmarali i imali University Day. Naime, čuli smo priču o Univerzitetu Felician na kojem smo smešteni, kao i šta je neophodno za studiranje u SAD i koliko iznose prosečne školarine. Kasnije smo se prošetali u centar Rutherford-a i kupili vodu, sok i grickalice. Pala je kiša nakon vrućeg letnjeg dana.
21.07.2017.
Muzej i shopping. Zanimljiva kombinacija. Bili smo na Petoj aveniji i videli veliki broj luksuznih prodavnica. Neki su u šali i ušli u prodavnicu Armani i dobili sok. Valjda je takav običaj. Naravno, bilo je i povoljnijih prodavnica. Sastanak je bio na trgu Grand Army Plaza na samom početku Central parka. I onda odlazak u čuveni Muzej savremene umetnosti, poznat i kao MoMA. Projekcije filmova, grafika, apstrakcije, nezaobilazni Endi Vorhol i cuvena Zvezdana noć Vinsenta van Goga.
22.07.2017.
Dan ispunjen časovima. Poslednji dan nastave. Opet konverzacija, ali ovog puta i prezentacija koju smo morali da pripremimo za danas, a vezana je za ono što smo videli u Njujorku. U 16:00 h  ceremonija dodela diploma uz američku himnu i prozivku. Da li znate da je u našem susedstvu stadion MetLife i da su Juventus i Barselona igrali prijateljsku utakmicu? Delić Evrope u Americi.
23.07.2017.
Posetiti Njujork, a ne obići Kip slobode… Moguće je, grad nudi puno toga, ali ovaj izlet je baš taj začin koji nam je neophodan da zaokružimo naše putovanje. Na izlet smo krenuli ukrcavanjem na brodić sa pristaništa Liberty State Park, NJ. Stizemo na Ellis Island. Vrlo mistično mesto, ostrvo suza i radosti, neizvesnosti i nade. Ovo je bila kapija kroz koju su doseljenici u SAD morali proći. Ovde su se obavljale pravne i zdravstvene provere. U zgradi u kojoj je sada muzej bila je bolnica i spavaonice. Ubrzo put nastavljamo do narednog ostrva gde je i cuveni Kip slobode. Impozantna statua. Ne bez razloga jedan od simbola Njujorka. Odlično mesto za fotografisanje. Brod nas zatim vodi na Menhetn, i to Lower Manhattan kojeg smo toliko puta videli na slikama i filmovima. Pristajemo u parku Battery i šetamo se po finansijskom delu Njujorka. Videli smo Wall Street i New York Stock Exchange. Za dvočasovnu pauzu odredili smo 9/11 Memorial, mesto tragičnog stradanja i najveceg teroristickog napada u SAD.
U povratku smo imali sreće. Nije bila velika gužva. Uveče smo imali odabir dve aktivnosti – Talent Show i Movie Night.

24.07.2017.

Danas smo sa grupom Italijana išli na Menhetn. Vozili smo kroz Upper Manhattan i Harlem i videli kroz autobus drugačiji Njujork. Drugim rečima, Njujork nisu samo oblakoderi već i „obične“ zgrade i ulice. Imali smo vremena da obiđemo neke delove grada koje nismo videli prethodnih dana, kao što su East Village, zgrada Ujedinjenih nacija i još poneku prodavnicu u Petoj aveniji.
25.07.2017.
Dan za kupovinu. Imali smo organizovan odlazak u Jersey Gardens Outlet Mall kod mesta Elizabeth. Zašto bas tamo? Pre svega, u državi New Jersey je niži porez, a sam outlet ima česta sniženja na robu od prethodne sezone.
26.07.2017.
Najlepši, ali i najtužniji dan. Praktično poslednji dan našeg programa. Ujutru smo sami otišli autobusom do stanice Port Authority Station na 8.aveniji. Danas želimo da provedemo 10 sati u Njujorku. Podelili smo se u manje grupe i odlučili da vidimo ono što nam je najlepše ili što smo propustili: Empire State BuildingChrysler BuildingFlatiron Building, zatim velelepna stanica Grand Central Terminal, a zasto ne i šetnja prelepim Central Park-om. Neko je gladan? Zašto ne uzeti combo u Hard Rock Cafe-u. Ili ipak hot-dog kod Nathan’s. I na kraju, da ponovimo istu frazu – lepa i tužna slika na Times Sq. Tako nam je bilo žao da odemo. Ali smo svi obećali da u Njujork moramo ponovo doći.
Ostale su nam procedure odlaska – napuštanje kampusa i let do Beograda. Želeo bih da se zahvalim našim putnicima, pametnim i vaspitanim mladim ljudima na kvalitetno provedenom vremenu, poštovanju i saradnji. Ovih 14 dana mi je brzo prošlo i nisam imao osećaj da sam bio na nekom „radnom zadatku“ već na pravom putovanju iz snova. Hvala vam.
Vlada

Jedna od mojih životnih želja je bila da posetim Njujork. Od trenutka kada sam sleteo na John F Kennedy aerodrom u Njujorku pa do kraja programa nisam skidao osmeh sa lica.Njujork je sam po sebi prelep grad i nikako ne može da vam bude dosadno.Veoma mi je drago što se kampus nalazio izvan Njujorške gužve, u Nju Džerziju. Tako sam mogao da vidim i drugu stranu Amerike. Časovi su veoma interesantni, ni u jednom momentu vam nece biti dosadno i uvek se nešto radi, bilo research ili neki esej ili čak dijalog,dakle naglasak je na poboljašanju komunikacije.

Za pratioca grupe imam samo reči hvale,svi smo se lepo slagali sa Vladom i uslišio je sve naše želje!

Sve u svemu,ovo je jedno nezaboravno iskustvo koje definitivno treba doživeti!

Evo ga ukratko moj utisak iz Njujorka.Tamara, želim da Vam se zahvalim na ogromnoj ljubaznosti koju ste pružili pre puta i nadam se novoj saradnji sa Egidom. Veliki pozdrav!

Jovan

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print