Letnja škola engleskog u Njujorku

Škola

Iona College

Uzrast polaznika 11-19 godina

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Termin programa: 17.07-31.07.2019.

Pod okriljem organizacije Plus tokom letnjeg perioda se na ovom koledžu organizuje učenje i usavršavanje engleskog jezika za polaznike iz celog sveta.

Iona College se nalazi na glavnoj ulici (main street) njujorškog naselja New Rochelle, koje je udaljeno samo 30 minuta vožnje od Menhetna. Ovo je uglavnom stambeni deo grada, ali sa sopstvenim centrom (20 minuta šetnje od kampusa) sa brojnim prodavnicama, zabavnim sadržajima, šoping zonom, bioskopom… Učenici će imati pravi doživljaj života u tipičnom američkom gradiću.

Kampus raspolaže sa velikim brojem zelenih površina, između kojih se nalaze nastavni i smeštajni objekti, sportski centar, fudbalski teren, teren za mali fudbal, plesni studio i zatvoreni bazen, kao i nekoliko restorana i čuveni Starbucks Coffee Shop. Za učenike je obezbeđen bežični internet na celom kampusu.

Vannastavne aktivnosti – Program uključuje celodnevne i poludnevne ekskurzije koje obuhvataju obilaske svih znamenitosti i atrakcija Njujorka:

Liberty State Park, Ellis Island, Statue of Liberty, Ground Zero, World Trade Center, Wall Street, Charging Bull, Brooklyn Bridge, Brooklyn Heights, Strawberry Fields, Lincoln Center, Columbus Circle, Carnegie Hall, Madison Avenue, The Met, Top of the Rock, Rockefeller Center, Fifth Avenue, Grand Central Terminal, Bryant Park, Broadway, Theater District, Hell’s Kitchen, Hudson River Park, Times Square, Hard Rock Café, High Line (Chelsea District), Macy’s Herald Square, NY Penn Station

Učenicima su obezbeđene VIP ulaznice za obilaske atrakcija Njujorka, što podrazumeva da nema čekanja u redu, već im je omogućen direktan ulazak. Kako je bezbednost dece na prvom mestu, za ekskurzije je obezbeđen prevoz u privatnim, klimatizovanim školskim autobusima. Za polaznike je organizovan zanimljiv program vannastavnih aktivnosti – sportovi, karaoke, filmske večeri, kvizovi, disko večeri, večeri talenata i drugo.

Učenici imaju pratnju i pažnju profesora iz Srbije od Beograda, tokom svih segmenata programa, do povratka u Srbiju.

Destinacija

Centar međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture – Njujork, jedan od najvećih gradova u svetu. Sedište je muzeja, galerija, međunarodih korporacija, berzi i svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama. Činjenica da se u ovom gradu govori blizu 800 jezika, svrstava ga u prvo mesto među gradovima u svetu po jezičkoj raznovrsnosti.

Kursevi

Kurs engleskog jezika se sastoji od 40 časova jezika u trajanju od 45 minuta za dve nedelje programa. Nastava se odvija u internacionalnim grupama od maksimalno 15 polaznika. Časovi su interaktivni, sa fokusom na razvoj komunikacionih veština kod đaka, usavršava se gramatika i razvija se rečnik kroz razne nastavne tehnike – projekte u vezi sa za ekskurzijama i sl.

University Day je jedno opciono predavanje koje se organizuje tokom boravka, na kojem će se učenici upoznati sa američkim univerzitetskim sistemom, procesom apliciranja, neophodnim testovina, tipovima programa, stipendijama itd.

Cena programa: 3515 $ + 5400 rsd (45 € za Crnu Goru)

Smeštaj

Smeštaj je organizovan u okviru kampusa i učenici imaju pun pansion. Dve dvokrevetne sobe imaju zajedničko kupatilo. U smeštaju postoje i zajedničke prostorije za druženje. Sobe sadrže krevete, radne stolove i stolice, garderobere i umivaonik.  Obezbeđeni su peškiri i posteljina. Na kampusu postoji mogućnosti za pranje i sušenje veša, uz doplatu. Po dolasku se plaća depozit u iznosu od 60 $, koji se vraća po završetku programa, ukoliko nije bilo nikakvih oštećenja u smeštaju.

Akreditacije

ACCET

British Council

The British Council is the national accrediting body in the UK for schools, colleges and universities that provide courses in English as a foreign language. As part of the English in Britain Accreditation Scheme (EiBAS), the British Council carries out regular inspections on behalf of English UK of all those institutions that provide training of high quality.

ALTO

Established in 1983, IALC is as an association for quality assured independent language schools throughout the world. All Schools accredited by IALC are regularly inspected and monitored under the IALC Quality Scheme.

Membership is by invitation only. While each member of IALC is independent and unique, each shares the highest commitment to professionalism and excellence in all aspects of service.

Utisci

Iona College

17.07-31.07.2019.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Ceo kamp mi je ostavio utisak kakav nije ništa do sada i verujem da ću ga zauvek pamtiti, od trenutka kada smo sleteli u New York i rekli “to je to” do poletanja sa JFK-ja nazad za Beograd. Čim smo sleteli i krenuli prema kampusu osećao sam uzbuđenost gledajući okolinu oko sebe i nebodere u daljini, kao neko ostvarenje sna.

Od aktivnosti na kampu, svaka je priča za sebe… Najveći utisak su mi ostavili Statue of Liberty, Wall Street, Times Square, 5. avenija i Madison Square Garden, verovatno zbog svoje veličine i jer sam te stvari toliko puta video na TV-u, internetu i zamisljao ih. Ali isto tako i manje poznata mesta kao što su Coney Island, Greenwich Village itd. imaju svoju draž koja me nije ostavila ravnodušnim.

Nastava i vreme provedeno na kampusu su doprineli mojoj komunikaciji na engleskom i u to vreme sam upoznao nove drugare. Na kampusu sam sa društvom igrao košarku (gde sam upoznao momka iz Beograda koji igra za Iona-u i koji nas je malo više upoznao sa koledžom i Amerikom), išao na bazen i vreme za rekreaciju je uglavnom bilo dobro ispunjeno. Pored nas na kampu su bili još i Italijani i Francuzi, u mnogo većem broju i mislim da bi možda slobodno vreme bilo zanimljivije da je bilo dece iz više zemalja u manjem broju, ali i ovako je društvo bilo skroz ok.

Sve u svemu, 2 nedelje kampa su bile odlično organizovane. Delovalo mi je kao da će ceo dan nastave (kojih je bilo 2-3) biti previše, ali kada se sve sabere i oduzme sa pauzama i ostalim danima kada smo imali celodnevne izlete, sve se sasvim lepo uklopilo. Zao mi je sto kamp nije duze trajao, ali.. sve sto je lepo ima kraj 😀 Drago mi je sto sam upoznao grad(za koji sam siguran da cemo se ponovo videti), sklopio nova drugarstva, unapredio znanje i stekao uspomene za ceo zivot

Aleksa (17)

Iona College

17.07-31.07.2018.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Sa učenicima je u Ameriku otputovao naš profesor Vladimir Široki, koji ima višegodišnje iskustvo u vođenju grupnih polazaka u inostranstvu, a ujedno je i profesor engleskog jezika u jednoj od novosadskih škola. Ovaj program će omogućiti deci da dožive kulturnu raznolikost Amerike, upoznaju američku kulturu, kao i vršnjake iz različitih krajeva sveta i ujedno podignu svoj nivo jezika na jedan viši nivo. Izveštaje nam šalje naš profesor Vlada, kako biste iz dana u dan pratili aktivnosti dece.

17.07.2018.

Stigli smo na naše odredište – Ajona koledž (Iona College) u delu Njujorka koji se zove New Rochelle. Zgrade koledža napravljane su u stilu univerziteta svojstvenih za Istočnu obalu. Sleteli smo bez problema, prošli veoma brzo pasošku proceduru, smestili se, kad nevreme. Imali smo sreće – da smo samo dva sata kasnije krenuli imali bismo debelo kašnjenje, kao grupe iz Italije.

18.07.2018.

Pre podne časovi! Prilika da se upoznaju drugi polaznici, a i da se što više govori na engleskom. Nakon ručka prva ekskurzija – Bruklinski most, Mala Italija i Kineska četvrt. Bruklinski most je nezaobilazna znamenitost Njujorka, i prilika za slikanje i to ”instagramsko”. Uveče smo imali welcome meeting i welcome disco. Još jedna prilika za upoznavanje drugih tinejdžera.

19.07.2018.

Danas smo osetili čar Njujorka na način kako ga zamišljamo. Prvo, na Menhetn smo došli s druge strane, preko Nju Džerzija pa tunelom ispod Hadsona. Pukla je cev i čitav blok je bio zatvoren. Ovo je bila brža alternativa. Eto, i to je Njujork.
Prva tačka nam je bila Rokfelerova zgrada i posmatranje grada sa vrha – Top of the Rock. Napravili smo puno fotografija. Potom smo obišli Tajms skver, imali smo priliku da ga vidimo i danju i noću. Zapravo, kao da nema razlike jer sve svetli kao da je dan. Večerali smo u Hard Rock kafeu. Jeli smo hamburgere, ili cezar salatu, ili nešto drugo po izboru i uživali uz dobar stari rock. Dan sa puno utisaka. Vreme je za spavanje…

20.07.2018.

Nema kiše što nas veoma raduje. Zašto? Idemo na popodnevni izlet na Coney Island Beach. Dan je prelep i uživamo u šetnji i svežem atlantskom vazduhu. Jedino što moramo da vodimo računa da nam galebovi ne ukradu zalogaj. Najhrabriji su išli u čuveni luna park, pionir u tradiciji američkih zabavnih parkova. Mogli smo da okusimo i čuvene Nathan’s hot dogove. Odavde je sve počelo.
Da li ste znali da se uz Coney Beach nalazi i Brighton Beach? Nije poznato po Englezima već po Rusima, tačnije po doseljenicima iz nekadašnjeg SSSR. Ruski se čuje više nego engleski. Otuda i naziv Little Odessa, lučkom gradu u Ukrajini.

21.07.2018.

Vreme za opuštanje posle nekoliko dana obilazaka. Za danas su planirani časovi i pre podne i popodne.

22.07.2018.

Odatle je sve kretalo, Ellis Island. Prva stanica doseljenika na američko tlo, mahom iz Evrope, Severne Azije i Bliskog istoka. Danas se na ostrvu Ellis nalazi muzej na mestu gde su doseljenici čekali na zdravstvene i birokratske preglede. Susedno ostrvo je Liberty Island gde smo mogli da napravimo lepe fotografije.

Nakon obilazaka vraćamo se u Battery Park i nastavljamo šetnju finansijskim delom Njujorka – Wall Street i New York Stock Exchange. Posetili smo 9/11 Memorial i slikali smo se ispred Freedom Tower. Imali smo vremena da predahnemo i nešto pojedemo i da obiđemo Lower Manhattan.

 
 
23.07.2018.
 
 

Na ovaj dan smo čekali – walking tour po Njujorku. Naravno, ovaj ogromni grad se može preći taksijem, biciklom, busom, podzemnom… Sve je to ok, ali nešto treba obaviti i pešice. Početna tačka je Washington Park i potom obilazimo SoHo i Greenwich Village, toliko puta prikazani u američkim filmovima i serijama. Zatim duža pauza u šarmantnom Chelsea Market. Za one hrabrije šetnja do Union Park. Nastavak šetnje je The Highline, nekadašnja pruga koja je preuređena u zelenu prečicu iznad ulica i avenija. Da li verujete da je klima daleko prijatnija ako idete ovim putem?
Pravac Bryant Park i festival HBO na otvorenom. Večeras se prikazuje pravi klasik The Princess Bride. Uspeli smo da ga odgledamo do kraja.
Današnji učinak: šetnja, šetnja i opet šetnja od 10.30 am do 10.30 pm… o pređenim koracima bolje ništa.15, 20, 25, 30 hiljada.

 
24.07-26.07.2018.
 

Ova tri dana su bila veoma zanimljiva. U utorak smo dan proveli sami na Menhetnu, u svojoj režiji. Išli smo vozom do stanice Grand Central i Njujork je bio naš. Mogli smo da vidimo sve ono što smo propustili ili što bismo ponovo videli. Naravno, što više vremena da provedemo u Central Parku.
Sreda je bila opuštena. Nije bilo časova tako da je pre podne bila prilika da se opustimo, operemo veš i odgledamo film The Notebook. Popodne smo išli u kupovinu dublje u državi Njujork, preko reke Hadson – u Woodbury Common Premium Outlets. Cene su daleko povoljnije nego one u samom Njujorku.
U četvrtak nazad na časove. Popodne odlazimo na prvi bejzbol meč u životu. Gledamo utakmicu Yankees vs Kansas City Royals koja se igra na stadionu Yankee u Bronksu. Ne znamo puno o pravilima, ali čovek se uči dok je živ. Atmosfera je prava stadionska. Publika je animirana preko velikog bima, oseti se miris kobasica, navija se.

 
 

27.07.2018.

Nastavljamo sa časovima, a polako se i bliži kraj boravka u Njujorku. Posle ručka krećemo u luksuzni deo Menhetna – Pete avenije, i to onaj deo od Central parka pa na niže. Puno skupih i luksuznih prodavnica i raznih robnih marki. Nakon šetnje, odlazak u čuveni muzej MoMA. Uživali smo u delima svetskih slikara, razgledali koncepte moderne umetnosti kao što su Gradovi budućnosti, ali za nas je poseban momenat imala trenutna postavka o graditeljstvu u nekadašnjoj Jugoslaviji – Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980. Divno je znati i videti da postoji zanimanje za ovaj naš deo Evrope, ali jednako je i tužno jer je jedna lepa zemlja postala deo muzejske postave.

28.07.2018.

I evo nas, završetak nastavnog dela programa. Nakon poslednjeg bloka časova usledila je ceremonija dodele diploma o završenom letnjem jezičkom kursu. Naravno, u američkom stilu sa nezaobilaznim intoniranjem američke himne i govora menadžera centra. Zaista svečana ceremonija.

29.07.2018.

Celodnevni izlet za danas. Bili smo u jako lepom delu Njujorka. Videli smo Lincoln Center. Čuli ste sigurno za Lincoln Center, središte kulturnog života Njujorka i mesto gde se održavaju nastupi svetski poznatih institucija, kao što su the Metropolitan Opera ili New York Philharmonic. Ovde se nalazi i čuvena Julliard School. Nakon toga, idemo prema kružnom toku Columbus i provodimo vreme u šoping centru The Shops at Columbus Circle. Neke naše devojke su imale sreću jer su dobile besplatne uzorke i zakazale šminkanje za naredni dan. Sledi šetnja u Central Parku i odlazak u muzej Metropolitan koji je dom za mnoga čuvana umetnička dela.

30.07.2018.

Pretposlednji dan. Dan za nas! Ponovo do železničke stanice i vožnja do Grand Central Terminal. Prilika da se vidi propušteno i da se obnovi gradivo. Na kraju? Predstava Chicago u jednom pozorištu na Broadway-u. Morali smo za kraj 🙂

31.07.2018.

Bye New York! See you soon!

 

Jovan

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print