Kursevi grčkog jezika u Atini

Škola

Hellenic Language School Alexander The Great

Ova škola osnovana je 1972. godine i nosi ime Aleksandar Veliki uzeto kao podsetnik na vreme Aleksandrove vladavine kada je grčki jezik bio veoma široko rasprostranjen. Ovo je prva škola u Grčkoj koja se posvetila podučavanju jezika, pa je od samog početka škola razvijala program za rad sa stranim polaznicima.  Škola je danas članica Delta Educational Group, a ima i svoje ogranke u Atini i Hanji (Krit) u Grčkoj, te Sofiji i Plovdivu u Bugarskoj.

Škola grčkog jezika u Atini nalazi se u samom centru grada u modernoj zgradi pored čuvenog državnog arheološkog muzeja i na 50 m od parka Pedio tou Areos. U okruženju škole nalazi se na stotinu restorana, barova i kafića, što polaznicima daje pristup svim važnim mestima centra grada. Škola raspolaže sa izvrsnim uslovima za učenje, najmodernijom opremom, klimatizovanim učionicama, prostorijom sa kompjuterima, kafeterijom i bibliotekom.

Vreme van nastave – Pored časova grčkog jezika, škola organizuje  pohađanje i časova iz tradicionalnog grčkog folklornog plesa koje drže profesionalni instruktori plesa – što znači da se polaznik može zabaviti učeći tradicionalne korake Grka Zorbe. Pored časova plesa mogu se posećivati i predavanja iz grčke muzike gde se uči sviranje na nekom od tradicionalnih instrumenata. Škola takođe organizuje i ekskurzije po Atini ili posete Delfima i nekim ostrvima.

Destinacija

Kao glavni grad Grčke i grad izuzetne istorije, Atina je kolevka evropske civilizacije i kulture. Grad predstavlja koncentraciju istorijskih znamenitosti iz perioda slavne antike, njene umetnosti i filozofije, a u okviru grada nalazi se veliki broj pravoslavnih hramova, muzeja i galerija. Ova metropola sa svojih 4 miliona stanovnika danas predstavlja jedan od modernijih gradova u Evropi, a tekovine savremene Atine primetne su na raznim trgovima, restoranima, tavernama, noćnim klubovima i drugim atrakcijama ovog grada.

Samo neke od znamenitosti koje su obeležja ovog grada svakako su prepoznatljivi Partenon, kultno istorijsko mesto Akropolj, staro pozorište i planina Likavitos. Pored navedenih istorijskih mesta, na raspolaganju su i zanimljive turističke atrakcije poput fudbalskog stadiona Panathenaic Stadium, muzeja Hellenic Motor Museum, pozorišta Pallas i Olympia, bioskopa Attikon & Apollon, zabavnog parka Allou Fun Park i mnogih drugih.

Kursevi

Nastava se zasniva na komunikativnom pristupu učenja jezika, a kroz dijaloge među polaznicima u određenom socijalnom okruženju (u skladu sa temom koja se obrađuje na času). Program je dizajniran tako da obuhvata sve četiri jezičke veštine, a one su čitanje, pisanje, slušanje i govor.

Škola u ponudi ima sledeće kurseve grčkog jezika:

  • Standardni grčki jezik u malim odeljenjima (kompaktni kurs, prošireni kurs, individualna nastava);
  • Biznis grčki, antički grčki, program za profesore grčkog – ovo je individualna nastava podređena specifičnim potrebama polaznika;
  • Letnji kurs jezika.

Polaznici uobičajeno stižu jedan dan ranije pred početak nastave. Školsko osoblje kontaktira pristiglog polaznika i pomaže mu oko formalnosti u vezi sa smeštajem i daje mu informacije, instrukcije i obaveštenja o gradu. Nastava počinje u 09:00h, a prvog dana (sem za potpune početnike) radi se test koji pokazuje nivo znanja prema kojem se polaznik raspoređuje u odgovarajuću grupu. Na kraju kursa radi se test o postignutom znanju i dobija se sertifikat škole.

Smeštaj

Škola pažljivo bira tipične grčke porodice koje žive u predgrađu i od kojih se lako stiže do škole i gradskog centra. Boravak u grčkoj porodici omogućava blizak kontakt sa grčkom svakodnevicom, ali i mogućnost da se tokom čitavog dana vežba grčki jezik. Polaznici imaju svoje privatne sobe, doručkuju sa porodicom i koriste zajedničke prostorije za dnevni boravak. Polaznici uobičajno stižu u porodicu nedeljom, dan pred početak kursa jezika, i ostaju do subote, dan posle kursa jezika.

Hotelski smeštaj je takođe na raspolaganju. Polaznici mogu da biraju hotele različitih kategorija.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print