Srednja škola u Švajcarskoj

Institut Montana

Škola

Institut Montana

Institut Montana je prestižna srednja škola u Švajcarskoj sa internatom koja se nalazi na obodu planine Zugerberg, na 15 minuta od grada Cug (Zug), koji je glavni grad istoimenog kantona nemačkog govornog područja i bitan ekonomski i industrijski centar regiona.

Grad se na obali Cuškog jezera, između Ciriha i Lucerna. Školski kampus se prostire na imanju od 24 hektara prelepe prirode na 995 metara nadmorske visine. Đaci imaju sve prednosti ove izuzetne lokacije: siguran boravak u zdravom prirodnom ambijentu, sa spektakularnim pogledom; škola čak poseduje i sopstveni izvor sveže planinske vode.

Ova lokacija omogućuje bavljenje mnogobrojnih sportovima: kroskantri, skijanje, hokej i fudbal.  Škola poseduje sportsku salu, klizalište na otvorenom za hokej i klizanje, 2 fitnes centra, košarkaški i fudbalski teren, teren za odbojku na plaži i teniske terene. Školski timovi se takmiče u mnogim sportovima sa ostalim internacionalnim školama u Švajcarskoj. Deca učestvuju u pozorišnoj i muzičkoj produkciji, školskom časopisu, imaju organizovane plesne klubove, kulturne obilaske gradova i ekskurzije u evropske gradove.

I škola i rezidencije se nalaze u zgradama nekadašnjih hotela koji su renovirani i  preuređeni sa novom svrhom. Đaci iz 40 zemalja su smešteni u 4 različite rezidencije. Sobe su jednokrevetne ili dvokrevetne, a kupatilo je zajedničko. Deca imaju internet u sobama, kao i u zajedničkim prostorijama u kojima mogu da se druže. U svakoj rezidenciji sa njima žive i internatski „roditelji“  koji organizuju život u internatu, ali savetuju decu u slučaju emotivne krize. Škola je uvela International Baccalaureate program pre 27 godina tako da imaju veliko iskustvo i deca na ovom program postižu izuzetne rezultate. Škola svoje polaznike uči da budu tolerantni, odgovorni i da poštuju druge. Međunarodni učenici uče sa decom iz Švajcarske. Odeljenja su mala, do 15 đaka po času što rezultuje ličnijim pristupom nastavnika.  Predavanja su na engleskom i nemačkom. U toku dana postoji period za učenje i to pod nadzorom profesora. Tokom školovanja đaci imaju konstantnu podršku kroz konsultacije u vezi akademskih predmeta, jezičku podršku kroz EALprogram (English as Additional Language ) i savetovanje u vezi sa odabirom univerziteta.

 

Profil

 • Lokacija škole: ruralna sredina, planinsko okruženje
 • Godina osnivanja: 1926.
 • Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)
 • Starosna struktura: Svi učenici: 6- 19 godina, Internat: 10-19 godina
 • Broj učenika: Učenici u internatu: 145, Internacionalni učenici u internatu: 85, UKUPNO: 300
 • Najbliži aerodrom: Cirihu 50 minuta od škole
 • Nastavni programi: IGCSE, IB Diploma program, Američki srednjoškolski program, Swiss Matura (razredi  7-12)
 •  Cena za internacionalne učenike za školsku 2015/16. godinu se kreće od CHF 53.800 do CHF 67.500.
 • Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, knjige i nastavni materijal, osiguranje, dodatni časovi (engleskog, muzike, jahanja…), troškovi ispita, troškovi ekskurzija, izleta, uniforme (kod određenih škola), avio karte, vize, transferi…

Izdvajamo

Deca koja završe ovu školu imaju izuzetne rezultate, čak 96% đaka generacije 2013. koji su završili IB program su dobili IB diplomu, što je znatno više u odnosu na prosek od 78,65%. To su izuzetni rezulati s obzirom da su 80% plaznika IB programa internacionalni studenti kojima engleski nije maternji jezik. Škola organizuje društveno koristan rad kao sastavni deo IB programa, što je korisno prilikom kasnijeg apliciranja za univerzitete.

Izuzetna škola na izvanrednoj lokaciji!

Uslovi upisa

 • Diploma osnovne škole,
 • Svedočanstva prethodnih razreda.
 • Dokaz o nivou engleskog jezika.
 • Mogući školski interni testovi i intervju u školi.

Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja.

Egida obezbeđuje svu neophodnu dokumentaciju i asistira kod apliciranja, prevoda dokumenata, vodi Vas kroz viznu proceduru,  kako za učenika tako i za roditelje posetioce.

Da bismo Vam olakšali donošenje konačne odluke o izboru škole organizujemo Vam posetu, obilazak i razgovor sa akademskim timom i učenicima škola koje su Vam se najviše svidele.

 

Utisci

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju