Srednja škola u Švajcarskoj

Škola

Institut Montana

Institut Montana je prestižna internatska škola koja se nalazi na obodu planine Zugerberg, na 15 minuta od grada Cug (Zug), koji je glavni grad istoimenog kantona nemačkog govornog područja i bitan ekonomski i industrijski centar regiona. Grad se na obali Cuškog jezera, između Ciriha i Lucerna. Školski kampus se prostire na imanju od 24 hektara prelepe prirode na 995 metara nadmorske visine. Đaci imaju sve prednosti ove izuzetne lokacije: siguran boravak u zdravom i prirodnom ambijentu, sa spektakularnim pogledom, a škola čak poseduje i sopstveni izvor sveže planinske vode.

Ova lokacija omogućava bavljenje mnogobrojnih sportovima: kroskantri, skijanje, hokej i fudbal.  Škola poseduje sportsku salu, klizalište na otvorenom za hokej i klizanje, 2 fitnes centra, košarkaški i fudbalski teren, teren za odbojku na plaži i teniske terene. Školski timovi se takmiče u mnogim sportovima sa ostalim internacionalnim školama u Švajcarskoj. Deca učestvuju u pozorišnoj i muzičkoj produkciji, školskom časopisu, imaju organizovane plesne klubove, kulturne obilaske gradova i ekskurzije u evropske gradove. I škola i rezidencije se nalaze u zgradama nekadašnjih hotela koji su renovirani i  preuređeni sa novom svrhom.

Đaci iz 40 zemalja su smešteni u 4 različite rezidencije. Sobe su jednokrevetne ili dvokrevetne, a kupatilo je zajedničko. Deca imaju internet u sobama, kao i u zajedničkim prostorijama u kojima mogu da se druže. U svakoj rezidenciji sa njima žive i internatski „roditelji“  koji organizuju život u internatu, ali i savetuju decu u slučaju emotivne krize. Škola je uvela International Baccalaureate program pre 27 godina, tako da imaju veliko iskustvo i deca na ovom programu postižu izuzetne rezultate. Škola svoje polaznike uči da budu tolerantni, odgovorni i da poštuju druge. Međunarodni učenici uče sa decom iz Švajcarske. Odeljenja su mala, do 15 đaka po času, što rezultuje ličnijim pristupom nastavnika.  Predavanja su na engleskom i nemačkom. U toku dana postoji period za učenje i to pod nadzorom profesora. Tokom školovanja đaci imaju konstantnu podršku kroz konsultacije u vezi sa akademskim predmetima, jezičku podršku kroz EAL program (English as Additional Language ) i savetovanje u vezi sa odabirom univerziteta.

Profil

Lokacija škole: ruralna sredina, planinsko okruženje

Godina osnivanja: 1926.

Religija: nereligijska

Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)

Starosna struktura: svi učenici –  6-19 godina, internat –  10-19 godina

Broj učenika: 300 (više od 50% su internacionalni učenici)

Najbliži aerodrom: Cirih, 50 minuta od škole

Nastavni programi: IGCSE, IB Diploma, High School Diploma, Swiss Gymnasium (razredi  7-12).

Cena za internacionalne učenike za školsku 2017/18. godinu se kreće od 67.800 CHF.

Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, knjige i nastavni materijal, osiguranje, dodatni časovi (engleskog, muzike, jahanja…), troškovi ispita, troškovi ekskurzija, izleta, uniforme (kod određenih škola), avio karte, vize, transferi…

Izdvajamo

Deca koja završe ovu školu imaju izuzetne rezultate. Čak 96% đaka generacije 2013. koji su završili IB program su dobili IB diplomu, što je znatno više u odnosu na prosek od 78,65%. To su izuzetni rezulati s obzirom da su 80% polaznika IB programa internacionalni studenti kojima engleski nije maternji jezik. Škola organizuje društveno koristan rad kao sastavni deo  IB programa, što je korisno prilikom kasnijeg apliciranja za univerzitete.

Uslovi upisa

Diploma osnovne škole, svedočanstva prethodnih razreda. Dokaz o nivou engleskog jezika. Mogući školski interni testovi i intervju u školi.

Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja. Nakon razgovora sa učenikom i njegovom porodicom, na kojem analiziramo interesovanja učenika, planove za kasniju oblast studiranja, dosadašnje školske rezultate, kao i planirani budžet, dajemo predlog najjadekvatnijih škola i srednjoškolskih programa.

Egida Vas vodi kros celokupan proces aplikacije i upisa u željenu školu. Pomažemo u sastavljanju motivacionih pisama, pisama preporuke i izbora svih pratećih dokumenta, popunjavamo i šaljemo aplikacije za željenu školu i apliciramo za vizu za učenika. Da bismo Vam olakšali donošenje konačne odluke o izboru škole, organizujemo Vam posetu, obilazak i razgovor sa akademskim timom i učenicima škola koje su vam se najviše svidele.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print