Studiranje u Beču i Budimpešti

Škola

International  Business School

International Business School je prvi privatni fakultet u Centralnoj Evropi osnovan 1991. godine koji se do danas razvio u vrlo modern i dinamičnu poslovnu školu. Sa ponosom ističe saradnju sa prestižnim britanskim univezitetom The University of Buckingham koji akredituje sve programe osnovnih i master studija na ovom fakultetu. IBS je višestruko akreditovan od strane: The Hungarian Accreditation Committee – mađarskog Ministarstva obrazovanja; ECBE – European Council for Business EducationIAA – International Advertising Association i The National Institute of Vocational and Adult Education, ACBSP – Accreditation Council for Business Schools and Programmes i CEEMAN – Central and East European Management Development Association.

Centar za razvoj karijere koji postoji na fakultetu će vas voditi ka najpogodnijoj poziciji u korporativnom svetu. Više od 300 međunarodnih i mađarskih kompanija koje su potpisale ugovor sa IBS-om nudi stotinama studenata pozicije na praksi, kao i stalna radna mesta za diplomce. Neki od partnera fakulteta su: Air France/KLM, BMW, Budapest Bank, Budapest Mariott, CIB Bank, Coca-Cola, DHL, Egis Pharmaceuticals, Ernst & Young, ExxonMobil, GE Holdings, Heineken, Hilton, Hotel Inter-Continental, IBM, KPMG Hungary, L’Oréal, Marks & Spencer, Morgan Stanley, Peugeot, Philips, Porsche, Pricewaterhouse Coopers, Shell, Sony,Telenor The Walt Disney Co, Vodafone…

Zahvaljujući kontinuiranom i sistemskom razvoju, danas IBS nudi sedam programa osnovnih i četiri programa master studija i privlači studente iz oko 65 različitih zemalja sveta. U 2018. fakultet prvi put uvodi i jedinstven MBA program u cilju razvoja esencijalnih profesionalnih veština kod budućiih lidera 21. veka. Biti student međunarodnog univerziteta kao što je IBS znači istinski međunarodno iskustvo. Pored napretka na svojim studijama i učenja drugog jezika, studenti direktno upoznaju druge kulture i grade mrežu kontakata za buduću karijeru. Tokom studija, studenti stiču poslovne veštine i praktična znanja neophodna za realan poslovni svet. Grupe su male, a veze između profesora i studenta čvrste. Po uspešnom završetku studija stiče se britanska diploma (The University of Buckingham).

Destinacija

IBS ima dva kampusa: jedan u Budimpešti (za osnovne i master studije), a drugi u Beču (samo za master program MSc International Management). IBS kampus u Budimpešti  se nalazi u parku Grafisoft (Graphisoft Park), modernom poslovnom kompleksu koji je sedište više od 60 firmi kao što su Microsoft, Samsung, Canon, sa oko 2.000 zaposlenih i kao takav predstavlja idealno poslovno okruženje za mlade studente ovog fakulteta. Ovaj kompleks se nalazi u trećem distriktu, u mirnom zelenom okruženju kraj Dunava, a do centra Budimpešte je potrebno samo 30 minuta vožnje gradskim prevozom. Bečki kampus se nalazi u samom centru grada, odmah prekoputa dvorca Belvedere. Kampus je sveže renoviran,  nudi savremene učionice, a u blizini se nalazi pregršt prodavnica, kafea i restorana.

Osnovne studije

Svi bečelor programi počinju u septembru i traju tri godine (6 semestara). U pitanju su full-time kursevi modularnih studija na engleskom jeziku. Velika prednost ovog fakulteta je ta što su na prvoj godini na svim smerovima isti predmeti. Ovo praktično znači da student ima celu godinu da odluči u kom od ponuđenih smerova želi da nastavi obrazovanje. Tokom prve godine osnovnih studija studentima je omogućena jezička podrška u vidu dodatne nastave engleskog jezika. Svaki student ponaosob se procenjuje i omogućava mu se neophodan broj časova engleskog jezika. Studenti sa visokim nivoom znanja jezika mogu biti izuzeti sa nastave. Na poslednjoj godini, tokom šestog semestra, moguća je radna praksa tj. sticanje konkretnog radnog iskustva u kompaniji (Work Placement) ili učestvovanje u programu mobilnosti studenata Evropske unije pod nazivom Erasmus. Studenti biraju između sedam smerova na osnovnim studijama – BSc in Management, BSc in Management with Arts, BSc in Management with Tourism, BSc in Financial Management, BSc in Management with Marketing, BSc in Management with Psychology, BSc in Business and Diplomacy.

Master i MBA studije

Jednogodišnje master i MBA studije su takođe na engleskom jeziku, počinju u septembru i traju 2 semestra. Tokom jesenjeg i prolećnog semestra (od septembra do maja) studenti imaju predavanja i ispite, a tokom letnjeg perioda (od juna do avgusta) studenti spremaju master rad. Master studije su visoko praktične i omogućuju studentima da steknu veštine i znanja neophodna za uspešnu internacionalnu karijeru. Većina predavanja su organizovana četvrtkom i petkom u večernjim satima i subotom u vidu celodnevnih predavanja, što omogućava studentima koji su zaposleni da prate predavanja. MBA program istražuje i razvija sve oblasti korporativnog menadžmenta sa fokusom na osnovne poslovne veštine – analitika, menadžment, poslovna inteligencija i druge. Za razliku od master studija, za upis MBA programa neophodno je radno iskustvo u trajanju 3-5 godina. Postoji četiri programa master studija i MBA program: MSc In Financial Management, MSc in Human Resource Management, MSc in International Management, MSc in Marketing Management, MBA Master of Business Administration.

Stipendija

Posle prvog semestra, u zavisnosti od uspeha, IBS dodeljuje stipendiju za naredni semestar. Ukoliko student dostigne 75% u bilo kom semestru, IBS može da odobri stipendiju u visini do 75% od cene narednog semestra.

Uslovi upisa

  • Engleski jezik: minimum IELTS0, TOEFL iBT 80 (osnovne studije), min. IELTS 6.5, TOEFL iBT 90 (master i MBA studije)
  • Prethodno obrazovanje: diploma/svedočanstva srednje škole (osnovne studije) i diploma osnovnih studija (master/MBA)
  • Napomena: postoje i dodatni uslovi za upis u zavisnosti od programa koji se upisuje
  • Početak akademske godine: februar 2019, septembar 2019.

Za internacionalne studente koji nemaju dovoljan nivo engleskog jezika u ponudi je International University Foundation, jednogodišnji program. Osnovni cilj je priprema studenata za studije na engleskom jeziku i obuhvata ukupno 400 sati engleskog jezika po godini u kombinaciji sa akademskim veštinama, kulturalnim projektima, IT i kvantintaivnim veštinama i poslovnim engleskim.  Cena programa je 2.200 € po semestru.

Cene za 2019/2020. akademsku godinu:

Osnovne studije: 3.300 € po semestru (ukupno 6 semestara)

Master studije: 4.700 € po semestru (Budimpešta), 5.900 € po semestru (Beč)

MBA studije: 6.200 € po semestru

Smeštaj: 3.400 – 4.500 € (za deset meseci, rezidencija u Budimpešti).

Dodatni troškovi: registracija za non-EU studente iznosi 900 €, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

Video

Iskustvo naše studentkinje Katarine sa studija na ovom fakultetu pogledajte u epizodi naše emisije:

Utisci

Profesori na fakultetu drže interaktivna predavanja – ne možete samo da sedite i slušate, već se od vas očekuje i da aktivno učestvujete. Samim tim je i dinamično i o temama se raspravlja tako što se sagledavaju iz više uglova. Pored toga što predaju na fakultetu uglavnom imaju i svoje kompanije i prenose vam i iskustvo iz prakse, a to je presudno za dalje snalaženje u poslovnom svetu. Teoriju možete i sami da naučite, ali problem je kako praktično primeniti to što ste naučili – tu su odlični profesori da vas usmere u daju vam ideje. Osim toga, studirate u internacionalnom okruženju, u Budimpešti, blizu ste kuće, a opet u evropskoj metropoli. I možda i najbolje od svega – dobijate britansku diplomu, jer je fakultet akreditovan od strane britanskog univerziteta. Da opet upisujem fakultet, izbor bi ponovo bio IBS.

Marko P.

IBS jako dobro priprema studente za buduću karijeru. Učite da radite u timu, a na vežbama imate brojne studije slučaja iz sveta biznisa, prezentujete i branite svoje ideje. Jedna od najboljih stvari je internacionalni duh, studirate sa ljudima koji dolaze iz celog sveta i tako učite da radite u timu sa različitim kulturama, a to vas čeka ukoliko želite da radite u multinacionalnim kompanijama. Profesori su otvoreni za pitanja i nije mi se desilo da budem uskraćen za odgovor i objašnjenje, ma koliko da su zauzeti. Slična iskustva imaju i  moji prijatelji sa drugih smerova. Kampus je jako lep, a Budimpešta kao grad ima mnogo toga što vredi videti plus odličnu hranu i noćni život.

Petar L.

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print