Studiranje u Beču i Budimpešti

Škola

International  Business School

International Business School je prvi privatni mađarski fakultet koji se može pohvaliti sa, sada već  dvadesetogodišnjim iskustvom, inovativnim i modernim načinom rada i veoma uspešnim studentima. Kao partner Oxford Brookes univerziteta, IBS je otvorio svoja vrata 1991. godine i uputio dobrodošlicu studentima koji žele da studiraju biznis na engleskom jeziku. Sve programe osnovnih studija je akreditovao britanski univerzitet The University of Buckingham. IBS je višestruko akreditovan od strane: The Hungarian Accreditation Committee – mađarskog Ministarstva obrazovanja; ECBE – European Council for Business EducationIAA – International Advertising Association i The National Institute of Vocational and Adult Education, ACBSP – Accreditation Council for Business Schools and Programmes i CEEMAN – Central and East European Management Development Association.

Centar za razvoj karijere koji postoji na fakultetu će vas voditi ka najpogodnijoj poziciji u korporativnom svetu. Više od 300 međunarodnih i mađarskih kompanija koje su potpisale ugovor sa IBS-om nudi stotinama studenata pozicije na praksi, kao i stalna radna mesta za diplomce. Neki od partnera fakulteta su: Air France/KLM, BMW, Budapest Bank, Budapest Mariott, CIB Bank, Coca-Cola, DHL, Egis Pharmaceuticals, Ernst & Young, ExxonMobil, GE Holdings, Heineken, Hilton, Hotel Inter-Continental, IBM, KPMG Hungary, L’Oréal, Marks & Spencer, Morgan Stanley, Peugeot, Philips, Porsche, Pricewaterhouse Coopers, Shell, Sony,Telenor The Walt Disney Co, Vodafone…

Zahvaljujući kontinuiranom i sistemskom razvoju, danas IBS nudi sedam programa osnovnih i devet programa master studija i privlači studente iz oko 65 različitih zemalja sveta. Biti student međunarodnog univerziteta kao što je IBS znači istinski međunarodno iskustvo. Pored napretka na svojim studijama i učenja drugog jezika, studenti direktno upoznaju druge kulture i grade mrežu kontakata za buduću karijeru. Tokom studija, studenti stiču poslovne veštine i praktična znanja neophodna za realan poslovni svet. Grupe su male, a veze između profesora i studenta čvrste. Po uspešnom završetku studija stiče se britanska diploma (The University of Buckingham).

Destinacija

IBS ima dva kampusa: jedan u Budimpešti (za osnovne i master studije), a drugi u Beču (samo za master studije). IBS kampus u Budimpešti  se nalazi u parku Grafisoft (Graphisoft Park), modernom poslovnom kompleksu koji je sedište više od 60 firmi kao što su Microsoft, Samsung, Canon, sa oko 2.000 zaposlenih i kao takav predstavlja idealno poslovno okruženje za mlade studente ovog fakulteta. Ovaj kompleks se nalazi u trećem distriktu, u mirnom zelenom okruženju kraj Dunava, a do centra Budimpešte je potrebno samo 30 minuta vožnje gradskim prevozom.

Bečki kampus se nalazi u 14. distriktu (Penzing), u najšumovitijoj oblasti Beča, koja je udaljena samo 20 minuta gradskim prevozom od centra grada. Kampus je renoviran, moderno opremljen, sa svetlim i prostranim učionicama i čitaonicama, a studentima su na raspolaganju kompjuteri i biblioteka. U blizini se nalaze mnogobrojni restorani i prodavnice, a na samo 5 minuta se nalazi čuveni park prirode Lainzer Tiergarten.

Osnovne studije

Svi bečelor programi počinju u septembru i traju tri godine (6 semestara). U pitanju su full-time kursevi modularnih studija na engleskom jeziku. Velika prednost ovog fakulteta je ta što su na prvoj godini na svim smerovima isti predmeti. Ovo praktično znači da student ima celu godinu da odluči u kom od ponuđenih smerova želi da nastavi obrazovanje. Tokom prve godine osnovnih studija studentima je omogućena jezička podrška u vidu dodatne nastave engleskog jezika. Svaki student ponaosob se procenjuje i omogućava mu se neophodan broj časova engleskog jezika. Studenti sa visokim nivoom znanja jezika mogu biti izuzeti sa nastave. Na poslednjoj godini, tokom šestog semestra, moguća je radna praksa tj. sticanje konkretnog radnog iskustva u kompaniji (Work Placement) ili učestvovanje u programu mobilnosti studenata Evropske unije pod nazivom Erasmus.

Studenti biraju između sedam smerova na osnovnim studijama:

 • BSc in Management
 • BSc in Management with Arts
 • BSc in Management with Tourism
 • BSc in Financial Management
 • BSc in Management with Marketing
 • BSc in Management with Psychology
 • BSc in Business and Diplomacy

Uslovi upisa:

– Diploma srednje škole;

– Nivo engleskog jezika: IELTS min 6,0 ili TOEFL  550 (iBT 80).

Cena po godini: 6.600 €

Stipendija: posle prvog semestra, u zavisnosti od uspeha, IBS dodeljuje stipendiju za naredni semestar. Ukoliko student dostigne 75% u bilo kom semestru, IBS može da odobri stipendiju u visini do 75% od cene narednog semestra.

MBA

Napomene:

 • Registarcija za studente van EU: 900 €,
 • Troškovi upisa: 8.400 rsd,
 • Rok za prijavu za upis u februaru 2018: 15.11.2017.
 • Rok za prijavu za akademsku 2018/2019: 31.03.2018. ili 31.05.2018.

Master i MBA studije

Jednogodišnje master studije su takođe na engleskom jeziku, počinju u septembru i traju 2 semestra. Tokom jesenjeg i prolećnog semestra (od septembra do maja) studenti imaju predavanja i ispite, a tokom letnjeg perioda (od juna do avgusta) studenti spremaju master rad. Master studije su visoko praktične i omogućuju studentima da steknu veštine i znanja neophodna za uspešnu internacionalnu karijeru. Većina predavanja su organizovana četvrtkom i petkom u večernjim satima i subotom u vidu celodnevnih predavanja, što omogućava studentima koji su zaposleni da prate predavanja. Postoji devet postdiplomskih programa:

 • MSc in Financial Management
 • MSc in Human Resource Management
 • MSc in International Management
 • MSc in Marketing Management
 • MSc in Brand Management by Research
 • MSc in Development Economics by Research
 • MSc in Financial Consulting by Research
 • MA in Art History by Research
 • MA in International Affairs and Diplomacy by Research

Uslovi upisa:

– Diploma završenih osnovnih studja;

– Nivo engleskog jezika: IELTS min 6,5 ili TOEFL  575 (iBT 90).

Cena po godini u kampusu u Budimpešti: 9.400 €. Cena po godini u bečkom kampusu: 11.800 €.

MBA program

MBA in Data-Driven Management program

Program MBA in Data-Driven Management  ima za cilj da obezbedi  mladim menadžerima  suštinski važno znanje vezano za upravljanje podacima, analizu i veštine vizualizacije, uključujući  Python, Tableau Software kao i širok spektar profesionalnih veština sa fokusom na komunikaciju, timski rad, strateško razmišljanje i liderske veštine. Po završetku ovog jednogodišnjeg  programa dobija se diploma Univerziteta u Bakingemu, jednog od najbolje rankiranih obrazovnih ustanova u Velikoj Britaniji.

Napomene:

 • Registarcija za studente van EU: 900 €,
 • Troškovi upisa: 8.400 rsd,
 • Rok za prijavu za upis u februaru 2018: 15.11.2017.
 • Rok za prijavu za akademsku 2018/2019: 31.03.2018. ili 31.05.2018.

Stipendija

Posle prvog semestra, u zavisnosti od uspeha, IBS dodeljuje stipendiju za naredni semestar. Ukoliko student dostigne 75% u bilo kom semestru, IBS može da odobri stipendiju u visini do 75% od cene narednog semestra.

Smeštaj

Kampus u Budimpešti ima dve rezidencije:

 1. Rezidencija u okviru kampusa nudi jednokrevetne ili dvokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom. U smeštaju je obezbeđena brza internet konekcija. Novoizgrađena rezidencija u okviru kampusa nudi sobe sa pogledom na baštu i reku. Studentima je na raspolaganju i zajednička kuhinja.
 2. Smeštaj van kampusa je organizovan u hotelu sa 3 zvezdice, koji se nalazi na 20 minuta vožnje gradskim prevozom od kampusa. Sve sobe imaju svoje kupatilo. U cenu smeštaja je uračunat i doručak.

Osim smeštaja u rezidenciji, studenti mogu sa kolegama da iznajme stan i dele troškove.

Cena smeštaja za 2017/18. godinu: od 300 € do 445 € na mesečnom nivou, u zavisnosti od tipa smeštaja.

Kampus u Beču nema rezidenciju fakulteta, ali fakultetsko osoblje pomaže svima koji upišu studije na IBS-u da pronađu adekvatan smeštaj. U ponudi su studentski domovi, rezidencije, zajednički stanovi, jednokrevetni i dvokrevetni studiji.

Cena smeštaja za 2017/18. godinu: od 260 € do 450 € na mesečnom nivou.

Video

Iskustvo naše studentkinje Katarine sa studija na ovom fakultetu pogledajte u epizodi naše emisije:

Utisci

Profesori na fakultetu drže interaktivna predavanja – ne možete samo da sedite i slušate, već se od vas očekuje i da aktivno učestvujete. Samim tim je i dinamično i o temama se raspravlja tako što se sagledavaju iz više uglova. Pored toga što predaju na fakultetu uglavnom imaju i svoje kompanije i prenose vam i iskustvo iz prakse, a to je presudno za dalje snalaženje u poslovnom svetu. Teoriju možete i sami da naučite, ali problem je kako praktično primeniti to što ste naučili – tu su odlični profesori da vas usmere u daju vam ideje. Osim toga, studirate u internacionalnom okruženju, u Budimpešti, blizu ste kuće, a opet u evropskoj metropoli. I možda i najbolje od svega – dobijate britansku diplomu, jer je fakultet akreditovan od strane britanskog univerziteta. Da opet upisujem fakultet, izbor bi ponovo bio IBS.

Marko P.

IBS jako dobro priprema studente za buduću karijeru. Učite da radite u timu, a na vežbama imate brojne studije slučaja iz sveta biznisa, prezentujete i branite svoje ideje. Jedna od najboljih stvari je internacionalni duh, studirate sa ljudima koji dolaze iz celog sveta i tako učite da radite u timu sa različitim kulturama, a to vas čeka ukoliko želite da radite u multinacionalnim kompanijama. Profesori su otvoreni za pitanja i nije mi se desilo da budem uskraćen za odgovor i objašnjenje, ma koliko da su zauzeti. Slična iskustva imaju i  moji prijatelji sa drugih smerova. Kampus je jako lep, a Budimpešta kao grad ima mnogo toga što vredi videti plus odličnu hranu i noćni život.

Petar L.

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print