Internatska škola u Irskoj

Škola

Royal School Cavan

Ova privatna, internatska srednja škola, deo je porodice od pet škola pod nazivom The 1608 Royal Schools, koje se nalaze u Irskoj, a koje je još  davne 1608. godine osnovao kralj Džejms I. Royal School Cavan nalazi se u istoimenom malom gradu na severu Irske, na oko 100 km od Dablina.

Školska godina počinje početkom septembra, a završava početkom juna i podeljena je na dva semestra. Internacionalnim učenicima na raspolaganju su dve opcije irskog školskog sistema: Transition Year (za uzrast 14-15 godina) – Ovaj poseban program namenjen je prilagođavanju učenika stranim obrazovnim institucijama; predstavlja sjajnu priliku za poboljšanje i produbljivanje akademskih znanja i veština, poboljšanje engleskog jezika, kao i navikavanje na novo obrazovno, jezičko i kulturno okruženje. High School program ili Senior Cycle (za uzrast 16-18 godina) je završni ciklus srednjoškolskog obrazovanja koji traje dve godine. Na ovom programu, učenici biraju minimum 5, a uglavnom 7 predmeta. Osnovni, tj. obavezni predmeti su engleski i matematika, a izborni mogu biti: biologija, strani jezik, umetnost, muzika, geografija, tehnologija i dizajn, računovodstvo i finansije i mnogi drugi. Po završetku ovog programa, učenici dobijaju Leaving Certificate, odnosno diplomu kojom stiču pravo na nastavak školovanja na univerzitetu.

Glavne školske zgrade sagrađene su još 1819, a u poslednjih nekoliko godina su renovirane i potpuno modernizovane, kako bi učenicima pružile sve pogodnosti za nesmetano učenje i razvoj. Kampus se prostire na 9 hektara i pored smeštajnih i objekata za učenje raspolaže terenima za fudbal, hokej, tenis i košarku.  Učenicima je na raspolaganju 13 moderno opremljenih učionica, biblioteka, laboratorije za časove nauke, prostorija sa komputerima, kao i WiFi konekcija.

Nastava u Royal School Cavan-u je vrlo intenzivna i orgranizovana je od 9h do 16h, od ponedeljka do petka. Učenicima koji žele da se bave dodatnim, vannastavnim aktivnostima, na raspolaganju su različiti klubovi i sekcije: debatni klub, klub društvenih igara, gluma i pozorište, šah, IT i mnogi drugi. Polaznici škole Royal School Cavan vrlo su aktivni i uspešni na takmičenjima na gradskom, regionalnom i državnom nivou u različitim oblastima. Kako je ovo religijska, protestantska škola,  veoma je razvijen duh dobročinstva, te učenici često učestvuju na događajima i festivalima koji za cilj imaju prikupljanje sredstava za organizacije i pojedince kojima je to potrebno.

Smeštaj za internacionalne učenike radnim danima je obezbeđen u okviru kampusa škole, a vikendom u host porodici (lokalna porodica domaćin), sa punim pansionom, ili mogu da se odluče da budu smešteni u porodičnom smeštaju tokom celog perioda školovanja.

Profil

Lokacija škole: Kavan, Irska

Godina osnivanja: 1608.

Religija: protestantska

Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)

Starosna struktura: 14-18 godina

Broj učenika: oko 220

Najbliži aerodrom: Dablin, 116 km

Nastavni programi: Transition Year i Leaving Certificate Program (Senior Cycle)

Cena za internacionalne učenike:  13.750 € (Transition year) i 13.550 € (Senior cycle) sa rezidencijalnim smeštajem ili 12.995 € sa smeštajem u lokalnoj prodici, cene su za školsku 2018/19. godinu.

Dodatni troškovi: depozit 1.000 €, osiguranje za školsku godinu 350 €, prijava 8.400 rsd, smeštaj u porodici za vreme praznika, knjige i nastavni materijal, osiguranje, dodatni časovi, troškovi ispita, troškovi ekskurzija, izleta, uniforme (kod određenih škola), avio karte, vize…

Izdvajamo

Ova vrlo selektivna škola, već nekoliko godina unazad, vrlo rado prima internacionalne učenike iz svih delova sveta. Njen cilj je da deci različitih nacionalnosti i porekla omogući kvalitetno obrazovanje, da im pruži različite tačke gledišta, da ih nauči da poštuju tuđe mišljenje i neguju toleranciju. Nakon završetka ove škole, učenici su pristupačniji i bolje shvataju međukulturalne razlike, nakon čega su spremni za život u modernoj, međunarodnoj zajednici.

Uslovi upisa

Neophodno je priložiti popunjenu aplikaciju, diplomu osnovne škole, svedočanstva prethodnih razreda, dokaz o nivou engleskog jezika, kao i preporku profesora engleskog jezika.

Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja. Nakon razgovora sa učenikom i njegovom porodicom, na kojem analiziramo interesovanja učenika, planove za kasniju oblast studiranja, dosadašnje školske rezultate, kao i planirani budžet, dajemo predlog najadekvatnijih škola i srednjoškolskih programa.

Egida Vas vodi kros celokupan proces aplikacije i upisa u željenu školu. Pomažemo u sastavljanju motivacionih pisama, pisama preporuke i izbora svih pratećih dokumenta, popunjavamo i šaljemo aplikacije za željenu školu i apliciramo za vizu za učenika. Da bismo Vam olakšali donošenje konačne odluke o izboru škole, organizujemo Vam posetu, obilazak i razgovor sa akademskim timom i učenicim a škola koje su vam se  najviše svidele.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print