Stručna praksa u Austriji

T-Center_Vienna

Škola

ActiLingua

Ova škola je od svog otvaranja 1988. godine  stekla svetsku reputaciju kao privatna škola sa širokom i uspešnom lepezom kvalitetnih kurseva, idealnom sredinom za učenje i modernom nastavnom opremom.

Ono što polazniku garantuje kvalitet jesu akreditacije: IALC, akreditacije Američkog Univerziteta i Švedskog Ministarstva obrazovanja, kao i članstvo u organizacijama FIYTO, ALTO i Kampus Austria.

Actilingua škola za odrasle locirana je u samom srcu Beča, tik uz dvorac Belvedere i Botaničku baštu. Kompletno je renovirana i moderno opremljena, na prvom spratu zgrade u Art Nouveau stilu. Učionice su prostrane i svetle sa prijatnim ambijentom, a polaznicima su na raspolaganju biblioteka i računari sa internetom, dok je u celoj školi  moguce koristiti i bežični internet.

Destinacija

Glavni grad Austrije, sa oko 2 miliona stanovnika ujedno je i jedan od najvećih gradova Evropske Unije.  Beč kao prestonica velikih monarhija, kulturni i trgovinski centar, predstavlja pravo bogatstvo tradicije i kulture. Čitav grad je jedna velika kulturna pozornica koja pruža sve vidove klasične i moderne muzike, pozorišta kao i sve druge vidove umetnosti.

Zanimljivo je znati da je Beč proglašen 4. gradom na svetu po kvalitetu života koji omogućava kako svojim stanovnicima, tako i posetiocima. Kao grad pun istorijskih građevina i turističkih atrakcija, Beč obiluje znamenitostima koje vredi posetiti. Istorijski centar grada, Kunsthistisches Museum, Schonbrunn Palace, Rathaus i Kirche am Steinhof, samo su neka od mnogobrojnih mesta koje ne biste trebali propustiti. Neka od atraktivnih i zanimljivih mesta svakako su zološki vrt Tiergarten Schonebrunn, zabavni park Praterstern, bioskop Top Kino, te mnogi restorani, kafići, butici i parkovi.

Program

Cilj programa je profesionalni razvoj i sticanje radnog iskustva polaznika u profesiji za koju se opredelio. Oblasti rada su brojne i neke od njih podrazumevaju: industrija, istraživanje, IT i tehnologija, pravo, marketing, umetnost, dizajn i arhitektura, žurnalizam, ekonomija i finansije, ekološke kompanije, konsalting, uvoz/izvoz, stolarstvo, vinogradarstvo i drugo. Program je podržan od strane programa stručne obuke Evropske Unije kao što su Leonardo Da Vinci i Erasmus.

Program je namenjen svima koji žele da steknu internacionalno radno iskustvo i usavrše nemački jezik. Posebno je od velikog značaja za studente, kako bi u vremenu pre diplomiranja stekli adekvatno iskustvo u odabranoj profesiji i postali konkurenti na početku svoje karijere.

Krajnji rezultat Internšip programa je poznavanje nemačkog jezika, radno iskustvo i sertifikat o završenom kursu jezika i preporuka poslodavca. Sertifikovanje boravka je važan segment programa jer polazniku potvrđuje kvalifikacije, a budućim poslodavcima je preporuka koja se odnosi na spremnost za rad u struci.

Program traje minimum 3 meseca do godinu dana u zavisnosti od mogućnosti, potreba i znanja nemačkog jezika polaznika. Program se sastoji od dva dela: edukativnog dela (minimum 8 nedelja kursa nemačkog jezika) i praktičnog dela (4 nedelja prakse u firmi).

Program počinje sa kursom nemačkog jezika u trajanju od minimalno 8 nedelja. Intenzitet nastave nemačkog jezika je 25 ili 35 časova nedeljno, od kojih se 5 časova nedeljno odnose na kulturno – zabavni program (obilazak Beča, konverzacija na temu umetnosti, istorije, muzike, arhitekture, sportske aktivnosti, zabave).

Nakon završenog kursa započinje se program stažiranja tokom kojeg se stiče radno iskustvo minimalno 4 nedelje. Tokom boravka u kompaniji ili instituciji odgovarajućeg profila polaznika nadgleda školsko i stručno osoblje. Obaveza polaznika je da piše redovne izveštaje u radni dnevnik (portfolio) na osnovu kojeg će poslodavac dati svoje mišljenje u vezi sa obavljenom praksom. Praktični deo podrazumeva između 20 i 40 radnih sati nedeljno.

Internšip (stažiranje) u Beču organizovan je od strane renomirane škole nemačkog jezika ActiLingua, a većina poslova je organizovana u poslovnim kompanijama u Beču, Salcburgu ili nekom od turističkih mesta na Alpima.

Šta se dobija

SVRHA PROGRAMA

Program je idealan za studente koji žele da steknu visoko profesionalno internacionalno radno iskustvo i usavrše nemački jezik

Doprinos programa – nemački jezik

 • pruža polazniku mogućnost da svakodnevno komunicira na nemačkom jeziku i razvije samopouzdanje pri upotrebi jezika;
 • usavršava se nemački jezik na sva četiri nivoa: pisanje, čitanje, govor i slušanje;

Doprinos programa – životno iskustvo

 • doprinos intelektualnom, ličnom i profesionalnom razvoju;
 • pruža realnu sliku života i rada u razvijenoj zemlji kao što je Austrija;
 • uvećava stepen razumevanja druge poslovne i životne kulture;

Doprinos programa – profesionalni razvoj

 • prepoznavanje ličnih profesionalnih mogućnosti;
 • podstiče polaznika na samoinicijativu neophodnu kako bi se postigli najviši rezultati programa;
 • omogućena je prilika da se polaznik upozna lično sa tehnikama i metodama rada u kompanijama i institucijama u Austiji;
 • prilika da se primene teorijska znanja u realnim poslovnim situacijama;
 • osposobljavanje polaznika za rad u struci;

 

Uslovi programa

Uslovi i dokumentacija za program:

 • srednji nivo poznavanja nemačkog jezika – (provera se vrši putem telefonskog intervjua);
 • srednji nivo poznavanja engleskog jezika;
 • starost  izmedju 18 i 30 godina;
 • dokumentacija – biografija (CV), motivaciono pismo, popunjene prijave, 3 fotografije i osiguranje.
 • na program je potrebno prijaviti se minimum 3 meseca ranije (program počinje svakog ponedeljka u toku godine)

Prilikom prijave na Internšip program učesnici se opredeljuju za dve oblasti interesovanja iz kojih žele da steknu profesionalno radno iskustvo.

Za vreme stažiranja obavljaju se dužnosti u realnom poslovnom okruženju. Dobijeni radni zadaci ne nose sa sobom visok stepen odgovornosti jer je reč o pripravničkim poslovima i mogu da uključe obavljanje svakodnevnih administrativnih poslova. Međutim, treba da postoji spremnost za to da se mogu dobiti zadaci sa višim stepenom angažovanja i odgovornosti, kao i rad na projektima tj. na njihovom osmišljavanju i realizciji.

Polaznici  treba da su svesni  da nisu u prilici da biraju kompaniju kao ni da odbiju posao zbog lokacije firme, a prilikom stažiranja podrazumeva se poštovanje određenih pravila ponašanja i oblačenja, kao i prilagođavanje i razvijanje svesti da se boravi u multikulturalnoj sredini. Posao koji će polaznik dobiti zavisiće od njegove stručnosti, iskustva, stečenih veština i nivoa nemačkog jezika.

 

Smeštaj

Porodični smeštaj je veoma interesantan vid smeštaja jer polaznici imaju prilike da i posle nastave vežbaju nemački u porodici i upoznaju se sa kulturom zemlje i običajima njenih stanovnika.

Rezidencijalni smeštaj je vrsta smeštaja koja pruža više samostalnosti. Actilingua rezidencija je nedavno renovirana i moderno opremljena zgrada u Art Nouveau stilu, udaljena 10-ak minuta gradskim prevozom od škole, u mirnom rezidencialnom delu Beča. Svi apartmani su opremljeni telefonom, radiom, satelitskom TV, bežičnim internetom, kao i kompletno opremljenim kuhinjama. Moguće je doplatiti za obroke u rezidenciji (doručak ili polopansion). Polaznici mogu birati između standardnih ili superior soba. Smeštaj je od nedelje pre početka kursa do subote po završetku kursa.

Utisci

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print