Stručna praksa u Austriji

Škola

ActiLingua

Ova škola je od svog otvaranja 1988. godine  stekla svetsku reputaciju kao privatna škola sa širokom i uspešnom lepezom kvalitetnih kurseva, idealnom sredinom za učenje i modernom nastavnom opremom.

Ono što polazniku garantuje kvalitet jesu akreditacije: IALC, akreditacije Američkog Univerziteta i Švedskog Ministarstva obrazovanja, kao i članstvo u organizacijama FIYTO, ALTO i Kampus Austria.

Actilingua škola za odrasle locirana je u samom srcu Beča, tik uz dvorac Belvedere i Botaničku baštu. Kompletno je renovirana i moderno opremljena, na prvom spratu zgrade u Art Nouveau stilu. Učionice su prostrane i svetle sa prijatnim ambijentom, a polaznicima su na raspolaganju biblioteka i računari sa internetom, dok je u celoj školi  moguce koristiti i bežični internet.

Destinacija

Glavni grad Austrije, sa oko 2 miliona stanovnika ujedno je i jedan od najvećih gradova Evropske Unije.  Beč kao prestonica velikih monarhija, kulturni i trgovinski centar, predstavlja pravo bogatstvo tradicije i kulture. Čitav grad je jedna velika kulturna pozornica koja pruža sve vidove klasične i moderne muzike, pozorišta kao i sve druge vidove umetnosti.

Zanimljivo je znati da je Beč proglašen 4. gradom na svetu po kvalitetu života koji omogućava kako svojim stanovnicima, tako i posetiocima. Kao grad pun istorijskih građevina i turističkih atrakcija, Beč obiluje znamenitostima koje vredi posetiti. Istorijski centar grada, Kunsthistisches Museum, Schonbrunn Palace, Rathaus i Kirche am Steinhof, samo su neka od mnogobrojnih mesta koje ne biste trebali propustiti. Neka od atraktivnih i zanimljivih mesta svakako su zološki vrt Tiergarten Schonebrunn, zabavni park Praterstern, bioskop Top Kino, te mnogi restorani, kafići, butici i parkovi.

Program

Cilj programa je profesionalni razvoj i sticanje radnog iskustva polaznika u profesiji za koju se opredelio. Oblasti rada su brojne i neke od njih podrazumevaju: industrija, istraživanje, IT i tehnologija, pravo, marketing, umetnost, dizajn i arhitektura, žurnalizam, ekonomija i finansije, ekološke kompanije, konsalting, uvoz/izvoz, stolarstvo, vinogradarstvo i drugo. Program je podržan od strane programa stručne obuke Evropske Unije kao što su Leonardo Da Vinci i Erasmus.

Program je namenjen svima koji žele da steknu internacionalno radno iskustvo i usavrše nemački jezik. Posebno je od velikog značaja za studente, kako bi u vremenu pre diplomiranja stekli adekvatno iskustvo u odabranoj profesiji i postali konkurenti na početku svoje karijere.

Krajnji rezultat Internšip programa je poznavanje nemačkog jezika, radno iskustvo i sertifikat o završenom kursu jezika i preporuka poslodavca. Sertifikovanje boravka je važan segment programa jer polazniku potvrđuje kvalifikacije, a budućim poslodavcima je preporuka koja se odnosi na spremnost za rad u struci.

Program traje minimum 3 meseca do godinu dana u zavisnosti od mogućnosti, potreba i znanja nemačkog jezika polaznika. Program se sastoji od dva dela: edukativnog dela (minimum 8 nedelja kursa nemačkog jezika) i praktičnog dela (4 nedelja prakse u firmi).

Program počinje sa kursom nemačkog jezika u trajanju od minimalno 8 nedelja. Intenzitet nastave nemačkog jezika je 25 ili 35 časova nedeljno, od kojih se 5 časova nedeljno odnose na kulturno – zabavni program (obilazak Beča, konverzacija na temu umetnosti, istorije, muzike, arhitekture, sportske aktivnosti, zabave).

Nakon završenog kursa započinje se program stažiranja tokom kojeg se stiče radno iskustvo minimalno 4 nedelje. Tokom boravka u kompaniji ili instituciji odgovarajućeg profila polaznika nadgleda školsko i stručno osoblje. Obaveza polaznika je da piše redovne izveštaje u radni dnevnik (portfolio) na osnovu kojeg će poslodavac dati svoje mišljenje u vezi sa obavljenom praksom. Praktični deo podrazumeva između 20 i 40 radnih sati nedeljno.

Internšip (stažiranje) u Beču organizovan je od strane renomirane škole nemačkog jezika ActiLingua, a većina poslova je organizovana u poslovnim kompanijama u Beču, Salcburgu ili nekom od turističkih mesta na Alpima.

Šta se dobija

SVRHA PROGRAMA

Program je idealan za studente koji žele da steknu visoko profesionalno internacionalno radno iskustvo i usavrše nemački jezik

Doprinos programa – nemački jezik

 • pruža polazniku mogućnost da svakodnevno komunicira na nemačkom jeziku i razvije samopouzdanje pri upotrebi jezika;
 • usavršava se nemački jezik na sva četiri nivoa: pisanje, čitanje, govor i slušanje;

Doprinos programa – životno iskustvo

 • doprinos intelektualnom, ličnom i profesionalnom razvoju;
 • pruža realnu sliku života i rada u razvijenoj zemlji kao što je Austrija;
 • uvećava stepen razumevanja druge poslovne i životne kulture;

Doprinos programa – profesionalni razvoj

 • prepoznavanje ličnih profesionalnih mogućnosti;
 • podstiče polaznika na samoinicijativu neophodnu kako bi se postigli najviši rezultati programa;
 • omogućena je prilika da se polaznik upozna lično sa tehnikama i metodama rada u kompanijama i institucijama u Austiji;
 • prilika da se primene teorijska znanja u realnim poslovnim situacijama;
 • osposobljavanje polaznika za rad u struci;

 

Uslovi programa

Uslovi i dokumentacija za program:

 • srednji nivo poznavanja nemačkog jezika – (provera se vrši putem telefonskog intervjua);
 • srednji nivo poznavanja engleskog jezika;
 • starost  izmedju 18 i 30 godina;
 • dokumentacija – biografija (CV), motivaciono pismo, popunjene prijave, 3 fotografije i osiguranje.
 • na program je potrebno prijaviti se minimum 3 meseca ranije (program počinje svakog ponedeljka u toku godine)

Prilikom prijave na Internšip program učesnici se opredeljuju za dve oblasti interesovanja iz kojih žele da steknu profesionalno radno iskustvo.

Za vreme stažiranja obavljaju se dužnosti u realnom poslovnom okruženju. Dobijeni radni zadaci ne nose sa sobom visok stepen odgovornosti jer je reč o pripravničkim poslovima i mogu da uključe obavljanje svakodnevnih administrativnih poslova. Međutim, treba da postoji spremnost za to da se mogu dobiti zadaci sa višim stepenom angažovanja i odgovornosti, kao i rad na projektima tj. na njihovom osmišljavanju i realizciji.

Polaznici  treba da su svesni  da nisu u prilici da biraju kompaniju kao ni da odbiju posao zbog lokacije firme, a prilikom stažiranja podrazumeva se poštovanje određenih pravila ponašanja i oblačenja, kao i prilagođavanje i razvijanje svesti da se boravi u multikulturalnoj sredini. Posao koji će polaznik dobiti zavisiće od njegove stručnosti, iskustva, stečenih veština i nivoa nemačkog jezika.

 

Smeštaj

Porodični smeštaj je veoma interesantan vid smeštaja jer polaznici imaju prilike da i posle nastave vežbaju nemački u porodici i upoznaju se sa kulturom zemlje i običajima njenih stanovnika.

Rezidencijalni smeštaj je vrsta smeštaja koja pruža više samostalnosti. Actilingua rezidencija je nedavno renovirana i moderno opremljena zgrada u Art Nouveau stilu, udaljena 10-ak minuta gradskim prevozom od škole, u mirnom rezidencialnom delu Beča. Svi apartmani su opremljeni telefonom, radiom, satelitskom TV, bežičnim internetom, kao i kompletno opremljenim kuhinjama. Moguće je doplatiti za obroke u rezidenciji (doručak ili polopansion). Polaznici mogu birati između standardnih ili superior soba. Smeštaj je od nedelje pre početka kursa do subote po završetku kursa.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print