Studiranje u Rimu na engleskom jeziku

Škola

John Cabot University

John Cabot University u Rimu, osnovan 1972. godine, nezavisni je američki univerzitet koji nudi osnovne BA i master MA studije studentima iz celog sveta. JCU nudi četvorogodišnje programe osnovnih studija iz oblasti društvenih nauka. Nastava se održava na engleskom jeziku i vodi je internacionalni tim predavača posvećenih stvaranju stimulativnog, ali i zahtevnog nastavnog programa. Male grupe na predavanjima osiguravaju dinamiku nastave, kao i razmenu ideja, a sve to uz redovne obilaske rimskih spomenika i diplomatskih i poslovnih predstavništava u gradu.

Studiranjem na JCU imaćete priliku da zajedno sa drugim studentima obiđete Firencu, Pompeju, Herkulaneum, Kijev, Budimpeštu, Kipar i još mnogo mesta. Imaćete šansu da svoje stečeno znanje primenite na radnoj praksi u internacionalnim kompanijama, ambasadama, muzejima i medijima. Najbolje od svega, živećete u  Rimu „večnom gradu“, jednom od kulturno najbogatijih gradova u svetu, gde se svakodnevno prepliću prošlost i sadašnjost, gde je svaki prozor umetničko delo, gradu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Život među delima Mikelanđela, Berninija, Rafaela, obogatiće Vaš život na način na koji malo gradova može da uradi. Lepote i čuda Sikstinske kapele, bazilike Svetog Petra, šetnja trgom svetog Petra ili španskim stepenicama će vas svakodnevno inspirisati. Studiranje na John Cabot Univerzitetu u Rimu pružiće Vam intelektualnu avanturu života.

Na JCU nastava se održava u malim grupama, profesori podstiču dijalog i iznošenje mišljenja i koriste sam grad Rim kao učionicu. Studenti koji su diplomirali na JCU su svoje post-diplomske studije nastavljali na prestižnim svetskim univerzitetima kao što su Columbia University, Johns Hopkins University, The London School of Economics, Oxford University i mnogim drugim. Stavljajući naglasak na razvoj kritičkog mišljenja, komunikacije i istraživanja, profesori JCU će unaprediti vaše znanje o kulturi i idejama, i što je najvažnije, naučiće vas da razmišljate i usvajate nova znanja.

Prednosti studiranja na JCU:

 • Profesori su diplomci prestižnih svetskih univerziteta (Brown University, Columbia University, Harvard University, Johns Hopkins University, London School of Economics and Political ScienceUniversity of Bologna, University of Rome La Sapienza, University of Cambridge, University of Oxford, Yale).
 • Nastava je u malim grupama, prosečno 15 studenata u grupi.
 • Iskusićete američki način učenja. Upoznaćete svoje profesore, imati debate na predavanjima, deliti svoje ideje, pisati analize, sprovoditi originalna istraživanja.
 • Istražite Rim i doživite ga kao sopstvenu laboratoriju. Imaćete priliku da izučavate arhitekturu, umetnost, istoriju umetnosti, arheologiju, istoriju i religiju na istorijskim i muzejskim lokacijama.
 • Sarađivaćete sa studentima iz 55 različitih zemalja.
 • Učićete radeći – kroz dnevne izlete, stažiranje i istraživanja, razvićete se lično i intelektualno.

Destinacija

Univerzitet John Cabot poseduje tri svoja kampusa u Rimu, svaki sa sopstvenim indentitetom:

Prolaskom kroz Porta Settimiana (izgrađenih u III veku) dolazi se do kampusa JCU Frank J. Guarini. Kampus se nalazi u okviru Accademia dei Lincei, Nacionalne akademije nauka, čiji je član bio Galileo.  Arhitektura ove istorijske zgrade dopušta studentima da maksimalno uživaju u blagoj rimskoj klimi, sa svojim otvorenim terasama, prostranim dvorištem okruženim bugenvilijama. Pored učionica, u okviru kampusa se nalazi Aula Magna Regina, auditorium u kome se redovno održavaju predavanja, koncerti, pozorišne i filmske predstave, biblioteka sa sopstvenim prostorijama za učenje, multimedijalna laboratorija, kao i kancelarije JCU-a.

Tiber kampus, koji se nalazi na obali poznate rimske reke Tibar i na pet minuta hoda od Guarini kampusa, prostrana je, moderna zgrada sa savremeno opremljenim učionicama, prostorijom za odmor i druženje studenata i administrativnim prostorijama. Zgradu je dizajnirao italijanski arhitekta modernista Angelo di Castro 1958. godine, a od tada je kompletno renovirana, kako bi se u nju uklopili savremene tehnologije i načini učenja.

Nedaleko od Guarini kampusa, u rimskoj palati, smešten je i treći kampus Largo dei Fiorentini. Zgrada poseduje objekte za filmsku i digitalnu fotografiju, grafički dizajn, crtanje, slikanje i slikanje freski.

Univerzitet je akreditovan od strane Middle States Commission on Higher Education. Takođe, univerzitet je autorizovan od strane italijanskog Ministarstva prosvete kao četvorogodišnji američki univerzitet u Italiji.

Osnovne studije

Bachelor of Arts je četvorogodišnji program osnovnih studija koji se sastoji od 40 kurseva (120 kredita). Glavni smerovi koje JCU nudi su:

 • Art History
 • Business Administration
 • Classical Studies
 • Communications
 • Economics and Finance
 • English Literature
 • History
 • Humanistic Studies
 • International Affairs
 • International Business
 • Italian Studies
 • Marketing
 • Political Science

Program traje 4 godine, a univerzitet organizuje i letnja predavanja, pa studenti koji se odluče mogu tokom leta da pohađaju predmete i tako diplomiraju za manje od 4 godine. Uslovi upisa su diploma srednje škole i nivo engleskog jezika IELTS 6.5.

Associate of Arts je dvogodišnji program studija društvenih nauka koji se sastoji od 20 kurseva (60 kredita) AA diploma je dostupna na svakom smeru JCU.  Program traje 2 godine, a uslovi upisa su diploma srednje škole i nivo engleskog jezika IELTS 6.5.

 UPISNI ROKOVI: septembar i januar.

Cene školarina za osnovne studije za akademsku 2018/2019. godinu: 18.000 €

Napomena: U cenu nisu uračunati troškovi dobijanja vize, vannastavne aktivnosti, registracija škole 50 €, dodatni troškovi.

Master studije

Master of Arts je trosemestralni program master studija i smer koji JCU nudi je MA in Art History. Program traje do dve godine, a uslovi za upis su diploma osnovnih studija i nivo engleskog jezika IELTS 7.0.

Cene školarine za master studije za akademsku 2018/2019. godinu: 19.000 €

Stipendija

John Cabot University nudi različite vrste STIPENDIJA u zavisnosti od uspeha upisnika. Iznos STIPENDIJE je do 50% školarine, a u zavisnosti od akademskog uspeha u srednjoj školi.

Smeštaj

Studenti mogu da se odluče za samostalan smeštaj, a univerzitet nudi nekoliko rezidencijalnih smeštajnih objekata u centru Rima. Rezidencije su stambene zgrade, sa potpun opremljenim stanovima u kojima studenti žive sa drugim studentima JCU.

Cene smeštaja za akademsku 2018/2019. godinu: 7.200-10.200 €

Video

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print