KULTURNA RAZMENA U AMERICI

Škola

Jednogodišnje školovanje u Americi

Fondacija ISE (International Student Exchange) je osnovana 1982. godine i od tada je posvećena pružanju mogućnosti internacionalnim učenicima da provedu jednu školsku godinu ili polugodište u nekoj od američkih srednjih škola i borave u pažljivo odabranim američkim porodicama. Fondacija ISE ima neophodno odobrenje američke vlade (State Department). Velika mreža regionalnih menadžera i lokalnih koordinatora širom Amerike omogućava joj da uspešno nalazi pogodne porodice i škole za realizaciju ovog programa.

Program razmene prevashodno je namenjen učenicima II, III i IV razreda srednjih škola. Pored kvalitetnog obrazovanja, program kroz život u američkoj porodici omogućava upoznavanje sa američkom kulturom, tradicijom i načinom života, kao i podizanje nivoa znanja engleskog jezika. Odlazak učenika na program razmene predstavlja veliko i jedinstveno životno iskustvo, kao i pripremu za buduće životne izazove i snalaženje u novim situacijama.

Izbor lokacije boravka učenika zasniva se na kompatibilnosti sa ponuđenim porodicama-domaćinima. Učenik može biti smešten na bilo kojoj lokaciji u SAD, uključujući manje gradove i ruralna područja. Učenik može izraziti želju za smeštajem u određenoj regiji ili državi uz doplatu (ukoliko se izbor lokacije potvrdi od strane Fondacije).

Profil

 • Lokacija škola:širom SAD, mali gradovi
 • Tip škola:mešovite škole (dečaci i devojčice)
 • Nastavni program:američka gimnazija –  jedno polugodište ili školska godina
 • Rok za prijavu: 29. april 2019. godine (za 2019/2020. školsku godinu).

Cena programa: 6.575 $ + 8.400 rsd (ili 70 €) za školsku godinu, (5.955 $ za jedno polugodište). Cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici, obavezno zdravstveno osiguranje.

Dodatni troškovi: troškovi vize (160 $ aplikacija + 220 $ SEVIS), avio karta, lični troškovi, školske registracije ako ih škola ima (iznajmljivanje ormarića, izleti…) i nastavni materijal, bankarski troškovi, ostali nepomenuti troškovi.

Odabir regije ili države (opciono): ukoliko se dobije tražena regija, vrši se doplata u iznosu od 300 $; Ukoliko se dobije tražena država, vrši se doplata u iznosu od 500 $ (izuzeci: 600 $ za države Njujork, Njudžersi i Floridu i 700 $ za državu Kaliforniju).

Izdvajamo

ŠTA PROGRAM OBUHVATA

 • Administrativnu podršku od strane predstavnika Egide International: konsultacije, pomoć prilikom popunjavanja formulara, prikupljanja dokumentacije i apliciranja za američku J1 vizu;
 • Priručnik sa savetima za učešće na programu namenjen učenicima;
 • Savetovanje namenjeno učenicima i roditeljima pred odlazak na program;
 • Transfer pri dolasku i odlasku u SAD;
 • Smeštaj i hranu u američkoj porodici i pohađanje američke srednje škole;
 • Podršku od strane lokalnog koordinatora tokom boravka u SAD;
 • Pomoć, podršku i savete učenicima i roditeljima od strane predstavnika Egide International, kao i američke Fondacije tokom boravka u SAD;
 • Izveštaje sa opisom postignutih rezultata namenjene roditeljima.

Zakonski staratelji učenika se prilikom prijave upoznaju sa celokupnim uslovima programa, što potvrđuju i sklapanjem ugovora sa Fondacijom ISE.

Uslovi upisa

Učenici koji žele da se prijave na program kulturne razmene moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

 • Imaju između 15 i 18 godina i redovni su učenici srednje škole;
 • Imaju najmanje dobar uspeh u školi i dobro znanje engleskog jezika;
 • Pokazuju želju za upoznavanjem američkog načina života, kulture i tradicije;
 • Pokazuju zrelost, fleksibilnost i samostalnost;
 • Pokazuju spremnost za prilagođavanje na nov način života, nove ljude i običaje.

Utisci

Anja Suhih: Godina koju sam provela u Americi je bila jedna od najljepših u mom životu i definitvno jedno iskustvo koje ću pamtiti do kraja života. Tome je doprinijelo mnogo stvari: moja porodica, koja mi je omogućila ovo iskustvo; moja host porodica, koja me tretiala kao njihovu kćerku; profesori, koji su uradili sve što su mogli da mi pomognu; društvo, koje me je odmah prihvatilo kao svoju drugaricu. Vrijeme koje sam provela tamo je mnogo uticalo na mene: naučila sam puno novih stvari, obišla mjesta o kojima sam sanjala, naučila puno o sebi, sazrela kao osoba. Naučila sam da igram bejzbol, američki fudbal (ragbi), naučila sam da sviram gitaru, da budem dio benda, da napravim film, da budem dio male zajednice, naučila sam puno o kulturi Amerike, o njihovom načinu života. O engleskom jeziku već da ne govorim. Za vrijeme svog boravka u Americi sam toliko usavršila engleski jezik, da ga sada već smatram svojim. Obišla sam gradove o kojima sam maštala: Seattle, Las Vegas, New York… Stekla sam novu porodicu, novo društvo, nove prijatelje!

Katarina Vučinić: Ljudi su zaista bili preljubazni prema meni, a pogotovo moja uža i šira host porodica, sa kojima se svakodnevno čujem i kod čijih ću prijatelja provesti sledeću godinu u USA. Izgled: ulica, kuća i sve ostalo je kao sa filmova i kao sa emisija sa TLC-a. Bogatija sam za jedno ogromno iskustvo, kao i za ogromni broj prijatelja, a mislim da sam zrelija i samostalnija nego prije mog odlaska. Program razmjene bih preporučila zaista svim učenicima koji su u mogućnosti, jer mislim da je ovo jedinstvena prilika koja se ne pruža tako često u životu.

Ana Konatar: Nova škola, prijatelji, profesori i drugačiji školski sistem predstavljao je novi talas izazova na ovoj avanturi. Već od početka sam bila veoma lijepo prihvaćena, što mi je dalje olakšalo privikavanje i uklapanje u novo društvo. S obzirom da se njihov rad i program u školi znatno razlikuje od našeg, dala sam svoj maksimum da pokupim što više znanja koje će mi biti od velike koristi u mom daljem obrazovanju. Da moj trud nije bio uzaludan, pokazale su nagrade i diplome koje sam osvojila. Ali nakon svega, moja ambicija se nije zaustavila tu, već sam postavila sebi jedan teži i smjeliji cilj, a to je da u jednoj godini završim treći i cetvrti razred srednje škole. Iako sam znala da je to veoma teško postići, takođe sam znala da to nije nemoguće, pa sam ostala istrajna do kraja. Moj uspjeh da završim oba razreda u toku jedne godine mi je omogućio diplomu srednje škole sa kojom sam se upisala na Minnesota State University, čiji ću student biti od ove jeseni.

 

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju