Srednja škola u Njujorku, na Menhetnu

Škola

Léman Manhattan Preparatory School

Léman Manhattan Preparatory School je relativno mlada internacionalna škola, smeštena u srcu Njujorka, na pešačkoj udaljenosti od Njujorške berze i Vol Strita. Škola je osnovana 2005. godine i članica je International Baccalaureate (IB) svetskih škola, i pored IB programa nudi i američki srednjoškolski program. Cilj škole je da mlade umove opremi znanjem i veštinama koje su im potrebne kako bi mogli da procene, uporede i da donesu promišljene izbore kako bi postali informisani i aktivni građani sveta. 

Škola ima dva kampusa, Broad Street (predškolsko i osnovna škola) i Morris Street (srednja škola). Svojom lokacijom i programima privlači učenike različitog porekla, kako iz Njujorka tako i internacionalne učenike koji prepoznaju vrednost pohađanja vrhunske škole na izvanrednoj lokaciji. Budući da je jedina internatska škola na Menhetnu, Léman Manhattan svojim učenicima nudi jedinstvenu priliku da žive, uče i da se zabavljaju u bezbednoj gradskoj sredini. Internatski učenici škole imaju priliku da uživaju u jedinstvenom iskustvu kako u školi, tako i van nje. Objekti Léman Manhattan škole spadaju u najbolje opremljene na Manhetnu. Obe lokacije su opremljene tako da omoguće svakom učeniku da istražuje i ispuni svoja interesovanja u najvećoj mogućoj meri. Kapaciteti škole uključuju bazene i sportske terene; umetničke, muzičke i drvno-prerađivačke radionice, pozorišne sale, naučne laboratorije, dobro osvetljene i udobne učionice i WiFi pristup u celom kampusu. U sklopu kampusa srednje škole se nalaze i akvatički centar, studio za snimanje, probe i izradu keramike, kafić kao i pozorište sa 400 sedišta. 

U ponudi je IB International Baccalaureate program, internacionalno akreditovan i rigorozan obrazovni program koji je prevashodno namenjen deci od 16 do 18 godina. Specifičan je jer podrazumeva izbor 6 predmeta iz 6 različitih oblasti koji se intenzivno usavršavaju tokom dvogodišnjeg školovanja. Pored toga škola ima i klasičan američki srednjoškolski program koji traje četiri godine i relativno je sličan našem obrazovnom sistemu (više predmeta od kojih su neki obavezni, a drugi izborni). Nakon nastave studentski život organizovan je kroz različite profesionalne (fudbal, košarka, plivanje tenis…) i rekreativne sportove (ples, mačevanje, joga, zumba..), umetnički program (muzički bendovi, grafički dizajn, pozorište…), ali i učestvovanje u studentskim klubovima i udruženjima (šah, produkcija i drugi). Internacionalni i lokalni učenici smešteni su u srcu Lower Mahnattan (6 minuta hoda od školskog kampusa) u luksuznoj apartmanskoj zgradi u kojoj sa decom boravi i osoblje škole koje vrši nadzor. Smeštaj podrazumeva moderne i stilizovane apartmane od kojih svaki ima više soba, kuhinju, dnevnu sobu, prostor za učenje, WiFi Internet, Hi-tech sistem za nadzor i tri vrsna kuvara koji deci pripremaju obroke.

Profil

Lokacija škole: gradska sredina, Njujork, Menhetn

Religija: nereligijska škola

Godina osnivanja: 2005.

Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)

Starosna struktura: svi učenici: 5-19 godina, Internat: 16 – 19 godina

Broj učenika: oko 650 (od čega su polovina srednjoškolci)

Najbliži aerodrom: John F Kennedy Intl Airport (JFK), Newark Liberty International Airport (EWR), LaGuardia Airport (LGA)

Nastavni programi: International Baccalaureate Diploma program, američki High School program

Cena za internacionalne učenike za školsku 2019/20. godinu: 85.000 $ 

Dodatni troškovi: obavezne registracije (6.000 $) i depoziti, prijava 8400 rsd (ili 70 €), knjige i nastavni materijal, osiguranje, dodatni časovi, troškovi ispita, troškovi ekskurzija, izleta, uniforme (kod određenih škola), avio karte, vize, transferi…

Izdvajamo

  • Lokacija u srcu finansijskog distrikta Njujorka, na Menhetnu;
  • Pored znanja učenici stiču poznanstva i kontakte koji imaju značaj za karijeru;
  • Jedina internatska škola u New York City;
  • Pored američkog High School programa, škola nudi i IB.

Uslovi upisa

Neophodno je priložiti prilikom prijavljivanja diplomu osnovne škole i svedočanstva prethodnih srednjoškolskih razreda, dokaz o nivou engleskog jezika (IELTS , TOEFL) i preporuke direktora škole i profesora. Mogući su I intervju i interni test škole. Odeljenje za ESL (engleski kao strani jezik) koristi SIOP model ( The Sheltered Instruction Observation Protocol ) utiče na brži napredak dece, poboljšanje akademskih i jezičkih veština.

 Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja. Nakon razgovora sa učenikom i njegovom porodicom, na kojem analiziramo interesovanja učenika, planove za kasniju oblast studiranja, dosadašnje školske rezultate, kao i planirani budžet, dajemo predlog najadekvatnijih škola i srednjoškolskih programa.

Egida Vas vodi kros celokupan proces aplikacije i upisa u željenu školu. Pomažemo u sastavljanju motivacionih pisama, pisama preporuke i izbora svih pratećih dokumenta, popunjavamo i šaljemo aplikacije za željenu školu i apliciramo za vizu za učenika. Da bismo Vam olakšali donošenje konačne odluke o izboru škole, organizujemo Vam posetu, obilazak i razgovor sa akademskim timom i učenicima škola koje su Vam se najviše svidele.

Video

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print