Letnja škola engleskog za mlade na Kipru

Škola

English In Cyprus

Uzrast polaznika 7-12 i 13-17 godina

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Termin programa: 04.08-18.08.2019.

Letnji kamp engleskog na Kipru odvija se u hotelu Episkopiana koji raspolaže sa restoranom, otvorenim i zatvorenim bazenom, plesnim studijom, prostorom za igru i WiFi internetom u lobiju.

Škola jezika, gde učenici imaju organizovane časove i određene aktivnosti, smeštena je u gimnaziji koja se nalazi preko puta hotela, a koja poseduje savremeno opremljene, klimatizovane učionice, kao i kompjutersku prostoriju sa internetom, bioskopom, sportskim terenima i amfiteatrom.

Vreme van nastave – Škola za svoje polaznike organizuje zanimljiv vannastavni program. U cenu dvonedeljnog boravka uključene su dnevne i večernje aktivnosti, ali i 2 celodnevne i 4 poludnevne ekskurzije. Dnevne aktivnosti mogu biti kupanje na plaži, u hotelskom bazenu, sportovi na vodi, zumba, umetnost i gluma, dok večernje aktivnosti obuhvataju karaoke, disko večeri u hotelskoj diskoteci, modne revije, večeri talenta i drugo. Hotelski autobus vozi učenike na plažu.

U zavisnosti od rasporeda, ekskurzije uključuju dnevne i večernje obilaske Limasola, krstarenje iz luke u Pafosu, obilazak Nikozije, Larnake, planine Troodos, Ayia Nape, obilaske tradicionalnih kipranskih seoca i mnoge druge.

 Učenici imaju pratnju i pažnju profesora iz Srbije od Beograda, pa tokom svih segmenata programa do povratka u Srbiju.

Destinacija

Ovo prelepo ostrvo smešteno je u Mediteranu i predstavlja zanimljivu kombinaciju moderne zemlje sa impresivnom drevnom istorijom. Kipar je bio britanska kolonija, ali je 1960. godine stekao nezavisnost, nakon čega se pridružio zemljama Komonvelta i engleski jezik je u širokoj upotrebi.

Episkopi je malo mesto koje se nalazi oko 12 km zapadno od Limasola. Pored istorijskih znamenitosti, u gradiću ima i restorana, prodavnica i butika. Ovaj letnji program pruža učenicima mogućnost da spoje sunčanje i odlaske na plažu sa učenjem engleskog jezika, upoznavanjem i druženjem sa mladima iz celog sveta, obilascima Kipra… Prednost programa je što se odvija u malom, mirnom gradu, blizu najlepših plaža na koje polaznici redovno odlaze, a kroz bogat program obilazaka upoznaće se i sa drugim znamenitostima ostrva.

Kursevi

Nastava se odvija u malim grupama, od maksimalno 15 polaznika, a sastoji se od 20 časova jezika nedeljno. Po dolasku u školu, svi polaznici rade orijentacijski test i nakon procenjenog nivoa znanja raspoređuju se u adekvatne jezičke grupe.

Program je takav da se insistira na razvoju prave kampovske atmosfere, druženja i osećaja zajedništva. Svakog jutra posle doručka polaznici imaju zajednički sastanak, na kome menadžeri kampa saopštavaju koje aktivnosti ih čekaju u toku dana. Na ovaj način učenici lakše sklapaju poznanstva sa mladima iz drugih zemalja i tokom celog dana govore engleski jezik. Nakon završenog kursa jezika, svi polaznici rade test radi procene postignuća tokom trajanja kursa i dobijaju sertifikat pred povratak kući.

Cena programa: 1525 € + 5400 rsd (45 € za Crnu Goru)

Smeštaj

Smeštaj je organizovan u hotelu Episkopiana, u trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Hotel ima autobus koji u određenim terminima tokom dana vozi do plaže i nazad. U lobiju hotela možete koristiti besplatan WiFi internet, a internet pristup u drugim delovima hotela na raspolaganju je uz doplatu. Obroci se služe u restoranu u hotelu u kojem su polaznici smešteni. U cenu programa uključen je pun pansion, a hrana je zdrava i kvalitetna. Po dolasku na program se daje depozit u iznosu od 60 €, koji se vraća na kraju programa ukoliko ne bude oštećenja u smeštaju.

Utisci

English In Cyprus

30.07-13.08.2017.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Prva nedelja programa

Engleski na Kipru. Zvuči kao dobar spoj. Posle višegodisnjeg iskustva sa programom na Malti, Egida proširuje svoju ponudu i na Kipar.

Kipar je zemlja Komonvelta, nekadašnja britanska kolonija, u kojoj je britansko nasleđe vidljivo. Engleski jezik je u širokoj upotrebi, natpisi su uglavnom na grčkom i engleskom, britanski kapital i proizvodi su prisutni u velikoj meri, a i Kiprani voze levom stranom.
Smešteni smo u hotelu Episkopiana u mestu Episkopi kraj Limasola (ili Lemesosa). Sam hotel ima sve preduslove za organizaciju letnjeg kampa. Udaljeni smo od turisticke vreve jer je to i namera škole: da učenicima omogući bezbednost i što veću izloženost engleskom jeziku kao i da kroz aktivnosti približi učenike jedne drugima.
Prvi dan smo se odmarali od puta. Kupali smo se u bazenu i išli u tržni centar My Mall.
Već u ponedeljak su krenuli časovi i upoznavanje sa programom. Časovi su organizovani prepodne kada je i koncentracija veća. Svaka grupa je imala zadatak da radi na projektu, a projekti su bili javno prezentovani u petak. Naša Nina je bila član tima koji je imao najbolji projekat.
Popodne se odlazilo, prema želji, na plažu ili bazen. Deca su se opredeljivala i za sledeći set aktivnosti: sport, arts & craftsdance. Uveče su mahom društvene aktivnosti kojima je cilj da se deca što više međusobno upoznaju i druže. Ponekad smo imali i dobar trening kao što je crossfit u sredu.
Neki dani u nedelji su i predviđeni za posete i obilaske van kampa. U utorak smo išli na obližnje arheolosko nalazište Kourion i tipično kiparsko selo u unutrašnjosti ostrva Omodos. U četvrtak uveče smo išli na kuglanje u Limasol i jeli piće i sladoled. I onda željno očekivani vikend. U subotu smo bili na zapadu ostrva, u prelepom gradu Pafos koji je i evropska prestonica kulture za 2017. godinu. Imali smo i krstarenje brodom Jolly Roger, usidrili smo se i kupali se. U nedelju smo išli u Fasouri Water Park. Malo smo se uplašili da će nam izlet propasti jer je oko podneva počela kiša. Kratko je trajala i vreme se nije pokvarilo. Inače, kiše su retke leti na Kipru. Eto, ali i nju smo videli i osetili bar nakratko.
 
 
 
Druga nedelja programa
 
Druga nedelja nam je jako brzo prošla. Navikli smo se na boravak na Kipru, a najlepši izleti su planirani za drugu nedelju. Žao nam je što su otišli Poljaci koji su bili sa nama prve nedelje, ali su stigli novi putnici.
U ponedeljak smo obišli Nikoziju, glavni grad Kipra. Nikozija je smeštena u unutrašnjosti ostrva i jedini je podeljeni glavni grad u Evropi. Veći deo pripada grčkom delu Kipra, ali jedan deo u turskom delu. koji nije međunarodno priznat. Prošetali smo se ulicom Lidra gde se i nalazi UN Buffer Zone. Nakon obilaska Nikozije, kupali smo se na Governor’s Beach na samoj granici okruga Limasol i Larnaka. Plaža dugo postoji. Na njoj su se odmarali britanski upravnici –  guverneri dok je Kipar bio njihova kolonija. Larnaka je bila sedište Kipra pod britanskom upravom.
U utorak nismo imali aktivnosti u hotelu već smo zajedno otišli na plažu kod Limasola – Lady’s Mile. Plaža je delom predviđena sa decom jer nudi veliki broj vodenih sadržaja kao što su tobogani. Šetnju marinom u Limasolu dopunili smo odlaskom u Escape Room. Cilj igre je biti 60 minuta u jednoj prostoriji iz koje treba da pobegneš ako rešiš niz zadataka. Pobedili smo ekipu učenika iz Rusije. Bravo za nas! U petak smo nakon časova imali Graduation Day. Veoma smo zadovoljni rezultatima. Ocenjeni smo visokim ocenama, a neki od nas su dobili specijalne diplome za dodatno zalaganje.
Pretposlednji dan smo išli na jedan, za Kipar, neobičan izlet. Išli smo na 1300 metara nadmorske visine, na planinu Troodos. Obišli smo kiparski manastir Trodicu i šetali smo do prelepih Kalidonija vodopada. Odmorili smo se na trgu Troodos. Tu je bila prilika da kupimo suvenire i lokalne specijalitete – ratluk ili kandirano voće.
 
Kipar je prelepo ostrvo. Školu English in Cyprus čine predani profesionalci koji su se postarali da imamo ugodan boravak na Kipru, da učenici dosta toga vide, ali i da se dosta toga nauči. Prednost boravka na Kipru nisu samo dobri i projektno orijentisani časovi već i akcenat na druženju sa decom iz drugih zemalja. Kipar je odlično mesto da deca “progovore” na engleskom i da svoje znanje aktiviraju.
Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print