Letnja škola engleskog u Brajtonu

brighton-college

Škola

Brighton College

Uzrast polaznika 9-17 godina

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Ova istorijska i čuvena internatska škola osnovana je davne 1845. godine. Gradska lokacija i siguran kampus na pešačkoj udaljenosti od centra Brajtona, plaže i znamenitosti grada, samo su neke od prednosti ove škole.

Tokom letnjih meseci, pod okriljem organizacije Ardmore Languages Schools ovde se organizuje škola jezika sa izuzetnim vannastavnim programom za polaznike iz različitih delova sveta.

Kampus škole poseduje savremene učionice, prostrani restoran, teniski teren, sportsku halu, fitnes salu, prostoriju sa televizijom, pozorište, sportske terene i rezidencije. Svi objekti škole nalaze se pod celodnevnim nadzorom obezbeđenja škole.

Tokom svog boravka, učenici će osetiti pravi internatski način života dok budu spavali u posebnim kućama, odlazili u glavnu školsku zgradu na obroke i nastavu i koristili sve ostale kapacitete škole koje tokom školske godine koriste britanski učenici.

Vannastavne aktivnosti – Za polaznike je organizovan zanimljiv program vannastavnih aktivnost, poput različitih sportova, izrade rukotvorina i umetnosti, plesova, večeri talenata, filmske večeri, kvizova, disko večeri, sportskih turnira i drugo. Program uključuje i  dve celodnevne ekskurzije: obilazak Londona sa krstarenjem Temzom i ekskurziju u Portsmut (Spinnaker Tower i Gun Wharf Quays), i poludnevne ekskurzije tj. obilaske Brajtona i čuvenog zamka Arundel, starog 950 godina, koji se nalazi u blizini Brajtona.

Destinacija

Brajton je smešten na južnoj obali Engleske i jedan je od najpopularnijih primorskih gradova Ujedinjenog Kraljevstva. Budući da ga tokom godine poseti preko 8 miliona ljudi, od kojih veliki broj čine sami Britanci, grad je poznat i po nazivu “mali London na moru”. Sa dva univerziteta i prestižnom Akademijom umetnosti, obiluje studentima tokom cele godine, a naročito u letnjim mesecima.

Ovaj viktorijanski grad krasi raskošna arhitektura i strme uličice koje se spuštaju ka moru. Na samoj obali postoji mnoštvo novoizgrađenih hotela i veliki broj prodavnica i butika, a ceo grad prepoznatljiv je po vrtovima i baštama belih, ružičastih i plavih hortenzija. Posetiocima Brajtona na raspolaganju je veliki broj istorijskih znamenitosti poput pristaništa Palace Pier, Royal Pavillion, St. Bartholomews i mnogih drugih. Za ljubitelje zabave, u gradu postoje parkovi, organizuju se biciklističke ture, ronjenje, vožnja kanua, vodeni park, čuveni točak Brighton Wheel, Tresure Hunt i još mnogo toga.

Kursevi

Nastava uključuje 20 časova nedeljno (ukupno 15 sati nastave nedeljno) i odvija se u internacionalnim grupama od maksimalno 15 polaznika po grupi. Časovi su interaktivni, sa fokusom na razvoj komunikacionih veština kod đaka. Pored toga, usavršava se gramatika i razvija se rečnik kroz razne nastavne tehnike.

Smeštaj

Smeštaj je organizovan u internatskim kućama, u kampusu u kojem se odvija nastava i veći deo vannastavnog programa. Polaznici su smešteni u jednokrevetnim sobama, a kupatila su zajednička. Veći deo kampusa pokriven je bežičnim internetom koji je besplatan za polaznike. Obroci se služe u kantini u okviru kampusa. Glavno jelo tokom dana uvek podrazumeva meso sa prilogom i salatom (piletina, svinjetina, govedina, riba, krompir, pasta, pirinač, pica), nakon čega sledi desert u vidu voća i slatke opcije (u zavisnosti od izbora polaznika). Svaki dan na meniju su i vegetarijanske opcije.

Nadzor u kampusu škole organizovan je po principu jedan član osoblja na desetoro učenika. Da bi se osigurao siguran boravak dece u kampusu, centar ima ceo menadžment tim koji se brine o zdravlju i sigurnosti đaka.

Učenici imaju celodnevnu pažnju profesora iz Srbije, od aerodroma u Beogradu, tokom svih segmenata programa do povratka u Srbiju.

Utisci

BRIGHTON COLLEGE

01.07-15.07.2018.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM PROFESORA

Ove godine našu grupu prati brižna profesorka Tanja, koja je naš vođa za grupne programe u inostranstvu. Utiske sa programa, iz dana u dan, prenose vam deca.

02.07.2018.

Nađa

Sinoć smo stigli u Brajton i danas smo odmah posle doručka imali testiranje. Nakon časova usledile su aktivnosti koje su nam se jako dopale: crtanje, zumba, odbojka i fudbal. Dan smo završili zanimljivim izazovima u kojima smo uživali, sprijateljili smo se decom iz drugih zemljama, Brazila, Italije, Španije i Kine. Sobe su uredne i čiste. Takođe i toaleti.

03.07.2018.

Katarina

Danas smo obilazili Brajton i jako je lep. Pogotovo mi se svidelo šetaliste uz plažu i Brighton Pier. Pored toga, obišli smo stare ulice pod nazivom „Lanes“. Upoznala sam dosta ljudi iz Italije, Grčke, Brazila, Francuske…i trudila sam se da pričam što više engleski sa njima. Zadovoljna sam i hranom.

04.07.2018.

Saša

Danas je dan veoma brzo prošao. Ujutru imamo časove koji su obično zanimljivi. Jedan deo časa smo radili projekat „Izmišljena država“, a drugi deo časa smo učili brojeve. Posle ručka išli smo u Kraljevski paviljon. Tu smo puno stvari naučili o kralju Dzordzu IV i videli gde je živeo. Kad smo to završili, otišli smo u kupovinu. Dosta smo se zabavili, družili i probali čajeve (Bubble tea). Veče smo završili gledajući film.

05.07.2018.

Dunja

Današnji dan bio je posvećen prezentovanju projekta za koji smo imali dva dana da ga sredimo. Bila sam u grupi sa Francuzom i devojkom iz Omana i prezentovali smo pred decom iz internacionalnih grupa našeg nivoa i iznad našeg. Pored svih odličnih prezentacija, naša je dobila najveću podršku publike i izabrana je za najbolju. U večernjim časovima bio je talenat šou u kom su nam najveću pažnju privukli Grci koji su plesali sirtaki i Brazilci koji su pevali njihovu pesmu poznatu i nama. Talent šou je bio veoma zanimljiv i svi smo bili deo njega. Dve devojčice iz naše grupe su pevale i razdrmale publiku koja ih je bodrila uz svetiljke s telefona.

06.07.2018.

Ivan

Danas je bilo bas lepo. Časovi su super i aktivnosti su takođe odlične. Umesto aktivnosti danas smo gledali fudbal i bilo je baš zanimljivo gledati kako se Francuzi raduju zbog pobede svoje države. I disko veče je bilo mnogo zanimljivo!
07.07.2018.
Jovana
Danas smo dan proveli u obilasku Londona. Posle doručka smo se okupili i krenuli ka gradu. Kada smo stigli, obišli smo mnoge znamenitosti, kao što su Tower of LondonTower BridgeLondon EyeBig Ben, Bakingamsku palatu. U St. James parku imali smo kraću pauzu, nakon koje smo imali slobodno vreme za ručak i kupovinu. Imali smo ispunjen i zanimljiv dan u kom smo mnogo naučili.
 
08.07.2018.
Nina
Danas smo imali slobodan dan koji smo proveli u prelepom tržnom centru. Nakon toga, zaputili smo se ka plaži gde smo uživali, igrali odbojku, pričali i smejali se. Neki su veče proveli gledajući film, a neki družeci se u zajedničkoj prostoriji.
09.07.2018.
Katarina
Ovaj dan je bio super! Upoznala sam se sa puno vođa aktivnosti i shvatila da su jako zanimljivi. Upoznala sam puno prijatelja iz Francuske, Švedske, Turske i Izraela i vežbala engleski. Pravili smo narukvice od gumica, slikali smo i onda smo imali časove. Profesori su jako prijatni.
10.07.2018.
Elena
Ovaj dan je bio lep i ispunjen. Ujutru, nakon doručka, otišli smo u tržni centar. Tamo smo šopingovali i zabavljali se. Nakon kupovine smo ručali. Zatim smo otišli u školu, na časove. Na časovima je bilo jako interesantno. Radili smo projekat o nečemu što tek treba da se izmisli.
Uveče smo imali jednu od najzanimljivijih aktivnosti – Blind date. Bilo je super.
11.07.2018.
Dorotea
Meni je danas rođendan i proslavila sam ga sa društvom. Prvo su mi jutros u kantini svi pevali pesmu za rođendan, a posle smo pravili žurku uz tortu i muziku. Jutros smo obišli akvarijum i videli ajkule, raže i ostala morska stvorenja. Imali smo časove posle podne i radili smo projekat sa Kinezima i Belgijancima. Ovaj dan mi je bio vrlo lep i drago mi je da sam rođendan proslavila u Engleskoj!
12.07.2018.
Katarina
Pobedila sam na talent šou! Pevala sam i osvojila sam najviše glasova žirija! Osećam se jako uzbuđeno i skačem od sreće.
Tokom jutarnjih sati igrala sam odbojku, a posle podne prezentovala sam projekat sa Španijom i Francuskom. Današnji dan mi je bio prepun lepih iznenađenja.
13.07.2018.
Saša
Jutros, posle doručka, imali smo zanimljive aktivnosti. Ja sam pravila ogrlice od papira i kanapa, a neki su snimali film. Posle podne smo imali časove. Prvi čas smo igrali igricu Kahoot, a drugi čas smo radili završni test. Lepo je prošao. Uveče smo imali dodelu diploma, a usput smo imali i žurku na kojoj smo plesali i zabavljali se.
U toku ovog boravka u Brajtonu dosta sam stvari naučila i bilo mi je veoma zabavno. Nedostajaće mi puno društvo, svakodnevni časovi i pričanje engleskog jezika.
14.07.2018.
Jovana
Ovde dve nedelje bile su jedne od najlepših u mom životu. Upoznala sam decu iz različitih delova sveta. Sprijateljila sam se sa Francuskinjom i devojčicom iz Španije. Moj enegleski je mnogo napredovao zahvaljujući časovima i razgovoru sa decom na engleskom. Čak sam primila dve diplome: jednu na kojoj je opisan napredak i jednu pohvalnicu za najboljeg učenika u razredu i učenika sa najvišim napredkom koju prima samo jedno dete. Obišli smo znamenitosti u Brajtonu, Londonu i Portsmouth-u. Planiram da i sledeće godine putujem negde sa Egidom.
15.07.2018.
Elena
Dve magične nedelje koje bi se trebale ponoviti u skorijem periodu!
Dunja
Vannastavne aktivnosti su bile fenomenalne! Vredelo je.
Saša
Mislim da mi se engleski dosta popravio. Časovi su bili veoma zabavni. Shvatila sam kako je zanimljivo živeti sa puno društva.

BRIGHTON COLLEGE

02.07-16.07.2017.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM PROFESORA

Sa učenicima je otputovala naša divna i izuzetno brižna profesorica Tanja Knežević, koja se nakon nekoliko leta koje je sa našim učenicima provela na Malti, ponovo vratila u Veliku Britaniju u kojoj je radila kao organizator aktivnosti letnjih programa u nekoliko uglednih koledža. Može se slobodno reći da je na ulicama Brajtona i Londona – svoj na svome! Tanja je ujedno i profesor engleskoj jezika u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji.

Izveštaje će nam slati Tanja, a pomagaće joj i naši polaznici koji su veoma rado pristali da ponekad i oni napišu kako su proveli dan i svoje utiske.

03.07- 04.07.2017.

L. (2004):

Danas smo se raspodelili u razrede i sprijateljili smo se sa Brazilcima. Nakon toga skupili smo se, podelili u grupe i krenuli u šetnju po Brajtonu. Šetali smo se oko obale išli smo u najstariji deo grada Laines tu smo se prošetali i uputili se ka Brighton Pier i šetali se.

Zastali smo malo u igraonici da se zabavimo i otišli da odmorimo na plaži. Voda je bila hladnija al smo se bar odmorili i ugrijali na Suncu.

Dok smo se vraćali naišli smo na lepe hotele i neobične automobile. Kad smo stigli, večerali smo i otišli na Blind Date gde smo se igrali, pevali, družili. Ljudi iz škole su nas zabavljali i bili uvek sretni -tamo smo im se svi smejali.

Ovo mi je bio jedan od zabavnijih dana u Brighton College i nadam se da će biti još zabavniji.

05.07.2017.

Tanja:

Išli smo u Arundel popodne.  Sad imaju mini Olimpijske igre. Deca učestvuju u svemu! Uživaju! ☺

S. (2007):

Danas je bio jedan od najlepših dana. Časovi su bili veoma interesantni. Prvo smo pričali o kupovini, pa smo imali takmičenje da napišemo što više reči možemo vezano za kupovinu. Posle ručka smo otišli u zamak Arundel koji je veoma velik i to je bilo omiljeno mesto Henrija VIII. Tamo ima puno čudnih stvari, neke su veoma lepe i vredne. Uveče smo imali mnogo aktivnosti, uglavnom smo plesali. Sve u svemu, svi su se lepo proveli. Meni je bilo najzanimljivije kada smo trebali nas 15 da provučemo telo kroz hulahup a da ne pustimo ruke. Nadam se da će svaki dan biti isto ovako zabavan kao i ovaj.

06.07.2017.

Tanja:

Jutros su imali prezentacije o državama koje su odabrali, u timu od po nekoliko đaka iz različitih zemalja pa sam išla na njihove časove da ih čujem. Popodne su neki plesali zumbu, neki su igrali fudbal. Uveče smo svi iz škole išli na Brighton Pier. Lepo je veče, još sedimo napolju. Ugledali su žabu pa je vijaju.

E. (2008):

Jutros smo slušali prezentacije drugara iz škole o raznim državama. Posle škole sam s prijateljima igrao fudbal. Danas mi je najbolje bilo kad smo bili na Brighton Pier. Tamo smo se igrali i šetali pored mora. Jedva čekam opet da idem na plažu.

07.07.2017.

Tanja:

Deca koja juče nisu stigla su danas održala svoje prezentacije. Lepo su ih osmislili. Popodne su proveli na bazenu, a zatim su neki igrali fudbal ili odbojku, a neki bingo. Posle večere i slobodnog vremena koje smo proveli u dvorištu kampusu, uživajući u suncu, usledilo je disko veče.

M. (2002):

Dan je bio kao i svi prošli ali ovaj je bio najbolji do sada. Išli smo na plivanje. Bazen je bio malo manji nego što sam mislio, ali je bio dubok. Uveče smo imali disko gde smo se zabavili.

08.07.2017.

L. (2004):
Danas smo putovali u London. Prvo smo išli busom. Kad smo stigli u deo Londona koji se zove Grinič, prošetali smo  malo i uputili se ka brodu. Brodom smo se vozili niz reku Temzu, videli smo mnoge lepe zgrade, mostove, prošli smo ispod Tower Bridge-a i London Bridge-a, pa pored Šekspirovog pozorista… Izašli smo iz broda i prošli pored Big Ben-a i krenuli prema palati Kraljice Elizabete II. Svratili smo u park i odmorili se na travi. Krenuli smo u Covent Garden i kad smo stigli, dali su nam 3 sata slobodne kupovine i ostalo. Šetao sam se sa drugom Miloslavom gde smo naišli na veoma lepe majce sa natpisima LONDON i ostale sitnice. Otišli smo do restorana EAT i ručali smo voćnu salatu. Prošetali smo se i vratili u centar gde smo naišli na mađioničara koji je radio neverovatne i razne trikove. Prošetali smo  pored London Eye-a i slikali se pored Big Ben-a. Onda je bus došao po nas i vratili smo se. Preporučio bih svima da posete glavni grad Velike Britanije, London.

09.07.2017.

Tanja:

Proveli smo opušten nedeljni dan. Malo smo duže spavali. Posle doručka smo prošetali do Kraljevskog paviljona (Royal Pavilion) da vidimo neobičnu palatu kralja Džordža IV i da prošetamo proz park i uživamo u suncu na divnoj travi, a zatim u kupovinu. Popodne smo proveli na plaži, neki su se kupali, neki sunčali, slušali smo muziku, hranili galebove i jeli odlične cupcakes! Sada ko hoće igra fudbal, a ko hoće može da gleda film Hari Poter. Vreme nam je divno, toplo je i sunčano.

10.07.2017.

S. (2007):

Danas kad sam se probudila, osetila sam da će biti jako lep dan. I to se dokazalo tako što smo radili zabavne aktivnosti: preskakali smo jedni preko drugih, igrali igru „ide maca oko tebe“ i još mnogo zanimljivih stvari. Posle smo imali časove koji su veoma zanimljivi. Gledali smo jedan interesantan kratak film. Posle večere smo otišli na plazu. Voda je bila topla, a napolju hladno. Uveče smo imali kviz o našoj skoli i drugim temama. Tužna sam zato što za nedelju dana idemo kući jer mi je ovde tako lepo.

11.07.2017.

Današnji dan smo započeli šetnjom Brajtonom. Prvo uz plažu, a onda kroz stare, uske ulice grada. Popodne smo imali časove, a kad smo završili dočekala nas je kiša, po prvi put otkako smo došli u Englesku. Veče provodimo u velikoj dvorani gde igramo igru „egg protector“ u internacionalnim timovima da bismo se svi bolje upoznali i vežbali engleski.

E. (2008):
Danas sam išao da kupim mami i tati poklone. Onda smo uveče imali žurku-pravili smo balone, uzeli smo papir, u njega smo stavili jaje i preko svega toga kesu za smeće. I onda smo to puštali sa sprata da vidimo da li će se jaje slomiti.
12.07.2017.
M. (2002):
Danas smo išli u SEALIFE centre u Brightonu. Bilo je zanimljivo, bilo je jako puno zanimljivih životinja, a posle smo imali časove. Časovi su zabavni a pošto sam ja nivo C1 jako puno pričamo.
13.07.2017.
L. (2004):

Danas sam se  probudio i otišao sam na doručak sa drugovima iz Italije. Nakon doručka, krenuli smo na aktivnosti gde smo igrali englesku igru Capture the flag, moj tim je pobedio, ali bitno mi je da sam se lepo proveo sa novim društvom. Na ručak smo otišli i onda do soba da malo odmorimo da bi bili spremni za časove. Na času smo se pripremali za završni ispit i predstavljali projekat koji se radi o aplikacijama. Večerali smo i krenuli prema hali u kojoj su se održala takmičenja „Ja imam talenat“. Posle toga otišli smo u svoje sobe i legli da spavamo. Mnogo mi se sviđa osoblje, od njih najvise mi se sviđa Agnjes jer nas ona uvek vodi u setnju kroz Brighton… U ovom danu smo se lepo proveli i mnogo zabavili.

Tanja:

Večeras je Saša učestvovala na takmičenju Ardmor ima talenat, pevala je pa smo svi navijali.

14.07.2017.

S. (2007):

Danas je bio baš super dan. Danas smo radili egzit test. Posle toga smo išli na plažu i igrali se. Malo smo se šetali po Brajtonu videli smo mnogo novih stvari.

Išli smo u disko i puno smo se zabavili. Ove dve nedelje su bile najlepše nedelje mog života. Ovo hoću da ponovim.
15.07.2017.
Tanja:
Išli smo u Portsmut. Popeli se na toranj sa kog se pruža predivan pogled. Na putu do njega, gledali smo različite grupe ljudi kako u tradicionalnoj odeći plešu razne plesove. Nakon toga, imali smo slobodno vreme u tržnom centru. Padala je sitna kiša pa nismo mogli na plažu, ali sve u svemu, bilo je lepo videti još jedan primorski grad u Engleskoj. Sad se pakujemo. Ujutru pre doručka napuštamo sobe.
 
16.07.2017.
Približio se i poslednji dan u kampusu. Dve nedelje su svima proletele. Stekli su mnogo novih drugara iz svih krajeva sveta. Družili se, odmarali, pričali engleski. Predivan način za provesti leto!
Danas smo posle pravog engleskog doručka, prošetali do plaže i obližnjeg Ribarskog muzeja. Gledali smo ribarske brodove, sakrivali hranu od galebova, šetali starim ulicama grada… A sad je ostalo da se pozdravimo sa svima i krenemo polako ka aerodromu.

Grupa Brajton 2016.

Stigli smo u Brajton, gde smo upoznali nove drugare. Engleski učimo u  britanskoj srednjoj školi od koje peške možemo da stignemo do centra i plaže. Upoznali smo drugare iz različitih zemalja, a drugare iz Rusije smo učili da igraju remi. Volimo i večernje aktivnosti na kojima se družimo sa ostalom decom iz kampa. Svaki dan nam je veoma uzbudljiv, učimo i igramo se, a i upoznajemo Brajton.

Profesorica Nina je stalno sa nama, vodi nas u obilaske i na aktivnosti. Obišli smo čuveni Arundel i šetali brajtonskom plažom.

Nastavu imamo u britanskoj srednjoj školi.

Uživamo na sportskim aktivnostima.

Išli smo na ekskurziju u London, gde smo se divno proveli.

Posetili smo i Portsmut i stekli nove drugare.

Svaki dan u Brajtonu nam je bio ispunjen različitim sadržajima.

Na kraju programa usledila je dodela diploma. Program nam se svima veoma dopao i i sledeće godine planiramo neko novo putovanje sa učenjem engleskog jezika.

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print