Letnji umetnički programi u Milanu

Škola

NABA Nuova Accademia di Belle Arti, Milano

Letnji programi

NABA Nuova Accademia di Belle Arti je renomirana umetnička i dizajnerska akademija smeštena u svetskom modnom i umetničkom epicentru – Milanu. Reč je o najvećoj privatnoj akademiji u Italiji, sa visokoobrazovnim sistemom u oblasti umetnosti. Osnovana je 1980. godine i već 1981. godine akreditovana je od strane italijanskog Ministarstva obrazovanja.

Danas je NABA ugledna internacionalna akademija koju pohađa 30% studenata iz raličitih delova sveta, dok preostalo čine domaći studenti iz cele Italije. Polaznici na osnovnim studijama potiču iz srednjih škola različitih profila umetnosti, dok su polaznici master programa uglavnom diplomci sa univerziteta i akademija primenjenih umetnosti završenih u Italiji ili inostranstvu.

Destinacija

NABA kampus smešten je u istorijskom delu grada, u zoni Navigli, jednoj od najatraktivnijih oblasti Milana. Pored prostora gde se odvija nastava, NABA poseduje mnoštvo najsavremenije opremljenih laboratorija i ateljea – za izradu kompjuterske grafike, video zapisa, 2D i 3D modeliranja, kao i za rad sa najrazličitijim materijalima poput plastike, drveta i metala. Škola poseduje izložbeni prostor, pa je često domaćin izložbi italijanskih i stranih umetnika. NABA raspolaže multimedijalnom laboratorijom sa poslednjom IT tehnologijom, bibliotekom, jezičkim centrom, prostorijama za odmor i relaksaciju studenata i kafeterijom.

Predavače na NABA akademiji čine stručnjaci i umetnici koji dolaze iz različitih profesionalnih okruženja i raznih krajeva sveta, takođe sa studentima učestvuju u mnogim vannastavnim aktivnostima. NABA je domaćin niza seminara i konferencija koji omogućavaju studentima da se upoznaju kako sa italijanskom, tako i sa međunarodnom umetničkom scenom.

Programi

Pored osnovnih i mater studija, NABA organizuje i letnje programe u trajanju od 2 do 6 nedelja za sve one koji žele da usavrše svoje znanje i veštine u oblasti umetnosti ili za buduće studente koji bi želeli da se upute u rad i koncept studija akademije.

Naba Summer School nudi širok izbor letnjih kurseva u trajanju od 2, 4 i 6 nedelja, koji predstavljaju sveobuhvatnu sintezu praktičnog znanja kojim NABA podučava svoje studente. Kursevi omogućavaju studentima ili budućim studentima da upoznaju najznačajnije tržišne trendove, procese kreativne industrije, kao i trendove u umetničkom i društvenom izražavanju, eksperimentišući kroz različite tematske projekte.

Letnji NABA kursevi predstavljaju istraživačko iskustvo i rad na projektima u 4 tematske oblasti: Fashion Design, Design, Visual and Digital Arts i Italian Culture and Lifestyle. Kursevi su podeljeni su u tri letnje sesije i mogu se pohađati na 3 različita nivoa: početnom, srednjem i naprednom. Nakon završenog kursa (45 sati nastave), NABA akademija izdaje 3 ECTS kredita koja se mogu preneti na matični fakultet ukoliko to fakultet prihvati.

Fashion Design obuhvata sledeće kurseve:

 • Fashion Desing I (26.06-06.07.2018. i 24.07-03.08.2018) početni nivo – polaznicima će biti predstavljen pregled italijanskog modnog sistema i naučiće da crtaju modne skice, sprovedu istraživanje i da ga iskoriste u svrhu pravljenja modne kolekcije.
 • Fashion Desing II (10.07-20.07.2018) srednji nivo – polaznici stvaraju malu koordinisanu kolekciju. Koncepti i teme će biti osmišljeni i razvijeni da pruže inspiraciju za odeću, boju i oblik. Polaznici će iskusiti rad u studiju i radnu praksu, radiće na stvaranju prototipa uz pomoć metoda ručnog krojenja.
 • Textile Design (24.07-03.08.2018) napredni nivopolaznici stiču osnovno znanje o raspoloživim materijalima i strukturama i kako da naprave pametan i odgovoran izbor. Potom se fokusiraju na estetska pitanja koja pokrivaju polja manipulacije, površinski dizajn (štampanje i vez), mrežaste i čipkane materijale. Polaznici na kraju kursa prezentuju rezultate svog mini projekta.
 • Fashion Image and Styling I (26.06-06.07.2018. i 24.07-03.08.2018) osnovni nivo – polaznicima će biti predstavljen pregled italijanskog modnog sistema i biće stimulisani da u potpunosti razviju svoje ideje i potencijal. Naučiće kako da inovativno primene veštine trenutno aktuelnih kretanja kako bi tumačili ličnost klijenta i njegov stil života, kako da stvore collection look za modni časopis i da predlože novu sliku kroz odeću, modne dodatke, fotografije i kombinaciju lokacija.
 • Fashion Image and Styling II (10.07-20.07.2018) srednji nivo – Studenti će imati posebnu tehničku obuku na polju modnog stila kako bi stvorili nove slike za telo i odeću koja obuhvata tehnike šminkanja, frizure, lokaciju, svetlost, fotografiju. Učenici će doživjeti uzbuđenje u fotografisanju u stvarnom radnom okruženju: sa živim modelima, na lokaciji i profesionalnom studiju.
 • Visual Merchandising (24.07-03.08.2018) napredni nivo – Analiza vizuelnih trgovačkih strategija za showroom-ove, koncept prodavnice, mono-brend prodavnice i robne kuće će biti glavna element kursa, uz razumevanje alata za kreiranje strateškog jezika za modni brend.
 • Fashion Marketing and Communication (10.07-20.07.2018) početni nivo – Kurs se fokusira na modnu industriju kroz perspektivu poslovanja i menadžmenta. Polaznicima će pružiti neophodne alate za razumevanje dinamičnog konteksta modnog biznisa u Italiji i inostranstvu. Studenti će biti upoznati sa osnovama kao što su izvorišta modne industrije, lanac snabdevanja i ciklus kupovine robe, odabir dobavljača i kriterijumi odluke o kupovini robe, marketing maloprodajnog brenda u modnoj industriji, internacionalizacija modne maloprodaje.
 • Fashion Trend Scouting (24.07-03.08.2018) srednji nivo – Istraživanje trenda je ključno za razvoj kreativne i inovativne modne kolekcije. Cool Hunting kao metodologija istraživanja bazira se na zapažanju onoga što se zapravo dešava na ulicama širom sveta. Polaznici će naučiti i sprovoditi tehnike posmatranja, istraživanja i analize vezane za cool hunting fokusirajući se na Milano.
 • Accessories Design (10.07-20.07.2018) srednji nivo – Kurs se fokusira na istraživanje osnova kolekcija brendova luksuzne opreme, cipele i torbe proizvedenih u Italiji. Polaznici će sticati osnovne veštine potrebne za koordinaciju i razvoj novog brenda luksuzne opreme i upoznati se sa tehničkom metodologijom za izradu cipela.

 Design obuhvata sledeće kurseve:

 • Interior Design I (26.06-06.07.2018. i 24.07-03.08.2018) početni nivo – Studenti će se upoznati sa analizom elemenata prostora i imati priliku da se posebno usredsrede na dizajn enterijera i zadube u intenzivne radove na projektu.
 • Interior Design II (10.07-20.07.2018) srednji nivo – Ovaj kurs je namenjen polaznicima koji imaju iskustva u dizajnu enterijera. Polaznici će imati priliku da analiziraju savremene unutrašnje prostore kroz posmatranje zasnovano na ličnim istraživanjima. Oni će razviti stav profesionalnog dizajnera koji traži materijale kao izvor inspiracije kroz istraživanje grada.
 • Interior Design for Hotels (24.07-03.08.2018) napredni nivoKurs će omogućiti učesnicima da razumeju kombinaciju estetike, funkcionalnih i operativnih aspekata dizajniranja uspešnih hotela. Polaznici će iskusiti kako izgleda potanka analiza savremenih tipova hotela, najnoviji trendovi u vezi sa dizajnom hotela i informacije u vezi sa materijalima, nameštajem i osvetljenjem.
 • Product Design I (26.06-06.07.2018. i 24.07-03.08.2018) početni nivo – Polaznici će biti uvedeni i izloženi procesu dizajniranja kako bi razumeli šta stoji iza proizvoda. Oni će imati priliku da se upuste u intenzivan rad na projektu usmeren ka kreativnom razmišljanju istražujući oblik i funkciju. Polaznici će raditi u malim grupama, u otvorenom okruženju, razvijajući svoj kreativni proces od ideje do prezentacije.
 • Product Design II (10.07-20.07.2018) srednji nivo – Polaznici će razviti koordinisanu liniju proizvoda pomoću ručnog ili digitalnog crtanja kao i prototip modela proizvoda. Projekat će se izvoditi u grupama kao studijski rad, pod nadzorom iskusnog dizajnera. Specijalističke radionice fokusirane na materijale, istoriju dizajna i na biografiju objekta će upoznati učenike sa višestrukim mogućim pristupima.
 • Lighting Design (24.07-03.08.2018) napredni nivo – Predmet daje sveobuhvatnu viziju umetnosti osvetljenja i njegovih povezanih funkcija sa tehničke i stilske tačke gledišta. Predavanja će se baviti predmetom svetlosti i dizajna, kako u teoriji, tako I u praktičnom smislu. Očekuje se da će polaznici izraditi skice i tehničke crteže.

 Visual and Digital Arts obuhvata sledeće kurseve:

 • Hand Illustration (26.06-06.07.2018) početni nivo – Polaznici će naučiti da stvaraju efektne i moćne slike, zanimljive ilustracije koje se mogu primeniti u različitim profesionalnim oblastima. Obuhvatajući i teorijski i praktično znanje, kurs će omogućiti polaznicima da se upoznaju sa različitim tehnikama, procesima i pristupima. Kurs je namenjen polaznicima koji nemaju iskustva u ilustrovanju, kao i za one koji pohađaju ili planiraju da pohađaju prvu godinu fakulteta iz oblasti umetnost i dizajn.
 • Digital Illustration (10.07-20.07.2018) srednji nivo – Kurs će polaznike naučiti kako da naprave zanimljive ilustracije bez papira, pomoću softverskih aplikacija. Kurs se ne fokusira na Photoshop ili Illustrator, već na ekspresivnu upotrebu digitalnih alata. Ilustracije će se odnositi na izdavaštvo (časopise i knjige), animaciju (inspiracioni crteži) i nove medije (tablete, aplikacije …).
 • 2D Cartoon Animation (24.07-03.08.2018) srednji nivo – Kurs obrađuje sve aspekte povezane sa izradom uspešnog kratkog filma: crtanje, dizajn, animacija, storyboarding, acting, timing, pisanje scenarija. Polaznici će istovremeno biti reditelji i animatori svojih sopstvenih filmova. Na taj način suočiće se sa svim izazovima i problemima koji se javljaju tokom pravljenja animiranog filma. Kurs je podesan za polaznike sa određenim iskustvom u animaciji i za polaznike koji su završili jednu ili dve godine studija iz oblasti umetnost i dizajn.
 • Photography I (10.07-20.07.2018) početni nivo – Tokom intenzivnog kursa studenti koji imaju osnovno znanje o fotografiji biće uvedeni na viši nivo korišćenjem tehnika i materijala. Kurs će se kretati od osnove optike i svetlosti (otvor blende, brzine zatvarača, ekspozicije), radnih procedura i fotografskih metoda do dubljih putovanja kroz jezik (tehnike kompozicije). Takođe, obrada slike u Photoshopu i izlazne tehnike će biti pokrivena tokom kursa.
 • Photography II (24.07-03.08.2018) srednji nivo – Ovaj kurs će biti nastavak fotografije I i omogućiti studentima da dodatno prodube svoje znanje o fotografskim tehnikama i dalje razviju svoje ekspresivne veštine. Polaznici će dobiti posebnu temu i morati da razviju koncept i da privedu kraju projekat pod vođstvom profesionalnog fotografa.
 • Visual Design (10.07-20.07.2018) početni nivo – Na ovom intenzivnom kursu polaznici će se upoznati sa različitim vizuelnim i komunikativnim konceptima i alatima. Učesnici kursa će imati priliku da steknu kako teorijsko znanje tako i da iskuse praktične vežbe ne bi li savladali digitalne veštine i metode vizuelnog predstavljanja. Po završetku kursa svaki polaznik će biti u mogućnosti da nađe svoj sopstveni vizuelni stil i naučiće kako da razvije svoj sopstveni projekat. Kurs je namenjen polaznicima koji nemaju iskustva u vizuelnom dizajnu i za one koji trenutno pohađaju ili planiraju da upišu prvu godinu studija iz oblasti umetnost i dizajn.
 • Drawing I (10.07-20.07.2018) početni nivo – Tokom kursa polaznici će naučiti specifične veštine u crtanju inspirišući se ključnim umetnicima u odnosu na različite tehnike i teorije sastava slike. Kurs će polaznicima pružiti priliku da eksperimentišu sa različitim materijalima i umetničkim jezicima i razviju sopstvenu kreativnu praksu.
 • Drawing II (24.07-03.08.2018) srednji nivo – Ovaj kurs kombinuje osnovnu praksu posmatranja crteža sa konceptualnim strategijama za izradu nacrtane slike. Polaznici stiču analitičke veštine kroz direktno posmatranje studijskih setova, kao i posete muzejima i otvorenim prostorima. Tokom nastave studenti pristupaju crtanju kao načinu razmišljanja, kao kritičkom alatu, kao i sredstvu posmatranja, pripovedanja i predstavljanja.
 • Art Discovery I (10.07-20.07.2018) početni nivo – Jedinstveni put dizajniran da istražuje istoriju umetnosti od renesanse do XIX veka, kombinuje predavanja istoričara umetnosti sa posetama nekih od najzanimljivijih muzejskih zbirki, spomenika i lokacija u Milanu. Polaznici će imati vremena da razvijaju lične projekte, formiraju skice za putnike, mood board i kratke kritičke eseje kao deo kursa.
 • Art Discovery II (24.07-03.08.2018) srednji nivo – Živahna kombinacija predavanja i poseta lokalitetima dizajniranim za istraživanje istorije umetničke forme XX veka do danas u gradu Milanu, od muzejskih kolekcija do privatnih fondacija i međunarodnih umetničkih galerija. Polaznici će imati vremena da razvijaju lične projekte, formiraju skice za putnike, mood board i kratke kritičke eseje kao deo kursa.
 • Curation and Exhibition Design (10.07-20.07.2018) srednji nivo – Rad kustosa uključuje mnoštvo veština i raznovrsnost pristupa za razumevanje sadašnjeg vremena, interakciju s prošlošću i stvaranje novih perspektiva. Pored teorijskog znanja, kurs pruža strukturisani put za razvoj kuratorskih projekata, od istraživanja i izrade koncepta do organizacije i prikaza.

Italian Culture and Lifestyle obuhvata sledeće kurseve:

 • Cultural tour of the best in Fashion in Milan (sve sesije) napredni nivo – Skrojeno za one koji žele da pristupe svetu italijanske mode, ovo kreativno iskustvo je put koji vodi polaznike kroz jedinstvenost italijanskog ukusa za modu. Kurs predstavlja kombinaciju predavanja i poseta najboljim modnim lokalitetima u Milanu: salonima, modnim izložbama, kultnim mestima. Pružiće iskustvo koje će polaznicima pomoći da razviju strast, radoznalost i široku viziju modnog sveta.

Multimedia Arts obuhvata sledeće kurseve:

 • Game Development (10.07-20.07.2018) početni nivo – Polaznici će otkriti kako da koriste osnovne karakteristike softvera dok stvaraju svoju prvu igru. Naučiće kako pravilno da naprave novi projekat i kako da upravljaju imovinom igre. Kurs je zasnovan na projektu, tako da neće samo učiti suvoparne programske koncepte već da ih odmah primenjuju na stvarnu igru.
 • Interaction Design with Touch Board (10.07-20.07.2018) početni nivo – Cilj kursa je upoznavanje polaznika sa svetom dizajna interakcije putem ideja, dizajniranja i implementacije interaktivnog projekta. Do kraja kursa polaznici će moći da razrade i analiziraju elemente interaktivne izložbe: mediji, jezici, ciljevi, ponašanja, tehnologije (hardver i softver).
 • Youtube Content Creation and Channel Management (10.07-20.07.2018) početni nivo – Ovaj kurs ima za cilj podučavanje onoga što je potrebno za kreiranje odličnih video zapisa, uz profesionalnu i budžetsku opremu. Polaznici će saznati kako da snime profesionalni video snimak sa najčešće korišćenim tipovima kamere, kako da snime zvuk, kako da osvetle video snimke i kako uredno edituju video zapise. Predavač će voditi učenike kroz stvaranje efektivne video produkcije zasnovane na stvarnom stvaranju sadržaja kao što su YouTubers.
 • Creative Coding (24.07-03.08.2018) početni nivo – Kreativno kodiranje ima za cilj poboljšanje polaznikovih veština i iskustava u razvoju softvera za kreiranje i manipulaciju zvukova i slika, kako u stvarnom tako i u nerealnom vremenu. Polaznici mogu razviti sopstvene projekte koristeći računarske pristupe audio-vizuelnoj obradi.
 • Board Game Design (24.07-03.08.2018) početni nivo – Ovaj kurs se fokusira na specifičnu vrstu iskustva, društvene igre, koje zahtevaju više od jednog igrača i razvoj društvenih veština kao što su saradnja, pregovaranje, blef i ubeđivanje. Polaznici će dobiti čvrst okvir dizajna koji će se koristiti za stvaranje originalne igre.
 • Virtual Reality and 360° Video Production (24.07-03.08.2018) početni nivo – Kurs se bavi svim aspektima vezanim za realizaciju video zapisa od 360° koristeći danas najrelevantnije tehnologije. Polaznici će naučiti i praktikovati rad video produkcije usmerene na projekat Virtual Reality, kroz razvoj koncepta, tehnički rad, metode predprodukcije, 360 ° video snimanja, montažu.

Trajanje: 2, 4, 6 nedelja.

Cena za polaznike: 1.595 € (2 nedelje), 2.795 € (4 nedelje), 3.995 € (6 nedelja) + 5.400 rsd.

Uslovi upisa: Program je namenjen svim zainteresovanim polaznicima koji žele da naprave uvod u studiranje ili da osveže znanje i podstaknu svoju kreativnost. Programi se organizuju leti po unapred preciziranim datumima. Neophodan je dobar nivo engleskog jezika i minimum 18 godina.

Cena kursa uključuje: registraciju, nastavu, rad na času i posete u pratnji vodiča koje su programom predviđene.

Cena kursa ne uključuje: troškove puta, transfer od/do aerodroma, smeštaj, lokalni prevoz u Milanu, obroke, bankarske troškove, osiguranje, ostale nepomenute troškove.

Smeštaj

Polaznicima su na raspolaganju stanovi koji se nalaze na pešačkoj udaljenosti od akademije NABA gde se održava nastava ili koji su maksimalno udaljeni 3 km od akademije i dobro su povezani metro i autobuskim linijama. Stanovi su potpuno uređeni i imaju klimu. Polaznici mogu da biraju između jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Kupatilo je zajedničko i dele ga najčešće dva polaznika a maksimalno četiri. Peškiri i posteljina su obezbeđeni.

Cena jednokrevetne sobe: 780 € (za jednu sesiju), 1.470 € (za dve sesije), 2.150 € (za tri sesije).

Cena dvokrevetne sobe: 510 € (za jednu sesiju), 960 € (za dve sesije), 1.429 € (za tri sesije).

Povratni depozit: 300 € za jednokrevetnu sobu, 200 € za dvokrevetnu sobu.

U slučaju eventualnih grešaka, važeći je samo zvanični katalog škole.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print