Letnji umetnički programi u Milanu

Škola

NABA Nuova Accademia di Belle Arti, Milano

Letnji programi

NABA Nuova Accademia di Belle Arti je renomirana umetnička i dizajnerska akademija smeštena u svetskom modnom i umetničkom epicentru – Milanu. Reč je o najvećoj privatnoj akademiji u Italiji, sa visokoobrazovnim sistemom u oblasti umetnosti. Osnovana je 1980. godine i već 1981. godine akreditovana je od strane italijanskog Ministarstva obrazovanja.

Danas je NABA ugledna internacionalna akademija koju pohađa 30% studenata iz raličitih delova sveta, dok preostalo čine domaći studenti iz cele Italije. Polaznici na osnovnim studijama potiču iz srednjih škola različitih profila umetnosti, dok su polaznici master programa uglavnom diplomci sa univerziteta i akademija primenjenih umetnosti završenih u Italiji ili inostranstvu.

Predavače na NABA akademiji čine stručnjaci i umetnici koji dolaze iz različitih profesionalnih okruženja i raznih krajeva sveta, takođe sa studentima učestvuju u mnogim vannastavnim aktivnostima. NABA je domaćin niza seminara i konferencija koji omogućavaju polaznicima da se upoznaju kako sa italijanskom, tako i sa međunarodnom umetničkom scenom.

Destinacija

U Milanu je NABA kampus smešten u istorijskom delu grada, u zoni Navigli, jednoj od najatraktivnijih oblasti Milana. Pored prostora gde se odvija nastava, NABA poseduje mnoštvo najsavremenije opremljenih laboratorija i ateljea – za izradu kompjuterske grafike, video zapisa, 2D i 3D modeliranja, kao i za rad sa najrazličitijim materijalima poput plastike, drveta i metala. Škola poseduje izložbeni prostor, pa je često domaćin izložbi italijanskih i stranih umetnika. NABA raspolaže multimedijalnom laboratorijom sa poslednjom IT tehnologijom, bibliotekom, jezičkim centrom, prostorijama za odmor i relaksaciju polaznika i kafeterijom.

Škola u Rimu otvara se 2019. godine. Nalazi se u dve istorijske zgrade u blizini metro stanice Garbatella, a sadržaće najsavremenije laboratorije – modnu laboratoriju (opremljenu industrijskim mašinama za šivenje, presama, peglama, lutkama i sl.), umetničku laboratoriju (opremljenu i mašinama za štampanje i gravuru) i medijsku laboratoriju (koja sadrži najmoderniju IT infrastrukturu i high-tech opremu za digitalne eksperimente i umetničko izražavanje). Tu su još i biblioteka, zajedničke prostorije i kancelarije.

Programi

Pored osnovnih i master studija, NABA organizuje i letnje programe u trajanju od 2 do 6 nedelja za sve one koji žele da usavrše svoje znanje i veštine u oblasti umetnosti ili za buduće studente koji bi želeli da se upute u rad i koncept studija akademije.

Naba Summer School nudi širok izbor letnjih kurseva u trajanju od 2, 4 i 6 nedelja, koji predstavljaju sveobuhvatnu sintezu praktičnog znanja kojim NABA podučava svoje studente. Kursevi omogućavaju studentima ili budućim studentima da upoznaju najznačajnije tržišne trendove, procese kreativne industrije, kao i trendove u umetničkom i društvenom izražavanju, eksperimentišući kroz različite tematske projekte.

Letnji NABA kursevi predstavljaju istraživačko iskustvo i rad na projektima u 5 stručnih tematskih oblasti: Fashion, Design, Visual and Digital Arts, Visual and Graphic Arts i Multimedia Arts. Kursevi su podeljeni su u tri letnje sesije, mogu se pohađati u Milanu ili Rimu, i to na 3 različita nivoa: početnom, srednjem i naprednom. Nakon svakog dvonedeljnog kursa završenog u Milanu NABA akademija izdaje 3 ECTS kredita koja se mogu preneti na matični fakultet ukoliko to fakultet prihvati. Osim profesionalnih kurseva, NABA organizuje i Experience kurseve namenjene svima onima koji su zainteresovani da istraže svoju strast ka nekoj od oblasti umetnosti istovremeno upoznajući Milano – svetski centar mode i dizajna, ili Rim – svetski centar istorije i kulture.

Fashion Design obuhvata sledeće kurseve:

 • Fashion Design I (Milano: 25.06-05.07.2019. i 23.07-02.08.2019.) početni nivo – polaznicima će biti predstavljen pregled italijanskog modnog sistema i naučiće da crtaju modne skice, sprovedu istraživanje i da ga iskoriste u svrhu pravljenja modne kolekcije.
 • Fashion Design II (Milano: 09.07-19.07.2019.) srednji nivo – polaznici stvaraju malu koordinisanu kolekciju. Koncepti i teme će biti osmišljeni i razvijeni da pruže inspiraciju za odeću, boju i oblik. Polaznici će iskusiti rad u studiju i radnu praksu, radiće na stvaranju prototipa uz pomoć metoda ručnog krojenja.
 • Textile Design (Milano: 23.07-02.08.2019.) napredni nivo – polaznici stiču osnovno znanje o raspoloživim materijalima i strukturama i kako da naprave pametan i odgovoran izbor. Potom se fokusiraju na estetska pitanja koja pokrivaju polja manipulacije, površinski dizajn (štampanje i vez), mrežaste i čipkane materijale. Polaznici na kraju kursa prezentuju rezultate svog mini projekta.
 • Fashion Image and Styling I (Milano i Rim: 25.06-05.07.2019; Milano: 23.07-02.08.2019.) osnovni nivo – polaznicima će biti predstavljen pregled italijanskog modnog sistema i biće stimulisani da u potpunosti razviju svoje ideje i potencijal. Naučiće kako da inovativno primene veštine trenutno aktuelnih kretanja kako bi tumačili ličnost klijenta i njegov stil života, kako da stvore collection look za modni časopis i da predlože novu sliku kroz odeću, modne dodatke, fotografije i kombinaciju lokacija.
 • Fashion Image and Styling II (Milano: 09.07-19.07.2019.) srednji nivo – Polaznici će imati posebnu tehničku obuku na polju modnog stila kako bi stvorili nove slike za telo i odeću koja obuhvata tehnike šminkanja, frizure, lokaciju, svetlost, fotografiju. Uz to, doživeće uzbuđenje u fotografisanju u stvarnom radnom okruženju: sa živim modelima, na lokaciji i u profesionalnom studiju.
 • Visual Merchandising (Milano: 09.07-19.07.2019.) napredni nivo – Analiza vizuelnih trgovačkih strategija za showroom-ove, koncept prodavnice, mono-brend prodavnice i robne kuće će biti glavna element kursa, uz razumevanje alata za kreiranje strateškog jezika za modni brend.
 • Fashion Marketing and Communication (Milano: 25.06-05.07.2019; Rim: 09.07-19.07.2019.) početni nivo – Kurs se fokusira na modnu industriju kroz perspektivu poslovanja i menadžmenta. Polaznicima će pružiti neophodne alate za razumevanje dinamičnog konteksta modnog biznisa u Italiji i inostranstvu. Upoznaće se sa osnovama kao što su izvorišta modne industrije, lanac snabdevanja i ciklus kupovine robe, odabir dobavljača i kriterijumi odluke o kupovini robe, marketing maloprodajnog brenda u modnoj industriji, internacionalizacija modne maloprodaje.
 • Accessories Design (Milano: 09.07-19.07.2019.) srednji nivo – Kurs se fokusira na istraživanje osnova kolekcija brendova luksuzne opreme, cipela i torbi proizvedenih u Italiji. Polaznici će sticati osnovne veštine potrebne za koordinaciju i razvoj novog brenda luksuzne opreme i upoznati se sa tehničkom metodologijom za izradu cipela.
 • Costume Design (Rim: 23.07-02.08.2019.) srednji nivo – Kurs se fokusira na kreiranje kostima za scenu uz razumevanje važnosti kostima za kreiranje lika. Tokom druge nedelje programa pravi se portfolio kostima za nastup uživo ili za film, a u zavisnosti od veštine grupe, moguće je praviti i prototip kostima.

Design obuhvata sledeće kurseve:

 • Interior Design I (Milano: 25.06-05.07.2019. i 23.07-02.08.2019.) početni nivo – Polaznici će se upoznati sa analizom elemenata prostora i imati priliku da se posebno usredsrede na dizajn enterijera i zadube u intenzivne radove na projektu.
 • Interior Design II (Milano: 09.07-19.07.2019.) srednji nivo – Ovaj kurs je namenjen polaznicima koji imaju iskustva u dizajnu enterijera. Oni će imati priliku da analiziraju savremene unutrašnje prostore kroz posmatranje zasnovano na ličnim istraživanjima. Takođe će razviti stav profesionalnog dizajnera koji traži materijale kao izvor inspiracije kroz istraživanje grada.
 • Interior Design for Hotels (Milano: 23.07-02.08.2019.) napredni nivo – Kurs će omogućiti učesnicima da razumeju kombinaciju estetike, funkcionalnih i operativnih aspekata dizajniranja uspešnih hotela. Polaznici će iskusiti kako izgleda potanka analiza savremenih tipova hotela, najnoviji trendovi u vezi sa dizajnom hotela i informacije u vezi sa materijalima, nameštajem i osvetljenjem.
 • Product Design I (Milano: 25.06-05.07.2019. i 23.07-02.08.2019.) početni nivo – Polaznici će biti uvedeni i izloženi procesu dizajniranja kako bi razumeli šta stoji iza proizvoda. Oni će imati priliku da se upuste u intenzivan rad na projektu usmeren ka kreativnom razmišljanju istražujući oblik i funkciju. Polaznici će raditi u malim grupama, u otvorenom okruženju, razvijajući svoj kreativni proces od ideje do prezentacije.
 • Product Design II (Milano: 09.07-19.07.2019.) srednji nivo – Polaznici će razviti koordinisanu liniju proizvoda pomoću ručnog ili digitalnog crtanja kao i prototip modela proizvoda. Projekat će se izvoditi u grupama kao studijski rad, pod nadzorom iskusnog dizajnera. Specijalističke radionice fokusirane na materijale, istoriju dizajna i na biografiju objekta će upoznati učenike sa višestrukim mogućim pristupima.
 • Lighting Design (Milano: 23.07-02.08.2019.) napredni nivo – Predmet daje sveobuhvatnu viziju umetnosti osvetljenja i njegovih povezanih funkcija sa tehničke i stilske tačke gledišta. Predavanja će se baviti predmetom svetlosti i dizajna, kako u teoriji i u praktičnom smislu. Očekuje se da će polaznici izraditi skice i tehničke crteže.

 Visual and Digital Arts obuhvata sledeće kurseve:

 • Hand Illustration (Milano: 25.06-05.07.2019.) početni nivo – Polaznici će naučiti da stvaraju efektne i moćne slike, zanimljive ilustracije koje se mogu primeniti u različitim profesionalnim oblastima. Obuhvatajući i teorijsko i praktično znanje, kurs će omogućiti polaznicima da se upoznaju sa različitim tehnikama, procesima i pristupima. Kurs je namenjen polaznicima koji nemaju iskustva u ilustrovanju, kao i za one koji pohađaju ili planiraju da pohađaju prvu godinu fakulteta iz oblasti umetnost i dizajn.
 • Digital Illustration (Milano: 09.07-19.07.2019.) srednji nivo – Kurs će polaznike naučiti kako da naprave zanimljive ilustracije bez papira, pomoću softverskih aplikacija. Kurs se ne fokusira na Photoshop ili Illustrator, već na ekspresivnu upotrebu digitalnih alata. Ilustracije će se odnositi na izdavaštvo (časopise i knjige), animaciju (inspiracioni crteži) i nove medije (tablete, aplikacije…).
 • 2D Cartoon Animation (Milano: 23.07-02.08.2019.) srednji nivo – Kurs obrađuje sve aspekte povezane sa izradom uspešnog kratkog filma: crtanje, dizajn, animacija, storyboarding, acting, timing, pisanje scenarija. Polaznici će istovremeno biti reditelji i animatori svojih sopstvenih filmova. Na taj način suočiće se sa svim izazovima i problemima koji se javljaju tokom pravljenja animiranog filma. Kurs je podesan za polaznike sa određenim iskustvom u animaciji i za polaznike koji su završili jednu ili dve godine studija iz oblasti umetnost i dizajn.
 • Photography I (Milano: 09.07-19.07.2019.) početni nivo – Tokom intenzivnog kursa polaznici koji imaju osnovno znanje o fotografiji biće uvedeni na viši nivo korišćenjem tehnika i materijala. Kurs će se kretati od osnove optike i svetlosti (otvor blende, brzine zatvarača, ekspozicije), radnih procedura i fotografskih metoda do dubljih putovanja kroz jezik (tehnike kompozicije). Takođe, obrada slike u Photoshop-u i izlazne tehnike će biti pokrivena tokom kursa.
 • Photography II (Milano: 23.07-02.08.2019.) srednji nivo – Ovaj kurs će biti nastavak fotografije I i omogućiti polaznicima da dodatno prodube svoje znanje o fotografskim tehnikama i dalje razviju svoje ekspresivne veštine. Polaznici će dobiti posebnu temu i morati da razviju koncept i da privedu kraju projekat pod vođstvom profesionalnog fotografa.
 • Visual Design (Milano: 09.07-19.07.2019.) početni nivo – Na ovom intenzivnom kursu polaznici će se upoznati sa različitim vizuelnim i komunikativnim konceptima i alatima. Učesnici kursa će imati priliku da steknu kako teorijsko znanje, tako i da iskuse praktične vežbe ne bi li savladali digitalne veštine i metode vizuelnog predstavljanja. Po završetku kursa svaki polaznik će biti u mogućnosti da nađe svoj sopstveni vizuelni stil i naučiće kako da razvije svoj sopstveni projekat. Kurs je namenjen polaznicima koji nemaju iskustva u vizuelnom dizajnu i za one koji trenutno pohađaju ili planiraju da upišu prvu godinu studija iz oblasti umetnost i dizajn.
 • Curation and Exhibition Design (Milano: 09.07-19.07.2019.) srednji nivo – Rad kustosa uključuje mnoštvo veština i raznovrsnost pristupa za razumevanje sadašnjeg vremena, interakciju s prošlošću i stvaranje novih perspektiva. Pored teorijskog znanja, kurs pruža strukturisani put za razvoj kuratorskih projekata, od istraživanja i izrade koncepta do organizacije i prikaza.

Visual and Graphic Arts obuhvata sledeće kurseve:

 • Portret Drawing and Painting (Rim: 25.06-05.07, 09.07-19.07. i 23.07-02.08.2019.) početni nivo – Tokom kursa polaznici će naučiti specifične veštine u crtanju i slikanju lica, koristeći fotografije i žive modele. Polaznici će imati priliku da eksperimentišu sa različitim materijalima.
 • Packaging (Rim: 25.06-05.07, 09.07-19.07. i 23.07-02.08.2019.) početni nivo – Istražićete procese i materijale koji se koriste u dizajniranju pakovanja nekog proizvoda, naućićete kako da napravite kutiju od kartona kao i da timski interpretirate koncept neke kompanije i njenog proizvoda.

Multimedia Arts obuhvata sledeće kurseve:

 • Creative Coding (Rim: 25.06-05.07.2019.) početni nivo – Kreativno kodiranje ima za cilj poboljšanje polaznikovih veština i iskustava u razvoju softvera za kreiranje i manipulaciju zvukova i slika, kako u stvarnom tako i u nerealnom vremenu. Polaznici mogu razviti sopstvene projekte koristeći računarske pristupe audio-vizuelnoj obradi.
 • Virtual Reality and 360° Video Production (Rim: 25.06-05.07.2019.) početni nivo – Kurs se bavi svim aspektima vezanim za realizaciju video zapisa od 360° koristeći danas najrelevantnije tehnologije. Polaznici će naučiti i praktikovati rad video produkcije usmerene na projekat Virtual Reality, kroz razvoj koncepta, tehnički rad, metode predprodukcije, 360 ° video snimanja, montažu.
 • Interaction Design with Touch Board (Rim: 09.07-19.07.2019.) početni nivo – Cilj kursa je upoznavanje polaznika sa svetom dizajna interakcije putem ideja, dizajniranja i implementacije interaktivnog projekta. Do kraja kursa polaznici će moći da razrade i analiziraju elemente interaktivne izložbe: mediji, jezici, ciljevi, ponašanja, tehnologije (hardver i softver).
 • Game Development (Rim: 09.07-19.07.2019.) početni nivo – Polaznici će otkriti kako da koriste osnovne karakteristike softvera dok stvaraju svoju prvu igru. Naučiće kako pravilno da naprave novi projekat i kako da upravljaju imovinom igre. Kurs je zasnovan na projektu, tako da neće samo učiti suvoparne programske koncepte već da ih odmah primenjuju na stvarnu igru.
 • Board Game Design (Rim: 23.07-02.08.2019.) početni nivo – Ovaj kurs se fokusira na specifičnu vrstu iskustva, društvene igre, koje zahtevaju više od jednog igrača i razvoj društvenih veština kao što su saradnja, pregovaranje, blef i ubeđivanje. Polaznici će dobiti čvrst okvir dizajna koji će se koristiti za stvaranje originalne igre.
 • Youtube Content Creation and Channel Management (Rim: 23.07-02.08.2019.) početni nivo – Ovaj kurs ima za cilj podučavanje onoga što je potrebno za kreiranje odličnih video zapisa, uz profesionalnu i budžetsku opremu. Polaznici će saznati kako da snime profesionalni video snimak sa najčešće korišćenim tipovima kamere, kako da snime zvuk, kako da osvetle video snimke i kako uredno edituju video zapise. Predavač će voditi učenike kroz stvaranje efektivne video produkcije zasnovane na stvarnom stvaranju sadržaja kao što su YouTubers.

 Experience – Dual City kursevi održavaju se prve nedelje u Rimu a zatim druge nedelje u Milanu, u tri termina (17-28.06, 01-12.07, 15-26.07.2019.) i obuhvataju sledeće kurseve:

 • PHOTOGRAPHY Travel Photography: photographing Rome/Milan – Naučićete osnove fotografije eksperimetišući sa kreiranjem kompozicije, kontrolom fotoaparata, osvetljenjem i kolor filmom. Predavači će Vas voditi kroz aspekte turističke fotografije i pokazati tehnike kompjuterske obrade fotografije.
 • ITALIAN FASHION CULTURE AND DESIGN
 • Cultural tour of the best in Fashion in Rome/Milan – Program za one koji žele da pristupe svetu italijanske mode, ovo iskustvo je put koji vodi polaznike kroz jedinstvenost italijanskog ukusa za modu. Kurs predstavlja kombinaciju predavanja i poseta najboljim modnim lokalitetima u Milanu: salonima, modnim izložbama, kultnim mestima.
 • Italian Fashion Design: Rome and Milan, from Haute Couture to Prêt-à-porter – Kroz upoznavanje stila i visoke mode u Rimu do razumevanja prêt-à-porter kolekcija u Milanu, polaznici će imati priliku da naprave sopstvenu kolekciju kroz ilustracije, kolaže i druge tehnike.
 • Cool Hunting Fashion in Rome/Milan – Uz detaljna uputstva predavača vežbaćete tehnike uočavanja novih modnih trendova i učiti šta je sve potrebno da se kulturni, umetnički, društveni i modni trendovi prevedu u tržišne ideje.
 • FINE ARTS
 • Classical Art Discovery in Rome/Milan – Nakon predavanja o tome koja su istorijska i kulturna dešavanja uticala na stvaranje klasičnih umetničkih dela Rima kao i o tome ko su najuticajniji umetnici današnje umetničke scene Milana slede obilasci spomenika, muzeja, galerija i izložbi.
 • Sketching around Rome/Milan – Uz obilaske drevnog i savremenog Rima i Milana, crtajući i skicirajući različita okruženja, vežbaćete kako da uhvatite ton, boju, svetlo i atmosferu uz korišćenje različitih crtačkih i slikarskih tehnika.

 Trajanje: 2, 4, 6 nedelja.

Cena za polaznike: 1.795 € (2 nedelje), 2.995 € (4 nedelje), 4.195 € (6 nedelja) + 5.400 rsd.

Uslovi upisa: Program je namenjen svim zainteresovanim polaznicima koji žele da naprave uvod u studiranje ili da osveže znanje i podstaknu svoju kreativnost. Za stručne programe srednjeg i naprednog nivoa potrebno je imati predznanje iz oblasti kursa koji će se pohađati. Neophodan je dobar nivo engleskog jezika i minimum 18 godina.

Cena kursa uključuje: registraciju, nastavu, rad na času i posete u pratnji vodiča koje su programom predviđene.

Cena kursa ne uključuje: troškove puta, transfer od/do aerodroma, smeštaj, lokalni prevoz u Milanu ili Rimu, obroke, bankarske troškove, osiguranje, ostale nepomenute troškove.

Smeštaj

SmeštajNABA svojim polaznicima nudi smeštaj u stanovima koji mogu da se nalaze na pešačkoj udaljenosti od akademije NABA ili koji su dobro povezani metro i autobuskim linijama sa akademijom. Sobe su jednokrevetne i dvokrevetne. Kupatilo je zajedničko i deli se najčešće sa dva do četiri polaznika.

U slučaju eventualnih grešaka, važeći je samo zvanični katalog škole.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print