Osnovne i master studije u Irskoj

Fakultet

Maynooth University

Maynooth University je internacionalno priznat univerzitet smešten je u gradiću Mejnut, 25km  zapadno od centra Dablina. Osnovan je 1795. godine kao teološki fakultet St. Patrick’s College Maynooth, a svoju autonomniju kao nezavisni fakultet stekao 1997 godine. Snažno se fokusira na društveno-humanističke i prirodne nauke, a jednako je posvećen istraživanju, učenju i angažovanju studenata. Interdisciplinaran pristup istraživanju koji fakultet neguje, diplomci koriste u rešavanju najosnovnijih izazova današnjeg društva.

Maynooth University predstavlja najbrže rastući univerzitet u Irskoj i u prilogu tome govori i činjenica da se nalazi na 49. mestu kao jedan od vodećih novih univerziteta u svetu (prema pisanju: Times Higher Education, Young Universities list). Ovaj univerzitet godišnje pohađa oko 12.000 studenata koji potiču iz 95 zemalja sveta.

Univerzitet se sastoji dva kampusa, jedan pored drugog – starijeg kompleksa zgrada koje datiraju još iz 19. veka i moderan kompleks zgrada koji se sastoji od nastavnih jedinica, istraživačkih kabineta, zdravstsvenog centra, rezidencija u kojima je organizovan smeštaj i dodatnog sadržaja poput kafea i restorana. Univerzitet ima odlične sportske kapacitete, a studentska sportski klubovi koriste i okolne kapacitete. Ima blizu 40 sporstkih klubova, a samo neki su: aikido, američki fudbal, atletika, jahanje, plivanje, vaterpolo, jahanje, streličarstvo, košarka, odbojka, rukomet, boks, badminton, golf, hokej na travi…

Univerzitet nudi osnovne, master i doktorske studije u oblasti umetnosti, biznisa, ekonomije, finasija, računovodstva, kompjuterskih nauka, inženjeringa, obrazovanja, stranih jezika, prava, humanističkih i društvenih nauka , a čine ga tri fakulteta:

  • Faculty of Arts, Celtic Studies & Philosophy,
  • Faculty of Social Science,
  • Faculty of Science & Engineering.

Pri unverzitetu postoji i nekoliko službi koje predstavljaju podrušku i pomoć studentima tokom školovanja. Služba studentskog savetovanja pruža mogućnost svakom studentu da razgovara o svojim privatnim pitanjima koja mogu uticati na akademske performance ili lično zdravlje i blagostanje. EDEN je centar za preduzetništvo, dizajn i inovacije koji studentima pomaže da razviju svoju kreativnu stranu i da pretvore svoje kreativne ideje u akciju. Univerzitet ima i centar kojem je u cilju razvoj dobre prakse i inovacija u predavanju i učenju, kao i centar za razvoj karijere.

Studenti od Egide dobijaju BESPLATNO savetovanje o odabiru smera, popunjavanje aplikacija, savet za pisanje i proveru motivacionih pisama, vršimo celokupnu komunikaciju sa fakultetom u ime studenta, apliciranje za smeštaj na fakultetu i za studentsku vizu i organizujemo put do destinacije (avio karte i transferi).

Destinacija

Maynooth University je internacionalno priznat univerzitet smešten je u gradiću Mejnut, 25km  zapadno od centra Dablina.

Osnovne studije

OSNOVNE STUDIJE (Bachelor of Arts, Bachelor of Science)

Osnovne studije traju 3 ili 4 godine u zavisnosti od odabranog smera. U ponudi je širok izbor programa, a neki od njih su: BA Psychology, BA Community Studies, BA Media studies, BSc Computer Sci & Software Engineering, BBS Business and Management, BBS International Business, BBS Marketing, BSc Mathematics and Computer Science, BSc Multimedia, Mobile & Web Development, BSc Product Design, BA Accounting and Finance, BSc Robotics and Intelligent Devices, BSc Biotechnology i mnogi drugi.

CENE za 2018/19. akademsku godinu: od 12.000 € do 13.500 € po godini

Dodatni troškovi: Studentska taksa 3.000 €, obavezne univerzitetske i studentske registracije, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi. 

Master studije

MASTER STUDIJE (Master of Arts, Master of Science)

Programi master studija pretežno traju 1 do 1,5 godine u zavisnosti od studijske oblasti, a u ponudi je širok izbor programa: MA Classical Studies, MA Anthropology, MA Cultural Differences & Transitional Processes, MSc Immunology & Global Health, MSc Business management, MSc Strategy & Innovation, MA Chinese Studies, MSc Computer Science Software Engineering, MSc Design Innovation, MA Accounting, MSc Economic & Financial Risk Analysis, MA Geography, MA International Development i još mnogoi drugi program.

CENE za 2018/19. akademsku godinu: od 13.000 € do 15.000 € po godini

Dodatni troškovi: Studentska taksa 3.000 €, obavezne univerzitetske i studentske registracije, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi. 

Uslovi upisa

  • Engleski jezik: neophodno je priložiti sertifikat o jezičkom nivou (minimum IELTS 6.5, TOEFL iBT 92 ili ekvivalent)
  • Prethodno obrazovanje: diploma/svedočanstva srednje škole za osnovne studije i diploma osnovnih studija za master programe.
  • Napomene: postoje dodatni uslovi za upis u zavisnosti od programa koji se upisuje.
  • Početak akademske godine za sve programe: septembar.

Za internacionalne studente koji nemaju dovoljan nivo engleskog jezika nudi se pre-sessional English, program koji je posebno dizajniran u cilju poboljšanja jezičkog nivoa. Programi traju 5 ili 10 nedelja i organizuju se određenim datumima. Uslov za upis je IELTS 5.5 ili 6.0 u zavisnosti od programa studija koji student želi da upiše. Cena programa je od 1.395 € do 2.795 € u zavisnosti od dužine trajanja.

Smeštaj

Smeštaj je organizovan u rezidencijama u kampusu i obuhvata različite opcije. Pretežno je reč o apartmanskim kompleksima koji se sastoje od više jednokrevetnih ili dvokrevetnih soba od kojih svaka ima privatno kupatilo ili kupatilo koje dele svi stanari. Ostale prostorije u apartmanima poput kuhinje i dnevne sobe su zajedničke.  Pored smeštaja u kampusu na raspolaganju je i lokalni smeštaj van kampusa koji se može pronaći  kroz aplikaciju Homefinder koja sadrži listing različiih opcija u Mejnotu i okolnim mestima.

CENE za 2018/19. akademsku godinu: od 2.820 € do 6.100 € po godini (u zavisnosti od odabrane opcije)

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju