Osnovne i postdiplomske studije u Velikoj Britaniji

Fakultet

Canterbury Christ Church University

Više od pola veka Canterbury Christ Church University studentima iz celog sveta omogućava bogato akademsko i profesionalno obrazovanje. Ovaj moderan univerzitet sa oko 17.000 studenata veruje u sposobnost visokog obrazovanja da obogati i transformiše živote. Podaci pokazuju da je procenat zaposlenih studenata u period od 6 meseci nakon diplomiranja jedan od najboljih u Velikoj Britaniji, a istraživačka zajednica univerziteta ima zavidnu međunarodnu reputaciju.

Ovo je jedan od retkih univerziteta koji ima kampuse u okviru znamenitosti i gradova od značaja za svetsku kuturnu baštinu. Jedan kampus je u gradu Brodsters (Broadstairs) koji se nalazi na obali istočnog Kenta, nedaleko od peščanih plaža, dok je kampus u Medveju (Medway)  lociran u centru istorijskog područja Chatham Maritime. Salomons kampus, centar za postdiplomske studije, u blizini je banjskog grada Tunbridge Wells. Multimilionsko ulaganje tokom proteklih godina je obezbedilo studentima usavršavanje u najboljim objektima. Najsavremenije biblioteke, čitaonice, učionice i IT centar pružaju sve potrebne akademske resurse, dok sportski i fitnes centar nude mogućnost vežbanja i bavljenja velikim brojem sportova. Muzički centar sadrži vrhunske prostore za nastupe i probe, a studenti koji odaberu studije vizuelnih umetnosti ili medija imaju na raspolaganju savremene radionice i izložbene prostore.

Destinacija

Kentberi (Canterbury) je istorijski engleski grad u okrugu Kent, u jugoistočnoj Engleskoj. Kroz grad protiče reka Staur, a centrom grada dominira čuvena katedrala, najstarija u Engleskoj i pod zaštitom UNESCO-a. Mnogi  katedralu u Kenterberiju svrstavaju među najlepše u Evropi. Uzane srednjevekovne ulice, uređene bašte duž obala reke i stare gradske zidine pružaju posetiocima uvek nešto novo za istraživanje.  Ali Kentberi nije samo istorijski eksponat – on je živopisno, užurbano mesto sa energičnom studentskom populacijom i širokim izborom savremenih barova, restorana, prodavnica i ostalih objekata koje zadovoljavaju sve zahteve modernog čoveka. Nalazi se na manje od sat vremena vožnje od Londona.

International Year One

INTERNATIONAL FOUNDATION YEAR – jednogodišnji studijski program namenjen studentima koji imaju diplomu srednje škole, ali ne ispunjavaju uslove direknog upisa na osnovne studije (akademski prosek, nivo znanja engleskog jezika) ili žele da ovladaju stručnom terminologijom i akademskim veštinama na engleskom jeziku u cilju boljeg uspeha na studijskom programu. Program se nudi u sledećim oblastima: Arts and Humanities, Education, Psychology, Scinece, Sport and Exercise Sciences. 

Osnovne studije

Canterbury Christ Church University nudi veliki broj studijskih programa iz različitih naučnih oblasti:

 • Art and Design
 • Business and Management
 • Computer Science and Technology
 • Engineering
 • Events, Tourism and Hospitality
 • HealthCare, Public Health and Socioal Care
 • Humanities
 • Law, Policing and Criminal Justice
 • Media, Marketing and Journalism
 • Music and Performing Arts
 • Science
 • Social Sciences
 • Sport and Exercise Sciences
 • Teaching, Education and Childhood 

OSNOVNE STUDIJE (BSc –Bachelor of Sciences i BA- Bachelor of Arts) – trogodišnji i četvorogodišnji studijski programi.

Postdiplomske studije

POSTDIPLOMSKE STUDIJE (Master of Arts, Master of Sciences, MPhil i PhD) jednogodišnji do petogodišnji studijski programi. Postdiplomski master programi mogu biti akademski ili istraživački. Akademski master programi se baziraju na pohađanju predavanja, pisanju eseja, kritičkih osvrta… Ocenjivanje zavisi od same strukture programa i može biti na osnovu pismenih provera, usmenih provera i ukupne ocene rada tokom trajanja programa, kao i završnog rada.

Istraživački master programi se baziraju na samostalnom istraživačkom radu pod nadzorom mentora i panela iskusnih stručnjaka iz date oblasti. Tokom trajanja programa su redovni sastanci sa mentorom i panelom. Neki programi kombinuju  akademski deo (predmeti koji moraju da se polože) i tek potom može da se pređe na istraživački deo programa. Program se završava iscrpnom naučnom disertacijom.

Za MPhil i Phd programe kandidati moraju da podnesu predlog teze. Mphil je program koji je kraći od Phd programa i može da se pohađa kao samostalni program, dok je za neke oblasti Mphil neophodan uslov da bi se konkurisalo za Phd program.

Uslovi upisa

Foundation year:

 • diploma srednje škole,
 • zvanični test engleskog jezika (IELTS0).

 Osnovne studije:  

 • diploma srednje škole (prosek minimum 3.5),                                                                                                      
 • zvanični test engleskog jezika (IELTS – 6.0),
 • Za pravo, psihologiju i englesku književnost IELTS 6.5, za žurnalistiku IELTS 7.0.

Master studije*:

 • diploma osnovnih studija,
 • zvanični test engleskog jezika (IELTS – 6.5),
 • minimum jedna akademska preporuka.

*Određeni programi zahtevaju ispunjenje dodatnih uslova i predaju portfolia (u zavisnosti od smera studija).

Cena školarine za 2019/20. godinu se kreće od 9.750 ₤ po godini za Foundation, 11.900 ₤ za osnovne studije i od 12.400 ₤ za postiplomske studije, po godini, u zavisnosti od odabranog smera.

Dodatni troškovi: viziranje, osiguranje, smeštaj, životni troškovi i drugi nepomenuti troškovi.

Smeštaj

Univerzitet svim svojim studentima prve godine osnovnih i postdiplomskih studija garantuje smeštaj u univerzitetskim studentskim domovima. Studentima se nude različite opcije smeštaja, a cena smeštaja za 40 nedelja se kreće od 4.800 ₤ do 8.000 ₤, u zavisnosti od odabrane opcije.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print