Otvaranje Olimpijskih igara

Svečanost otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Londonu, nazvana “Ostrvo čuda”, počeće večeras, 27. jula, simbolično u 20 časova i 12 minuta po lokalnom vremenu, na Olimpijskom stadionu.

Umetnički direktor svečanosti je britanski reditelj i producent Deni Bojl, autor filmova “Trejnspoting”, “28 dana kasnije” i “Milioner iz blata” za čiju režiju je 2008. godine dobio Oskara.

olympics-london-2012

Olimpijske Igre London 2012

– Naziv ceremonije ‘Ostrvo čuda’ bi trebalo da ukaže na raskošnu kreativnost Velike Britanije, i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda – rekao je Bojl za “Dejli Telegraf.

On kaže da će za potrebe otvaranja Olimpijski stadion biti pretvoren u “idilični seoski krajolik Ostrva i gledaoci će videti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu”.

Iako se još ne zna kako će izgledati ceremonija, poznato je da će trajati tri sata i da će učestvovati 15.000 dobrovoljaca.

Svečanost će započeti oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica “Vajtčapel Faundri”. Ona je u Ginisovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona – iz 16. veka.

Po dolasku britanske kraljice Elizbete Druge na stadion, uvodne govore će održati predsednik Olimpijskog komiteta Žak Rog i predsednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastijan Kou.

Sledi defile sportista svih zemalja-učesnica, po abecednom redu. Po protokolu, i u čast postojbine Igara, prva će stadionom proći reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion ulaze poslednji.

Posle intoniranja himne Igara, i podizanja olimpijske i zastava zemalja-učesnica, po jedan sportista, sudija i trener iz reprezentacije domaćina položiće olimpijsku zakletvu kojom će se u ime svih učesnika obavezati na fer takmičenje.
Olimpijska baklja će iz ruke u ruku sportista stići do poslednjeg koji će njome zapaliti olimpijsku vatru na stadionu. Po običaju, tajna je ko će biti poslednji nosilac baklje i kako će zapaliti olimpijsku vatru na stadionu.

Organizatori su saopštili da svečanost košta 36 miliona evra.

Očekuje se da će oko četiri milijarde ljudi gledati TV-prenos spektakla kojim Velika Britanija želi da zaseni otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

olympic-stadium

Olimpijski stadion

Share

Ostavite Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *