Program akademske razmene u Americi

Škola

PROGRAM AKADEMSKE RAZMENE U SAD

DRŽAVNE I PRIVATNE ŠKOLE

Program akademske razmene u SAD je idealan za učenike koji žele da pohađaju državnu ili privatnu srednju školu u Americi, po ekonomski povoljnijim uslovima, ali koji žele više fleksibilnosti od onog što nudi klasičan program kulturne razmene.  Ovaj program je odlična opcija za učenike koji žele da iskuse vrhunsko američko obrazovanje po izuzetno povoljnim uslovima. Učenici biraju da li žele privatnu ili državnu školu sa smeštajem u porodici ili privatnu školu sa smeštajem u internatu, ali ne biraju konkretnu školu, već su smešteni u škole po izboru organizacije, a u skladu sa profilom i interesovanjima učenika. Učenici treba da imaju dobar prosek i visok nivo znanja engleskog jezika, kao i da budu voljni da aktivno učestvuju u dešavanjima i aktivnostima na kampusu. Đaci imaju mogućnost da dobiju diplomu američke srednje škole pohađanjem samo IV razreda.

Učenici mogu izabrati jednu omiljenu opciju sa liste sportova, jezika, umetnosti ili predmeta i biće upisani u školu koja nudi tu opciju.

Kategorija Izbor u privatnim školama Izbor u državnim školama
Jezik francuski, španski francuski, španski, nemački
Sport fudbal, američki fudbal, tenis, golf, košarka, Track & Field fudbal, američki fudbal, tenis, košarka, Track & Field, Cheerleading
Umetnost gluma/pozorište, umetnost, muzika gluma/pozorište, umetnost, muzika
Klima topla, sva godišnja doba bez izbora
Predmeti na višem nivou (AP) AP Calculus, Generic AP Science (bez izbora određene oblasti) AP Calculus, AP Physics, AP Biology
Akademski zahtevna škola da da

Mnogi učenici koji učestvuju na ovom programu akademske razmene u nižim razredima srednje škole, žele da i sledeće godine nastave svoje školovanje u SAD. Njima se nude sledeće opcije:Ukoliko se učenik odluči za državne ili privatne škole sa smeštajem u lokalnoj porodici, sa njim će u najvećem broju slučajeva u porodici biti još jedan internacionalni učenik sa drugog govornog područja sa kojim će deliti sobu. U privatnim školama, smeštaj je u školskom internatu.

  1. Ukoliko je učenik proveo jednu godinu u državnoj srednjoj školi, mora se prebaciti u drugu privatnu školu (zbog uslova i restrikcija F1 vize koja dozvoljava maksimum jednu godinu školovanja u državnoj srednjoj školi).
  2. Ukoliko je učenik proveo jednu godinu u privatnoj srednjoj školi, može se odlučiti da se ponovo prijavi na program bez izbora i da bude raspoređen u neku drugu privatnu školu. Ako želi da nastaviti školovanje u istoj školi, uz cenu programa akademske razmene imaće doplatu od 5.000 $. Ovo je odlična opcija jer đak ustvari dobija privatnu školu po svom izboru, ali ne po punoj ceni školarine te škole. Pune cene školarina u privatnim školama su znatno više (nekad i preko 10.000 $ skuplje od cene ovog programa akademske razmene).

 

Profil

Lokacija škole: širom SAD, u manjim, sigurnim zajednicama

Religija: nereligijske i religijske škola

Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)

Starosna struktura: 14-18 godina (9-12 razred)

Broj učenika:  od 150 i više učenika

Najbliži aerodrom: u skladu sa dodeljenom destinacijom

Nastavni program: US High School Diploma, Advanced Placement – predmeti na naprednijem nivou.

Cene za internacionalne učenike za školsku 2019/2020. godinu:

DRŽAVNE I PRIVATNE ŠKOLE SA SMEŠTAJEM U PORODICI: 15.950 $ za školsku godinu, 11,950 $ za polugodište (školarinu, smeštaj u porodici (sa drugim učenikom), obroke u porodici, transfer od/do aerodroma u dolasku i povratku sa programa, nadzor i pomoć)

Dodatni troškovi: prijava na program 8400 rsd (ili 45 €) i 200 $, osiguranje 995 $, bankarski troškovi, troškovi avio karte i putovanja, viza, lični troškovi učenika i ostali nepomenuti troškovi.

PRIVATNE ŠKOLE SA SMEŠTAJEM U INTERNATU: 20.950 $ (školarina, smeštaj u internatu, smeštaj i hrana za školsku godinu, transfer od/do aerodrome u dolasku i povratku sa programa, nadzor i pomoć)

Dodatni troškovi: prijava na program 8.400 rsd (ili 45 €), 3.000 $ koje uključuju: osiguranje, udžbenike, dodatnu nastavu engleskog jezika, korišćenje laboratorija i tehnologija škole, depozit i učenički račun. Nije uključeno: uniforme gde je potrebno, američka viza, avio karte, bankarski troškovi, lični troškovi učenika i ostali nepomenuti troškovi.

Izdvajamo

Zbog jedinstvene organizacije, program akademske razmene se razlikuje od programa kulturne razmene po sledećem:

Akademski jak program: Učenici pohađaju kompletan nastavni program bez ograničenja, zarađuju akademske kredite i mogu da nastave obrazovanje na američkim univerzitetima. Mogu dobiti diplomu srednje škole u Americi iako pohađaju samo IV razred!

Fleksibilniji program: Na programu mogu učestvovati učenici od 14 do 18 godina. Na program se mogu prijaviti učenici sa blažim alergijama i kontrolisanim zdravstvenim problemima (dijabetes, blaga disleksija, vegetarijanska ishrana…). Takođe, mogu da imaju niži nivo engleskog jezika ili prosek ocena nego što se zahteva za program kulturne razmene.

Izbor vannastavnih aktivnosti: Učenici mogu izabrati jednu omiljenu opciju sa liste sportova, jezika, umetnosti ili predmeta i biće upisani u školu koja nudi tu opciju.

Bolje škole: Škole koji imaju 150 i više učenika i se nalaze u manjim, sigurnim zajednicama.

Mogućnost izbora: državne ili privatne srednje škole

Duže trajanje programa: mogu da se školuju u Americi više godina i mogu pohađati sva 4 razreda srednje škole.

Nastavak jednogodišnjeg programa kulturne razmene: Učenici koji su trenutno na programu kulturne razmene koji mogu pohađati samo jednu godinu, mogu se prijaviti na program akademske razmene kako bi nastavili svoje školovanje u SAD po pristupačnim cenama.

Uslovi upisa

  • Prosek već od 3.00
  • Uzrast od 14 do 18 godina
  • Nivo engleskog jezika: za državne ELTIS 205 (SLEP 45, IELTS 5, TOEFL IBT 64), za privatne ELTIS 215, (malo viši prosek se traži za početak programa u januaru). ELTIS test se radi u kancelarijama Egide ili se prilaže neki od zvaničnih testova, ukoliko ga je učenik već polagao.
  • Rok za prijavu: jun 2019.

Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja. Nakon razgovora sa učenikom i njegovom porodicom, na kojem analiziramo interesovanja učenika, planove za kasniju oblast studiranja, dosadašnje školske rezultate, kao i planirani budžet, dajemo predlog najadekvatnijih škola i srednjoškolskih programa.

Egida Vas vodi kros celokupan proces aplikacije i upisa u željenu školu. Pomažemo u sastavljanju motivacionih pisama, pisama preporuke i izbora svih pratećih dokumenta, popunjavamo i šaljemo aplikacije za željenu školu i apliciramo za vizu za učenika.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print