Programi studija u Kanadi

Fakultet

ALGONQUIN COLLEGE

Algonquin College je državni koledž primenjenih umetnosti i tehnologije osnovan 1967. godine. U pitanju je međunarodni koledž koji na godišnjem nivou pohađa više od 1.300 internacionalnih polaznika iz preko 100 zemalja sveta. Ponosno ističe kako je poslednjih 45 godina na vodećoj poziciji u oblasti višeg i visokog obrazovanja, a od osnivanja do danas je zabeležen značajan razvoj edukacije i infrastrukture. 

Algonquin College je jedan od najproduktivnijih istraživačkih fakuleta u Kanadi i priznat je kao vrhunski istraživački koledž za kreiranje primenjenih istraživačkih saradnji i projekata. Ističe se po upotrebi tehnologije u cilju podrške uspehu u nastavi i učenju, a glavne vrednosti koje neguje su briga, integritet, učenje i poštovanje. Koledž je digitalni lider jer preko 15.000 studenata godišnje koristi online textbooks i jedan je od prvih obrazovnih institucija koje u uvode program Bring Your Own Device koji predstavlja budućnost obrazovanja, jer podstiče nošenje ličnih računara u svrhu interaktivnog korišćenja u nastavi.

Algonquin College pod svojim okriljem ima nekoliko instituta i škola:

  • Faculty of Arts,
  • Media and Design,
  • Faculty of Health,
  • Public Safety and Community Studies,
  • Faculty of Technology and Trades,
  • School of Business,
  • School of Hospitality and Tourism.

Destinacija

Koledž ima tri kampusa u oblasti Ontario, na istoku Kanade – glavni kampus u Otavi još dva kampusa koji su smešteni u Pembroku i Pertu. Kanada spade u jednu od najobrazovanijih država u svetu, gde više od polovine stanovnika ima diplome završenog koledža.

Programi

CO OP programi su jedna od specifičnosti fakulteta u Kanadi, to su programi sticanja stručne prakse tokom studija. Studenti određene semestre nemaju predavanja, već rade kod odobrenih poslodavaca. Ovo je plaćeni internšip program koji pomaže studentima da nakon zavšenog fakulteta već imaju radno iskustvo i radne preporuke, a mnogi vrlo često ostaju kod istog poslodavca u redovnom radnom odnosu.

 BACHELORˈS DEGREE

Standardni četvorogodišnji program školovanja koji predstavlja kombinaciju teorijskih i praktičnih znanja i nakon kojeg se dobija diploma završenih osnovnih studija u određenoj oblasti. Na koledžu je dostupno nekoliko programa osnovnih studija i oni su sledeći: Bachelor of Applied Arts – Interior Design, Bachelor of Applied Business – e-Business Supply Chain Management, Bachelor of Hospitality and Tourism Management, Bachelor of Building Science, Bachelor of Early Learning and Community Development, Bachelor of Information Technology – Network Technology, Bachelor of Information Technology – Photonics and Laser Technology, Bachelor of Information Technology – Interactive Multimedia and Design I Bachelor of Science in Nursing.

COLLEGE ADVANCED DIPLOMA

Ovo je trogodišnji program koji predstavlja kombinaciju standardnog i specijalizovanog obrazovanja tokom 6 semestara, a često uključuje i radnu praksu. Krediti koji se steknu tokom ovog programa mogu se preneti na univerzitet kao prva i druga godina osnovnih studija. Ekvivalent ovog programa je naša viša škola, a program je dostupan u 24 oblasti od kojih su neke sledeće: Advertising and Marketing Communications Management, Animation, Biotechnology, Business Administration, Child and Youth Care, Computer Engineering Technology, Dental Hygiene, Electrical Engineering Technology, Game Development, Graphic Design, Massage Therapy, Mechanical Engineering Technology i druge.

COLLEGE DIPLOMA

Ovo je dvogodišnji program koji obuhvata usvajanje specijalizovanih znanja i veština u različitim oblastima tokom četiri semestra školovanja. Nakon ovog programa student može nastaviti svoje školovanje ka Advanced Diploma ili Bachelorˈs Degree programu. Dostupno je preko 60 diploma programa, a neki od njih su: Mobile Application Design and Development, Music Industry Arts, Office Administration Executive, Outdoor Adventure Naturalist, Paramedic, Photography, Police Foundations, Practical Nursing, Professional Writing, Public Relations I još mnoge druge.

GRADUATE CERTIFICATE

Ovo je jednogodišnji program studija koji obuhvata specijalizaciju u određenoj disciplini u kombinaciji sa teorijskim znanjem. Program je ekvivalent master studijama, a na raspolaganju je preko 30 oblasti od kojih su neke sledeće: Project Management, Scriptwriting, Spa and Wellness Operations Management, Technical Writer, Victimology, Advanced Care Paramedic, Anesthesia Assistant, Autism and Behavioral Science, Brand Management, Construction Project Management, Digital Health i mnoge druge.

Uslovi upisa

  • zvaničan sertifikat o nivou engleskog jezika (za osnovne i master studije: IELTS5, TOEFL IBT 88; za diploma programe IELTS 6.0, TOEFL 80),
  • diploma osnovnih studija i transkript položenih predmeta (za master program),
  • diploma srednje škole i svedočanstva (za program osnovnih studija i diploma programe).

Napomena: koledž zadržava pravo da traži dodatna dokumenta u zavisnosti od programa koji se upisuje (eseje, portfolio za umetničke programe ili drugo).

Smeštaj

Smeštaj polaznika može biti organizovan u kampusu ili van njega. Smeštaj u kampusu preporučuje se najčešće polaznicima na prvoj godini studija kada im je sve novo i nepoznato, u cilju što boljeg prilagođavanja. Ovaj tip smeštaja podrazumeva rezidenciju koja se nalazi u sklopu kampusa fakulteta. Smeštaj podrazumeva jednokrevetne ili dvokrevetne sobe koje imaju privatno kupatilo i mini kuhinju. Pored toga u kampusu je na raspolaganju kantina u kojoj se polaznici mogu odlučiti da uplate svoje obroke (obroci su obavezni za studente prve godine). Smeštaj van kampusa najčešće podrazumeva privatne stanove ili zajedničke stanove koje deli više studenata i ovo je samostalniji vid smeštaja koji se preporučuje starijim studentima.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju