Letnja i zimska škola jezika u Švajcarskoj

Škola

Istitut auf dem Rosenberg

Institut auf dem Rosenberg je jedna od najstarijih i najpoznatijih internatskih škola u Švajcarskoj za učenike od 6 do 18 godina. Osnovana još 1889. godine, u svetu je prepoznatljiva zbog individualnog i internacionalnog pristupa učenju i podučavanju.

Zbog savremene opreme i objekata sa kojima raspolaže, Institut auf dem Rosenberg predstavlja luksuznu školu na nemačkom govornom području Švajcarske. Školu godišnje pohađa mali broj učenika – do 300 učenika iz preko 40 zemalja sveta. Odlikuje ga topla, porodična atmosfera, a nastava se odvija u malim grupama, što daje dovoljno prostora da se osoblje posveti svakom učeniku pojedinačno.

Institut se nalazi u gradu St. Galen koji je smešten na severoistoku Švajcarske, između jezera Konstanc i Alpa i u blizini međunarodnog aerodroma u Cirihu.  Prostire se na 10 hektara površine, na sunčanoj padini iznad samog grada i raspolaže sa različitim objektima koji imaju vrlo visok standard. Pored učionica, spavaonica i restorana, u sklopu Instituta postoje teniski i sportski tereni za vannastavne aktivnosti, umetnički studio, muzički studio i još mnogo toga.

Geografska lokacija škole pruža mogućnost mnogih aktivnosti poput skijanja na vodi (u letnjim mesecima), skijanja, klizanja (zimi), jahanja, golfa i drugih aktivnosti. Pored toga, u blizni Instituta postoje fitnes i zabavni centri, gradsko pozorište, koncertna hala, mnogi muzeji i umetničke galerije, biblioteka, bioskop, kafei i restorani.

Tokom raspusta, škola u svojoj ponudi ima pažljivo kreiranu letnju školu jezika za decu i mlade iz različitih delova sveta. Škola predstavlja dobru kombinaciju učenja jezika sa aktivnostima iz sfere interesovanja svakog deteta. Program uključuje nastavu od 3 do 5 sati dnevno, a nakon nastave organizuje se zanimljiv vannastavni program koji uključuje obilaske i zanimljive aktivnosti.

Destinacija

Institut se nalazi u gradu St. Galen koji je smešten na severoistoku Švajcarske, između jezera Konstanc i Alpa i u blizini međunarodnog aerodroma u Cirihu.  Prostire se na 10 hektara površine, na sunčanoj padini iznad samog grada i raspolaže sa različitim objektima koji imaju vrlo visok standard.

Kursevi

Junior kamp (od 6 do 13 godina)

Kamp nudi izazovan program učenja i usavršavanja engleskog ili nemačkog jezika u kombinaciji sa vannastavnim aktivnostima. Nastava za juniore sastoji se od ukupno 25 časova odabranog jezika nedeljno, a svaki čas traje 40 minuta. Letnji kamp je usmeren na stvaranje, na razvoj polaznika, istraživanje na otvorenom, kao i učenje i otkrivanje novih veština. Akademski časovi prepodne praćeni su uzbudljivim iskustvima izvan učionice u poslepodnevnim časovima. Kroz program se mlađim polaznicima pruža prilika da pronađu nova interesovanja, istovremeno se družeći sa novim prijateljima iz različitih delova sveta. Program mogu da pohađaju polazici svih jezičkih nivoa (od početnika do naprednog nivoa znanja).

Senior kamp (od 14 do 18 godina)

Kamp pruža mogućnost upoznavanja mladih ljudi iz različitih delova sveta, razmenu iskustava i razvijanje novih odnosa koji traju ceo život. Mladi imaju priliku da osete kako funkcioniše internatsko školovanje u sigurnom okruženju koje promoviše nezavisnost, razvijanje društvenih veština i kreativnost.  Za seniore je na raspolaganju nekoliko letnjih programa:

  • Standard program obuhvata 25 časova odabranog jezika nedeljno (engleski, francuski ili nemački) u kombinaciji sa vannastavnim aktivnostima i obilascima – posete znamenitositma Švajcarske, sportovi i drugo.
  • Umetnost i modni dizajn obuhvata vežbanje umetnosti i veština dizajna, a nastavu vode iskusni profesori. Polaznici se mogu fokusirati na vizuelnu umetnost (crtanje i slikanje) ili modni dizajn (kolaži, razvojni proces, modne ilustracije). Ovaj program je dobra opcija za pravljenje portfolia za upis fakulteta.
  • Digitalni mediji obuhvata različite veštine, od digitalne fotografije i korekcije fotografija u programu Photoshop, pa do rada u programima za grafički dizajn. Ovaj program ravija veštine prezentacije polaznika, ali je i imperativ za studente koji su zaintersovani za marketing, medije ili dizajn.
  • Rukovođenje i javni govor dobra je prilika za upoznavanje principa rukovođenja, ali i razvoj samopouzdanja i veština prezentacije. Učenje se odvija uz praktične primere, žive vežbe i sumulacije, a nastavu vode eksperti u ovoj oblasti.
  • Informatika i robotika daje uvid u svet tehnologije i razumevanje funkcionisanja. Uči se kroz praktične i zabavne projekte, a nastava obuhvata osnove programiranja, pravljenje računara, robota ili drona. Nastavu vode eksperti iz oblasti programiranja, inženjerstva i razvoja proizvoda.

 IELTS (od 14 godina) je jednonedeljni intenzivni program priprema za polaganje IELTS ispita. Program se sastoji od 25 časova nedeljno, dok se poslepodne rade probni testovi. Poslednji dan programa polaže se zvaničan ispit. U slobodno vreme polaznici pohađaju vannastavne aktivnosti i idu u obilaske.

Smeštaj

Polaznici su smešteni u odvojenim kućama u Internatu i pored pola, raspoređuju se po uzrastu. Pored navedenog, u cenu programa uključeni su i svi obroci koji se služe u restoranu Internata. Specifičnost Internata ogleda se u tome što postoji način oblačenja koji uključuje košulju, blejzer i kravatu za dečake i suknju, haljinu i blejzer za devojčice.

 

.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print