Studiranje u Rusiji

studiranje-lomonosov-rusija1

Škola

Ruski univerziteti

Ruski obrazovni sistem spada u najčuvenije na svetu. Spletom političkih okolnosti u prošlosti isti nije bio popularizovan na zapadu. Međutim ni tada, posebno ne u novije vreme, njegov kvalitet nije dovođen u pitanje. Kroz nauku se uticaji jedne kulture, jezika, ekonomije i poslovanja najefikasnije prenose. Iz tog razloga je Rusija osetila da ulaganje u tu sferu može da doprinese blagostanju njenog društva. To je rezultiralo programom subvencionisanja visokoškolskog obrazovanja prema stranim studentima, što je dovelo do toga da su troškovi studija u ovoj zemlji za strane studente veoma niski, za razliku od studija u zapadnim zemljama gde je visina školarine strogo profitno orijetisana.

Školstvo u Rusiji je identično evropskim i slično američkom sistemu, i usklađeno je na svim nivoima sa Bolonjskom deklaracijom o visokom školstvu. Sa jedne strane to Vam omogućuje mobilnost tokom studijama između različitih fakulteta, a sa druge strane pruža vrhunsko školovanje po pristupačnim cenama.

U Rusiji postoji ogroman broj univerziteta, od tog velikog broja izdvojili smo one najprestižnije i apsolutno najbolje  univerzitete na kojima su se ne samo teoretski, već i praktično školovali i stvarali najveći svetski naučnici, stručnjaci, inžinjeri. Na pomenutim univerzitetima su se konstruisali najveći i najmoderniji avioni na svetu, kao i svemirske letelice. Tu stičete znanje i praksu u gradnji najvećih elektrana i građevina na svetu, najbržih pruga. Tu se školuju najslavniji svetski doktori medicine, muzičari, umetnici… Još uvek donekle skriveno „blago“, post sovjetsko, danas moderno rusko visoko obrazovanje je otvorilo vrata svima koji su željni čiste nauke, znanja, umetnosti.

Destinacija

Rusija je u proteklih 20 godina ekonomski uznapredovala više nego u prethodnih 60. Najveća država na svetu, sa ogromnim prirodnim resursima krije neslućeni ekonomski rast. Uzevši u obzir otvorenu ekonomiju koju zastupa u moderno vreme, fakulteti imaju veliki broj visoko kvalifikovanih stručnjaka. Uticaj Rusije svakim danom eksponencijalno raste. Trenutno sedma svetska ekonomska sila, Rusija je najveći proizvođač energije na svetu. Još u vreme Sovjetskog Saveza, ulagao se značajan procenat nacionalnog dohotka u obrazovanje, što je stvorilo vrlo dobre temelje za današnji sistem visokog obrazovanja. U sadašnjosti to ulaganje je umnogostručeno, i ulaže se veoma bitan i dodatan napor u otvaranju Rusije ka Evropi i svetu, i to ponajpre kroz visoko školstvo. Porast ekonomske moći Rusije povlači za sobom i rast interesovanja za ovom prelepom i moćnom zemljom. ruski jezik ide paralelno sa tim, i poznavanje istog pomaže svakome ko u budućnosti želi da stekne prednost u poslu i životu.

Programi

Kako studirati u Rusiji

Ukoliko razmišljate o tome da započnete ili nastavite svoje školovanje u Rusiji, treba da znate da ono što vam je potrebno za upis u Srbiji, je najčešće uslov i u Rusiji. Za osnovne studije je potrebna diploma srednje škole i solidan prosek ocena. Za master studije potrebna je diploma osnovnih studija, dok je za doktorske studije potrebno da imate završen stepen master. Od univerziteta do univerziteta zavisi kakav prosek ocena je potrebno da imate da bi zadovoljili uslov za upis, međutim neretko su kriterijumi za strane studente blaži nego za domaće.

Na brojnim univerzitetima možete da slušate nastavu na engleskom ili ruskom. Iz razloga što su pomenuti jezici uslov kako bi mogli uspešno da studirate, univerziteti organizuju poseban pripremni program za sve strane studente kojima je potrebno da se jezički i strukovno dodatno pripreme pre početka odabranih studija. Pripremni program traje od 6 do 9 meseci. Akcenat je stavljen na savladavanje ruskog jezika.

U želji da što pre dođu do diplome, potreba za preliminarnim učenjem novog jezika studentima ponekad predstavlja smetnju, ali to je mogućnost da se perfektno ovlada stranim jezikom, pa se uvek dolazi do toga da je to bilo izvrsno ulaganje vremena. Na pripremnom programu imate prilike da osim ruskog jezika usavršavate znanja iz onih oblasti koje će vam u nastavku studija biti potrebne, poput hemije, matematike, fizike, ruske istorije i književnosti, i upotpunite znanje koje će vam olakšati dalje studije. Na kraju pripremnog programa polaže se ispit TORFL, koji svi ruski univerziteti priznaju. Cene i za pripremni program su potpuno nekomercijalne, iz istovetnog razloga kao i cene studija – iz želje Rusije da se uči njihov jezik i da se na taj način promoviše njihova kultura.

Za sve one studente koji bi da studiraju u Rusiji, a ne poseduju znanje ruskog jezika, postoji široka lepeza studija na engleskom jeziku.

Osnovne studije traju 4 godine, programi master studija traju 2 godine. Studije medicine i farmacije – osnovne studije medicine traju 6 godina, studije farmacije traju 5 godina.

Egida International kao predstavnik univerziteta, vodi studenta kroz proceduru upisa koja sadrži nekoliko faza koje se moraju sprovesti u zadatim rokovima. Najvažniji je odabira fakulteta, te je značajno što često možemo proveriti da li je student pogodan kandidat i pre nego što započnemo zvaničnu aplikaciju. Ovo BESPLATNO savetovanje je značajna pogodnost, jer student nije u riziku da gubi dragoceno vreme aplicirajući za fakultet čije kriterijume ne zadovoljava i ne mora da istovremeno šalje aplikacije na više fakulteta.

Smeštaj

Još jedan finansijski razlog zbog kojeg su studije u Rusiji atraktivne jeste subvencionisana cena smeštaja, koja na godišnjem nivou iznosi od $170 do $3600. U sklopu većine univerziteta je organizovan studentski smeštaj u studentskim domovima.

 Troškovi života: u Rusiji variraju u zavisnosti od toga da li ste u Moskvi, koja važi za skuplje gradove za studije, ili nekim drugim gradovima. Pored školarine i smeštaja za Moskvu je realno da izdvojite $300-400 mesečno za troškove života, dok su u drugim gradovima troškovi značajno manji i u proseku iznose oko $150-250 mesečno. Uporede li se ti troškovi sa time šta nam nude pomenuti univerziteti brzo se zaključuje da pored toga što imate priliku da izaberete vrhunske obrazovne institucije, naučite perfektno još jedan vredan jezik, finansijski možete, mereći se zapadnoevropskim i severnoameričkim merilima (pa čak i srpskim uslovima), uštedeti značajna sredstva.

 

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju