Actilingua – škola nemačkog jezika u Beču

Škola

ActiLingua

Ova jedinstvena i moderna škola jezika, sa skoro 30 godina iskustva, stekla je reputaciju kao jedna od vodećih škola nemačkog kao stranog jezika u svetu. Od svog osnivanja 1988. godine do današnjeg dana, škola se razvila u uspešnu obrazovnu instituciju zbog svoje raznovrsne ponude kurseva jezika, visokog standarda nastave i moderne nastavne opreme.

Škola je locirana u samom srcu Beča, nasuprot čuvenog dvorca Belvedere, a na prvom spratu zgrade u ulici Reisnerstrasse. Pored prostranih i svetlih učionica, škola raspolaže sa multimedijalnom bibliotekom sa 20 računara, besplatnim WiFi internetom kroz celu školu i prostorijom za odmor i opuštanje nakon nastave. 

Vannastavne aktivnosti – Škola organizuje odlaske u pozorište, bioskope, operu, koncerte i po potrebi asistira pri rezervaciji karata za sva zanimljiva dešavanja u gradu. Organizuju se šetnje po gradu, obilasci, sportske aktivnosti i raznovrstan kulturni program. Takođe, škola organizuje vikend putovanja u druge gradove Austrije i posete srednjovekovnim dvorcima. Leti se slobodno vreme provodi na kupanju, jedrenju ili bavljenju sportovima na vodi.

Destinacija

Jedna od najstarijih i najinteresantnijih metropola u srcu Evrope, mesto ukrštanja različitih kultura i uticaja, sa oko 2 miliona stanovnika, Beč predstavlja jedan od najvećih gradova Evropske Unije. Specifičan i neponovljiv, grad obiluje kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnom kulturnom ponudom. Čitav Beč je jedna velika kulturna pozornica koja pruža sve vidove umetnosti, zabave i bogatstvo tradicije. 

U turističkoj ponudi grada ima za svakog po nešto. Od zadivljujućih palata Belvedere i Hofburg, dvorca Schonbrunn, gradske kuće Rathaus, katedrale Svetog Stefana, pa sve do zološkog vrta Tiergarten, čuvene opere i mnogih muzeja i crkava.

U gradu se organizuju različite manifestacije i festivali, a poznat je i po bogatom noćnom životu, pa u najpoznatijoj ulici Ringstrasse možete posetiti različite noćne klubove i barove. Posetu gradu možete iskoristiti i za kupovinu i obilazak brojnih butika, prodavnica, ali i za zabavu u čuvenom Prateru.

Kursevi

U ponudi su sledeći kursevi nemačkog jezika:

  • Standardni kurs jezika (20 časova nedeljno + 5 časova dodatnog kulturnog programa)
  • Intenzivni kurs jezika (30 časova nedeljno + 5 časova dodatnog kulturnog programa)
  • Super-intenzivni kurs jezika (30 grupnih i individualnih časova nedeljno + 5 časova kulturnog programa)
  • Poslovni kurs jezika (30 časova nedeljno + 5 časova kulturnog programa)
  • Pripremni kurs za polaganje OSD ispita (4, 8 časova pripreme za polaganje ispita nedeljno)
  • Nemački i muzika (20 časova nedeljno + 5 časova kulturnog programa + 1 čas muzike)
  • Kursevi za profesore nemačkog jezika (20/27 časova nedeljno + 5 časova kulturnog programa) i mnogi drugi.

Nastava se odvija tokom cele godine i počinje svakog ponedeljka, izuzev za polaznike bez predznanja nemačkog jezika kada postoje određeni datumi početka kursa jezika.

Dodatni kulturni program podrazumeva obilaske Beča i njegovih znamenitosti, različita predavanja i diskusije o austrijskoj muzici, istoriji, umetnosti, literaturi, ali i kurs bečkog valcera, razne zabavne i sportske aktivnosti.

Smeštaj

Škola u ponudi ima različite opcije smeštaja. ActiLingua rezidencija je nedavno renovirana i moderno opremljena zgrada udaljena 10-15 minuta gradskim prevozom od škole, a raspolaže sa standard apartmanima (više jednokrevetnih/dvokrevetnih soba; zajedničko kupatilo) i superior apartmanima (za jednu ili dve osobe). Porodični smeštaj je dobra opcija za one polaznike koji i posle nastave žele da vežbaju nemački jezik komunicirajući sa porodicom domaćinom. Ovaj vid smeštaja takođe podrazumeva jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu uz mogućnost doplate za obroke (doručak ili polupansion). Zajednički apartman podrazumeva da biste apartman delili sa više drugih stanara, dok su Vam na raspolaganju jednokrevetne ili dvokrevetne sobe. Apartmani mogu biti locirani širom Beča. Smeštaj u letnjoj studentskoj rezidenciji na raspolaganju Vam je tokom jula i avgusta, a podrazumeva jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu – tri jednokrevetne sobe dele kupatilo, a dvokrevetne sobe imaju sopstveno kupatilo. Rezidencija je udaljena 15-25 minuta od škole, a imate mogućnost doplate za obroke (doručak ili polupansion).

Video

Akreditacije

CAMPUS AUSTRIA

Learn German in Austria

Austria has many language schools teaching German. The best language schools offering “German as a Foreign Language” are united in CAMPUS AUSTRIA, an association of Austrian language schools fully endorsed by the Federal Ministry of Education, Science and Culture and the National Austrian Tourist Board.

Each of the 16 CAMPUS AUSTRIA member schools offers you:

high teaching quality according to the Common European Framework for languages
Accurate placement to the appropriate course level through written and oral placement tests
Limited number of course participants in each course
Qualified and experienced teachers
National and international language certificates

CAMPUS AUSTRIA schools are independently run, specializing in different fields of interest:

general German courses for adults of all levels
children’s and youth courses with full-package programs
German for professional purposes, Business German
One to-one tuition tailored to meet your individual needs
courses for German teachers
all levels of ÖSD (Österrreichiches Sprachdiplom)
university entrance examinations of German

IALC

Established in 1983, IALC is as an association for quality assured independent language schools throughout the world. All Schools accredited by IALC are regularly inspected and monitored under the IALC Quality Scheme. Membership is by invitation only. While each member of IALC is independent and unique, each shares the highest commitment to professionalism and excellence in all aspects of service.

OSD

Utisci

Za učenje nemačkog jezika sam se odlučio iz više razloga. Pre svega, tu je bila želja da izvorno mogu da pratim nemačku literaturu i da upoznam istoriju i kulturu Nemačke. Osim toga, veoma je lep osećaj kada znate više jezika. Takođe je interesantno pomenuti, a nedavno sam pročitao veoma zanimljiv članak o tome, kako posle 60. godine života, učenje jezika na najbolji način sprečava ili usporava gubitak pamćenja koji se kod starijih osoba često javlja. Konačno, hteo sam da i sam iskusim učenje jezika u inostranstvu, obzirom da sam svog sina u periodu odrastanja više puta slao u razne lingvističke koledže.

Izabrao sam Actilingua Akademiju u Beču sa trajanjem boravka od dve nedelje. Škola je na odličnoj lokaciji, na oko 20 minuta od najstrožijeg centra, bečke opera. Kada je reč o nastavi, koncipirana je na taj način da smo imali četiri časa dnevno, od kojih su dva časa bila gramatika nemačkog jezika, a druga dva konverzacija. Konverzacija se odvijala vezano za lekcije koje su se obrađivale ali i šire, pri čemu je i tu bilo provere prethodno obradjivane gramatike. Gramatiku predaje jedna profesorka, a konverzaciju druga. Obe su bile odlične, posvećene i predusretljive. Svake nedelje se polaže po jedan test, kako bi se videlo koliko smo napredovali. Oba sam uspešno položio.

Polaznici u mojoj grupi su uglavnom imali između 18 i 25 godina, mada je bilo i nas starijih. Neki su se odlučili da uče nemački zbog toga što vole ovaj jezik i žele da ga nauče zbog sebe, a bilo je i onih koji su upisali kurs jezika iz razloga što im je potreban sertifikat radi posla. Bilo je polaznika iz Švajcarske, Francuske, Amerike, Kanade, Japana, Rusije, Ukrajine kao i dosta studenata iz susednih zemalja i naravno, Srbije. Većinom dolaze da uče nemački i steknu sertifikat kako bi našli posao u zemljama nemačkog govornog područja. Veoma je lepo to što se svi zaista trude kako bi što bolje savladali jezik i ulažu i po sat-dva dnevno vremena van nastave za učenje. Upoznao sam i par Amerikanaca koji su turističko upoznavanje Beča upotpunili i sa jednom nedeljom učenja osnova nemačkog jezika, što mi je bilo veoma zanimljivo.

Atmosfera je bila sasvim dobra i svako je imao svoj način na koji je učio jezik nakon nastave. Moj metod učenja sastojao se iz toga da sam uveče prepisivao svoje beleške sa predavanja i na taj način obnavljao gradivo. To mi nije oduzimalo mnogo vremena, nekih pola sata možda, a bilo je efikasno. Takođe sam ujutru uz kafu u kafiću čitao to što sam beležio i na taj način učio, a da mi nije bilo naporno. Svako veče sam gledao informativne emisije i reklame i dosta mi je značilo slušanje živog jezika.

Kada je smeštaj u pitanju, bio sam smešten u Actilingua rezidenciji. Tu se nisam pretplatio na hranu već sam želeo da sam okusim svo bogatstvo austrijske i evropske kuhinje u bečkim restoranima. Doručak i večeru sam spremao u rezidenciji koja pruža sasvim zadovoljavajuće uslove za tako nešto. Sama rezidencija je udaljena oko pola sata pešice od škole, što meni kao nekom ko voli da pešači, nije smetalo. Inače, saobraćaj u Beču je izvrstan pa je veoma lako koristiti ga.

Planiram da nastavim da učim nemački jezik dok ga u potpunosti ne savladam. Za sledeći put u planu imam Berlin, jer sam čuo da je odlična škola. Kada naučim nemački, ne planiram da prestanem sa učenjem jezika. Verovatno će sledeći jezik koji ću učiti biti italijanski.

Zoran Njegovan (62), univerzitetski profesor

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju