Škotska – zemlja zamkova i jedna od najboljih destinacija za učenje engleskog jezika

Ukoliko volite engleski jezik i želite da ga usavršite, važno je da odaberete pravu školu jezika. Najbolja opcija jeste da ga učite u nekoj od zemalja u kojoj je on službeni jezik,  jer ćete na taj način biti u mogućnosti da ga aktivno koristite i posle časova koje pohađate. Jedna od najzanimljivijih destinacija za učenje engleskog jezika jeste Škotska, a naročito njen glavni grad Edinburg. Edinburg, poznat i kao grad zamkova, nalazi se na severoistoku Velike Britanije. Jedan je od najlepših evropskih gradova, a stari i novi deo grada su deo svetske kulturne baštine i pod zaštitiom UNESCO-a.

1383548806_luxury-destination-travel-scotland-99

Domaćin je mnogim festivalima od kojih je najpoznatijiEdinburgh International Festival koji se održava u avgustu i najveći je festival muzike, plesa i pozorišne umetnosti u svetu. U panoramskom pogledu na grad najlepše se uživa sa vidikovaca Calton i Arthur’s Seat.

edinburgh-scotland-best-wallpaper-1600x1200

Samo neke od znamenitosti grada koje vredi posetiti su: očaravajući dvorac Edinburg, Nacionalni muzej Škotske i Nacionalna galerija Škotske, škotski parlament, crkva Rosslyn Chapel koja krije tajne templara, muzej detinjstva, čuvena Camera Obscura gde možete uživati u optičkim iluzijama i veličanstvena kraljevska rezidencija  Holyroodhouse.

Edinburgh_2

Kurs engleskog u Škotskoj možete upisati u visoko akreditovanoj školi u Edinburgu Basil Paterson. Ovo je jedna od najprestižnijih škola engleskog jezika u Škotskoj, priznata od strane British Council-a i član  asocijacije EnglishUK. Osnovana je 1929. i nadaleko je poznata po visokoj reputaciji i prvoklasnom kvalitetu nastave. Locirana je u Queen Street, najužem centru Edinburga i najveći je ispitni centar za polaganje IELTS i Kembridž ispita u Škotskoj. Više o školi jezika i kursevima koje nudi možete saznati klikom na: škola engleskog u Škotskoj.

06.08.2005

Za Škotsku se vezuju mnoge zanimljivosti, a mi vam donosimo neke od njih:

 1. Škotska ima najveći procenat riđokosih na svetu. Jedan od sedam Škota je riđokos.
 2. Značajni škotski pronalasci su još i logaritmi (1614), asfalt (1820) i pneumatske gume (1887).
 3. Jedan od najpoznatijih proizvoda Škotske svakako je viski. Međutim, manje je poznato da je on izmišljen u Kini. Prvi put je destiliran od strane monaha u Irskoj tokom ranog 15. veka, dok tek 100 godina kasnije dolazi u Škotsku.
 4. Škotska ima tri zvanično priznata jezika: engleski, škotski i škotsko galski, kojim govori svega jedan odsto populacije.
 5. U Škotskoj je 1824. godine izmisljen prvi kišni mantil.
 6. Najdublje jezero u Škotskoj je Loh Morar koje sa dubinom od 328 metara zauzima 17. mesto na listi najdubljih jezera na svetu.
 7. Moto Škotske je „Nemo me impune lacessit“ – odnosno „Niko me ne provocira nekaznjeno“.
 8. Škotski grad Aberdin je poznat kao glavni naftni grad Evrope.
 9. Nacionalna životinja Škotske je jednorog.
 10. Škoti važe za najobrazovaniji narod Evrope. U Škotskoj se nalazi petnaest univerziteta, a u ovoj zemlji studirali su i princ Vilijam i njegova supruga Kejt, na univerzitetu Sent Endruz.
 11. Transparenti tunel pod vodom u Deep Sea World akvarijumu u Severnom Queensferry, Škotska,  je najduži takve vrste u Evropi, i jedan od najdubljih na svetu, sa dužinom od čak 112 metara.
Share

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *