Srednje škole u Irskoj

Škola

Villiers School

Villiers School  je privatna internatska i dnevna škola smeštena u Limeriku, na severozapadu Irske. Škola je multinacionalna i do sada su je pohađali učenici iz različitih delova sveta, od Španije, Nemačke, Rusije, Italije, pa sve do Meksika, Kine i Japana.

Osnovana je davne 1821. godine i jedina je protestantska škola u Limeriku. Specifična je po tome što dan danas nastoji da održi tradicionalne vrednosti i uklopi ih sa modernim nastavnim objektima u cilju razvoja sredine koja podstiče akademski, društveni i kulturni razvoj.

Limerik je grad koji leži na reci Shannon i poznat je po drevnoj i srednjovekovnoj istoriji koja ga okružuje na svakom koraku. U 2014. godini postao je i nacionalni grad kulture, sa mnoštvom umetničkih i kulturnih događaja koji se organizuju tokom cele godine na različitim lokacijama u gradu. Vrlo je važan centar visokog obrazovanja u Irskoj i dom je univerziteta, tehnološkog instituta i koledža koji zajedno imaju populaciju od preko 20.000 studenata godišnje. Sve to čini ga sigurnim i podsticajnim okruženjem pre svega za život, ali i obrazovanje dece. Villiers School smeštena je u velikom kampusu na periferiji grada i ima sve sadržaje – moderne učionice, rezidenciju u kojoj su učenici smešteni, veliki IT kabinet, naučne laboratorije, zgradu za umetnost, sportske terene, muzički kabinet, kantinu u kojoj se služe obroci i drugo. Učenici su smešteni u rezidenciji, a svaki drugi vikend odlaze u porodični smeštaj.

Akademski programi koji su ponudi su IB International Baccalaureate diploma program i irski srednjoškolski sistem. Internacionalnim učenicima na raspolaganju su dve opcije irskog školskog sistema: Transition Year (za uzrast 14-15 godina) – ovaj poseban program namenjen je prilagođavanju studenata stranim obrazovnim institucijama, predstavlja sjajnu priliku za poboljšanje i produbljivanje akademskih znanja i veština, poboljšanje engleskog jezika, kao i navikavanje na novo obrazovno, jezičko i kulturno okruženje. High School program ili Senior Cycle (za uzrast 16-18 godina) je završni ciklus srednjoškolskog obrazovanja koji traje dve godine. Na ovom programu, učenici biraju minimum 5, a uglavnom 7 predmeta. Osnovni, tj. obavezni predmeti su engleski i matematika, a izborni mogu biti: biologija, strani jezik, umetnost, muzika, geografija, tehnologija i dizajn, računovodstvo i finansije i mnogi drugi. Po završetku ovog programa, učenici dobijaju Leaving Certificate, odnosno diplomu kojom stiču pravo na nastavak školovanja na univerzitetu.

Profil

Lokacija škole: gradska sredina, Limerik, Irska.

Godina osnivanja: 1821.

Religija: protestantska škola

Tip škole: mešovita (dečaci i devojčice)

Starosna struktura: od 12 do 18 godina

Broj učenika: oko 600 učenika, 30% su internatski učenici

Najbliži aerodrom: Shannon Ind Est  aerodrom (30 minuta), Dublin International Airport (2.5 sata)

Nastavni program: IB program, Irish Secondary School – Transition Year, Leaving Certificate Program (Senior Cycle)

Cena za internacionalne učenike:  21.250€ sa smeštajem u internatu, 14.500€ sa smeštajem u porodici, cene su za školsku 2018/19. godinu.

Dodatni troškovi: depozit 1.000 €, osiguranje za školsku godinu 350 €, prijava 8.400 rsd, smeštaj u porodici za vreme praznika,  doplata za Transition Year 500 €, doplata za IB program 4000 €, viziranje pasoša, avio karte, uniforma, dodatni časovi sporta, dodatni nastavni materijal, osiguranje, troškovi ispita, ekskurzija, pranje veša, transferi, lokalni prevoz…

Izdvajamo

  • Tradicija duga skoro 200 godina
  • Limerik – četvrti grad Irske po broju populacije
  • Međunarodni IB diploma program
  • Bogat program vannastavnih i sportskih aktivnosti
  • Internationalno okruženje, jer školu pohađaju učenici iz različitih delova sveta

Uslovi upisa

Dobar akademski nivo (priložiti svedočanstva prethodnog obrazovanja) i dobar nivo engleskog jezika. Nakon što škola primi dokumenta učenika, zakazuje se i Skype intervju. Za polaznike kojima engleski nije maternji jezik, škola nudi i časove engleskog jezika.

Egida International zastupa učenika u izabranoj školi i pomaže mu da dobije što je moguće bolje finansijske, školske i smeštajne uslove. Važno je da se na vreme počne sa procesom, odabirom škole i prijavljivanjem, s obzirom na to da najbolje škole imaju limitiran broj mesta i često liste čekanja. Nakon razgovora sa učenikom i njegovom porodicom, na kojem analiziramo interesovanja učenika, planove za kasniju oblast studiranja, dosadašnje školske rezultate, kao i planirani budžet, dajemo predlog najjadekvatnijih škola i srednjoškolskih programa.

Egida Vas vodi kros celokupan proces aplikacije i upisa u željenu školu. Pomažemo u sastavljanju motivacionih pisama, pisama preporuke i izbora svih pratećih dokumenta, popunjavamo i šaljemo aplikacije za željenu školu i apliciramo za vizu za učenika. Da bismo Vam olakšali donošenje konačne odluke o izboru škole, organizujemo Vam posetu, obilazak i razgovor sa akademskim timom i učenicima škola koje su vam se najviše svidele.

Video

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print