Državne srednje škole u Austriji

Austria

Škola

Program kulturne razmene u Austriji namenjen je učenicima koji žele da nauče ili usavrše nemački jezik i da upoznaju način života i kulturu ljudi u Austriji.

Velika većina škola u Austriji su državne škole, sa malim brojem privatnih škola. Školski sistem je podeljen na četvorogodišnju osnovnu školu i srednju školu u trajanju od 4 godine (zanatske škole) ili 8 godina (gimnazija). Prvi razred srednje škole počinje da se pohađa sa 10 godina i obrazovanje se nastavlja do mature u osmom razedu. Nakon mature, učenici su spremni za osnovne studije.

Većina učenika na razmeni se odluči da pohađa V, VI ili VII razred austrijske gimnazije, u zavisnosti od njihovog znanja nemačkog jezika. Znanje nemačkog jezika je poželjno, ali nije neophodno i đaci koji nemaju predznanje nemačkog jezika će morati da obavezno pohađaju kurs nemačkog jezika uz doplatu. Znanje engleskog jezika je neophodno i proverava se testom i intervjuom. Osnovni predmeti koji se pohađaju u gimnaziji su: engleski, nemački, matematika, istorija, biologija, fizička kultura, muzička kultura, fizika, geografija, francuski i latinski. Dopušteno je zameniti jedan ili dva predmeta, što znači da umesto latinskog ili francuskog jezika, na primer, učenik može da se opredeli da sluša nastavu nemačkog jezika iz nižeg razreda.

Učenici koji su na programu kulturne razmene uživaju sve beneficije i imaju iste obaveze kao i lokalni učenici. Škole nude veliki izbor vannastavnih aktivnosti uključujući sportske sekcije, orkestre, dramske sekcije i još puno toga, a svaka škola organizuje ekskurzije za svoje učenike.

Učenici na kulturnoj razmeni smešteni su u porodice. To su volonterske porodice koje uživaju u druženju sa mladima iz različitih zemalja i koji žele da kroz međusobno druženje i zajednički život upoznaju drugačiju kulturu i običaje. Većina porodica živi u manjim prigradskim mestima.

Profil

 • Lokacija škola: uglavnom seosko okruženje ili škole u manjim gradovima, retko kada u Beču
 • Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice)
 • Starosna struktura: 15-18 godina prilikom prijave na program razmene
 • Nastavni program: gimnazija –  jedno polugodište ili cela školska godina, kratak boravak od 2 ili 3 meseca
 • Cena programa*: €7.000 za celu školsku godinu, €6.100 za polugodište.  (za 2016/17.  školsku godinu). Cena uključuje nastavu, smeštaj i obroke u porodici                                                                                                                           * ukoliko učenik nema predznanje nemačkog obavezno je pohađanje  kursa jezika – cena kursa   €550
 • Dodatni troškovi: obavezne registracije i depoziti, pripremni kurs,  knjige i nastavni materijal, ručak u školi, osiguranje, ekskurzije, izleti, avio karte, transferi…

Izdvajamo

 • Program kulturne razmene
 • Pohađa se 1 ili 2 polugodišta
 • Škole u svim krajevima Austrije
 • Briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci
 • Poželjno znanje nemačkog  jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja)
 • Organizovane ekskurzije
 • Škole u glavnom u malim sredinama, u sigurnom okruženju.

Uslovi upisa

 

Uslovi za upis  internacionalnih učenika su minimalno srednje ili više-srednje znanje engleskog jezika i minimum dobar uspeh u školi. Poželjno predznanje nemačkog jezika. Prijava na program do 01.05.2016. ali se preporučuje rana prijava na program, budući da se mesta na program izuzetno brzo popunjavaju i nekad su popunjena i do godinu dana unapred.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju