Studije dizajna i umetnosti u Milanu

naba-open-day_784x0

Škola

NABA – Nuova Accademia di Belle Arti je najveća privatna akademiji u Italiji sa visoko obrazovnim sistemom u oblasti umetnosti. Osnovana je u Milanu 1980. godine i već 1981. godine je akreditovana od strane italijanskog Ministarstva obrazovanja. Danas važi za uglednu i slavnu akademiju širom sveta.

Preko 2700 studenata iz svih krajeva Italije i 69 stranih zemalja trenutno studira na NABA akademiji. Inostrani studenti čine 30% od ukupnog broja studenata. Polaznici na osnovnim studijama potiču iz srednjih škola različitih profila, ali  uglavnom iz umetničkih škola. Polaznici master programa su uglavnom diplomci sa univerziteta i akademija primenjenih umetnosti, završenih u Italiji ili inostranstvu.

Tokom leta NABA je dom mnogih studenata koji završavaju letnje programe i za to vreme se engleski jezik najčešće može čuti u kampusu. Predavače na NABA akademiji čine stručnjaci i umetnici koji dolaze iz različitih profesionalnih okruženja i raznih krajeva sveta, takođe učestvuju sa studentima u mnogim vannastavnim aktivnostima. NABA je domaćin niza seminara i konferencija koji omogućavaju studentima  da se upoznaju kako sa italijanskom, tako i sa međunarodnom umetničkom scenom.

Destinacija

Milano je drugi po veličini grad Italije i glavni grad pokrajne Lombardije, smatra se “privrednim srcem” Italije. Svetski je poznat privredni, modni i medijski centar. Čuven je po svojoj gotskoj katedrali, operi i velikom arhitektonskom i umetničkom nasleđu. U svetu, Milano je najpoznatiji kao središte svetske mode. Danas je Milano savremen grad ali iza njega je duga i burna prošlost, te još uvek poseduje stare građevine koje mu daju dušu. Najznačajnije znamenitosti su Milanska katedrala Duomo, majstorsko delo italijanske gotike koja je počela da se gradi još u XIV veku,  srednjovekovni zamak Sforca, danas pretvoren u muzej i institut za umetnost i istoriju. Galerija Vitorio Emanuele, jedan od najlepših i najimpozantnijih primera tržnih centara iz XIX veka, zatim Milanska skala, opera sagrađena u XVIII veku, crkva Santa Maria delle Grazie gde se nalazi čuvena Leonardova “Tajna večera”, velik broj muzeja, čuvena Brera i još mnogo toga. Milano je grad arhitekata, modnih kreatora, stilista, preduzetnika, grafičkih dizajnera, izdavača, ukratko rečeno, grad kreativnih umova.

Kampus škole je lociran u istorijskom delu grada – Navigli, jednom od najatraktivnijih oblasti Milana. Kampus u svom sastavu pored prostora gde se održava nastava ima i mnoštvo najsavremenije opremljenih laboratorija i ateljea: za  izradu kompjuterske grafike, video zapisa, 2D i 3D modeliranja, kao i za rad sa narazličitijim materijalima poput plastike, drveta i metala. Kampus takođe obuhvata Izložbeni prostor, te je neretko domaćin izložbi italijanskih i stranih umetnika. Tu se nalazi i kafeterija za studente kao i prostor za zabave i proslave. Čitaonica i računarski centar su takođe na raspolaganju studentima.

Programi

Kao priznata akademija, NABA nudi osnovne, trogodišnje Bachelor studije, Master jednogodišnje i dvogodišnje studije, kao i  specijalizovane letnje programe i jednosemestralne programe. Ukoliko želite da steknete kompletno obrazovanje, pravi izbor za Vas su osnovne trogodišnje studije. Ako već posedujete osnovno univerzitetsko obrazovanje, master studije predstavljaju stepenicu više.

Letnji kursevi – namenjeni svima koji žele da naprave uvod u studiranje ili da osveže znanje i podstaknu svoju kreativnost. Kursevi se organizuju u junu mesecu, u unapred određenim teminima. Na raspolaganju su tri vrste kurseva, raspoređenih po nivoima (početni i srednji), kao i tematski kursevi.

Osnovne (trogodišnje) Bachelor studije – Namenjene su onima koje su završili srednju školu i žele da steknu osnovno akademsko obrazovanje nakon koga im se pruža mogućnost upisa master studija.

Master studije – Specijalizovani program u trajanju od jedne ili dve godine, namenjen onima koji su već stekli osnovno akademsko obrazovanje – Bachelor diplomu i imaju želju za daljim usavršavanjem iz određene oblasti.

 Smeštaj – Studentima je pružena mogućnost izbora smeštaja tokom studiranja. NABA nudi asistenciju prilikom pronalaženja smeštaja za svoje studente. U skladu sa potrebama i željama studenta, smeštaj može biti apartmanski i hotelski.

Uslovi za prijavljivanje:

Pored potrebnog znanja jezika, na kom se želi pohađati nastava, uz prijavu su potrebna sledeća dokumenta:

  • Za letnje kurseve – nije potrebno predznanje, niti portfolio sa radovima, samo kreativnost, želja za napredovanjem i sticanjem znanja iz željene oblasti;
  • Za osnovne trogodišnje i jednogodišnje studije – diploma srednje ili više škole, položen prijemni ispit, aktivno znanje italijanskog jezika – viši nivo (provera znanja se vrši testiranjem ili se dokumentuje već stečenim sertifikatom); IELTS 5.0 – pa naviše za učenike koji studiraju na engleskom jeziku.
  • Za master studije – završene osnovne studije – Bachelor diploma, CV, motivaciono pismo, portfolio, diplome prethodnih završenih škola i kurseva, kao i aktivno znanje italijanskog jezika (ili engleskog za Interior Design – jednogodišnje master studije) – viši nivo, okvirno B2 (provera znanja se vrši testiranjem ili se dokumentuje već stečenim sertifikatom). Takođe, obavlja se i interviju procene studenta tj. znanja, potencijala i kreativnosti koje student poseduje.

 

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print