Studije dizajna i umetnosti u Milanu

Škola

NABA

Nuova Accademia di Belle Arti

NABA Nuova Accademia di Belle Arti je renomirana umetnička i dizajnerska akademija smeštena u svetskom modnom i umetničkom epicentru – Milanu. Reč je o najvećoj privatnoj akademiji u Italiji, sa visokoobrazovnim sistemom u oblasti umetnosti. Osnovana je 1980. godine i već 1981. godine akreditovana je od strane italijanskog Ministarstva obrazovanja.

Danas je NABA ugledna internacionalna akademija koju pohađa 30% studenata iz raličitih delova sveta, dok preostalo čine domaći studenti iz cele Italije. Polaznici na osnovnim studijama potiču iz srednjih škola različitih profila umetnosti, dok su polaznici master programa uglavnom diplomci sa univerziteta i akademija primenjenih umetnosti završenih u Italiji ili inostranstvu.

NABA kampus smešten je u istorijskom delu grada u zoni Navigli, jednoj od najatraktivnijih oblasti Milana. Pored prostora gde se odvija nastava, NABA poseduje mnoštvo najsavremenije opremljenih laboratorija i ateljea – za izradu kompjuterske grafike, video zapisa, 2D i 3D modeliranja, kao i za rad sa najrazličitijim materijalima poput plastike, drveta i metala. Škola poseduje izložbeni prostor, pa je često domaćin izložbi italijanskih i stranih umetnika. NABA raspolaže multimedijalnom laboratorijom sa poslednjom IT tehnologijom, bibliotekom, jezičkim centrom, prostorijama za odmor i relaksaciju studenata i kafeterijom.

Predavače na NABA akademiji čine stručnjaci i umetnici koji dolaze iz različitih profesionalnih okruženja i raznih krajeva sveta, takođe sa studentima učestvuju u mnogim vannastavnim aktivnostima. NABA je domaćin niza seminara i konferencija koji omogućavaju studentima da se upoznaju kako sa italijanskom, tako i sa međunarodnom umetničkom scenom. Karijerni centar akademije studentima daje mogućnost radne prakse i različite poslovne prilike, kao i podršku i pripremu za budući posao. Pored toga organizuju se različiti projekti pri akademiji i u saradnji sa kompanijama, pa studenti imaju mogućnost da svoje znanje primene u praksi.

Studentima su na raspolaganju različiti akademski programi koji imaju u cilju razvoj umetničko-profesionalnih veština i profila. Ovaj pristup rezultat je konstantnog eksperimentisanja, jake potrebe za istraživanjem i razvojem umetničkog i produktivnog konteksta, kao i pažnja na etičkoj dimenziji učenja i usavršavanja. NABA nudi osnovne i mater studije, kao i letnje programe od 2 do 6 nedelja.

 

Destinacija

Milano je drugi po veličini grad Italije i glavni grad pokrajne Lombardije, smatra se “privrednim srcem” Italije. Svetski je poznat privredni, modni i medijski centar. Čuven je po svojoj gotskoj katedrali, operi i velikom arhitektonskom i umetničkom nasleđu. U svetu, Milano je najpoznatiji kao središte svetske mode. Danas je Milano savremen grad ali iza njega je duga i burna prošlost, te još uvek poseduje stare građevine koje mu daju dušu. Najznačajnije znamenitosti su Milanska katedrala Duomo, majstorsko delo italijanske gotike koja je počela da se gradi još u XIV veku,  srednjovekovni zamak Sforca, danas pretvoren u muzej i institut za umetnost i istoriju. Galerija Vitorio Emanuele, jedan od najlepših i najimpozantnijih primera tržnih centara iz XIX veka, zatim Milanska skala, opera sagrađena u XVIII veku, crkva Santa Maria delle Grazie gde se nalazi čuvena Leonardova “Tajna večera”, velik broj muzeja, čuvena Brera i još mnogo toga. Milano je grad arhitekata, modnih kreatora, stilista, preduzetnika, grafičkih dizajnera, izdavača, ukratko rečeno, grad kreativnih umova.

NABA kampus smešten je u istorijskom delu grada u Navigli zoni, jednoj od najatraktivnijih oblasti Milana. Pored prostora gde se odvija nastava, NABA poseduje mnoštvo najsavremenije opremljenih laboratorija i ateljea – za izradu kompjuterske grafike, video zapisa, 2D i 3D modeliranja, kao i za rad sa najrazličitijim materijalima poput plastike, drveta i metala. Škola poseduje izložbeni prostor, pa je često domaćin izložbi italijanskih i stranih umetnika. NABA raspolaže multimedijalnom laboratorijom sa poslednjom IT tehnologijom, bibliotekom, jezičkim centrom, prostorijama za odmor i relaksaciju studenata i kafeterijom.

Programi

OSNOVNE STUDIJE

Osnovne studije namenje su onima koji su završili srednju školu i žele da steknu osnovno akademsko obrazovanje u različitim oblastima umetnosti. NABA nudi trogodišnje Bachelor of Arts studije u sledećim oblastima: BA in Design, BA in New Technologies for Applied Arts, BA in Fashion Design, BA in Graphic Design and Art Direction, BA in Media Design and Multimedia Arts, BA in Painting and Visual Arts i BA in Theatre Design.

Trajanje studija: 3 godine

Cena za internacionalne polaznike: 16.090 € po akademskoj godini

Uslovi upisa: diploma srednje ili više škole, položen prijemni ispit škole, aktivno znanje italijanskog jezika – viši nivo (provera znanja vrši se testiranjem ili se dokumentuje se stečenim sertifikatom), IELTS 5.0 ili viši.

MASTER STUDIJE

Master studije su specijalizovani progamu u trajanju od 1 ili 2 godine. Ovaj program namenjen je polaznicima koji su već stekli osnovno akademsko obrazovanje, pa imaju želju da nastave da se usavršavaju u određenoj oblasti umetnosti. NABA nudi dvogodišnje Master of Arts studije u sledećim oblastima: MA in Interior Design, MA in Product Design, MA in Fashion and Textile Design, MA in Communication Design, MA in Visual Arts and Curatorial Studies, MA in Contemporary Art Markets, MA in Photography and Visual Design, MA in Creative Advertising.

Trajanje studija: 1 ili 2 godine.

Cena za internacionalne polaznike:

Dvogodišnje master studije (cena po godini): za upis u februaru 2018: 13.250 €; za upis u septembru 2018. i u februaru 2019: 14.390 €;

Jednogodišnje master studije: za upis u septembru 2018: 16.550 €

Uslovi upisa: završene osnovne studije Bachelor diploma, CV, motivaciono pimo, portfolio, diplome prethodnih završenih škola i kurseva, kao i aktivno znanje italijanskog jezika (ili engleskog za Interior Design jednogodišnje master studije), viši nivo okvirno B1 i provera kreativnosti…

LETNJI PROGRAMI

NABA nudi letnje programe u trajanju od 2, 4, 6 nedelja u sledećim oblastima: Design Area, Fashion Design Area, Visual and Digital Arts Area, Italian Culture and Lifestyle.

Trajanje: 2, 4, 6 nedelja.

Cena za polaznike: 1.595 € (2 nedelje), 2.795 € (4 nedelje), 3.995 € (6 nedelja).

Uslovi upisa: Program je namenjen svim zainteresovanim polaznicima koji žele da naprave uvod u studiranje ili da osveže znanje i podstaknu svoju kreativnost. Programi se organizuju leti po unapred preciziranim datumima. Neophodan je dobar nivo engleskog jezika i minimum 18 godina.

Napomena: U cenu programa su uključeni registracija, nastava i troškovi lokalne komunalne takse. Dodatni troškovi – u cenu nisu uključeni smeštaj, avio karta, viza, transferi, troškovi odbrane diplomskog/master rada, troškovi prijave od 8.400 rsd, bankarski troškovi, osiguranje i ostali nepomenuti troškovi. U slučaju eventualnih grešaka, važeći je samo zvanični katalog škole.

Smeštaj

NABA nudi asistenciju prilikom pronalaženja smeštaja za svoje studente. U ponudi su studio apartmani za one koji žele punu privatnost, ali i jednokrevetne ili dvokrevetne sobe u zajedničkim apartmanima koje deli više studenata. Cene smeštaja kreću se od 410 € do 800 € i više mesečno, u zavisnosti od odabranog tipa smeštaja.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print